Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Maastohiihdon Suomen cup


Mensonge
 Share

Recommended Posts

Oma puu näille kisoille. Mielestäni hyvä onnistunut uusi konsepti. Ennen kauden alkua avauskisa, joka keräsi mukavasti huomiota tv:ssä ennen maailmancupin alkua. Pari kisaviikonloppua talven aikana ja nyt finaalit. Jälleen mc ei häiritse ja loistavissa olosuhteissa mukana Suomen huiput kevätkuntoaan vielä testaamassa. Jännä on miesten viestikin nyt, kun ankkuriosuus juuri alkoi. Yle televisioi nämä ensi talvenakin, mikä on loistojuttu. Kuulemma parhaillaan 400 000 katsojaa ollu näillä. Olisipa mielenkiintoista saada tämän talven mc-kisojen katsojalukuja maksu-tv:n puolella. Kiitokset YLE:lle, kun trajoaa näitä nahtäväksi ilman maksua.

Link to comment
Share on other sites

Kisasarjalle hyvä ensimmäinen vuosi. Aivan ei tainnut kuitenkaan räjäyttää pankkia, ei hiihtäjien kuin muidenkaan tahojen mielestä. YLE:n ja Hiihtoliiton soppari oli mallia 1+ 4 v. ja nyt (ilmeisesti) kuitenkin sovittiin vain ensi talvesta. Kaiketi liitolla on edelleen omat epäilyksensä sidosryhmien pitkäaikaisesta sitoutumisesta hommaan. Money talks. Myös kärkihiihtäjien osalta on katsottava aktiivisuus arvokisavuonna, ennenkuin järjestelmän todellinen kiinnostavuus selviää.

Jokatapauksessa mielikuva Suomen Cupista jäi positivisen puolelle, vaikka paljon myös haasteita ja kehitettävää löytyy. Tällä hetkellä konsepti lepää hiukan liian paljon maajoukkueen varassa, joten MC kalenteri sanelee hyvin pitkälti raamit hommalle.

SM kisat vaikuttavat keinotekoiselta osalta Cuppia. Ilman niitä kauteen ei kuitenkaan saataisi mahtumaan kuin muutama kisa, johon huiput osallistuisivat, joten ne lienee pakko pitää mukana jatkossakin. Myös kauden avaaminen lokakuussa, kaikessa tyhmyydessäänkin, lienee pakko pitää ohjelmassa. Hyvä uudistus sarjan kannalta on marraskuulla järjestetävä uusi osakisa, jolloin suurelle yleisölle saadaan tasaisempi virta kisalähetyksiä, eikä Vuokatin avauksen jälkeen tule kuukausien taukoa hommaan. Kansallisen tason hiihtäjien näkökulmasta tuo Ounasvaaran kisakin on vielä liian aikaisin, sitähän puuhataan hetkeen jolloin etelän hiihtäjät ovat hakemassa ensimmäistä kertaa lumituntumaa pohjoisen lumileireillä. En pysty sanomaan olisiko kannattavaa järjestää jokunen osakilpailu oikean talven aikana välittämättä n. 15 maajoukkuehiihtäjän kalenterista. Yhteislähtökisa, sekaviesti, joukkue aika-ajo jne. kilpailumuodoilla voitaisiin ilman ykköstykkejäkin saada aikaan mielenkiintoisia latukamppailuja. Uskoisin ainakin seurojen ja kansallisen kärkemme olevan kiinnostuneita moisesta. Ehkä kannattaisi kokeilla, mutta riittääkö rohkeus/ löytyykö mielikuvitusta ja tahtotilaa asian todelliseen kehittämiseen ?

Link to comment
Share on other sites

Sehän on selvä, että MC sanelee paljon. Mutta rohekutta pitää olla ja uskoa konseptiin. Kauden varhaiselle aloitukselle voi olla tilaustakin, kisamuoto pitää vaan suunnitella sellaiseksi, että se vetää hiihtäjiä. Eli sellaisia kisamuotoja avaukseen, jotka palvelisivat mahdollisimman hyvin hiihtäjiä harjoituksellisestikin siinä vaiheessa. Tämä kevätkausi on mielestäni ehdottomasti hyvä. Olosuhteita riittää ja pienen tauon jälkeen jaksaa huiputkin ehkä lähteä mukaan, kun MC-kaudesta on kulunut jo tovi. En tiedä miten suhtauduttaisiin osakisan järjestämiseen MC-kisaviikonlopun aikana. Kaikkiin MC-kisoihinkaan ei välttämättä aina kannata matkustaa. Vaihtoehtoisesti järjestettävä kotimaan cup-viikonloppu vois olla jopa parempi joillekin huipuillekin. Kokonaisuutena kuitenkin pidin hyvänä, kun tämä tuli TV:nkin kautta tarjolle. Näkee ilmaiskanaviltakin hiihtoa. Sinänsä itselleni ei ole hirveästi väliä, ketä siellä hiihtää, kisoja on kiva kattella. Maikkari saa mun puolesta pitää Hankensa, YLE tarjosi tilalle ihan hyvää hiihtoviihdettä sekin.

Link to comment
Share on other sites

Kevätpainotus olisi hieno juttu. Tosin nytkin nähtiin, ettei osa hiihtäjistä enää jaksanut innostua pohjoiseen. Ongelmana kuitenkin lienee enemmän kauden kokonaisrasitus- ja pituus kuin varsinaisesti keväthiihtojen vieroksuminen. Lokakuun lopusta Vapulle jatkuva kisarulianssi vaan on liian pitkä. Jostakin olisi maltettava luopua. Toki asia on niinkin, ettei jokaista miellyttävää järjestelmää voida millään saada aikaan.

Itse uskon, että suuri osa urheilijoista äänestäisi kevään puolesta syksykisojen kustannuksella, mikäli heiltä kysyttäisiin. Tänä syksynäkin Vuokatissa oli jopa surkuhupaisaa katsoa osan kansallisen kaartimme menoa. Useilla oli lumituntumaa ed. kevään jälkeen korkeintaan muutamia piiipahduksia putkessa ja hyvin monet jopa tökkäsivät suksensa lumelle ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen vasta numeron puettuaan. Maajoukkueellle lokakuun kisa kyllä sopii hyvänä treeninä, mutta töissä käyville etelänasukeille on vaikea perustella lokakuuta harjoituksellisilla näkökannoilla, oli kisamuoto sitten mikä tahansa.

Suomen-cuphan elää ja kuolee TV näkyvyyden kanssa. Mikäli katsojaluvut eivät ole riittäviä, eivät liitto ja järjestäjät saa innostettua sponsoreita. Ilman sponsoreita ei ole rahaa eikä YLE liikahda ja homma kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Tehdään siis oma osamme katsomalla kisoja ja toivotaan, että kaikki muutkin sidosryhmät ovat riittävän tyytyväisiä, niin kenties konseptille järjestyy aikaa kehittyä vahvaksi ja kiinnostavaksi "instituutioksi", YU:n Eliittikisasarjan tavoin.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 5 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy