Jump to content
Juoksufoorumi.fi

SM täysmatka 2013 (+ olympiamatka) Nastolassa 24.8.2013


Kipkap

Recommended Posts

Mulle hyvä lähestyminen oli määräviikko-tehoviikko-herkistelyviikko. Silloin kun palautumiskyky ja peruskunto eivät ole huippuluokkaa, niin kannattaa kevennellä enemmän. Kaksi hyvin kevyttä viikkoa ennen kisaa voi olla jo liikaa keventelyä, tulee hotellikuolema omaan sänkyyn. Ainakin toiseksi viimeisellä viikolla saa vielä rypistellä joitain tehotreenejä, kunhan teho-osat eivät ole mitään kovin pitkiä. Tästä aiheesta on keskusteltu Seppollassa aikaisemminkin. Kannattaa katsella vanhoja ketjuja.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 274
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kiitti. Näimpä muistelin itsekin, että aiheesta on jo aikalailla juttua. Noissa vain taitaa olla se ongelma, että toimii yhdellä muttei välttämättä toisella. Itse kun olen huono palautumaan niin siksi koetan keventää reilusti. Lauantain Kuopion perusmatka painaa mulla varmasti toista viikkoa.

Link to comment
Share on other sites

Minkälaista treeni kevennystä täällä suositellaan täysmatkalle? Itse kun en tiedä niin ajattelin nämä kaksi viikkoa ajallisesti n. 70% ja n.30% normaalista. Tehot aika matalalle, eikä mitään rasittavaa enää ensiviikolla. Tankkaus kuten puolikkaalle, eli sqeezyn carbo loaderia keskiviikosta lähtien ja pastavoittoista evästä muuten. Paljon hedelmiä. Ja juomaa niin paljln että pissa on kirkasta perjantaina. Viimeiset rannalla housuun kumipuvussa ;)

Vaikkapa tuolla on hyviä harjoitusohjelmaesimerkkejä, joista voi kurkistella mitä pari viikkoa ennen kisaa suositellaan.

Itse vedän tällä viikolla vielä monta melko lyhyttä & suhteellisen kevyttä treeniä, joissa on pientä terävää ärsykettä/lyhyitä kisavauhtisia osuuksia mukana. Ensi viikolla sitten selkeämpi kevennys parin alkuviikon täsmätreenin ja loppuviikon verrailujen muodossa. Uintia suhteessa paljon, pyöräilyä jonkin verran ja juoksua vähän. Tällä viikolla tulee hieman keskimääräistä vähemmän tunteja ja ensi viikolla ehkä just toi 30% normaalista (jos siis ei sitä kisaa laske mukaan). Mä en varsinaisesti tankkaa hiilarivarastoja etukäteen, mutta ensi viikon puolivälin tienoilla keittiön pöydälle ilmestyy iso pullapitko, joka hupenee perjantaiaamuun mennessä. Ruokavalio mulla muutenkin on melko hiilaripainotteinen, joten kyllä ne varastot täyttyy aika kivasti keventyneiden treenien myötä. Ja juomaa kuluu reilusti siinä viimeisinä päivinä.

Link to comment
Share on other sites

Jos oikein laskin, täydelle matkalle on nyt yksi enemmän kuin viime vuonna eli 114 :-)

Mulla viikot Joroisten jälkeen (5 viikkoa kisojen välissä) teemoilla palauttava (8 h), määrä-PK (17 h, sulatti palautusviikon grillikilot...), tehoja (12 h), lyhyemmin tehoja (eli tämä viikko, 8 h) ja kisaviikko.

Kisaviikkoon kuulunee pari uintia, yksi lyhyt pyöräily ja futispeli (kun sattuu olemaan). Näistä varmaan kertyy n. 4–5 h ma–to-akselilla, pe lepo. Ja ti–to tankkaus lakritsilla, ehtii vatsakin toipua lauantaihin mennessä ;-)

Link to comment
Share on other sites

Huhhuh... Kun noita määriä katselee tuolta edellä linkatuista ohjelmista ja Pölhön kirjoituksesta, niin mulla alkaa kohta tuntuun että tais tulla haukattua liian iso pala...

Tässä mun treeniaika viikoittain lähtien Voimarinteen kisaa seuranneesta päivästä...

treeni.jpg

Keskimäärin alle 5h ja tehotkin on olleet todella matalia.

Kovempia vetoja ainoastaan kisat: Oulaisten Majakkatriathlon pika-pika matka 27.7 (lääkekuurilla, aivan kauhea kisa ja tyhmä veto multa) Iisalmen yötriathlon pikamatka 3.8 (kulki jo hyvin ja olo ok) sekä 10.8 Kuopion perusmatka joka kulki myös hyvin.

Eli viikon välein kovempi lyhykäinen rypistys. Viimeinen oikea pitkä lenkki (60km@120bpm, pyörällä) oli 28.7.

Mitähän tässä nyt (enää) kannattaa tehdä, vai kannattaakohan mitään? Kestävyys ei puolessatoista viikossa muutu paremmaksi, mutta onneksi talvella tuli tehtyä pohjat kerrankin hyvin ja uskon, että esimerkiksi Kuopion kisa onnistui lähinnä vain hyvän pohjatyön vuoksi. Eilen tein kuitenkin 8km VK lenkin juosten, eli hieman kovemman vedon. Varmaan vielä viikonloppuna yks parin tunnin kevyt pyörälenkki ja muuten sellaista 30min - 45min juoksua & uintia ja sekaan jokunen lyhyt puristus.

Tulee matkustuspäiviä ensiviikolle näillä näkymin ke-to joten siinä jää treeni hyvin minimaaliseen. Ja perjantaina en kyllä enää tee muuta kuin tsekkaan kamat ja odotan lauantaita.

Link to comment
Share on other sites

Mitähän tässä nyt (enää) kannattaa tehdä, vai kannattaakohan mitään?

Eiköhän se vanha viisaus pidä paikkansa, että ei tässä nyt enää kannata hätäillä suuntaan tai toiseen viimeisen kahden viikon aikana. Työ on jo tehty ja nyt vaan rauhassa kohti kisaa. Näin mä ainakin itseäni lohdutan: ironisesti heti maanantaisen ilmoittautumisen (ja viime viikon enkkatuntien) jälkeen tiistaina iski flunssa. Onneksi vain todella kevyt sellainen, mutta nyt jo kolmatta päivää hitusen tukkoinen ja pääkipuinen olo. Onneksi ei kuitenkaan mitään kuumeista, kovaa tautia. Treenit jää siis tällä viikolla lähes nolliin, mutta eipä tuo maailmaa kaada?

Link to comment
Share on other sites

Ja yleensäkin treenatessa laatu korvaa määrän. Tuntuu, että ite tulee edelleen vedeltyä liian fiilispohjalta ja että fiksumpi pääsisi samaan kondikseen vähemmin tunnein. Ja aiempien tuloksien perusteella (esim. puolikkalla) ei MarkoA ainakaan mua kehnompikuntoinen ole.

Vaan turha näitä murehtia, reilun viikon päästä olemme taas vähän viisaampia! Ja eiköhän meistä suurin osa tavalla tai toiselle maaliin selviä :-)

Ja jos järjestäjiä sattumoisin on langoilla: kilometrikyltit olisivat kova juttu, eritoten juoksussa. Eikä tarvitse olla edes joka kilsalla, vaan muutama/kierroskin auttaisi! Että jos semmoset ehtisitte, niin olisi hjuva homma!

Link to comment
Share on other sites

Juoksun käännöspaikkojen ja huoltopisteiden kylteissä on kilometrilukemat tasakilometreihin pyöristettynä.

Uintiin kaikki lähtee samaan aikaan. Syitä tähän olisi puolesta ja vastaan, tämä on kuitenkin viimeisin näkemys asiasta.

Veden lämpötila tänään epävirallisesti omalla mittarilla mitattuna 18 astetta. Toivotaan lämpimiä päiviä ja öitä ennen kisaa, ettei tuosta enää jäähtyisi.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Toivottavasti vesi ei jäähdy. Vuosi sitten Lappajärven puolikkaalla oli aika viileä vesi ja ainakin mulla oli ongelmia kun jalkateriä paleli eikä sitten pyörällä tahtonut tulla lämpöä millään. Noin aikaisin aamulla voi olla jo tuohon aikaan viileää, joten joutunee varautumaan viileään pyöräreissuun ainakin aluksi.

Käyttääkö porukka suomen pitkällä matkalla pelkkää tri asua, vai laittaako joku esim pyöräilypaitaa tai jotain irtohihoja yms?

Monenmoista sitä näköjään tulee mieleen kun valmistautuu pitkälle matkalle. Puolikas on kuitenkin niin paljon lyhyempi ja eri juttu ettei esim vaatetusta hirveästi ole tullut mietittyä.

Link to comment
Share on other sites

Lähinnä se pukeutuminen on säästä kiinni. Kyllä mielestäni vauhtia silti riittää täydelläkin matkalla, että sen puolesta ei kannata pukea enempää vaatetta kuin ainakaan treeneissä käyttää. Jos on totutellut ajamaan pyörää kisa-asulla, niin kyllä se kisassakin menee ihan hyvin. Alle +15C tai kova sade, niin joku voisi ajatella enemmän päälle kuin kisa-asu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

  • Kaikista tuotteista -5% koodilla SEPPO (affiliatelinkki)

     

    Screenshot 2022-10-17 at 12.33.21.png

     

     

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy