Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Millon maratoonari on "nopea"?


_API_
 Share

Millon maratoonari on "nopea"?  

131 ääntä

 1. 1. Millon maratoonari on "nopea"?

  • Nainen: Alle 3.00
  • Nainen: Alle 3.15
  • Nainen: Alle 3.30
  • Nainen: Alle 4:00
  • Mies: Alle 2.45
  • Mies: Alle 3.00
  • Mies: Alle 3.15
  • Mies: Alle 3:30


Recommended Posts

Vaikea määrittelykysymys tietysti. Joku voisi sanoa, että 2.10 maratonilla on nopea. Joo, se kuulostaa hyvältä, kyllä jokainen alle 2.10 maratonilla juossut on aika hyvä sitä matkaa juoksemaan. Toisaalta sitten jos ajatellaan vähemmän ammattilaisia niin jokainen, joka pystyy jonkunlaista matkaa heittämään alle 3 minuutin kilometrivauhdilla, on mielestäni nopea. Eli jos joku juoksee vaikkapa 3000m 9 minuuttiin, hän on minun mielestäni jo aika hiton nopea tai kyllä jo 2000m kuuteen minuuttiinkin kelpaa. Maratonin pituisella matkalla kuntoilija on silloin mielestäni nopea, jos hän pystyy juoksemaan matkan neljän minuutin keskarilla eli esim. kirjoittaja Björn on kuntoilijaksi todella nopea.

Link to comment
Share on other sites

Naisten kohdalla rajat taas on kovempia. Alle 2.45 miesmaratoonareita suomessa piisaa, alle 3h naismaratoonareita taas ei ole kovinkaan paljon.

Se johtuu kyllä osittain huonosta treenauksesta. Olen sen verran ollut suomalaisnaisten tekemisissä muissa asioissa, että voisin väittää, etteivät satsaa keskimäärin mihinkään kunnolla. Ne, jotka satsaavat, tekevät hyviä suorituksia, mutta meillä on paljon huonoja roolimalleja kuten Tarja Halonen ja Naisten Kymppi, joten moni nainen ei sitten pyri ulosmittaamaan potentiaaliaan. Kyllähän maailmallakin sellaisia miehiä on suhteessa enemmän, jotka oikeasti satsaavat juoksemiseen kuin naisia, mikä johtuu osittain kulttuuritekijöistä eli naisten urheilua ei ole aiemmin katsottu kovin suopeasti, vaan heille on ollut varattuna joku muu rooli yhteiskunnassa. Toisaalta naiset eivät välttämättä ole yhtä kilpailuhenkisiä kuin miehet, mutta he, jotka treenaavat, ovat kyvykkäitä myös naisten puolella. Juoksijoiden määrät ovat vain pienempiä verrattuna miehiin kuten naisurheilussa kaikissa muissakin lajeissa. Esim. naisten hiihdossa erot huipulla olevien naisten välillä ovat huikeat jo pelkästään fyysisessä kunnossa.

Lähes kaikista maailman parhaista naisten ajoista alkaa olla kohta 10 vuotta, joten on vähän odottava tunnelma, eikä naisten maratonjuoksussa ole nyt samanlaista buumia kuin miehissä, eikä Afrikkakaan ole tullut niin laajalla rintamalla mukaan, mutta siitä huolimatta uskon, että se joku 15 minuuttia on hyvinkin realistinen miehen ja naisen välinen ero, vaikka naisia huipulla onkin vähemmän kuin miehiä. Samahan se pätee silloin kotimaassakin. Se on seurojen ja median tehtävä saada tytöt täällä innostumaan lajista. Kaikki kunnia Leena Puotiniemelle ja kumppaneille, mutta eihän oikea tilanne voi olla sellainen, että parhaimmat ovat vanhoilla päivillään juoksijoiksi ryhtyneitä. Silloin ei yksinkertaisesti ole riittävästi lajiin satsaavia naisia.

Tuon 15 minuutin lisäksi toinen keskustelua selkeästi vaativa kysymys on silloin se, että kun maailmantulokset konvertoidaan Suomen tuloksiksi niin tulisiko laittaa sama 15 minuuttia eroksi vai pitäisikö luoda joku muuntokerroin miesten ja naisten tulosten välille. Eli huononevatko tulokset jossain suhteessa vai käykö pikemminkin päin vastoin: mitä kauemmaksi huipputuloksista mennään niin sitä lähemmäksi naiset tulevat miehiä. Tässä tullaan nyt tuohon Mensongen esille ottamaan pointtiin, kuinka vertailukelpoisia M 2.45 ja N 3.00 ovat. Ainakin ultrailussa on todella päteviä naisia, joten kun vauhti on hiljaisempi niin pystyvät ehkä paremmin haastamaan miehet, tosin onko nämä edellä esille otetut ajat riittävän hiljaisen vauhdin aikoja vai onko noissa ajoissa erot vielä suurempia kuin 15min. Tosin vaikea ottaa kantaa, kun ei ole tarpeeksi tieteellistä aineistoa käytettävissä tästä aiheesta. Ehkä joku onnistuu jossakin vaiheessa tutkimaan asiaa ja esittämään jonkun s-käyrän, jos löytyy riittävän laaja aineisto henkilöistä, jotka ovat täsmälleen yhtä paljon satsanneet ko. lajiin.

Joka tapauksessa rajan kovuutta määritellessä ei voi nojautua pelkästään siihen, onko joku onnistunut sen rajan alittamaan, vaan pitää perehtyä myös seikkoihin, miksei niin ole tapahtunut. Se on vähän sama kuin naisten ja miesten väliset palkkaerot. Miehet tekevät enemmän duunia/pidempää päivää, hakeutuvat haastavampiin tehtäviin toimialoille, joilla maksetaan paremmin ja silti julkisuudessa verrataan vain palkkoja keskenään. Se jos mikä on silmänkääntötemppu.

Link to comment
Share on other sites

Miesten osalta käsittämättömän nopeita ovat alle 2.10 tallaajat, todella nopeita 2.10-2.30, nopeita 2.30-2.45 ja aika nopeita 2.45-3.00. Naisten osalta luvut ovat alle 2.20, 2.20-2.40, 2.40-3.00 ja 3.00-3.15 (Kyseiset luvut ovat omasta pakasta vedettyjä, ja ne eivät perustu mihinkään, eli siis ihan täyttä paskaa).

Nopeana maratoonarina pidän myös jotain yli satakiloista 150 senttistä kaveria, joka porhaltaa alle 3.30, kaikki on suhteellista.

Link to comment
Share on other sites

Se on vähän sama kuin naisten ja miesten väliset palkkaerot. Miehet tekevät enemmän duunia/pidempää päivää, hakeutuvat haastavampiin tehtäviin toimialoille, joilla maksetaan paremmin ja silti julkisuudessa verrataan vain palkkoja keskenään. Se jos mikä on silmänkääntötemppu.

Alkuun off topiccia... Ehkä sunkin olis hyvä hyväksyä se tosiasia, että on aloja jolla naiset saavat täysin samasta työstä ja työajasta vähemmän palkkaa kuin miehet. Tämä nyt vain on todellisuutta.

Ja sit vähän asiaa... Mun mielipiteeni on se, että kaikki alle kolmen tunnin maratoonarit on nopeita. Se vaatii kuitenkin jo aika paljo muuta ku pari sunnuntai pitkistä et se onnistuu. :)

Link to comment
Share on other sites

Niin, oikeastaan kun enemmän ajattelee niin nopea maratoonari ( hieno termi ) on se jolla on paljon nopeusreserviä suhteessa tulokseen.

Samalla voisi sanoa esmes joitakin päämatkanaan 200 metriä pitäviä sprinttereitä hitaina satasen juoksijoina. Hekin kuitenkin ovat toki paljon nopeampia kuin nopeat maratoonarit.

Varsinkin keskimatkoilla on paljon "samantasoisia" ja samalla hyvinkin nopeita tai hitaita mailereita..........niin on suhteellista tämä nopeus.........

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy