Jump to content
Juoksufoorumi.fi

kuinka nopeasti kunto häviää ja miten paljon?


Mölkky
 Share

Recommended Posts

Syksyllä juoksin vielä Vantaalla 4:31 ja koko vuonna kilometreja kertyi n. 1400.

Pidin vuoden lopulta n. 4 kk taukoa koipikipujen takia.

Nyt uudestaan aloitettuani lenkkeilyn (hiukan sählyä ja hiihtoa tauolla) pK vauhti on 1:30 min/km hitaampi (samalla sykkeellä) kuin syksyksyinen 7:00-6:30. Leposykekin näytää nousseen yli 10 pykälää. Siis häviäälö kunto noin nopeasti vai onko miehessä vika?

Millaisia kokemuksia muilla tauon vaikutuksesta pk vauhtiin ja vaatiiko yhtä paljon työtä päästä samalle tasolle kuin viime vuonna.

Link to comment
Share on other sites

Ei vaadi yhtä paljon työtä, vaan kunto palautuu helpommin sellaiselle tasolle, jossa se on jo ollut. Kuukaudessa vauhdit alkavat todennäköisesti olla taas samaa luokkaa. Kannattaa vaan malttaa edetä hitaasti nostamatta määrää liikaa, jotta vältyt jalkakivuilta yms. vammoilta. Sykkeistä ei välttämättä edes kannata aluksi välittää, vaan juosta sellaista vauhtia, joka tuntuu hyvältä.

Link to comment
Share on other sites

Mitattavissa olevaa suorituskyvyn laskua taitaa tapahtua jo neljässä päivässä, joten neljässä kuukaudessa ehtii kyllä muuttua juoksijasta entiseksi juoksijaksi (tai siltä voi ainakin aluksi tuntua). Paluu entiselle tasolle on sitten kyllä huomattavasti nopeampaa kuin aikanaan siihen pääsy.

Kaasujalkaa on syytä käyttää varovasti, kuten Ruutuässä yllä huomautti. Vauhtiskaala tahtoo pyrkiä kapenemeen, kun ala-PK meno helpottuu (eikä määrä vielä paina), mutta etenkin VK on vielä tuskaisempaa, joten kannattanee juosta myös sitä tosihiljaa. Pitkät lenkit todenäköisesti sujuisivat, mutta niiden kanssa on oltava varovainen, sillä (jonkin verran kiistellyn näkemyksen mukaan) tässä vaiheessa lenkkien pituus lisää vammariskiä huomattavasti verrattuna lenkkien tiheyteen (eli enempi lenkkejä ja lyhyempiä lenkkejä on paras resepti kilometriemäärän kasvattamiseen).

Link to comment
Share on other sites

Varmaan riippuu levon laadusta. Kevytkin liikunta varmasti hidastaa kunnon rapautumista totaalilepoon verrattuna. Sairaus taas saattaa viedä hurjan nopeastikin alas.

Ittelle tuli tässä juuri 3 viikkoa pakkolepoa sairastelujen vuoksi, minkä jälkeen 1 viikko harrastettiin pelkkää hyötyliikuntaa. Eilisellä lenkillä totesin, että PK-vauhti oli hidastunut noin 40 s/km mutta uskon, että nousu tästä on kuitenkin nopeaa.

Link to comment
Share on other sites

Omien kokemusten nojalla komppaan edellisiä: laskeehan se kunto, mutta nousee helpommin takaisin. Vuosi sitten mursin talvella varpaani ja meni pari kk käytännössä täysin lenkkeilemättä, tänä talvena sitten panostin salilla käyntiin ja juoksut jäivät pääasiassa 30-60 min mattojuoksuihin. Molempina keväinä sama efekti lenkkipoluille palattuani: ensin tuntuu, että kaikki herkkyys on kadonnut, ensimmäisinä viikkoina on vain on-off -vaihteet ja kaikki vauhdin säätely tuntuu hankalalta (=Dexaliten mainitsema vauhtiskaalan kapeneminen), sykkeet tietysti nousevat helpommin myös. Mutta n. kuukauden jälkeen on molempina keväinä käynyt sellainen ketsuppipulloefekti: oho, nyt lähti! Viime syksynä juoksin maran Kuusaalla 3:55 ja Vantaalla puolikkaan 1:41, nyt n. viiden viikon tehotreenillä HCR:lla 1:48, eli mielestäni olen just sopivasti "talviterässä" että voi taas alkaa kesän juoksuja nousujohteisesti rakentelemaan. Eli ei kannata liikaa huolestua, jos ekat lenkit ovat nihkeitä!

Link to comment
Share on other sites

Kyllähän se kunto laskee jo parissa viikossa jos ei juokse, saati sitten vaikkapa puolessa vuodessa.

Ennen kun olin talven juoksematta, niin en voinut harkitakaan esim. maratonia kuin vasta loppukesästä tai syksyllä juoksevani, niin kovin pitkään se kunnon löytyminen kesti pitkän juoksemattoman periodin jälkeen. Ensi talven juoksen kyllä enimmäkseen sisällä, matolla (vaikka se pirun tylsää onkin) ja Pirkkahallissa, sain paukkupakkaslenkeistä enemmän kuin tarpeekseni viime talvena.

Ja semmosia yli päivän kestäviä taukoja en juoksemisesta juuri pidä enää, päivän laiskottelun jälkeen on aina jo päästävä lenkille:eusa_boohoo::running:.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy