Jump to content
Juoksufoorumi.fi

riopentti (Kotimaan polku-ultrailua)


Recommended Posts

Hi P 0:47 11,9km (15,1km/h) asc 90m avg 136 max 168 PTE 3.1 pal 11h

Kokoustenvälinen hiihtolenkki Kuusijärvellä, Bisan lenkki - ihanaa aurinkoa, jäätä, roskia, sohjoa. Reippaampivauhtinen tasatyöntölenkki, myös suurin osa ylämäistä lykkien kun ei nilkalla saa Speedmaxien vaatimaa terävää potkua jäisiin kohtiin. Viirilän suon jälkeinen ylämäki jopa luistellen skineillä, nilkan säästämiseksi 🙂

Illalla vahva ehkä trainerille ja nilkkajumpalle.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Tuo palautumisaika on kumulatiivinen eli siihen ei vaikuta vain kyseinen harjoitus (PTE) vaan myös aiemmista treeneistä pohjilla oleva rasitus ja ilmeisesti myös se jos laitat jotain subjektiivisia fiiliksiä mittarille treenin jälkeen. Hyvin teoreettisia ja yksinkertaistettuja juttuja toki eivätkä huomioi nilkkaasi eikä varmasti myöskään sykevälivaihtelua ainakaan harjoituksen aikana. Sitä en tiedä jos on jotain mittareiden palautumismittauksia levossa että huomioidaanko niitä palautumisajassa. Harjoituksen aikana sykevälin vaihtelun käytöstä taitaa olla ylipäänsä aika vähän mitään faktatietoa. Silloin vaihtelut millisekunteina on aina pienempää kuin levossa (parasympaattinen aktiivisuus lenkillä vähäistä) ja sitä pienempää mitä kovempi syke. Ennenkaikkea sanoisin että se on lepomittauksessa käytettävä lukema. Toki katsomalla niitä voi mittarin näyttöä paremmin päätellä jos vyö tekee virheitä sykkeen mittauksessa.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 tuntia sitten, perttu kirjoitti:

Ennenkaikkea sanoisin että se on lepomittauksessa käytettävä lukema.

Ite käytin vuoden ajan HRV mittausta ja totesin, ettei sillä ole itselleni mitään lisäarvoa, joten jätin tuon kokonaan pois. Nimenomaan aamulla tehty HRV4training apin avulla eli lepo HRVstä kyse. Sen sijaan itseä kiinnostaa tämä uusin uutuus eli LT1sen aka aerobisen kynnyksen määrittely käyttäen ns. DFA alpha 1 parametriä kesken suorituksen reaaliajassa. Siis käytännössä tuo kun hivenen kehittyy, hyvällä sykevyöllä varustettu yhteys puhelimeen, jossa pieni analyysiohjelma kertoo, missä vaiheessa olet alakynnyksellä. Aika kätevä ja tosiaan ilmainen "kynnystesti". Aion seurata vielä hetken sivusta, että kehitys kehittyy ja varmaan sitten jossain vaiheessa tuota joutuu testailemaan. Lisätietoja löytyy täältä:

https://medium.com/@altini_marco/hrv-based-aerobic-threshold-estimation-for-endurance-athletes-a-practical-guide-8c1d744beae8

 

Tuohan ei sitten liittynyt mitenkään mihinkään tämän ketjun asioihin, mutta enpä anna sen haitata menoa!

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Palautumisaika, syke ja rasitustaso ovat Garmineissa pääroolissa. Selvittelin tuota hieman, kun Fenix jatkuvasti ilmoitteli harjotteiden olevan ei tuottavia. No, ei ne olleetkaan. Perusjunnaamista, mutta nyt vaan myös VoMax lähti jyrkkään laskuun. Sitä ei koskaan aikaisemmin ole tapahtunut. 

 

Syynä oli talvella kolmen kuukauden ’osamaksu’ nukkuminen. 5-6 h yössä ja päikkärit. Nyt on tilanne ollut n. kuukauden toinen. Samantapaista köpöttelyä, mutta nukun 6-7 h yössä ja VoMax nousee kohti normiarvoa. Sen kyllä myös tuntee, eli lepo korreloi palautumistehoa. 

 

Viisaita ovat mittarit, vai sattumaa ? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kiitos @perttu, juuri noin.  @MikkoVe,  hyvä ominaisuus, itselläni Spartan Ultra ranteessa lähinnä treenatessa, ei ole rannesykemittausta - pitää ehkä joku ö käyttää sykevyötä ja harjoitella Kubios-tulkintaa. Ja kiitos @AnttiSn, tuota pitääkin seurata.
HRV-asiassa, itselleni vastaten lyhyt yhteenveto mm. tätä Kubios-tulkintaa varten: "An Overview of Heart Rate Variability Metrics and Norms"

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5624990/
Päähuomioina mm. eripituisten mittausten vertailukelvottomuus, riippuvuus mittauskontekstista ja vaikkapa iästä, ja joitakin numeerisia haarukoita 5 min mittauksille sekä refejä vaikeaan tulkintaan: "Short-term measurement norms can contribute to assessment before, during, and after HRV biofeedback training for both clinical and optimal performance. Since short-term measurement norm studies vary in detection method (ECG or PPG), frequency-band cutoffs, power spectral analysis method (AR or FFT), position (sitting upright or lying supine), respiration rate, and breathing pacing (paced or free breathing) and subject sex, age, and aerobic fitness, the selection of appropriate norms is crucial. Likewise, 24 h HRV norms can guide HRV biofeedback training for clinical and optimal performance. As with short-term measurement norms, frequency-band cutoffs, power spectral analysis method (AR or FFT), and subject sex, age, and aerobic fitness can help to determine the selection of reference values." 
@joukor hyvä että suunta muuttunut, levossa kunto nousee 🙂

@X66 kiitos, en vielä jännevamman vuoksi, lukemani perusteella tuo tasapainolauta tulee vasta kuntoutuksen loppuvaiheessa. Nyt tulehdus ja turvotus jänteissä poistunut, mutta tämä posterior tibial tendon vielä paukkuu ja hieman sattuu, mikä sallittuakin nyt voimanpalautusvaiheessa. Tukipohjallinen käytössä. Hiihto saattaa rasittaa tuota vielä liikaa, mutta ei tätä hupia kauaa näytä kestävän ilmoista johtuen, lisälumia siis odotellessa.
Eilinen traineri jäi perhemenon vuoksi väliin, en jaksanut iltaysiltä enää ruveta sotkemaan unia.  Ilta- ja aamuväsymyksen sekä kurkkuoireiden vuoksi myös kävin sielunäytteen antamassa, olisikohan ollut jo kuudes kerta, eli matalalla kynnyksellä. 
 

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy