Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Hetta-Pallas


Sarkkis
 Share

Recommended Posts

Tarkoitus olisi rykäistä Hetta-Pallas -reitti läpi päivässä elokuussa. Tälläkin foorumilla taitaa useita kyseisen suorituksen tehneitä olla. Olisin kysellyt vähän neuvoa transportaatioasioissa. Ollaan yötä Pallas-hotellissa ja sieltä pitäisi päästä aamulla Hettaan. Vaihtoehtoja on useita: 1) omalla autolla Hettaan ja autonsiirtopalvelulla auto reitin loppuun 2) linja-auto (hankalako?) 3) taksi (kallisko?) 4) muu, mikä?

Paljonkohan tuo autonsiirtopalvelu suurin piirtein maksaa? Onko muita ehdotuksia miten tuo kannattaisi käytännössä toteuttaa?

Kiitos jo etukäteen vastauksista!

Link to comment
Share on other sites

Tommi K:lta hyvä vinkki. Pallaksen pää voi olla aika rankka vastatuuleen. Näkyvyyskin voi huonontua hyvin nopeasti. Hettan päässä pitää sitten käyttää taksivenettä järven yli ja on varmaan syytä tarkkailla aikataulua jos menee lenkissä pitkään. Olen vaeltanut tuon pätkän ja silloin käytin autonsiirtopalvelua. Maksaa varmaan jotain 60 euroa, eli ei ihan halpaa hupia, mutta maksaa se taksikin ja on varmasti joustavin vaihtoehto. Kannattaa tosin varmistaa että tuovat saman päivänä.

Link to comment
Share on other sites

Minä olen reitin mennyt Pallas-Hetta suunnasta. Reitti on todella hyvin merkitty, että ei siellä tarvinnut mitään karttoja tai kompasseja. Sen verran turisteja siellä kulkee. Ruskan aikaan jopa häiritsevän ruuhkaksi asti. Siksi olemme sitä aikaa vältelleet ja menneet syksymmällä. En tiedä nykyisin, miten linja-autot kulkevat, mutta ainakin ennen oli hyvä mahdollisuus siirtyä linja-autolla Pallakselta Hettaan ja toisin päin. Voi olla, että vuoroja on vähennetty.

Kokemusta ei ole vaellusreiteillä kellon kanssa juoksemisesta vaan ihan perinteisestä rauhallisesta vaeltamisesta (vrt eräs toinen nettikeskustelu, missä suunnittelin karhunkierrosta ja minulle tehtiin jo aikatavoitteita :o. Vähänkö tunsin itseni typeräksi, että taidan lukea ihan vääriä foorumeita), joten tässä en pysty auttamaan. Mutta viime kerrasta on toki aikaa, koska se oli ennen lapsia. Mutta eräs, mikä on jäänyt mieleeni on jossain puolessa välissä sijaitseva sauna ja tunturijärvi. Jos teillä on aikaa sen verran pysähtyä kiiruhtaessanne, suosittelen tätä etappia ja pulahdusta kylmässä vedessä. On todella hieno kokemus.

Reitti on hieno (jos vielä oikein muistan) ja tosiaan hyvin merkitty ja leveää polkua ja helposti kuljettavaa suurin osa. Tavallisilla lenkkareilla menimme suurimman osan. Jossain vaiheessa käytimme kumppareita, mutta en muista enää miksi. Mutta kuten sanoin, en ole koskaan vaellusreiteillä juossut kellon kanssa vaan ihan perinteisesti vaeltanut rinkka selässä, joten en voi kovin paljon aiheessa auttaa.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos vastauksista! Tuo tuulivinkki on kyllä hyvä. Saunakin houkuttaisi, mutta ei siitä juoksemisesta sen jälkeen tule varmaan mitään. Sen verran aikatavoitteita ollaan mietitty että ehkä tuo alle 9h menisi, mutta siis todellakaan mitään ennätyksiä ei lähdetä yrittämään vaan tavoitteena on päästä sinne toiseen päähän kunnialla.

Jukolasta ostin La Sportiva C-litet. Niillä olisi tarkoitus taivaltaa. Tavan lenkkari on ehkä aavistuksen turhan pehmeä.

Link to comment
Share on other sites

Viime kesän vaimon ja toisen pariskunna kanssa Hetasta-Pallakselle 11h, josta yli puolet kävelyä, eli juoksemalla mennee hyvinkin 9-10h'iin. Polku on osittain kivinen, joten juoksemalla pitää olla tarkkana, ettei nuljauta nilkkaa.

Evääksi käy leipää, banaania ym. sekä muutama geeli, jos sattuu hiilarit käymään vähiin :-) Juomaa löytyy puroista.

Parempi suunta on mielestäni juuri Hetasta Pallakselle, mutta tuulen suunta kannattaa toki huomioida....varsinkin jos tuulee kovemmin.

Link to comment
Share on other sites

Viikko ennen juhannusta hälkättiin tuo reitti Hettasta Pallakselle. Käytettiin tuota autonvientipalvelua ja hyvin toimi.

Venekyytillä aamulla kaveri sanoi v 1984 vieneensä Juha Miedon järven yli ja oli pyytänyt soittamaan kun on perillä Pallaksella. 4h 50 min päästä oli puhelin pärissyt.

Meitä oli 4 miehen porukka, aamu yhdeksältä suurin piirtein lähettiin hölkkäämään. Minä jouduin alkumatkasta porukkaa vähän jarruttelemaan, kun meinasivat yltyä ylämäissäkin juoksemaan turhan lujaa. Hieno reitti ja kun oli aurinkoinen ilma koko päivän, niin maisemat oli kyllä huikeita!

Jossakin vaiheessa puolen välin jälkeen todettiin, että porukassa oli kovempiakin menohaluja ja pari kaveria lähti etenemään reippaammin, minä jäin toisen kaverin kanssa jatkamaan peekoo-vauhdilla. Alkuperäinen tavoite oli n 7h ja meillä meni 6h 46 min, eli vain vajaat 2 tuntia enempi kuin Mietaalla :-). Porukan nopein veti reitin karvan alle 6h ja kakkonen n vartin kauemmin.

2 litran juomareppu ei ihan riittänyt loppuun asti, eli vinkiksi muille - kannattaa ottaa joku pikkunen muovipullo repun taskuun, jolla on helppo nopeasti koukata purosta vettä matkaan. saahan tuota ryystettyä suoraan purostakin, mutta kummasti rupeaa uudelleen janottamaan jonkin matkan päästä.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sama reitti suunnitelmissa heinäkuun viimeisellä viikolla. Ajattelitko kantaa ruoat/kaiken huollon repussa? Mä suunnittelin että yöpyisin hotelleissa mutta Rauhalan Felltrek ja Äkäskeron hotelli eivät tunnu olevan auki. Tuvat kelpaisi kyllä muuten mutta pelkään että reppu alkaa painaa liikaa juoksemiseen.

Link to comment
Share on other sites

Tarkoitus olisi kuskata kaikki mukana, ollaan alustavasti enempi kävelymeiningillä liikkeellä. Eka yö jossain näistä kotamaja, niittypirtti tai Pahtavuomma. Toinen yö varmaankin joko Mustavaaran tai Mustakeron autiotuvalla.

Hannukurussa sauna ja tarvittaessa vielä siihen voi jäädä yöksi. Näillä näkymin reissuun lähtee 3 henkeä, joten otamme hätämajoitteeksi jonkin UL teltan.

Reitinhän pystyisi tekemään kyllä niinkin että olisi yötä jopa lakanoiden välissä ja söisi ainakin yhden kunnon aterian/päivä valmiissa pöydässä. Silloin pääsisi aika pienellä repulla. Saa nyt nähdä miten toi homma muotoutuu. Todennäköisesti ajankohta on 18-22.7 välillä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy