Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Euro-kriisi


Konttila
 Share

Recommended Posts

Aihetta jo hieman sivuttiin poliittisen keskustelun-ketjussa, mutta aihe on sen verran laaja sekä kaikkia koskettava, että se ansaitsee omankin ketjun. Mikäli törmäätte hyviin artikkeleihin aiheesta, niin linkkejä saa jakaa.

Ensin puhuttiin yksittäistapauksesta ( Kreikka ), mutta sittemmin ongelmia on löytynyt muualtakin. Laastarointia on tehty ja osin se on myönnetty markkinoita rauhoittaviksi toimenpiteiksi. Sikäli mielenkiintoinen tilanne, että moni maa on tavallaan samassa tilanteessa kuin osa asuntovelallisista eli korkojen nousuun ei ole varauduttu. Mikäli markkinoiden luottamus jotain maata kohtaa menee ja sen korot nousevat, niin maalla ei olekaan kykyä maksaa lainanlyhennyksiään.

Vähän tuntuu, että koko euro-kriisi on sidoksissa jatkuvan talouskasvun-mallin sekä väestön ikääntymisen aiheuttamiin ongelmiin. Mikroistetaan tilannetta hieman. Parikymppisenä muutin vuokralle asumaan ja kuluni kasvoivat. Se ei haitannut, koska samalla työllistyin ja tuloni kasvoivat enemmän. Minun ei oikeastaan tarvinnut välittää oliko kaikki kuluni järkeviä ja olisiko saman asian voinut saavuttaa edullisemminkin, koska tuloja tuli yli tarpeen koko ajan. Elämä menee eteenpäin ja tulot jatkavat kasvuaan nopeammin kuin kulut kasvavat. Sitten kuvioon tuleekin lapsi tai pari, jolloin kulut hyppäävät roimasti eteenpäin ehkä saaden tuloni kiinni. Joudun siis joko hankkimaan lisätuloja tai karsimaan menoja. Koska menojen karsiminen on ikävää otan kulutusluottoa helpottaakseni lyhyt aikaista rahaongelmaani. Valitettavasti lapset kasvavat hitaasti ja rahaongelmani osoittautuukin pidempiaikaiseksi. Sitten kulutusluottoakin pitäisi maksaa takaisin jolloin kuluni taas kasvavat. Eikös tämä ole suht lähellä mitä Euroopan maille on nyt käynyt ja käymässä?

Itsekin joka vuosi odotettu, että palkankorotus tulee, mutta mistä viime kädessä se lisäraha tulee? Jatkuvan talouskasvun-mallihan edellyttää rahan lisääntymistä koko ajan. Jotenkin tulee mieleen kertomus, jossa mies menee hotelliin ja maksaa yöstä 100 euroa. Hotellinpitäjä maksaa rahalla ruokakauppiaalleen velkojaan. Ruokakauppias maksaa teurastajalleen velkojaan. Teurastaja maksaa maanviljejälle velkojaan. Maanviljelijä maksaa hotellinpitäjälle velkojaan. Hotelliasukas ei haluakaan jäädä hotelliin ja ottaa rahansa takaisin. Kylän velkamäärä pieneni 500 eurolla ilman että kylään tuli yhtään lisää rahaa. Jatkuva talouskasvuhan olisi toiminut, jos velan maksamisen sijaan kaikki olisivat ketjussa ottaneet 100 euroa seuraavalta velkaa.

Ilman euro-kriisiäkin juuri uutisoitiin, että suomalaiset eläkefirmat eivät ole saavuttaneet joko ollenkaan voittoa sijoituksilleen tai liian pientä voittoa suhteessa ennakkolaskelmiin. Tällä olisi seuraamus maksettaviin eläkkeisiin ja/tai perittäviin eläkemaksuihin. Mikäli euro-kriisi vielä sotkee markkinoita lisää, niin kuinka todennäköistä on, että eläkefirmat tulevina vuosina saavuttavat tarvittavan voittotason voidakseen hoitaa velvoitteitaan?

Kaiken kaikkiaan taloudellinen tilanne näytää siltä, etten itse vaihtaisi asuntoa ainekaan isompaan ja istun aloillani seuraten tilannetta maksellen asuntolainaa pois sekä laittaen ylimääräisen sivuun odottamaan huonoja aikoja. Pahoin pelkään, että huonot ajat voivat olla lähempänä kuin kaukana. Mitä velattomammaksi itseni ja perheeni saan sitä paremmin voimme sitten katsella yleistä myllerrystä. Velat aiheuttavat kuitenkin kuluja ja huonoina aikoina kulujen leikkaamista on helpompi tehdä mitä vähemmän on pakollisia kuluja. Huonoinhan tilanne olisi, että pitäisi asunto myydä mutta siitä saatavat rahat ei riittäisi maksamaan asuntoa varten otettua lainaa. Onneksi hajurako asuntolainan ja asunnon nykyhinnan välillä on jo jonkinmoinen, että hintatason pitäisi todella romahtaa joutuakseni tuohon jamaan.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy