Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Nanouk83

Juokseminen kylmässä

Recommended Posts

Kylmin, missä olen juossut, on -20 - sen kylmemmässä en ole ollut ylipäänsä, etelästä kun olen. Olen vain lisännyt vaatteita: kahdet kerrastot ja mikrofleece, kahdet sukat. Leuan olen suojannut, päässä pipo, joka suojaa myös niskaa ja poskia vähän (kypärämyssy olis paras). Samat kengät kesät, talvet.

Kokeilemalla selviää, millaisilla pärjää. Toisaalta kun on paljon päällä, miettii, johtuu kankeus vaatteista vai kylmästä! :topsy_turvy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alan rajoittaa tehotreenejä kun lämpötila menee alle -15 astetta. En tiedä onko siitä käytännön haittaa, mutta hengästyminen erittäin kylmässä on minusta epämiellyttävää. Peruskuntolenkkiä olen tehnyt kylmimmillään -28 asteen pakkasilla.

Vaatteissa kerrospukeutuminen on valttia. Ohuita kerroksia ja tarvittaessa monta pipoa jne. Kengät on ihan samat tossut kuin aina, en ole huomannut että jalkoja alkaisi palella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko fiksua pitää jotain pakkasrajaa

On.

vai juoksetteko te muut kuinka kylmällä säällä tahansa?

Kyllä.

Entäs pukeutuminen, miten varustaudutte?

Vakavasti ottaen, täytyy tunnustaa, että kun ikää on tullut, ei tule enää kovin usein lähdettyä lenkille alla -15 asteen lämpötiloissa. Ennen oli toisin. Silloin vain pakkasen mukaan lisää vaatetta päälle. Ennen kuin oli merinovillaa yleisesti saatavilla, käytin ohutta shetlanninvillapuseroa jonkin verran tuultapitävän takin alla, sen alla 1-3 teknistä kerrastoa pakkasesta riippuen. Nykyään merinovilla on melkoisen loistava pakkasella. Silkkibalaklava ja pipo on hyvä yhdistelmä päässä, varmaan kovemmalla pakkasella villabalaklava, löytyisiköhän niitäkin nykyään merinosta valmistettuna? Samoin jalkaan vain lisää housuja lämpötilan mukaan, nykyään merino on var,maan siihenkin mainio (itsellä ei ole vielä merinosta housuja). Jalkaterät ei minulla ole ikinä juostessa palelleet, jos vain pysyvät kuivina, joten mitään erityisiä paksuja villasukkia en ole käyttänyt. Oikein kovilla pakkasilla ja mm. hiihtäessä käytän tosin sellaisia Falken urheilusukkia, joissa on vähän villaa mukana. Tänään oli Helsingin Sanomissa juttua talven juoksusukista tms. Ise en vielä ole ehtinyt lukea, mutta osaisiko joku muu kommentoida oliko asiaa vai ei?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko fiksua pitää jotain pakkasrajaa vai juoksetteko te muut kuinka kylmällä säällä tahansa?

Kyllähän se varmasti fiksua olisi pitää. Jos pystyy pukeutumaan niin, että ei tule paleltumia niin kyllähän hitaita lenkkejä voi tehdä kovassakin pakkasessa, mutta kun laji on kuitenkin sellainen, jota voi tehdä sisälläkin niin kannattaako pakkasia varten hankkia sitten kaikki ne lämpövermeet, kun pienemmällä vaivalla voi mennä juoksumatolle tai sisähalliin ja juosta shortseissa ja t-paidassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Riippuu tuulesta.

Tuulettomassa kelissä jätän juoksemisen jos pakkasta on luokkaa -22-23 astetta

Tuulisella kelillä -15:kin voi olla liikaa

Yleensä suojaudun keroospukeutumisella ja erityisen tarkkaan suojaan pään, kaulan ja niskan. Paksu buffi, kypärähattu ja päällimmäiseksi pipo. Hengittelen huivin läpi, niin hyvin tarkenee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taidan taipua kyllä siihen, että menen illalla lenkille pakkasesta huolimatta. Ainakaan tuolla metsässä ei tuule mikä on jees.

Muuten taitaa vaatetuspuoli olla kunnossa mutta reidet jäätyy aivan todella nopeasti. Varmaan ihan tämä naisellinen rasvakerros on osasyynä siihen, hah. Pitää keksiä lisää suojaa jostain.

Ja minun kohdallani juoksu on vielä tasaisen tappavaa laahustamista, ei voida vielä puhuakaan tehotreeneistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muuten en ole muuttanu mitään muuta kuin kalsarien määrää ja pipon sekä hanskojen paksuutta syysvarusteista, mutta juoksen varmuuden vuoksi lenkit kunnon pakkasilla sen verran lähellä kotia, että jos jotain sattuu niin ei mene niin kauaa kotiin nilkuttamisessa aikaa, että ehtisi liian vilu tulemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakkasella juokseminen ei ole sen vaarallisempaa kuin lämpimälläkään kelillä. Lisää vaatetta vaan päälle jos kylmä meinaa tulla. Sopiva vaatetus on silloin kun lenkin alussa on hieman kylmä. Kroppa lämpenee siitä sitten hetken päästä.

Tuulen vaikutus pitää ottaa huomioon. Vaikka mittari näyttäisi -15, voi vaikutus navakan tuulen kanssa olla lähempänä -30 astetta. Kannattaa käyttää tuulisuojattuja vaatteita niin ei tarvi kovin montaa kerrosta pukea. Naama ja sormet on minulla ainoat paikat mihin kylmä ottaa juostessa. Viiteentoista miinusasteeseen voi ihan hyvin juosta päällä vain alusasu+housut ja takki (pipo ja hanskat tietysti).

Edit. Tässäpä olisi grafiikkaa missä tuulen nopeus on otettu huomioon...http://ilmatieteenlaitos.fi/800

Muokattu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni tää on lähinnä tottumuskysymys. Aluksi nää alle -20 asteen kelien kylmyydet nyt tänäkin talvena sattui naamaan, mutta nyt menee jo kohtuullisen helpolla. Hengittäminen nenän kautta, niin käsittääkseni lämpenee se ilma vähän paremmin ennen keuhkoja. On jotenkin rauhallisempi fiilis juostessa kuin lämpimämmällä, juoksu on välillä jopa kevyempää ja hengityskin kulkee hyvin. Just kun tänään juoksin töistä kotiin niin sai jo luopua hanskoistakin kun sormet taas vaihteen vuoksi alkoi hehkuttamaan lämpöä, pakkasta siis -20 astetta.

Vaatetuksen puolesta käytän alimpana lyhyitä kalsareita, siihen päälle reisipituiset lyhyet housut, jos on tavallista kylmempi, sitten microfleecehousut ja normituulihousut. Yläkropassa pitkähihainen tekninen paita, microfleecepaita ja ohut tuulitakki. Noi microfleecet on liian kuumia jos lämpoöä on enemmän kuin -20 astetta. Päässä ohut buffi ja kaksi pipoa. Paksummat juoksuhanskat pitäs hommata, käytössä siis sellaset ohuet hanskat jotka sopii alle kymmenen lämpöasteen keleihin, tuntuu tarkenevan kun pitää käsiä hihoissa alkumatkan, yleensä kyllä parin kilsan jälkeen sitten ihan sopivan lämpöiset.. Mutta nämät ovat kovasti henkilökohtaisia asioita, ei kerrosten määrää tai laatua voi oikein lukea mistään vaan se täytyy ite fiilistellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiksua ois olla juoksematta ensinkään. No empä oo kovin viksu, tämän viikon PB so far -26 celsiusta, 7 km. Sunnuntaina -23, 20 km. Ihan normi varustuksena yhet kalsarit ja siihen päälle Haltin hiihtopuku. Hyvin tarkenee, parempi tuo pakkanen entä esim. +26. Ei tosin oo mitään järkeä kovin kovaa juosta noin kylmässä. Mitä nyt poikkeuksena lauantaina oli testikympillä pakkasta 20 astetta. Siinä otti loppukirissä jonku verran hengityselimiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy