Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
Jamppa

Masokistin Unelma 12.8.2006

Recommended Posts

Nyt on jo korkea aika avata oma ketju tälle loistavalle 100 kilometrin ultrajuoksukilpailulle.

http://www.perakylanponnistus.com/kilpailut/unelma2006.php

Laitetaan nyt alkuun kysymys osallistujista. Eli ketkä ovat tulossa ko. tapahtumaan? Itse meinaan tosiaan osallistua, ja tavoitteena on 9 tunnin alittaminen. Toisin sanoen puoli tuntia pitäisi parantaa viime vuoden noteerausta. Saa toki mennä kovempaakin. Huollon ajattelin hoitaa viime vuotiseen tapaan urheilujuomalla, vedellä sekä geelillä. Silloin tällöin otan huikkaa heraproteiinia sisältävästä juomasta, mutta sen osuus on kuitenkin kokonaisuutta ajatellen pieni. Lisäksi muutama Powerbarin Ranskan ympäriajo -patukka tulee mukaan varmuuden varalle.

Pistetään treenimotivaatiota antava spekulaatia siis käyntiin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vuoden päätapahtuma, joten mukana ollaan puolison kanssa.

Joulukuun puolivälistä olen joutunut pitämään liki täydellistä juoksutaukoa, eli jos pikkuhiljaa pääsisin juoksemaan, niin Masokistia edeltävien 8 kk harjoituskilometrit olisivat yhteensä n. 500 km. Niillä kilometreillä ei kovin hurjaa vauhti-iloittelua kannata suunnitella, mutta yritetään läpijuoksua.

Huolto hoidetaan viime vuonna hyväksi koetulla tavalla: urheilujuomaa (minulle järjestäjien ja puoliskolle omat litkut), Powerbarin geelejä ja Maximin patukoita. Osmosalilla palautellaa suoloja kehoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla oli joskus periaatteena etten osallistu ultramatkoille ennenkuin maratonin ennätys painuu lähemmäs kahta puoltatuntia kuin kolmea. Nyt on kuitenkin periaatteista luovuttava sillä muuten jäävät ultrat kokonaan juoksematta. Ilmottautunut en vielä ole, mutta todennäköisesti tulen debytoimaan Masokistin Unelmaan.

Taktiikkavaihtoehtoja olen harkinnut näiden kahden välillä: lähteäkö "varman" päälle kotirataultra -vauhtia tai hitaammin vai pienellä riskillä juoksemalla noin 5 min/km niin pitkään kuin jaksaa ja loppu niin kovaa kuin pääsee. Ensimmäinen vaihtoehto kuulostaa järkevämmältä ensikertalaiselle, mutta en ole aina ennenkään ollut järkevä. Hanna taisikin jo pohtia samaa toisessa ketjussa. Ensisijainen tavoite kuitenkin maaliin pääsy juoksemalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkuvauhti riippuu (yllättäen) siitä mitkä ovat tavoitteet: onko tavoitteena varmistaa maaliinpääsy ja voimien riittäminen loppuun saakka, vai onko tarkoitus pyrkiä maksimaaliseen suoritukseen?

Jostain lukemani nyrkkisääntö väittää että satasen alkuvauhti ei saisi olla ainakaan yhtään kovempaa kuin pitkän lenkin perusvauhti. Toinen yhtä pätevä nyrkkisääntö puolestaan julistaa että ensimmäiselle sataselle sopiva aikatavoite voisi olla maratonaika * 3, eli 2.50-maratoonari voisi lähteä tavoittelemaan 8.30-aikaa. 5 min/km vauhti tasaisesti koko matkalla tekisi loppuajaksi 8.20, joten se vaikuttaisi varsin maltilliselta alkuvauhdilta.

Ja jos satasen oikean alkuvauhdin löytäminen olisi tosiaan näin helppoa niin miten on selitettävissä se että molemmilla juoksemillani satasilla vauhti on jälkipuoliskolla hidastunut katastrofaalisesti...? :mad0228:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upeaa, että mw tulet mukaan! Itse lähdin viime vuonna juoksemaan varman päälle -taktiikalla, ja aloitusvauhti oli noin 6.00/km. Olin silloin toki huonommassa kunnossa kuin sinä nyt, ja lisäksi alla oli täysillä yritetty ja huonosti päättynyt HCM vain 15 päivää ennen Masokistia. Satku meni kuitenkin hyvin, ja tapahtumasta jäi erinomainen maku suuhun. Jos olisin lähtenyt heti alusta vetämään mahdollisimman kova aika mielessä, niin voipi olla että hyytyminen olisi ollut rajua jälkimmäisellä puoliskolla. Tavoitteet ennakkoon olivat siis 1. maaliin pääsy ja 2. alle 10 tuntia.

Turha tässä mun on mitään neuvoja jaella (en edes tunne tarkemmin juoksuhistoriaasi eli "pohjia"), mutta mun mielestä sulle 9 tunnin alitukseen tähtäävä ALOITUSvauhti voisi olla aika sopiva. Tietenkin omien tuntemuksien kuunteleminen heti alkutunneista lähtien on ykkösasia (eli oman juoksun tekeminen). Ultrajuoksussa omat tuntemukset heittelevät kuitenkin niin laidasta laitaan, että ainakin minä pidän ihan positiivisena sitä, että juoksijoita on ympärillä tasaamassa menoa: heikkoina hetkinä tukemassa ja hyvinä hetkinä antamassa realisimia. Jos haluat siis alkuun juoksukaverin, niin meikäläinen puuskuttaisi erittäin mielellään sun rinnalla. Sama koskee luonnollisesti lanpeakin.

Kattelin muuten Kotirataultrassa ja Aktioissa, että meillä on hyvin samanlainen askellus ja ruumiinrakenne. Masokistissa mun pitkähkö ja pomppiva askellus (konkariultraajiin verrattuna) kesti loppuun asti, mutta Lohjan 12h juoksussa betoni tappoi juoksun löntystelyksi. Toivottavasti kroppa kestää tälläkin kertaa Masokistin rääkin. Se on ainakin varmaa, että viimeiset tunnit ovat jälleen helvetilliset. Sitä odotellessa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos haluat siis alkuun juoksukaverin, niin meikäläinen puuskuttaisi erittäin mielellään sun rinnalla. Sama koskee luonnollisesti lanpeakin.

Kuulostaa hyvältä - pari viimeistä kisaa olenkin joutunut juoksemaan yksin. Mutta älä kuitenkaan yllytä, sillä kaksi kertaa on jo tänä vuonna sakannut kun olen yrittänyt pysyä kyydissäsi. Kolmas kerta saattaa tehdä häijyä. Mielenkiintoinen koitos odotettavissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on aikomus hölkytellä ekat 50 km 5 tunnissa, ja jälkimmäinen puolisko sitten tilanteen mukaan. Viime kesänä meno hyytyi täydellisesti puolimatkassa ja jälkimmäiseen puolikkaaseen tärvääntyi peräti 6 tuntia, toivottavasti nyt menee loppuun asti hyvin. Kunto ainakin on parempi, ja alkuvuodesta on tullut suoritettua arvokkaita ultra-opintoviikkoja m.m. Lohjan K-Citymarketissa ja Bornholmilla. Toivottavasti Paloheinässä keli ei ole liian lämmin, jos minä saisin päätää niin mieluummin vaikka pieni vesisade kuin hellelukemat lämpömittarissa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, otin ja ilmoittauduin.

Ja vaklailen maastoja, minut voi kesäaikaan tunnistaa valkoisesta lippalakista, jossa on jotenkin liian iso lippa, tai valkoisesta nauhasta tai bandanasta otsalla. Juoksutyyli on.

Hyvä Unelma. Minulta saat kaiken mahdollisen kannustuksen. Rohkea homma ja ihailtava tempaus. Tsemppiä kesän juoksuihin.

Ps. kun jätät niitä kukkia kainaloon niin vinkkinä, tykkään tummanpunaisista ruusuista:hali_hehe:.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  


  • Talviale!

    Alennukset jopa -60%


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy