Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
vsmkkl

Arvio Tehomittareista

Recommended Posts

Toisessa ketjussa minuapyydettiin arvioimaan Quarqin tehomittari. Minulla hieman enemmänkin kokemusta tehomittareista,joten tässä lyhyt kuvaus näistä hifistelylaitteista. Asun Dubaissa, jossa onenemmän varaa ja mahdollisuuksia käyttää tällaisiä leluja (ajaminen mahdollistaympäri vuoden).

Vuosi sitten lukemassanitriathlonkirjassa kehuttiin tehomittareja. Tällöin minulla oli Zipp:in 1080/808kiekkosetti ajamiseen. Seuraavaksi ostin Zipp 404/404 setin PowerTapillä.Aluksi kokemus ei häikäissyt. Tehoja mittari näytti, mutta so what. Vähitellenaloin pääsemään enemmän asiasta jyvälle. Aloin tietää miltä pitäisi lenkintuntua milläkin keskiteholla. Suoritusta ei voinut selitellä tuulella taijollakin muulla, kun ajoi tasaista pitkää lenkkiä.

Tehomittari on äärimmäisen hyväkunnon kehityksen seuraamisessa. Yleensä ajoin itse samanlaisia lenkkejäsuunnilleen samalla teholla, jolloin teho/syke-suhteesta pystyi helpostipäättelemään kunnon kehityksen. Tehomittarilla on myös helppo testata kuinkaaerodynaamisia erilaiset ajoasennot ovat.

Kaiken tämän jälkeen huomasin,että haluan tehomittarin myös kisoihin. Kisoissa käytin 1080/808-settiä jaPowerTap oli 404/404-setissä. Halusin lopettaa kisavauhdin arpomisen, silläfunctional treshold powerin perusteella on helppo laskea oikea teho kisaan.Mietin pitkään ostavani diskin PowerTapilla. Huomasin Quarqin kampien olevantarjouksesssa USA:ssa ja olin matkustamassa sinne, joten ostin kammet. Tätäennen löysin Dubaista ostajan Zipp:in 404 PT-versiolle.

Kumpi sitten on parempiPowerTap(PT) vai Quarq. Molemmat miittaavat tehoa moitteettomasti. Riippuutarpeesta ja pitää muistaa, että PT on vain noin puolet Quarqin hinnasta. PT:ssäon kaikki: cadance, power, nopeus, mutta Quarq on kevyempi. Olen muutenvieläkin myymässä PT:n mittaria edullisesti (ilmoitus tällä foorumilla). Josajaa vain yhdellä fillarilla ja kiekkoja on useampia suosittelen Quarqia. Josajattelee pärjäävänsä yleensä yhdellä kiekkosetillä (esim Zipp 404/404 PT:llä)tai haluaa mitata tehoa parissa eri fillarissa suosittelen PT:tä. Kampienvaihtaminen ottaa aikansa ja nykyisin on useita erilaisia bottom bracketteja,joten kampien vaihtamisen voinee unohtaa.

Kokonaisuuteta näen tehomittauksenolevan todella informatiivista. Itse säästäisin monissa tapauksissa osasarjastaja runggosta tehomittarin tarvitseman rahan. Ilman tehomittaria ajamista voisiverrata siihen, että juostessa ei tietäisi omaa nopeutta. Pyöräillessä omanopeus on aika merkityksetön, sillä se riippuu paljon muustakin kuin omasta rutistuksesta.

Vesa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia infosta!

Wattien mittaus on alkanut viime aikoina kovasti kiinnostamaan. Viime talvena ajelin Wattbikellä ja sen myötä tehoperusteinen treenaus on tullut jonkun verran jo tutuksi.

Nyt olen miettinyt hankintaa. PT on pois kuvioista kun en halua jämähtää yksiin kiekkoihin. SRM ja Quark taas melko hinnoissa.

Tuoreemmista playereista Garmin saa omansa ulos vasta ensi keväällä ja ennakkotietoja kovempaan hintaan. Vastaava Polar/Look taitaa olla vielä hintavampi.

Mielenkiintoinen vois olla myös saksalainen power2max joka ilmeisesti hyödyntää SRMn vanhentuneita patentteja melkein PTn hinnalla.

Ja sit vielä itse kompuutteri. Alustavasti olen suunnitellut Garmin Edge 500 laitetta.

Mikä softa sulla on käytössä treenien analysoinnissa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytän softana CycleOpsin PowerAgenttia, joka ei enää kunnolla toimi Garminista tulevan datan kanssa. Muutama viikko sitten sitten siirryin Golden Cheetahan käyttäjäksi. Tämä on vaikuttaa ihan hyvältä ilmaiselta ohjelmalta.

Quarqin kanssa käytettäväksi kompuutteriksi harkitsisin vakavasti Garminin Edge 800:sta 500:n sijasta. Touch screen ja iso customoitava näyttö ovat minusta investoinnin arvoisia. USA:sta kasisatanen irtoaa alle 400 dollarilla ilman antureita. Minulla vielä oleva CycleOpsin CPU toimii vain PT:in kanssa.

Polar on ollut selväsi halvempi kuin PT ja sitä tietysti voi käyttää useampien kiekkojen kanssa. PT taas on paljon tarkempi kuin Polar ja itse pidin PT:n "all in one" konseptista, jossa pelkkä kiekko ilman lisäantureita kertoo nopeuden, cadancen ja tehon. Täällä Dubaissa valtavirrat ovat PT ja Quarq. Quarq on selkeästi SRM:ää halvempi ja ilmeisesti yhtä hyvä. Sinun tapauksessa useammilla kiekoilla PT ei oikein tule kyseeseen. Ostin tarjouksessa olleen Quarqin USA:sta 1500 dollarilla. Suomen ALV tähän on lisättävä, jos sen tilaa Suomeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen käyttänyt jo pidempään Garminin Edge 800:sta ja nyt hankin vielä PowerTapin sille kaveriksi.

Sanokaapas triathleetit, minkälaisella intensity factorilla ajatte pyöräosuuden olympia- tai puolimatkalla.

Selitteenä jargoniin vähemmän perehtyneille: "IF is simply the ratio of the normalized power to your threshold power".

Eli ensin lasketaan normalized power (an estimate of the power that you could have maintained for the same physiological "cost" if your power output had been perfectly constant) ja sitten se jaetaan FTP:llä (threshold powerilla). Jos ajaa koko pätkän kynnyksellä, IF on 1.0.

Jos olisi pelkkä tunnin aika-ajo, niin IF olisi lähellä yhtä, mutta olympiamatkan 40 km:llä IF:n on syytä (juoksuun säästelyn takia) jäädä reippaasti alemmas, mutta kuinka paljon? Entä puolimatkalla, meneekö Cogganin ja Allenin 3-zonen puolelle pitkällekin?

Zone 1 <55% (active recovery)

Zone 2 56-75% of FTP (endurance)

Zone 3 76-90% of FTP (tempo)

Zone 4 91-105% of FTP (lactate threshold)

Zone 5 106-120% of FTP (VO2max)

Zone 6 121-150% of FTP (anaerobic capacity)

Zone 7 >150% of FTP (neuromuscular power)

Share this post


Link to post
Share on other sites

IFfeistä en tiedä kun "luonnossa" en ole koskaan ajanut wattiperusteisesti.

Mutta miten laskette tuon FTPn?

Tunnin normalized powerihan se tietysti on, mutta peruslaiskana ei jaksa rääkätä itseään sitä tuntia.

Olen ajanut wattipyörällä alkuverra n. 25min + 20min vauhtia, jota pystyy vakiona pitämään (melko täysiä siis 20min). Tästä 20min normalized powerista 95% olis FTP eli tunnin normalized poweri.

Kukaan testannut vastaavalla kaavalla tai jopa verrannut oikeaan tunnin testiin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen ajanut wattipyörällä alkuverra n. 25min + 20min vauhtia, jota pystyy vakiona pitämään (melko täysiä siis 20min). Tästä 20min normalized powerista 95% olis FTP eli tunnin normalized poweri.

Kukaan testannut vastaavalla kaavalla tai jopa verrannut oikeaan tunnin testiin?

Minä käytän kirjasta "Hunter, Allen and Coggan, Andrew. Training and racing with power meter." otettua testimallia. Siinä ajetaan tehomittarissa samalla kertaa 5 min ja 20 min testit. Jälkimmäisestä testistä lasketaan Functional Threshold Power (FTP), joka on syytä normittaa ajajan painon suhteen.

Tarkemmat ohjeet voin kaivaa esille, kun pääsen kotiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuon Hunterin ja Allenin kirjan mukaisen testin minäkin ajoin:

20 min lämmittelyä

3 x (1 min kadenssi yli 100 + 1 min palautus)

5 min maksimiteholla

10 min palautus

20 min maksimiteholla

10 min palautus.

Joe Friel suosittelee 30 minuutin testiä. Carmichaelin Time Crunched Cyclist -kirjassa puolestaan oli (muistaakseni) jonkinlainen 8+8 minuutin testi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuolta "Terpun" blogista löytyy Tommi Martikaisen kirjoituksia, Tommin tyyliin erittäin analyyttisesti kirjoitettuna. Lukekaa jos kiinnostaa. Yhdessä osiossa käsitellään myös tehomittareiden eroja:

http://terpu.wordpress.com/?s=Vieraskyn%C3%A4

Niin, ja kirjoittaja on maantiepyöräilyn kolminkertainen SM-mitalisti tältä kaudelta. :038:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä  • Alennukset jopa -70%


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy