Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Otsalamppua hankkimassa

Arvostele ketju:


-James-
 Share

Recommended Posts

Onnistuin edellisellä reissulla tuhrimaan käytetymmän otsalamppuni hukkaan. Kyseessä oli:

http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp?_prodid=18179&nimi=Led+Lenser+H7+Focus+Cree+%28uusi+versio%29

Lamppu soveltu aika hyvin käyttööni, eli pitkiin kisoihin, joissa tarvitaan vaihtelevaa valotehoa, pitkää pariston kestoa ja kevyttä rakennetta. Hukkaamisen vuoksi kaapissa on enää vanha tikka, jolla ei juuri mitään tee.

Onkohan olemassa valotehoisempaa, kevyempää ja paristonkestoltaan parempaa lamppua markkinoilla?

Ehdotuksia otetaan vastaan.

Muita ominaisuuksia, mitä pitäisi olla on nimenomaan paristokäyttöinen, koska akkua ei välttämättä ole mahdollista aina ladata. Toki sellainen mihin voi vaihtaa akkuja on ihan jees.

Rakentaahan aina voi itsekin, mutta siihen ei osaaminen tai halu riitä.

Link to comment
Share on other sites

Itse olen juossut pimeillä poluilla Black Diamondin Spotilla Toimii normipattereilla, litiumpattereilla ja 1.2 voltin ladattavilla AA-akuilla. Esimerkiksi Petzlin valikoimissa on otsalamppuja missä on selkeitä rajoituksia eri virtalähteille.

Valoteho on hyvä, mutta valokeilaa ei voi säätää tai linssin eteen ei saa Petzlin tyylistä valonhajoittajaa. Kaikkien valkoisten ledien teho on portaattomasti säädettävissä ja tämän kautta myös akunkesto on vastaavasti säädettävissä. Punaiset ledit taitaa palaa aina vakioteholla. Käyttökytkimen voi lukita ja lampun sytyttäessä näkee latauksen tilan (vihreä/keltainen/punainen). Valaisinyksikön saa helposti irti hihnasta, jos haluaa viritellä jotain omaa kiinnitystä tai laittaa sen repun viilekkeisiin.

Jos tehokkaimman ledin keilaa voisi hiukan säätää, niin olisi ainakin omiin spekseihini erittäin hyvä lamppu. Lampussa on monta toimintoa yhden napin takana, joten pari kertaa kannattaa lamppua käyttää, jotta tottuu sen käyttämiseen.

Link to comment
Share on other sites

http://www.dealextreme.com/p/ha-iii-cree-ssc-p7-c-sxo-5-mode-900-lumen-led-bike-light-set-4-18650-included-30864 tuosta ja lisäksi pääpanta http://www.valaisimesi.fi/fi/Otsa-+ja+polkupy%C3%B6r%C3%A4valaisimet/8/Magicshine%C2%A0+Otsapanta%C2%A04/128 (esimerkiksi, tuolta saa muunlaisiakin). Tuo lamppu kannattaa tilata kahdella akulla + jatkojohto + eu-adapteri laturia varten. Noilla ollaan menty rogainit - akku kestää n. 8 tuntia minimiteholla lämpimähköissä olosuhteissa.

Lampussa on siis kolme tehoa ja kaksi vilkkua, joilla ei tosin tietysti otsalamppukäytössä mitään tee. Lumeneja peräti 900 eli lamppua kutsutaankin "piireissä" Aasian Maagiseksi Loisteeksi :)

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Säädettävällä keilalla olevia lamppuja ei juurikaan ole, sillä ledeillä hyvän keilan aikaansaaminen on vaikeampaa kuin hehkulampuilla, ja käsittääkseni esimerkiksi Led Lenserin käyttämä tekniikka on patentoitu.

Kaikkien valkoisten ledien teho on portaattomasti säädettävissä ja tämän kautta myös akunkesto on vastaavasti säädettävissä.

Portaaton säätö tarkoittaa myös sitä, että kestoa on mahdoton ennakoida kovin tarkasti (paitsi jos käyttää täysillä).

Itselläni on Sparkin ja Zebralightin otsalamput jotka ovat kyllä laadukkaita ja monikäyttöisiä pelejä (voi käyttää monella muullakin tavalla kuin otsalamppuna). Tekisi mieli väittää, että kaikkia tähän mennessä mainittuja vaihtoehtoja laadukkaampia (mukaan luettuna Petzl). Mutta osittain monikäyttöisyyden vuoksi eivät sovellu sellaisenaan niin hyvin juoksuun. Lamput kiinnittyvät mukana tulevaan otsapantaan pehmeällä silikonikiinnikkeellä mikä aiheuttaa helposti pientä pomppimista juostessa, varsinkin maastossa. Voin palata aiheeseen paremmin myöhemmin jos halutaan.

Mitä tuohon Skylihmen linkittämään kiinanihmeeseen (ja muihin samanlaisiin) tulee, niin jos sellaisen hankkii, kannattaa perehtyä myös litiumioniakkujen käyttöön ja mahdollisiin vaaroihin. Litiumit kun kaipaavat "fiksua laturia" (mitä noiden mukana ei tule, eikä akussa ole myöskään sellaiselle liitoksia). Joistakin jenkkeihin viedyistä versioista on tullut mm. akkujen takaisinkutsuja vaarallisuuden vuoksi, ja joidenkin akut taas ovat olleet epätasaisen latauksen vuoksi olleet entiset jo vuodessa. Jotkut ovat myös rakentaneet akut uudestaan ja hankkineet niille erikseen älylaturin. Fillarifoorumilla on yli 50 -sivuinen keskusteluketju omistettuna pelkästään noille lampuille, ja paljon asiaa niistä löytyy myös yleisessä valoviestiketjussa (vajaat 200 sivua). Tehoahan niistä ei toki irtoa 900 lumenia (tai 1000 lumenia, tai 1200 lumenia, tai 1600 lumenia, eri versioista). Kiinalaisilla on varsin "omaperäiset tavat" ilmoitella valotehoja... Mutta paljon sitä tehoa toki noista lähtee, ja halvimmat versiot saa uudella tehokkaammalla XM-L -ledillä noin 45 dollarin hintaan.

Link to comment
Share on other sites

Onko tämä tuon lampun päivitetty versio? Siinä on ilmeisesti Eskon mainitsema XM-L -ledi?

Onko kyllä houkuttelevan hintainen paketti ja DX:stä olen muutakin tilannut, joten sen suhteen ei ole ongelmia ollut. Tässä voisi olla sopiva ratkaisu minullekin pimeneviin syysiltoihin, kun otsalampun nysvääminen kiinni pyöräilykypärään on niin hankalaa. Kestääköhän tuollainen lamppu ja sen kiinnitys maastopyöräilyn rynkytystä? Tosin tähän saattaa löytyä ratkaisu Eskon mainitsemalta pyöräilyfoorumilta, pitänee yrittää etsiä sellainen illalla ja lukea keskustelu läpi. Vai olisiko jollain suoraa linkkiä tähän 50-sivuiseen ketjuun?

Link to comment
Share on other sites

Pikavastauksena, noita eri versioita löytynee DX:stäkin jo toista kymmentä. Kiinnityksissä ei käsittääkseni ole ollut ongelmia, muuten laatu on mitä tuohon hintaan voi olettaakin. Joku voi pitää ongelmana sitäkin, että kiinanlampuissa spekseiksi kerrotaan mitä vaan paikallinen markkinamies sattuu jotenkin perustellen keksimään. Mutta toisaalta, parempia lamppuja ajatellen, joku toinen voisi kyllä pitää ongelmana myös esim. Petzlin tapaa kertoa reguloimattomien otsalamppujensa paloajaksi sen ajan, mihin asti pienikin hehku ledeistä lähtee...

kiinanihmeketju

yleinen valoketju

Molemmat alkavat jonkin vuoden takaa, tosin kiinalamppuketjun asiat eivät liene mihinkään vanhentuneet.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Sattuipa sopivasti syntymään ketju, kun itsellänikin on otsalamppu hankinnassa.

Käyttö tullee olemaan ensisijaisesti suunnistusta pimeä(hkö)ssä metsässä, eli mitään maastopyöräilijöiden tuhannen lumenin valaisinta en kaipaa, vaan ennemminkin valaisimen, jolla suunnistustaitojen puitteissa löytää metsästä pois. Käyttömäärätkin ovat sen verran vähäisiä, että hinta saisi olla kohtuullinen. Ehdottomasti alle 100 e ja mielellään alle 50 e, jos sillä soivan pelin saa.

Tiukasta budjetista huolimatta en jaksa alkaa harrastamaan Kiinan ihmeitä, vaan hankin mieluummin taatusti toimivan peruslaitteen. Maksimaalinen lumen/euro -suhde ei siis ole ykköskriteeri, vaan käyttökelpoisen valaisimen saaminen kohtuulliseen hintaan.

Paljonko näitä lumeneita pitäisi sitten valaisimelta vaatia em. käyttöön, eli h-i-t-a-a-s-e-e-n suunnistukseen ilman kilpailullisia tavoitteita? Pienien ja edullisten valaisimien maksimitehot näkyvät olevan jossain 50 - 100 lumenin välissä. Olisiko tämä riittävä? Kertooko lumenit lampun valaisukyvystä kaiken oleellisen, vai onko näistä lähtökohdista tarpeen ryhtyä kaivelemaan detailjeita värilämpötiloista, valokeilan kulmista tai muista vastaavista seikoista?

Kuinka painavan värkin tuommoisella kevyellä otsapannalla mukavasti kantaa? Aika isoja eroja noissa tuntuu olevan, kun spekseiltään melkein identtisen oloiset lamput painavat viidestäkymmenestä aina kahteensataan grammaan. Toki pattereiden määrä/akun koko selittää eroa joissain tapauksissa.

Pattereista puheenollen (kun ladattavia akkuja löytynee lähinnä kalliimmista valaisimista), onko jotain käytännön eroa sillä, käyttääkö valo yhtä AA-paristoa vai useampaa AAA-paristoa? Kapasiteetti/paino lienee aika lailla sama kummassakin vaihtoehdossa. Kun löytyy valmiina ylimääräisiä AA-akkuja, niin muutamat eurot säästyisivät, jos valaisin käyttäisi nimenomaan tuota kokoa.

Näillä esitiedoilla esimerkiksi Jamesin aloitusviestissä mainitseman Led Lenserin H7 Focus Creen lisäksi olen katsonut sillä silmällä ainakin näitä: Fenix HL21 Premium ja Petzl Tikka XP 2. Kommentteja näistä tai parempia vaihtoehtoja tilalle? Myös Eskon mainitsemalta Zebralightilta löytyisi vastaavia, mutta kuvan perusteella ovat tosiaan enemmän taskulamppuja otsaan kiinnitettynä kuin varsinaisia otsalamppuja.

Link to comment
Share on other sites

Ensimmäiseksi määritellään käyttötarve ja sen perusteella tehdään päätös mikä lamppu ostetaan.

Itse olen suunnistanut 4 ledin Petzl tuikulla (40lm), Led Lenser H7 (140lm) ja kiinan maagisella ihmellä (900lm).

- 40lm, 4 ledin Petzl:llä pärjää poluilla ja vähän metsässäkin kävelyvauhdissa, mutta en käyttäisi juoksussa, sopii retkivaloksi jos ei sada.

- 140lm, LL-H7 valokeilan ja tehon säädöllä toimii jo perussuunnistuksessa ja nopeassa polkujuoksussa hyvin, hyvä paino teho suhde, pitää varustaa ladattavilla 3A:n paristoilla.

- 900lm, Valolla näkee hyvin maaston muodot ja voi jopa ajaa pyörällä polkuja kovalla nopeudella, lähes täydellinen, jos olisi portaaton tehon säätö valokeilaa voisi muuttaa. Tämän olen paikannut sillä, että kypärässä on H7 kiinni, kun pyörässä maaginen loiste, sopii seikkailuun hyvin.

Itsellä ja tutuilla on toimineet hyvin kiina ihmeet 1,5 vuotta ja ~62e on eri kuin 240e, laatu saattaa olla huono johtuen ledin huonosta lämmönjohdosta kuoreen heikon laadun takia. Toisaalta jos ledi menee rikki niin voi vaihtaa uuden tilalle aika helposti tai palauttaa tuotteen ja odottaa uutta.

Näissä käyttämissä valoissa värisävy on ollut riittävän hyvä minulle ja en suunnistaisi alle 100lm tuikulla muuta kuin sotaaikaan.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Mitä tuohon Skylihmen linkittämään kiinanihmeeseen (ja muihin samanlaisiin) tulee, niin jos sellaisen hankkii, kannattaa perehtyä myös litiumioniakkujen käyttöön ja mahdollisiin vaaroihin. Litiumit kun kaipaavat "fiksua laturia" (mitä noiden mukana ei tule, eikä akussa ole myöskään sellaiselle liitoksia). .

Miten semmosen älylaturin erottaa ? Mulla on ja joku tommonen jollain P7 ledillä, akun kesto 3 tuntia, ja siinä on mukana laturi joka näyttää kun on töpselissä vihreetä ja kun laittaa akun kiinni punasta ja sitten taas vihreetä kai kun on täysi. Miten sitä pitäisi käytää, ladata joka lenkin jälkeen vai ei ja voiko lyhyesti sanoa mitä vaaroja siinä on ?

Viime talvena käytin vanhaa kunnon 20W halogeenia mutta nyt on tuo hankittuna ja pitäisi ottaa käyttöön. Pääpannaksi sain hankittua Lupinen malliin joka on varmaan ostettuna kalliimpi kun koko lamppu.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Kertooko lumenit lampun valaisukyvystä kaiken oleellisen, vai onko näistä lähtökohdista tarpeen ryhtyä kaivelemaan detailjeita värilämpötiloista, valokeilan kulmista tai muista vastaavista seikoista?

Kuinka painavan värkin tuommoisella kevyellä otsapannalla mukavasti kantaa? Aika isoja eroja noissa tuntuu olevan, kun spekseiltään melkein identtisen oloiset lamput painavat viidestäkymmenestä aina kahteensataan grammaan. Toki pattereiden määrä/akun koko selittää eroa joissain tapauksissa.

Pattereista puheenollen (kun ladattavia akkuja löytynee lähinnä kalliimmista valaisimista), onko jotain käytännön eroa sillä, käyttääkö valo yhtä AA-paristoa vai useampaa AAA-paristoa? Kapasiteetti/paino lienee aika lailla sama kummassakin vaihtoehdossa. Kun löytyy valmiina ylimääräisiä AA-akkuja, niin muutamat eurot säästyisivät, jos valaisin käyttäisi nimenomaan tuota kokoa.

Näillä esitiedoilla esimerkiksi Jamesin aloitusviestissä mainitseman Led Lenserin H7 Focus Creen lisäksi olen katsonut sillä silmällä ainakin näitä: Fenix HL21 Premium ja Petzl Tikka XP 2. Kommentteja näistä tai parempia vaihtoehtoja tilalle? Myös Eskon mainitsemalta Zebralightilta löytyisi vastaavia, mutta kuvan perusteella ovat tosiaan enemmän taskulamppuja otsaan kiinnitettynä kuin varsinaisia otsalamppuja.

On keilallakin väliä, mutta jätän sen kommentoinnin niille jotka oikeasti suunnistavat.

Värisävylläkin voisi olla vähän väliä, mutta se on osaltaan myös makukysymys, ja joka tapauksessa vain hyvin harvat valmistajat tarjoavat muuta kuin sitä perinteistä cool whitea, joten...

Itsekään en mieluusti valitsisi suunnistukseen lamppua, josta lähtee alle 100 lumenia.

AA vs. AAA, käsitykseni mukaan ero on siinä, että lampunvalmistajien on helpompi (=halvempi) tehdä asiallinen ajuri 3xAAA kuin 1xAA patteristolle. Muuten (ja kuluttajan näkökulmasta) en itsekään näe pikkupattereiden käyttöön hyviä syitä. Painaa ~50% enemmän, maksaa enemmän, monissa halvoissa latureissa akut pitää ladata pareittain, voi olla vaikeampi vaihtaa maastossa, yksittäisiä vara-akkuja mukavampi kantaa kuin kolmen settejä ja AA on yleisin koko (jos pitää löytää varapattereita jossain hornan tuutissa). Kapasiteetti suurin piirtein sama.

Paino lienee vähän henkilökohtaista. Itse en kokenut 3xAA:n Petzl Myo XP:tä kovin painavaksi, ja diffuusori oli kätevä. Toisaalta inhoan myös irrallisia johtohässäköitä joten en ottaisi lamppua, jossa akku tulee vyölle/reppuun/tms. ellei siihen ole hyvää syytä. Kuten se, että tarvitaan se 1000+ lumenia tehoa.

Noista merkeistä, Fenix on kyllä hyvä, itselläni ei tosin ole otsalampuista kokemusta. Petzlkin joo, mutta, kun itselläni on kaksi lamppua hajonnut ja toinen parista paikasta niin en periaatteessa halua sitä suositella. Hyvä asiakaspalvelu heillä kyllä on. Ensimmäinen hajoaminenkin sai käsittääkseni Petzlin muuttamaan koko lampun rakennetta ja antamaan eräänlaisen "recallin" vanhoille versioille. Zebralightia voi tosiaan käyttää otsan lisäksi esim. kaulassa, klipsulla vyössä tai taskun pielessä, pöytälamppuna, taskulamppuna, jne., mutta jos ostaa vain otsalampuksi suunnistukseen, kannattaa ehkä valita joku muu (tai varautua ainakin muokkaamaan kovempaa menoa varten otsapannan jämäkämmäksi).

Link to comment
Share on other sites

Miten semmosen älylaturin erottaa ? Mulla on ja joku tommonen jollain P7 ledillä, akun kesto 3 tuntia, ja siinä on mukana laturi joka näyttää kun on töpselissä vihreetä ja kun laittaa akun kiinni punasta ja sitten taas vihreetä kai kun on täysi. Miten sitä pitäisi käytää, ladata joka lenkin jälkeen vai ei ja voiko lyhyesti sanoa mitä vaaroja siinä on ?

No, jos litiumakussa on useampia kennoja sarjassa (jännite korkeampi kuin 4,2V) niin laturin olisi hyvä olla kennot tasaavaa mallia (tai akussa sisäinen tasauspiiri). Kytketään latausjohdon lisäksi useampinapaisella tasausjohdolla. Kennoissa on kuitenkin jossain määrin eri kapasiteetti ja jos niitä ladataan sarjassa bulkkina, ne ajautuvat aikaa myöten epätasapainoon (täyttyvät ja tyhjentyvät eri tahtiin). Litiumakut ovat herkkiä ylilataukselle ja ylipurulle. Yksi ja yleisin seuraus on akun käyttöiän lyheneminen. Mutta ylilataus ja -purku muuttavat myös akkujen sisäistä kemiaa epävakaammaksi, ja huonoimmassa tapauksessa seurauksena voi olla vaikkapa sisäinen oikosulku, jonka seurauksena on paitsi savua, myös tulta. Käytännössä tämä on kyllä tosi harvinaista ja ihan laatulaitteitakin myydään tasaamattomilla latureilla/akuilla, mutta, kuitenkin.

Jotkut laturit eivät lopeta latausta täysin akkujen tullessa täyteen (kuten pitäisi), joten töpseli kannattaa irroittaa heti kun valo muuttuu vihreäksi. Ja varmuuden vuoksi akkua ei kannata jättää yksinään lataukseen esim. kauppareissun ajaksi. Noin muuten ne akut voi kyllä hyvin ladata joka lenkin jälkeen, mitään muistiefektejä tms. ei ole.

Link to comment
Share on other sites

Minulla on led lenser h-7, valoa tulee pirusti mutta lerppu remmiotsapanta ja paristokotelo

ovat surkeat. Pienellä askartelulla sen saa esim. petzlin muoviseen otsapantaan

ja jo paljon parempi. Lithiumpattereilla valoa saa pakkasellakin ja

ovat puolet kevyempiä (ja sikakalliita). Pakkasella lamppu kiinni

lyhytlippaiseen lakkiin ja on luxusta. Vaihtaisin parempaan jos

löytyisi kohtuuhinnalla jostakin.

Varavalona pieni petzl, jossa on petzlin kiinnikekanta kypärä- ja

viillekekiinnikkeitä varten. riittävän vesitiiviin siitä saa elmukelmulla tms.

Ideaalilamppu olisi pienen petzlin kokoinen,

jossa on tuo H7:n valoteho.

Sellaista superlediä ei kannata hankkia,

josta kaveri tulee sokeaksi.

Link to comment
Share on other sites

Sellaista superlediä ei kannata hankkia,

josta kaveri tulee sokeaksi.

Valontarve on kieltämättä hassu juttu. Vajaalla 0,3 lumenilla lukee jo ihan mukavasti, ja jos silmät ovat vähänkin tottuneet hämärään, sillä valaisee myös vaikka katon kautta heijastettuna keskikokoisen huoneen niin, että siellä hyvin näkee kulkea ja jotain touhutakin. En ole vielä telttaillessa kokeillut mutta epäilen, että jos sitä haluaisi pitää vaikka koko ajan päällä toimivana hämärävalona (paloajathan tuolla tasolla ovat viikkoja, joissain tapausissa kuukausia), luultavasti se olisi sen verran kirkas, että tekisi mieli kehittää jo jotain pientä himmennystäkin lampun eteen.

Link to comment
Share on other sites

Itselläni on noita DealExtremen kiinaihmeitä parikin fillarikäytössä, hinta-laatusuhde (laatu on aika kuraa) ihan OK satunnaiseen käyttöön. Kannattaa katsoa kiinaihmelampun ja laturin sisään ja mahdoliisesti korjata huonot juotokset ja jäädytysongelmat yms. jos niitä on. Balansoimattomat akut ovat kyllä selvä riskitekijä ajanmittaa myös. Jos haluaa "jatkuvampaan käyttöön" otsalamppua jossa riittävästi valotehoa niin latoisin tiskiin vähän enemmän euroja ja hommaisin esim. Lupine Pikon yleiskäyttöön (esim. juoksu ja hiihto) ja fillarikäyttöön sitten esim. Lumicyclen lampun. Toistaiseksi ei ole omalla kohdalla ollut vielä niin polttavaa tarvetta joten MagicShinet ajavat asiansa satunnaiskäytössä kunhan tiedostaa niihin liittyvät ongelmat.

Link to comment
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy