Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Millä kriteereillä valitset maratonisi?


Björn
 Share

Millä kriteereillä valitset maratonisi?  

134 ääntä

 1. 1. Millä kriteereillä valitset maratonisi?

  • Ajankohta
   40
  • Sijainti
   40
  • Nopea reitti
   27
  • Massamaraton
   8
  • Mahdollisuus loman yhdistämiseen
   7
  • Tapahtuman hinta
   9
  • Muu, mikä?
   5


Recommended Posts

Niin, millä? Oma valintani muodostuu näiden rajoitteiden ja ehtojen perusteella:

- maratoneja juostaan max. 1-2 kpl vuodessa

- suoritus on tuloshakuinen eli mahdollisuus ajan parantamiseen on tärkeä

- kilpailu, eikä mielellään harjoittelun kovin jakso saa osua sellaiseen vuodenaikaan ja paikkaan, jolloin olisi liian kuuma.

Lisäkipinää ja latausta antaa lisäksi suurehko tapahtuma. Näillä kriteereillä keskikesän maratonit jää herkästi laskuista ja kilpailut pitää hakea alku- tai loppuvuodesta. Olen pohtinut loppuvuoden tavoitekilpailua ja yksi vaihtoehto toisensa jälkeen tuntuu jollain perusteella huonolta. Vantaa on liian aikaisin siihen nähden, että olen valmis treeniin vasta heinäkuun lopussa. Amsterdam (21.10.) tippuu pois samasta syystä ollen vain viikko Vantaan jälkeen. Istanbul (11.11) vaikuttaisi mielenkiintoiselta, samoin Firenze (25.11.) ajankohtansa puolesta, mutta siellä on kurja keli paljon todennäköisemmin kuin Valenciassa (18.11). Espanjalaisista jouksutapahtumista on jonkin verran kokemusta, eikä koskaan ole tarvinnut pettyä järjestelyihin oli sitten kyseessä iso tai pienempi tapahtuma.

Itse asiassa Valencia vaikuttaa tässä vaiheessa monessa mielessä potentiaaliselta vaihtoehdolta. Yksi heikkous löytyy: sinne on hankala päästä ja matukstamiseen menee äkkiä yli puoli vuorokautta suuntaansa. Tuopa harmittaa, ellei sitten aio jäädä paikalle pidemmäksi aikaa kuin vain ottaa osaa kilpailuun. No, tämä oli ennemminkin tämmöistä pohdintaa kuin mitään ruikutusta.

Link to comment
Share on other sites

Niin, millä? Oma valintani muodostuu näiden rajoitteiden ja ehtojen perusteella:

- maratoneja juostaan max. 1-2 kpl vuodessa

- suoritus on tuloshakuinen eli mahdollisuus ajan parantamiseen on tärkeä

- kilpailu, eikä mielellään harjoittelun kovin jakso saa osua sellaiseen vuodenaikaan ja paikkaan, jolloin olisi liian kuuma.

Lisäkipinää ja latausta antaa lisäksi suurehko tapahtuma.

Kriteeristömme on hyvin samanoloinen, mutta loppupäätelmä on eri.

1) Tähän mennessä olen päätynyt juoksemaan 1 maratonin vuodessa. Toisen saatan juosta, mutta se on sitten jänistely, ei tosissaan juostu.

2) Tavoite on aina ennätyksen parantaminen. Viime vuosi oli poikkeus, kun lähdin vain fiilistelemään HCM:lle, kun valmistauminen meni ihan poskelleen.

3) Johtuen kohdasta 2) ja edelleen huonosta lämpökestävyydestäni, haen kisoja "varmasti" alle 20 astetta

4) Tapahtumassa sen verran paljon osallistujia, että todennäköisyys joutua juoksemaan yksin (3:15-3:30 aikoja) on pieni

En minäkään tykkää treenata kuumassa, mutta parit viimeiset kesät ovat opettaneet/pakottaneet treenaamaan kuumassa. Siten mun optimiajankohta Suomessa osuu syyskuulle/lokakuulle --> Jyväskylä ja Vantaa ovat vahvoilla aina.

Link to comment
Share on other sites

1. Hyvä ja nopea reitti.

2. Sopivuus aikatauluihin, varsinkin tänä vuonna eräs tärkeä juttu vaatii huomiotani, en voi noin vain lähteä mikä hyvänsä viikonloppu maratonmatkalle.

3. Maraton tapahtuman sijainti, ei liian kaukana kotoa. Korkeintaan jonkun 200 km etäisyydellä kotipaikkakunnaltani, eli paitsi pirkanmaalla, niin kyllähän nuo lähes kaikki etelä- ja keski-suomessakin juostavat maratonit käy.

4. Tapahtuman hinta + siihen sisältyvät asiat, kyllä sekin vaikuttaa, mielellään kilpailutan tapahtumat keskenään.

Link to comment
Share on other sites

1) Sijainti. Suosin lähimaratoneja ja pyrin minimoimaan ajan, rahan ja luonnonvarojen kulutuksen.

2) Ajankohta. Maraton tulee olla riittävän paljon kesän triathlonkirmailujen jälkeen, jotta minulle jää aikaa maratonspesifiin harjoitteluun.

3) Olosuhteet. Reitin ja kelin tulee tukea ennätystavoittelua.

Näillä kriteereillä vuoden ainoaksi maratoniksi valikoitui Vantaa.

Link to comment
Share on other sites

Ravistan hatusta tai sitten vaan ihan mutulla. Yleensä merkkaan kalenteriin hyvissä ajoin kauden päämaran ja saatan juosta ennen sitä pari-kolme harjoitusmaratonia alle. Vielä en ole heittänyt toivoa ennätykseni parantamisesta, joten myös rataprofiililla ja juoksun ajankohdalla on pieni merkitys valintaa tehdessäni. Syksyllä on monta hyvää mratonia, joilla voi ennätysyrityksiä tehdä: Finlandia, Vantaa, Joutseno ja Wiha nyt ainakin.

Link to comment
Share on other sites

1) Lämpötilan pitää olla selvästi alle 20.

2) Tapahtuman pitää olla sopivan matkan päässä kotoa. Eli ei yli 1,5 tunnin automatkaa. Ulkomaille en lähde juoksemaan; lomat pidetään sitten erikseen.

ja uutena kriteerinä taitaa tämän kevään jälkeen vielä tulla:

3) Mahdollisimman tasainen rataprofiili.

Juoksen vain 1-2 maratonia vuodessa, ja tavoitteena on aina ennätyksen parantaminen.

Link to comment
Share on other sites

Vähän samaa kuin Topeliuksella:

1) ajoitus riittävästi tri-kauden jälkeen, myös futiskauden päättymisen jälkeen sopii olla (mutta ei lumiseen aikaan)

2) sijainti/helppo matkustaa

.

.

.

3) melko lailla vähemmän merkittävinä sää, reitti, hinta ja osallistujamäärä (en tykkää jonotella, mutta mieluiten sopivasti jäniksiä saa olla)

Vantaa tuntuu ihan lyömättömältä kaikissa suhteissa, syksyllä taas.

Link to comment
Share on other sites

1) Lähellä PKS:ää. Siten että maratontapahtuma ei vie kohtuuttomasti aikaa. Esim joku New York vaatisi suuren ponnistuksen pelkästään käytännön järjestelyiden suhteen

2) Pitäisi olla mielellään kesällä. Siten että parhainpana treenikeleinä on kuiva asfaltti. Kesälomalla saisi valmistautua kisaan. Ideaali elokuun lopussa.

3) Ei saisi olla kuuma. Tekee kohdan 2) ja 3) ristiriitaiseksi.

4) Pitää parantaa ennätystä.

5) Ei saa olla Jaskan humppamara, omat juomat mukaan, talkoohenki ja 12 osallistujaa

Link to comment
Share on other sites

Mielenkiintoinen aihe. Tässä omia preferenssejäni ja toivomuksiani - kriteerejä ei niinkään.

1) Pehmeä alusta. Mielellään vaihtelevaa polkua, jolla jalat pääsevät kastumaan mahdollisimman korkealle. Vesistönylitykset - mielellään kahlaamalla tai uimalla - ja suot suotavia, joskaan eivät pakollisia. Jos ns. asvalttimaraton, niin minimikriteeriksi asetettakoon mahdollisuus juosta pientareella. Asvalttimaratonista en enää ikinä halua joutua palautumaan. Tekee hyvinkin viikon verran turhaa juoksuhukkaa. Maratoninkin tulee (kovaa juostuna) aiheuttaa positiivista palautumiskipua monipuolisesti eri puolilla lihaksistoa, ei niinkään rasittavia ja vaikeasti paranneltavia nivel-, jänne-, kalvo- tai sisäelinvaurioita. Nilkat saavat reitillä kyllä vähän pyörähdellä – pääasia, että juoksu jatkuu.

2) Sen verran hyvin merkattu reitti, ettei eksymisen pelko liioin pääse juoksunautintoa nakertamaan. Vaarat ja Rokua tässä mielessä hyviä esimerkkejä suht levollisin mielin taitettavasta maastojuoksujotoksesta (nimim. ”molemmilla vain vähäksi aikaa eksynyt”). Molemmat merkattu paremmin kuin monet kovan tien maratonit. Paloheinä hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka maraton voidaan joutuisasti juosta maastossa (ulkoilureiteillä), mutta merkkaamattomalla reitillä.

3) Kokonaisnousua saisi mielellään olla sellaiset 1000-2000 metriä, ei ehkä sen enempää. Nousunomaisen askeleenraskauden ja vartalokulman voi toki tavoittaa myös pehmeämmällä alustalla, jos tarpeeksi suuria mäkiä ei lähistöllä satu olemaan. Mielellään lenkurana kuitenkin yksi pitkä ja tasainen kuin lyhyt ja suhteellisen käyräinen. Jälkimmäisistäkin silti hekumoin.

4) Osallistujia sen verran, että saa juosta halujensa mukaan joko porukassa tai rauhassa. Fat ass –henkiset aivan okei… jopa lard ass –tempaukset. Omat maratonlenkit yhtä nautinnollisia kuin tapahtumat – nämä eivät silti nautittavuudenkaan suhteen kovinkaan yhteismitallisia. (Jokainen "maraton" on omanlaisensa nautinto.) Massamaratoninkin voisi varmaan joskus flanöörata – ikään kuin näet silmänä väkijoukossa. Kokemus sekin. Siinä kyllä varmasti minimikriteeritkin kohliintuisivat.

4) Ekologisesti – vaikkei tätäkään harrastusta absoluuttisesti ekologisena voi pitää – ajateltuna mahdollisimman vähän luontoa kuormittava maraton. Tämä on myös jonkinlainen kriteeri: en lennä tai aja tyhjällä autolla – tai eihän minulla edes ole autoa, tyhjääkään. Joskus vielä lähden interreilaamaan jo(i)llekin Keski-Euroopan erikois-, maasto- tai ehkä jopa massamaraton(e)ille. Parastahan olisi siirtyä maratonpaikalle vaikkapa pyörällä. Mihin ei päästä lentäen on kuljettava jaloin – ei ole synti nilkuttaa. Parhaat maratonit ovat kaukana lentokentistä. Joskus auto kyllä mahdollistaa asioita.

5) Maratonin ei tarvitse olla ”virallisesti mitattu”, yliolkaisesti mitattu riittää. Mielellään kymmenen kilometriä liian pitkä kuin kilometrin liian lyhyt. Ollaan sen verran tarkkoja näissä asioissa. Ihanteena tietenkin reitti, jolle ”virallista mittausta” ei tee terokaan. Ennätyksien tavoittelusta en enää jaksa välittää. Henkilökohtaiset reittiennätykset kyllä kiinnostavat. Kunnon voi mitata – olen taipunut jo uskomaan – myös ”virallisesti mitattujen” maratonien ulkopuolella. Se, kunto siis, tärkeää on.

6) Maraton voi olla mihin tahansa vuodenaikaan. Esimerkiksi fiilis merkitsee huomattavasti enemmän kuin keli. Maratonien välillä saisi aikaväliä olla mielellään viikko tai enemmän. Olen vähän huono palautumaan. Minkäänlaisia sääolosuhteita en toistaiseksi ainakaan kriteereiksi asti asettaisi.

7) Kiva seura. Ystävät mukana. Potenssoi jännityksen ja tapahtumaan paneutumisen.

8) Talkoohengessä henki puhtoisempi - varakin parempi.

Pahoitellakseni totean toivomusteni pääsääntöisesti pätevän muihinkin kuin maratontapahtumiin.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Juoksen 3-4 maratonia vuodessa ja niiden valintaan käytän hyvinkin erilaisia kriteerejä.

A. Ennätykset

Ennätysyrityksillä maraton saisi olla kohtuullisen lähellä kotia. Reitti mielellään tasainen ja muutenkin nopea. Reitti- ja kilometrimerkinnät kohdillaan. Mielellään neljän tunnin matatoonareita niin paljon, ettei tarvitse yksin taivaltaa. Katsojat reitin varrella bonusta. Vantaan maraton sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

B. Elämykset

Elämysmaratoniin yhdistetään aina lomailua, joten paikan pitää sopia lomailuun. Maraton mielellään suuri ja elämyksellinen. Tässä kategoriassa olen juossut New Yorkin, Honolulun ja Wienin. Ehkä Tukholmakin elämysristeilyineen täyttää nämä kriteerit :-D

B2. Elämykset yhdistettynä ainutkertaiseen juhlajuoksuun

Elämysjuoksusta saadaan ainutkertainen elämys ja extra huumaa, kun juoksuun yhdistyy jokin vuosipäivä. Tässä kategoriassa olen juossut Ateenan 2500-vuotis juhlamaratonin ja tähän kuuluu myös heinäkuussa juostava Jubileum Tukholmassa.

C. Itselleni tärkeä paikat

Otsikko kertookin kaiken. Tällaisia maratoneja olen juossut HCM (kotikaupunki), Mikkeli (mökkikaupunki) ja Pariisi (hää- ja kihlajaiskaupunki). Joensuun haluaisin juosta jonain keväänä, koska se on syntymäkaupunkini. Myös Pieksamäki täytynee juosta joku syksy, koska puoliso on syntynyt siellä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy