Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Tromssa / Midnight Sun Marathon 2013


Recommended Posts

Parisen vuotta sitten olin viikon Tromssassa, mutta en juoksun aikaan. Maratonin sininen viiva näkyy muulloinkin asfaltissa, joten mm. maratonreittiä juoksentelin viikon mittaan. Vaikka Tromssan ympäristössä on korkeita paikkoja, niin itse reitti on varsin tasainen, se kun kiertää rannan teitä. Pieni osa Tromssaa on mantereen puolella, ja sinne menee korkea (yli 40 m) ja pitkä silta.

post-10675-14304185673501_thumb.jpg

Yllä kuva, jonka otin mantereen puolella olevan vuoren laelta (keskiyöllä!). Tromssa on pääosin saarella, jonka pohjoispuoli on karumpaa eikä sen rantatiellä ole kevyen liikenteen väylää, mutta siellähän reitti ei kierrä. Saaren eteläpuolen tietä reunustaa pyörätie (kuva alla) aina lentokentältä saaren itäreunalla olevaan keskustaan asti. Toisaalta autoilijat ottavat hyvin huomioon jalankulkijat: hidastavat reilusti ja antavat tilaa.

post-10675-14304185673715_thumb.jpg

Tuon korkean sillan (kuva alla) joutuu siis ylittämään maratonreitillä kahdesti, kun reitti käy mantereen puolella. Silta on korkea, koska Hurtigrutenin isojen laivojen täytyy mahtua alitse. Kisan aikana silta ei ole autoliikenteen käytössä, autot voivat silloin käyttää tunnelia saaren ja mantereen välillä. Siltaa voivat jalankulkijat käyttää normaalioloissakin, kun sen molemmilla reunoilla on jalkakäytävät.

post-10675-14304185673909_thumb.jpg

Mantereen puolella autoliikenne käyttää aivan rannassa olevaa tietä, kun taas juoksijat kulkevat sen rinnalla kulkevaa samansuuntaista kylätietä (kuva alla), jonka varrella on muutamia taloja/mökkejä. Matkalle osuu jopa Tirpitz-museo, joka on aidattu tontti, jolle on sijoitettu Tirpitzistä nostettua sotaromua. Tuskin kourallista enempää katsojia tämän tien varrella, mutta näkeepähän vastaantulijoita mennen tullen.

post-10675-14304185674106_thumb.jpg

Tromssan saaren keskiosa on korkeahko, joten jos saaren poikki kulkee, niin saa hyvää mäkitreeniä. Autoissa pitää olla hyvät käsijarrut, ja äidit saavat hyvät voimat, kun työntävät lastenrattaita.

Tromssa ei nyt kovin erikoinen paikka ole, varsin pieni, ei paljon kaupallisia houkutuksia. Siellä on Polaria-keskus, jossa leffateatterissa voi katsoa aika mahtavan luontodokkarin, siellä on eläviä hylkeitä ja pingviinejä. Lähellä on rannassa lasiseinäinen rakennus, jossa on puinen museoalus.

Norja tietysti on kallis maa, ja luultavasti juoksun aikaan hotelleissa lienee täyttä.

Lentokenttä on pieni, mutta kyllä sinne näyttää useita koneita tulevan päivässä. Kentältä pääsee bussilla, joka kiertää ensin pari kentän lähellä olevaa hotellia ja menee sitten keskustan (saaren itäreunan) hotellien luo. Reppumatkailija voi vaikka kävellä kentältä hotelliin. Matkapuhelinverkon tukiasemien antennit on uptiltattu, eli ne on kallistettu ylöspäin, kun meillä ne pääsääntöisesti ovat pari astetta alaspäin.

Tromssassa kannattaa huomioida sää. Maratonin aikaan siellä on sellainen sää kuin Suomessa vappuna: voi olla kylmä, mutta myös lämmin muttei koskaan hellettä. Sadepäiviä on enemmän kuin poutaisia, mutta sade on melkein aina kevyttä. Rannalla tuulee helposti, mutta Tromssa ei kuitenkaan ole altis koville tuulille. Toisaalta sateen kanssa pienikin tuuli tuntuu kylmältä. Kun juoksu lähtee illalla niin, että suurin maaliintuloporukka osuu keskiyölle, niin lämpötila on yleensä viileähkö. Huipuille se voi olla jopa optimikeli, mutta suurimman osan kannattaa varautua myös pitkiin trikoisiin ja käsineisiin.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy