Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Rajajääkärin maraton


Recommended Posts

Mielenkiintoinen jakso katsottavissa Areenassa, heti jakson alussa: http://areena.yle.fi/video/1300991604581

Erikoisrajajääkärien testi: 45 km, täysvarustus päällä, intin lenkkareilla ja 20 kilon rinkka selässä. Testin hylkäämisen aikaraja 8 h. Kaikki jääkärikokelaat läpäisivät testin.

Olisi mielenkiintoista tietää, missä vaiheessa matka olisi itsellä katkennut. Vaikka maasto näytti olevan hiekkatietä, en usko että 20 kilon paino selässä, aseen ja muiden kamppeiden kanssa olisin edes jaksanut maaliin. Vaarojen maratonillakin paino oli sentään 3-4 kilon luokkaa maksimissaan ja muu varustus oli kuitenkin vähän toista luokkaa. Maasto tosin oli paljon vaativampi kuin tuossa jääkärien maratonilla

Link to comment
Share on other sites

Vaikka maasto näytti olevan hiekkatietä, en usko että 20 kilon paino selässä, aseen ja muiden kamppeiden kanssa olisin edes jaksanut maaliin. Vaarojen maratonillakin paino oli sentään 3-4 kilon luokkaa maksimissaan ja muu varustus oli kuitenkin vähän toista luokkaa. Maasto tosin oli paljon vaativampi kuin tuossa jääkärien maratonilla
Se ero maastossa tekee kummia. Tuli aikanaan kannettua sillä pakollisella määräaikaisella sopimuksella rinkkaa pitkin metsiä PV:n puolella, mutta uskoisin että hiekkatiellä olisi tuo taittunut ainakin silloin jos ei vieläkin. Nyt olisi tosin 15kg enemmän ruhoakin raahattavana.
Link to comment
Share on other sites

Itse uskoisin myös von Mähösen tapaan selvittäväni tuon aikarajan tälläkin hetkellä, ehkä jopa aika reilusti. Hiekkatie on kuitenkin hiekkatietä ja 8h on aika pitkä aika. Toki 45km on sekin pitkä matka ja 20kg + muut värmeet suht paljon kannettavaa, mutta sen verran reilusti löytyy tuota elopainoa tälläkin hetkellä, että en uskoisi muodostuvan ongelmaksi. Ehkä jollain 55kg 2.20-maratoonarilla voisi olla toiset aatteet.

Porukalla mentäessä on myös hyvin positiivinen vaikutus. Muutamalla kilpamarssilla (joukkuekisa) aikoinaan sotakoulussa moni huono kuntoisempikin kaveri yltyi aikamoisiin saavutuksiin.

Mutta ei oteta mitään pois rajajääkäreiltä. Jos läpäisyaste on 100% niin erittäin hieno suoritus kyseessä. Sen verran muuten rupesi mietityttämään tuo, että melkein pitää homma joskus testata. Kuka lähtee kesällä (tai joskus) kokeilemaan 25-30kg rinkassa 45km.

Link to comment
Share on other sites

Katsoin kanssa kyseisen jakson ja jäi kyllä sellainen fiilis että miksi ei itsellä ollut ikinä tuollaista? Itse kyllä tuli vastaavaa kuormaa koitettua yhdessä lyhyemmässä rypistyksessä (n. 10-15 km) mutta ei sentään 45 km. Silloin se tuntui erittäin pahalta juosta kun elopaino normaalisti oli alle 70 kg ja sitten kamat päällä painoin vähän reilut 90 kg. En tosin ollut harrastanut juoksua päivääkään silloin joten nyt voisi olla ihan eri mietteet jaksamisen suhteen. Painokaan ei ollut ladottuna mihinkään rinkkaan vaan taisteluvyöhön tungettiin kiviä että saa lisäpainoa tarpeeksi.

Kunhan tästä kevät vähän etenee niin ajattelin kyllä tehdä jonkun pidemmän retken repun kanssa, mutta en ihan taidan 20 kg ottaa mukaan. Sen verran kuitenkin että päivän vaikka selviäisi.

Link to comment
Share on other sites

Joskus 80-luvun alkupuolella me krh-miehet olimme mukana sissikertausharjoituksessa Lieksan suunnalla. Kevyt krh-joukkue kantaa tietysti varusteet mukana sodassakin. Kun "sota" alkoi ammuttiin heittimillä ja lähdettiin pakoon. Iltaan asti siirryimme metsiä pitkin, parhaimmillaan mittaus-au Makekin kantoi kahta reppua ja kahta rynkkyä. Kyllä muuten alkoi jossain vaiheessa tuntumaan ja olin kuitenkin siinä vaiheessa (omasta mielestä) urheilija, päälajeina jalkapallo ja judo.

Minulla on digiboxille tallennettuna ko. jakso, pitää katsoa tänään. Saa sopivaa tsemppiä huomiseen pitkikseen...

Link to comment
Share on other sites

On tullut tuo Immolan Jukajärvenmarssi tehtyä jääkärinä juosten ja kokelaan vapaaehtoisesti hiihtäen. Juoksussa oli mukana sama varustus, kuin tuossa tv-ohjelmassa. Ei se reppu ihan 20 kiloa painanut, ehkä noin 15 kg. Kokelaana en enää reppua ja kivääriä ottanut mukaan. Meidän marssin pituutta pidettiin noin 42-43 kilometrinä. Pääosin se on hiekkatietä, mutta myös polkua ja parin kilometrin pätkä myös asfalttia. Aikani oli muistaakseni 5.04. Johdin kisaa melkein koko matkan, mutta lopussa sippasin totaalisti, ja viimeisten kilometrien kävelyssä minusta meni yksi varusmies ohi (hiihtäjä). Akillesjänne tulehtui pahasti, ja parani vasta noin 2kk päästä, tosin kipeytyi sitten seuraavana kesänä taas uudestaan Joroisten täyden matkan triathlonista. Myös selkä oli kuin raipan jäljiltä, kun repun raudoista tuli isot rakkulat. Tuo marssi oli ehkä merkittävin asia, jonka takia vaihdoin lajia uinnista triathloniin heti varasmiespalveluksen jälkeen. Tietääkseni tuohon marssiin on joskus osallistunut myös ulkopuolisia kuntoilijoita, mutta ehkä se on tapahtunut enempi tiskinalta, eikä minään virallisena tapahtumana, FG varmaan tietää paremmin.

Utissa on samantyyppinen kaukopartiomarssi ihan avoin kaikille. Siinä mennään 75 km. Reppu ei ole pakollinen, mutta ei sitä kukaan kiellä.

Link to comment
Share on other sites

Joo, kyllä Hiihtoniilo olisi kovilla noin 3000 m Cooperin tasonsa kanssa tossa. Kokeilin toissa kesänä LJK rinkan kanssa yhteispaino noin 18kg kävelyä vesisateessa Birgitan polun kivikossa.

Lähdin kaameessa vesisateessa eteneen lomalla klo 07.00 ja lopetin klo 16.00 olisinkohan mennyt vajaa 35km. Kerran eksyin kun tuli kännykkäpuhelu. Kaksi kertaa kaaduin kivikossa.

Kävelin 50min ja 5-10min lepoa/h tahtia. Vauhtini oli navigaattorin mukaan 5.1km/h. tein kerran ruokaa puolilta päivin ja lopettelin klo 16 aikoihin. Jotenka toi 45km kyllä voisi mennä mutta en ole varma. Ai niin menin maiharit jalassa , homma vois helpottua, jos menee lenkkareissa ja hiekkatiellä . Uskon pystyväni 45km. Lähteekö joku noin 2900-3000m Cooper mies ensi heinäkuussa föliin kokeileen Tampereen lähelle, jos saan nilkan kuntoon-:tiili:

Link to comment
Share on other sites

Kenkänä meillä oli kyllä kumi tai nahkasaapas, eikä intin lenkkari.

Itsekin katsoin nyt tuon pätkän, kun oli tallessa. Startissa näytti olevan kaikilla jalassa kumisaapas (ilmeisesti käsketty varustus) ja sen jälkeen oli kaiketi vapaus vaihtaa mitä tahansa repun sisällöstä päälle. Kisan voittanut (meni kai karvan verran alle 6h tuon ohjelman mukaan) näytti tulevan maaliin varsikengässä. Aika monella näytti olevan jalassa lenkkari. Itse en välttämättä olisi sitä laittanut jalkaan, vaan juuri tuon varsikengän eli kansankielellä maiharit.

Mä luulin myös ennen tuota omaa ensimmäistä vastaustani, että tuossa on tst-varustusta enemmän kuin mitä oli eli 20kg +, joten nyt entistä enemmän olen sitä mieltä että tuo menisi läpi reilusti alle 8h. Mutta tämähän selviää pelkästään testaamalla, jos niin haluaa. Asetta nyt ei varmaan saa virassa olevilta kavereiltakaan mukaan, mutta sekään ei ole kynnyskysymys, koska sekin ilmeisesti oli tuossa marssikilpailussa vain käsketty osaksi varustusta väliä sillä missä kulkee mukana. Eli käytännössä oli vain yksi lisäpainonlähde repussa.

Lähteekö joku noin 2900-3000m Cooper mies ensi heinäkuussa föliin kokeileen Tampereen lähelle, jos saan nilkan kuntoon-:tiili:

Kun tuli puhuttua, niin voisin laittaa harkintaan. Tosin tässä on aika tiuhaan noita kisoja kesällä, joten pienellä varauksella. (= 1. tekosyy). Tietenkin tuon "treenin" voisi hoitaa johonkin tiukempaankin väliin, mutta sitten se pitäisi mennä tasaisesti retkeilemällä siihen 8 tuntiin, ettei käy liian rankaksi... (=Tombe76 sippaa kuitenkin 20km kohdalla tuollakin vauhdilla). Mutta jos ei kesällä niin hoidetaan pois sitten talvella. Säännöt: 45km ja min 20kg tavaraa alusta loppuun.

EDIT: Ei nyt niin välttämättä ole hinkua tuollaisiin (ilman kantamusta mukavempaa), mutta kyllä kerran 10 vuoteen voisi kokeilla ja edellisestä tosiaan on jo aikaa.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Nää on vähän sellasia että itse pidän todella paljon. Reissulla/kävelyllä/juoksulla pitää kuitenkin olla tarkoitus, jos jotain reppua alkaa raahaamaan mukana. Viime kesänä käytiin veljen kanssa Kebnekaise huiputtamassa ja itsellä rinkka mukana koko matkan. Tulihan siinä muutamaan päivään hyvin matkaakin, ensin juurelle 20km käppäilyä ja löntystelyä, toisena oli sumun takia vain pienen nyppylän "huiputusharjoitus" ja kolmantena 10km huipulle ja takaisin (korkeusero ~1400m) ja neljäntenä vielä takaisin autolle reilu pari kymppiä. hauskaa oli, ja voisihan sitä pidempäänkin koittaa joskus :)

Link to comment
Share on other sites

Hmm toi painovaade alkaa huolettaa koska LJK rinkka painaa jo itsessään varmaan 7kg.

Siis mikä on virallinen ko testin rinkan paino (rinkka + kamat) siis. Ts katsoiko joku sitä ohjelmaa tai tietää jostain kirjallisuudesta tms ko. testin.......Pirkan hölkän reittiä voisi mennä se olisi sopivan vaatimaa osin tietä.....(No okei juoksen Pirkan 33km siihen kolmeen tuntiin, mutta rinkan kanto + 12 km lissää maihareissa ja maastopuvussa on ihan eri juttu)

Link to comment
Share on other sites

Sissirepppu saatoi pitemmillä metsäkeikoilla painaa yli 40 kiloa, mutta tuossa painossa oli suuri osa painosta ruokaa ja miinoja. Jukajärvenmarssilla oli lähinnä vain pakollista vaatetusta. Silloinkin muistan, että melkein tosissaan mietittiin, että pitäisikö käydä varusvarastolla vaihtamassa koko vaatekerta S kokoiseksi, jotta rinkan painoa saisi pudotettua. Rynkyn sai kiinnittää reppuun, kuten tuossa ohjelmassakin oli, mutta ei se ihan vaivaton sielläkään ollut, koska etenkin alkumatkasta oli polulla niin kapeita puiden välejä, että piti parissa kohdassa mennä hieman sivuttain, jotta kivääri ei olisi kolhinut puihin.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy