Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Millainen maratonreitti olis hyvä?


Recommended Posts

Nyt olis tämmösen kyselyn paikka. Ensi vuonna kalenteriin tulee uusi maraton näillä näkymin ja olen suunnittelemassa siihen reittiä.

Mielipiteitä kaipaisin muutamaan kysymykseen. Reitistä tulee 10,5km mittainen ja sitä joudutaan suunnittelemaan hiukan. Mitä olette mieltä, voiko ja monestiko reitti vois käydä lähtö-/maalialueella? Yleisöllehän semmoinen olis mukavampi, mutta juoksijoille ei ehkä niinkään.

Toisekseen juoksisitteko mieluummin edestakaisin pyörätietä yhdellä u-käännöksellä, kuin kylämäisellä asuinalueella kierrellen?

Kolmanneksi, reitistä on mahdollisuus tehdä pöytätasainen ja vaihtoehtoisesti pari-kolme pikkumäkeä löytyy. Kumpaa itse toivoisitte?

Näihin jos sais jotain mielipidettä, niin olisin kiitollinen.

Link to comment
Share on other sites

Taitaa tulla yhtä monta mielipidettä kuin on vastaajia.

Itse pidän eniten yhden lenkin marasta. Seuraava vaihtoehto on kaksi lenkkiä jne. Näillä reittityypeillä on tietysti vaikeutena huollon järjestäminen.

Ja jos mahdollista niin ei lähtöpaikalla käydä uudestaan. Eli keskeyttäminen ei saa olla liian helppoa :viheltely .

Mäet ei haittaa jos ei ne ole ylijyrkkiä tai pitkiä. Ja kiertely, kaartelu on mukavampaa kuin tahkota samaa pyörätietä. Vaikka siinä kyllä näkee paremmin miten toiset hiipuu ja oma vauhti paranee :innostunut .

Link to comment
Share on other sites

Jos reitistä olisi mahdollisuus tehdä pöytätasainen, niin silloinhan koko reitti voisi alkaa niittää mainetta "Suomen tasaisimpana" tai peräti "Suomen nopeimpana". Maraton voisi profiloitua siten selkeästi vauhtimaratoniksi, johon olisi varmasti tulijoita. Toisaalta 23.9. juostaan Joutsenossa, mikä on myös nopea...

Mulle ei olisi mikään kynnyskysymys se, että meneekö reitti maalialueen läpi vai ei. Reitin vaihtelevuus olisi tietysti plussaa (pyörätie vs. asuinalue), mutta 1,8km lenkkiä 55 kertaa kiertäneenä tiedän, että ei sillä ole loppupeleissä mitään merkitystä. Tätä on kuitenkin varmaan aika vaikeaa vakuuttaa ensikertalaiselle.

Mielenkiintoinen tehtävä varmasti sinulla Mensonge edessä!

Link to comment
Share on other sites

Tuo 10,5 km lenkki tuntuu ihan passelilta ja jos lenkki koukkaa kerran matkallakin maalialueella niin se vielä on ihan OK. Jotta se palvelis yleisöä mahdollisimman hyvin niin se vois olla kiekan puolivälissä.

Asuinalue vois olla ihan hyvää juoksumaastoa. Tuulen suunnat ja suojat kannattaa tietty huomioida huolellisesti.

Kyllä semmonen pöytätasainen kuulostais tosi houkuttelevalta.

Tukku asiaa viistäviä kommenttejahan oli tuolla vanhallakin foorumilla:

http://seponkotisivut.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1129310643;start=all

Link to comment
Share on other sites

Neljä kierrosta on minusta lähellä optimia (kuten Vantaa). Mukava on myös käydä maalialueella heittämässä herjaa välillä ja saamassa kannustusta. U-käännöskin on ok, sillä minusta on parasta juosta - kuten Ã…land - selvää reittiä yhteensuuntaan ja sitten takaisin. Kansakilpailijoiden edistymistä on mukava seurata - ja toisaalta on hyvä, että heistä syntyy painetta itselle - ja itse saa aiheutettua painetta toisille. Minusta kisan henkinen puoli antaa pirusti kiksejä parhaimmillaan. Tasainen ja tuuleton on myös plussaa.

Korttelisuunnistuskisat on sitten asia erikseen.

Link to comment
Share on other sites

Jep. Otan tämän tehtävän mielenkiintoisena haasteena vastaan. Kyseessä on kotikyläni maraton, joten ei epäilystäkään, ettenkö sinne tähtäisi. Yksin ei reittiä sentään tarvitse pähkäillä, kaverina on minun kanssani samantasoinen maratoonari.

Reitille tullee edestakainen pätkä, noin kilsan mittainen. Sen päässä on kuitenkin pieni kiepaisu, eli ei ihan u-käännöstä tarvis tehdä. Jos siitä jatketaan eteenpäin, mennään pyörätielle.

Jos pyörätielle ei mennä, täytyy kylällä kerätä tarvittavat kilometrit kasaan. Tämä tuo vaihtoehdoksi myös maalialueella käymisen esim lenkin puolessavälissä.

Siitä tosiaan vois saada Suomen tasaisimmankin reitin. Kylästä löytyy kaksi mäkeä, nekin pieniä. Kumpikin on helppo kiertää, jos haluaa. Loppuosaltaa alue on aivan tasainen, ei edes alikulkuja tule reitille. Tuulelta suojainen reitti olis ainakin siinä mielessä, ettei isojen teiden varsilla mentäs laisinkaan.

Täältä on hyvä ammentaa vinkkejä ja mielipiteitä. Sitten vaan suunnittelemaan itse reittiä.

Edit: Lisätään vielä. Tästä vois tulla Pohjois-Suomen oma Vantaan maraton. Siis kisa, jossa kauden päätteeksi olis mahdollisuus tehdä hyvä tulos. Ensin tietty täytyy tehdä hyvä tapahtuma.

Link to comment
Share on other sites

Täytyy tunnustaa, että ensin ajattelin: "Mihin ihmeeseen tarvitaan vielä yksi maraton!?", mutta onhan tuossa ideaa ja kyllä "pojat Oulun, Iin, Kiimingin" (hatarasti muistista siteerattuna) semmoisen varmasti ansaitsevat.

Inhotuksia ovat: pitkät aukeat suorat, tiukat U-käännökset, jyrkästi kupertuvat tiet, toistuvat hyppelyt ajoradan ja jalkakäytävän välillä, nyppylää suuremmat ylämäet, liian kovaa vievät lyhyetkin alamäet etenkin jos niitä seuraa käännös. Aivan tasainenkaan reitti ei toisaalta ole hyvä, koska jalat tykkäävät pienoisesta vaihtelusta.

4x10,5 on ihan hyvä silloinkin kun "stadionalueella" käydään lenkin aikana kerran, mutta jos se tuntuu yksitoikkoiselta voisi ajatella isompaa ja pienempää lenkkiä, jotka molemmat kierretään kahdesti, eli esim 2x (7+14.1).

Muuten pitäisin tärkeänä: 1) tarkkoja ja näkyviä km-kylttejä, ja 2) kylmän sään sattuessa edes haaleita juomia.

Arpajaisvoitot ja ikäluokkapokaalit ovet kivoja, mutta vöhemmän tärkeitä, vaikken niitä vastustakaan, jos ne vetävät osallistujia - vai vetävätkö? Mitä "juoksuun kuulumattomia" tekijöitä pitäisi tai kannattaisi ottaa huomioon?

Link to comment
Share on other sites

Noita neljän kierroksen maratoneja olen juossut Kyrönjoella ja Tampereella, molemmissa maalialueen ohi uudelle kiekalle. Henkilökohtaisesti olen mieltynyt kanssa enemmän yhteen tai kahteen lenkkiin. Vikalle kierrokselle lähtiessä on käytävä taistelu itsensä kanssa, kun maali + varustekassi eväineen+ suihku tms... ovat kivenheiton päässä. Mutta eihän tuokaan toisaalta huono asia ole, taistelemassahan siellä ollaan.

Huono asia on taas se, että jos muuten hyvälle 10,5:lle sattuu yksikin huono kohta, niin se kertautuu heti neljällä.

Esim. Tampereen reitti oli muuten varsin hyvä, mutta yksi n.150 m helevetin jyrkkä ylämäki sai aika tylyn tuomion juoksijoilta kenen kanssa ajatuksia vaihdoin. Myös ite sain krampit jalkoihini vikalla kiekalla tuossa mäessä.

Mutta mielenkiintoinen haaste sulle, Mensonge. Et viitsisi hilata sitä vähän tänne etelämmäksi niin voisin koittaa lähteä juoksupaidan helmaan roikkumaan...????

Link to comment
Share on other sites

Karppaa siteeratakseni "Pohjois-Suomi tarvitsee oman Vantaan maratoninsa loppusyksyyn, jossa pohjois-suomalaisilla on mahdollisuus yrittää hyviä aikoja". Siinä on tarpeeksi väliä Ruskamaratonista ja alueella ei muita maratoneja tuohon aikaan jäejestetä.

Muista reitin ominaisuuksista. U-käännöksiä ei tarvi tehdä, jalkakaytäviä alueella ei ole. Jyrkkiä mäkiä ei myöskään, pari lyhkästä mäkeä löytyy, mutta voi siis kiertää. Periaatteessa potentiaalinen paikka juosta.

Heikkona puolena paikan pieni koko. Eli pidempää lenkkiä varten pitäs lähtä juokseen pyörätietä edestakaisin. Pyörätiellä on myös pieniä mäkiä. Ite en suosi neljän kiekan maratoneja, kun sille viimeiselle lähtö on henkisesti paha paikka. Mutta tuolla se on oikeastaan ainoa vaihtoehto.

Palkinnoiksi tulee pytyt kolmelle parhaalle sarjoittain. Hyvät tavarapalkinnot kymmenelle parhaalle ajalle sarjasta riippumatta. Nämä toki kaavailuja vain, mutta todennäköisiä.

Tartutaan haasteeseen tarmokkaasti ja tehdään hyvä juoksutapahtuma pohjoisen loppusyksyyn. Ehkä joku etelän eläväkin tulee joskus hakemaan uusia kokemuksia tuoltakin sitten joskus.

Link to comment
Share on other sites

Tasainen tuuleton tasamaan kasvatille paras. No eka mara oli Vuokatissa ja ei se pahalta tuntunut, jos ei niitä kramppeja ota huomioon. Ei ne niistä nousuista tai laskuista johtuneet. Jääli olisi hyvä paikka, yöpaikka on tiedossa lähellä eli Talvikankaalla, mutta jos Kärki-maratoni on samoihin aikoihin kuin tänä vuonna, 24.9. niin miettimään pistää.

Onkohan siellä tulossa ikämummu sarjoja?

V.kurppa ja savolka ym pohjoisen mimmit, pistäkäähän aika allakkaan :tietokone, jospa Jäälissä sitten porukalla hölkättäisiin, tämä niinkuin yhtenä vaihtoehtona jos ei jo sitten keväällä Oulussa.:juoksu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy