Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Kuntokeskus kotiin?


Runtothehills
 Share

Recommended Posts

En löytäny tästä aiheesta aikasempia viestejä:

onko kellään sellaista kuntokeskusta kotona? Tarkoitan siis laitteistoa, jossa on paljon eri toimintoja samassa paketissa esim. penkki, taljat, jalat jne.

Olen jonkin verran kiinnostunut, kun tarvittava tilakin löytyisi ja paikalllinen kuntosali uhkaa kaupungin herrojen leikkurin takia sulkeutua.

Miilainen kannattaisi hankkia? Hinta / laatu jne.?

Link to comment
Share on other sites

Voimahäkki leuanvetotangolla, laakeroitu levytanko ja sopiva määrä painolevyjä. Tuommoinen satsi on kustannustehokkain ja huoltovapain mahdollinen paketti. Jos tuohon vielä hankkii lisäksi säädettävän vinopenkin, hyppynarun, ehkä muutaman kahvakuulan, jokusen vastuskumin ja jos on tilaa, niin nyrkkeilysäkki (riittävän iso!) ja puolapuut, niin alkaisi olemaan täydellisyyttä hipova kotigymi. Ehkä käsipainotangotkin voi hankkia, semmoiset, missä on laakerointi ja normaaleille 50mm levypainoille mitoitetut.

Kannattaa unohtaa kotitasoiset laitteet. Ne ovat halpoja ja huonoja. Jos puhutaan oikeasti laadukkaista (=ergonomisesti edes sinne päin, tanakka rakenne, turvallinen ja kestävä) salitason laitteista, niin niiden hinta on noin 2000-10000€ per laite ja yhdellä laitteella pääsääntöisesti voi reenata 1-3 eri liikettä, eli treenien monipuolisuus suhteessa hankintahintaan on surkea. Sen sijaan vapailla painoilla (=levytanko ja painolevyt) ja voimahäkillä voi tehdä kymmeniä erilaisia kaikkein tehokkaimpia ja parhaita treeniliikkeitä, yleensä painonnosto- ja voimanostoliikkeitä ja niiden muunnelmia. Oikeastaan vain selänojennuspenkki on kotigymille jotenkuten perusteltava "laite". Sen hankintahinta ei ole kovin korkea ja sillä voi tehdä istumatyöläisen selän hyvinvoinnin kannalta todella hyödyllistä treeniliikettä, eli selänojennusta.

Link to comment
Share on other sites

Voimahäkki leuanvetotangolla, laakeroitu levytanko ja sopiva määrä painolevyjä. Tuommoinen satsi on kustannustehokkain ja huoltovapain mahdollinen paketti. Jos tuohon vielä hankkii lisäksi säädettävän vinopenkin, hyppynarun, ehkä muutaman kahvakuulan, jokusen vastuskumin ja jos on tilaa, niin nyrkkeilysäkki (riittävän iso!) ja puolapuut, niin alkaisi olemaan täydellisyyttä hipova kotigymi. Ehkä käsipainotangotkin voi hankkia, semmoiset, missä on laakerointi ja normaaleille 50mm levypainoille mitoitetut.

Aivan ku jalat ois suusta viety! Vain vastuskumeista en ole haaveillu, mutta nepä ei niin paljoa enää lisää hintaa.

Noiden hankinta on asialistalla. Osaatko heitellä eriteltyjä kustannuksia noille? Ja hinta-laatutietoisia vaihtoehtoja. Olen alustavasti jo tutkaillut, mutta löytänyt lähinnä kalleimmasta päästä olevia.

Link to comment
Share on other sites

Nimenomaan juuri noin eli voimanostohäkki, levytanko ja levyjä. Niillä saa treenattua koko kropan muutamalla perusliikkeellä ihan eri malliin kuin millään koneilla. Levytangoksi ehdottomasti 20 kg:n painonnosto- tai voimanostotanko jonka tunnistaa siitä että tangon päät ovat 50 mm halkaisijaltaan ja useimmiten laakeroidut. Tangon paksuus 28-29 mm ja mielellään ei mitään kromausta pinnassa. Painolevyiksi kannattaa katsella saman tien kumitetut painonnostolevyt, mutta myös teräslevyillä pärjää. Sitten ei voi vaan pudottaa, mutta se ei ole ongelma ellei tee ihan oikeita painonnostoliikkeitä.

Mitään Eleikoja ei kannata alkaa kotiin katselemaan, muttei ehkä kaikkein halvintakaan. Hyvän tangon saa alta kahden sadan, 140 kilon levysatsin ehkä kolmella sadalla ja häkin jollain parilla, kolmella sadalla. Penkki siihen päälle ehkä satasen. Lukoiksi riittää jousikierukat ja kaupan päälle voi tinkiä magnesiumpalikan. Rakkoja tulee alkuun kunnes tekniikka paranee ja kädet tottuu.

Tekniikka kannattaa ottaa huolella haltuun heti alusta. Jos englanti luonnistaa hyvin, ehkä parhaat kuvaukset perusnostoista löydät Mark Rippetoen "Starting Strength - Basic Barbell Training" -teoksesta. Myös teoksen ohjelma on erinomainen aloittelijalle. Muuten ja itse asiassa joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin kuitenkin tulet päätymään Pakkotoiston foorumille joten sinne kannattaa mennä lähdekritiikin kera lueskelemaan heti alusta lähtien.

Link to comment
Share on other sites

Juu, ei mullakaan ole vielä varsinaisia vastuskumeja. On vain pari marketista ostettua suht löysää jumppakuminauhaa. Niissä riittää vastusta kuntouttavaan olkapääjumppailuun, ei muuhun. Mulla taisi mennä kaikkineen ekaan satsiin joku noin 2500€. Siinä oli kaksi voimanostotankoa (toinen tuliterä Leoko, toinen käytetty Texas Power Bar), silloin toiseksi paras voimahäkki, mitä Suomesta sai käytettynä, mutta uudelleenmaalattuna, riittävästi ER Roll kumimattoa ja kuramattoa (tuli kumimaton ja lattian väliin), noin 315kg painolevyjä, neljä jousilukkoa, jämerä tasapenkki ja kaksi painotelinettä (yksikin olisi riittänyt). Noi voimaharjoittelu.fi:stä, joka ei suurimmaksi osaksi ole mikään edullinen kauppa. Myöhemmin ostin edullisesti Vuoripexiltä selänojennuspenkin ja yksityishenkilöltä kolme kahvakuulaa (16, 24 ja 32kg) ja sittenpä kotigymilleni ei muuta enää mahdukaan.

Gorillasportsilla myydään varsin edullisia punttivehkeitä, mutta ei näköjään perus 50mm aukoilla painolevyjä, eikä laakeroituja tankoja. En tiedä ko firman myymien kamojen laadusta mitään, siis viittaan esim. penkkeihin ja laitteisiin. EU-alueella saksalainen Megafitness Shop myy aika kohtuuhintaisia, mutta kuulemma ihan laadukkaita kamppeita. Suomessa on toki sitten myös Wrange perinteinen ja luotettava firma ja onhan noita pari firmaa semmoisiakin, jotka käytettyjä salikamoja välittävät. Semmoisesta liikkeestä voi olla järkevää ainakin painolevyjä tilata, niiden ei tarvitse olla mitään ihan priimaa. Tai no, voi löytää kyllä muutakin kampetta (esim. voimahäkin, kyykkytelineet, penkin tai tangon) käytettyinä, mutta ihan hyväkuntoisina ja varsin edullisesti.

Joskus joku jossain kauhisteli kotigymini kamojen hintaa. Totesin vain, että noh, maksoivat vähän päälle yhden neliön verran, eli kylläpä ainakin isommissa kaupungeissa tila, eli neliöt on oikeasti kallista. Itelläni oli aikanaan tarkoitus nimenomaan säästää aikaa kotigymin avulla, eli leikata salimatkat pois ja siinä onnistuin.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy