Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
Ziak

Ziak esittäytyy

Recommended Posts

Moi kaikille ja kiitos hyvistä keskusteluista, joita on tullut jo vuoden verran seurattua...

Olen kolmekymppinen nainen. En ole koskaan ollut mitenkään erityisen urheilullinen. Liikuntaa olen harrastanut lähinnä sen takia, että on pakko. Kunnes vuosi sitten hurahdin juoksuun. Nyt mikä tahansa liikunta houkuttaa ja koukuttaa.

Lähtötilanteeni oli se, että Porin juoksukoulun ensimmäiset päivätkin olivat tuskaa. Juoksukuntoa ei ollut lainkaan, vaikka kävelylenkkeilyä olinkin koirien takia harrastanut päivittäin useita vuosia. Porin juoksukoulun päätyttyä ajattelin, että 10 km riittää, mutta ei se sitten riittänytkään...

Viime talven juoksentelin epäsäännöllisen säännöllisesti sään mukaan ulkona sekä matolla. Keväällä aloitin Sepon puolimaraton läpi -ohjelman. Sitä uskollisesti seuraten juoksin viime sunnuntaina itsekseni, epävirallisesti puolimaratonin. Aikaa kului 2:40. Tarkoitus oli ihan vaan juosta läpi pitkiksenä, ei siis yrittää mitään aikaan. Virallisesti puolimaraton on edessä syksyllä Espossa. Tavoitteena on ainoastaan alle 2:30. Keväällä kävin Teskun testissä. Testin mukaan voisin juosta puolimaratonin 6 min/km, mutta en usko tämän olevan realistista ainakaan tällä hetkellä. Kympin pystyn kyllä juoksemaan tuntiin, mutta siinä on vasta vajaa puolet matkasta.

Mutta mitäs nyt, kun ohjelma on juostu läpi? Millaisella ohjelmalla kannattaisi jatkaa? Miten saisi tässä seuraavien 10 viikon aikana kehitettyä nopeutta? Periaatteessa tiedän ja osaisin varmasti jonkinlaisen ohjelman rakentaakin, mutta päänuppini vaatii, että ohjelma on "valmiiksi kirjoitettu" ja että se on viikko/päiväkohtainen. Sepon ohjelmassa pidin erityisesti sen vaihtelevuudesta ja monipuolisuudesta. Olisiko jotain vastaavaa?

Mikäli paikat vaan kestävät, niin maraton olisi vuoden? päästä haaveissa, mutta pidetään se vielä salaisuutena...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei muuta ku yks vk-lenkki viikkoon. Jos havittelet 6min/km vauhtia, niin tuolla vauhilla tai vähän jopa alle. Jospa alkuun vaikka 20-30min vetäis tasavauhtista, tietty alkuun ja loppuun kevyempää juoskua. Tietty kannattaa seurata ettei syke nouse kovin korkealle. Jos 70-80%/max bpm:stä pysyis.

Tsemppiä lenkeille :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo 10min tippuu pois helposti kun peruskestävyys paranee. Vaihtoehtoja taitaa olla kaksi, puolimaraton läpi -ohjelma hieman isommilla määrillä tai maraton läpi -ohjelma pienemmillä määrillä. Suosittelisin tuota puolimaraton läpi -ohjelmaa hieman kovennettuna. Kilometrejä kertyy varmasti hieman enemmän "toisella kierroksella" eli jokaiseen viikkoon voisi laittaa sen 5-8km lisää. Sen voi sitten sirotella pitkin viikon lenkkejä ja kuunnella miltä se tuntuu. Jo pelkästään se että harjottelee tuon ohjelman läpi hieman paremmalla kunnolla kuin lähtötaso oli voi riittää tuohon 10min parannukseen. Otan kuitenkin varman päälle ja neuvon juoksemaan tuon 5-8km enemmän viikossa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veikkaan että tuosta lähtee 10min pois jo ihan sillä, kun saa lapun rintaan ja uskaltaa poistua mukavuusalueelta.

Minä treenailin "Puolimaraton läpi"-ohjelmalla viime keväänä ja HCR:n aika oli n. 2:15. Pohjina oli syksyllä maraton läpi ohjelman mukaista kävelyä/kävely-juoksua 16 viikkoa, muutama viikko pelkkää juoksua, joulukuun-tammikuun puolenvälin lähes täydellinen tauko harjoitteluun ja sen jälkeen "puolimaraton läpi" -ohjelma.

Nyt olen juossut vähän kevennetyllä Sepon 4:30 ohjelmalla tähtäimessä HCM ja 6. viikolta löytyvä puolimaraton kilpailu meni Mikkelissä aikaan 1:57.

Todistetusti siis toimivia ohjelmia.

Tsemppiä reenaamiseen, mä olen pitänyt sääntönä sitä että kivaa pitää olla ja kivaa on ollut! Sehän tässä touhussa on tärkeintä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia kommenteista!

Mä päädyin vetämään Sepon puolimaraton -ohjelmaa uusiksi. En aloittanut ohjelmaa alusta, vaan sellaiselta viikolta, että Espoon rantamaraton osuu ohjelman puolimaratonin kohdalle.

Lisäksi lomien loputtua juoksun rinnalle tulee työmatkapyöräilyä 22 km/pv. Vaikkei se juoksukuntoa kehittäisikään, niin tuskin siitä haittaakaan on.

Tällä hetkellä juoksufiiliksiä on pilaamassa kipeytyneet jalkapohjat. Jouduin pitämään parin viikon juoksutauon, kun ei meinannut pystyä kävelemäänkään, kun jalkapohjan ulkosyrjää sattui kuin olisi puukolla pistänyt. Nyt ne eivät juostessa vaivaa, mutta juoksun ja levon jälkeen vieläkin aristavat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moip!

Täältä löytyy testailijaa myös, kesäkuussa meni puolimaraton läpi puoleen tuntiin (netto hiven alle). Nyt olen Sepon ohjelmaa menossa 7. vkon kohdalla ja lähinnä vaan kilometrimäärät tuppaavat pikemminkin ylittymään kuin alittumaan. Tavoitteena oman ajan parannus seuraavassa tapahtumassa, ettei tarvis vallan yksi juosta jonon hännimmäisenä. Mausteena tähän puolimaraton läpi- ohjelmaan on nyt tullut n. 1x vkossa juoksu erittäin mäkisessä maastossa, koska se vaan tuntuu niin sikahyvältä. Toivottavasti en sillä tuhoa mitään tärkeää, stressin purkuun tommonen mäkien tinttaaminen on ihan huippuhommaa (kun sitä varovahkosti tekee, kait?). Tsemppiä Ziak, toivottavasti vaivat helpottavat, äläkä lannistu tauosta. Mullakin on ollut semmosta ja tämmöstä taukoa ja silti tämä kesä on ihan mieletön edistyminen viime kesään nähden. Ja kevääseenkin....ja syksyn juoksutapahtumat on tosiaan vasta tuloillaan, kaikki kiva vielä edessä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahaa, samaa pää juostessa ja hiihtäessä. Juu, brutto siis oli 2.30.19, kun päätavoite oli juosta rauhaksiin koko matka. Ei voi tietää miltä tuntuu, ennenkuin kokeilee. Aika ei kyllä itseä tyydytä, saas nähdä miten muutaman vkon päästä käy. Vitosen ja kympin ajat antais olettaa parempia tuloksia puolimaratonillekin, viime kesänä meni pojan syntymän jälkeen, ennen juoksuharjoittelun aloittamista cooperissa 2000 m, oletan, että sekin olis tänä kesänä parempi. Ehkä täytyy sit olla sitä uskallusta mennä kovempaa, tai jotain. Kiitos korjauksesta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy