Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Reitin kokonaisnousu = nopea maraton?


jukkar
 Share

Recommended Posts

Eikös reitin kokonaisnousu kerro parhaiten reitin nopeudesta? Suunnitelmissa on osallistua Lakeus Maratonille Nurmossa. Järjestäjien ilmoituksen mukaan kokonaisnousua on 4 * 54 m = 216 m. Kuinkas tämä suhteutuu muihin suomalaisiin reitteihin? Olisiko tuo 200 m jonkilainen rajapyykki. Onko tietoa paljonko nousua on Maskussa, Vantaalla tai Paavo Nurmessa? Ilmeisesti HCM ei pärjää tälläkään mittarilla? Olisiko täällä Foorumilla mahdollista laatia listaa suomalaisista maratonreiteistä niiden nopeuden mukaan kriteereinä vaikka kokonaisnousu ja korkeusero?

Link to comment
Share on other sites

Maratoneista joita itse olen juossut Suomessa vähiten noususummaa on ollut

- Vantaalla noin 100m

- Kankaapäässä noin 100 - 120 m

Paavo Nurmi marathonille noususumma on hieman yli 200 m ja Maskussa hieman alle 300 m

Oman maratonimme Kaarinassa, noususumma on noin 160 - 180 m.

Reitin nopeudesta ei kerro yksin noususumma, myös lukuisat jyrkät mutkat ja käännökset hidastavat ja tietysti alttius vastatuulelle. Reittiä, jossa on nousua vaikkapa 200 metriä on vastapainoksi tietysti myös alamäkeä. Esim. Kaarinassa ylämäet ovat lyhkäisiä nyppylöitä, ja alamäet pääosin pitkiä ja loivia. Itse katsoisin siinä alamäkiosuuksien hyödyn monelle ylämäkien haittaa paremmaksi.

Link to comment
Share on other sites

Yhtä ainoaa muuttujaa ei varmasti ole löydettävissä, koska se olisi varmasti jo löydetty ja niiden toimesta näkyvästi käytetty, jotka nopeaksi todistautuisivat. Tuulialttius ja mäkisyyden "rakenne" ovat hyviä näkökulmia. Lakeus Maratonissa näyttäisi järjestäjien julkaiseman profiilikäyrän perusteella olevan lähes koko ajan pientä nousua ja laskua. Ihan tasaista ei juuri lainkaan, vaikka Pohjanmaan lakeuksien sydämmessä sijaitseekin. Näistä kai sitten kertyy tuo kohtuullisen iso 54 m kierrosnousu. Tuumaisin, että pienet 2-3 m nousut ei ole niin pahoja, kuin esimerkiksi Maskun neljästi koettava loppunousu, joka kolmannella ja etenkin neljännellä kerralla syö maratonhenkilöä erityisesti.

Link to comment
Share on other sites

Kullervo-maratonilla on kokonaisnousua 3*7 = 21 metriä. Reitti on yleisesti nopeaksi tunnustettu. Monet tulevat sinne varta vasten ennätysjahtiin.

Kävin tsekkaamassa Kullervo-maratonin reittiprofiilin: http://personal.inet.fi/urheilu/jaska.lehtonen/MREITTIK.HTM

Profiilista tulkiten yhdelle kierrokselle tulee noususummaa yhteensä noin 25 metriä, lisäksi toisen kilometrin lopussa (ennen peruskierroksen alkua on 15 metrin nousu). Maratonille kertyy Joutsenossa noususummaa siis yhteensä noin 90 metriä (15m + 3 x 25m). Reitille on ilmoitettu korkeuseroksi 7 m, joka tarkoittanee peruskierroksen korkeuseroa (tuota alun 15 metrin mäkeä ei siis ole huomioitu siinä).

Tulee aina muistaa, että reitin noususumma on eri asia kuin korkeusero. Jälkimmäinenhän tarkoittaa reitin matalimman ja korkeimman paikan välistä korkeuseroa.

Link to comment
Share on other sites

Maratonille kertyy Joutsenossa noususummaa siis yhteensä noin 90 metriä (15m + 3 x 25m). Reitille on ilmoitettu korkeuseroksi 7 m, joka tarkoittanee peruskierroksen korkeuseroa (tuota alun 15 metrin mäkeä ei siis ole huomioitu siinä).

Tulee aina muistaa, että reitin noususumma on eri asia kuin korkeusero. Jälkimmäinenhän tarkoittaa reitin matalimman ja korkeimman paikan välistä korkeuseroa.

Kas vaan, seison korjattuna!

Link to comment
Share on other sites

Siis helppoja eteläisen Suomen maratonreittejä ovat ainakin Vantaa, Kankaanpää ja Kaarina, jotka jäävät kaikki selvästi alle 200 metrin kokonaisnousussa. Eihän tämä ole suuri yllätys kenellekkään tätä palstaa seuranneelle. Eikös olisi hyvä juttu, että kaikkien maratonien järjestäjät ilmoittaisivat juoksuinfossaan kokonaisnousun ja korkeuseron. Kyllä se mielestäni kuuluisi hyvään palveluun ja osoittaisi, että järjestäjät tuntevat reittinsä

Jos Vantaalla ja Kankaanpäässä nousu on hieman yli 100 m, niin löytyyköhän lähimaista reittejä, jotka olisivat vielä näitäkin tasaisempia. Tukholma ei kai kuulu tähän joukkoon, mutta entä Köpis tai Tallinna. Entä onko Ruotsissa/Tanskassa hyvin järjestettyjä pienehköjä juoksuja, joissa reitti on tasainen?

Link to comment
Share on other sites

...niin löytyyköhän lähimaista reittejä, jotka olisivat vielä näitäkin tasaisempia. Tukholma ei kai kuulu tähän joukkoon, mutta entä Köpis tai Tallinna. Entä onko Ruotsissa/Tanskassa hyvin järjestettyjä pienehköjä juoksuja, joissa reitti on tasainen?

Berliini ei ole kaukana. Kokonaisnousu noin 30 metriä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy