Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Holmenkollen - seiern er vår?


Baltsu
 Share

Recommended Posts

Taas hiihdetään ja hypitään Kollenilla mitaleista. Moni muistaa vielä 1982 kisat: Matti hyppäsi sumussa kultaa, hiihtoladuilla pärjäsivät Aunlit ja miesten viestissä oli aivan huikea kamppailu, jossa sekä kulta että pronssi jaettiin. PÃ¥l-Gunnar Mikkelplasshan laski kolmannella osuudella täysin lepikkoon, mutta oliko Oddvar BrÃ¥ vai kuka siellä ankkurina, joka nosti heidät jaettuun kultaan.

Tänään ensimmäinen päivä, kun oli printit (copyright Jauhojärvi). Täytyy sanoa, että hienoilta näyttää suorituspaikat. Jotenkin sääli, että sitä pientä metsää ei enää kierretä, mutta toisaalta ainakin tollaisissa lajeissa ei voi olla niin valtavan pitkä kilometrin matka maaliin. Mitä tulee siis nyt ainakin sprinttilatuihin niin olipa hienot ja rankat ladut saatu aikaiseksi. Yleensähän kisoissa joku dominoi paukusta maaliin, mutta nyt kaikissa erissä vaihtui johtaja vähän väliä, kun kukaan ei pysty hiihtämään koko ajan täysiä. Ehkä ne radat oli suunniteltu Björgenin menestymistä silmällä pitäen.

Oli tosiaan hienot kisat ja tulostaso kova. Siellä oli todella monta hyvää hiihtäjää, joista osa putosi tiukassa kilpailussa jo puolivälierä- tai välierävaiheessa. Harvoin olen nähnyt noin hyviä sprinttikisoja, ehken koskaan ainakaan arvokisoissa. Siellä mentiin kovaa ja taistelu oli äärimmäisen kovaa.

Naisissa Björgen oli odotetun kova, sen sijaan Follis ja Majdic olivat pienoisia yllätyksiä. Follis sen takia, koska meni rähmälleen välierissä, mutta taisteli jatkoon ja joutui jo edellisessä erässä Björgenin perässä koville eli kaiken kaikkiaan häneltä vahva hiihto. Majdic puolestaan oli niin pehmeänoloinen jo puolivälierässä, mutta pääsi säkällä jatkoon, välierässä hyötyi kolaroinneista ja finaalissa oli sitten yllättävän vahva.

Miehissä Hellneriltä sellainen hiihto, etten ole koskaan sprintissä tainnut nähdä. Joskus lyhyemmällä radalla Jönsson ja aikanaan Björn Lind ovat pystyneet pitämään muita pilkkanaan, mutta tämä ylivoima oli aivan käsittämätöntä. Onhan Hellnerin vapaan hiihto teknisesti maailman parasta, mutta tuo irtiottokyky niin sanat loppuvat. Täysin ylivoimainen esitys. Northug sitten sai loppukirissä noustua vähän hyytyneen sprintteri-Jönssonin ohi. Hattestadilla, Modinilla ja muilla sprinttimiehillä eväät oli syöty mäissä jo ihan kokonaan.

Suomalaisten hiihdosta sen verran, että Muranen oli hiihtänyt surkeasti ja ura loppuu tuohon. Ihmettelen vähän, ettei Roponen ollut mukana ja muillakaan ei nyt ollut oikein eväitä. Miehissä Jylhä ja Strandvall hiihtivät sen minkä pystyivät, mutta olihan heillä kovat erät, eikä enempään ollut rahkeita. Jylhällä vielä kaikista nopein erä, joten vaikka mies antoi kaikkensa niin viides sija, eikä jatkoon.

Tästä on hyvä jatkaa kisoja.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 271
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hyppääminen liian hapokasta Happoselle. Pikkumäessä ei pysty polven takia tekemään norjalaista alastuloa, joten jättää kisan väliin. Pikkumäessähän tyylipisteet ovat kaikki kaikessa. Masa Hautamäki, Muotka, Ahonen ja Koivuranta muodostavat suomalaismiehistön. Jännä nähdä pystyykö Hautamäki laittamaan kampoihin Morgille, Ammannille, Malyszille ja Schlierenzauerille, kun mitalit jaetaan.

Link to comment
Share on other sites

Kisat alkoivat osaltani paremmin kuin koskaan ennen.

Satuin lukemaan tuoreen Aku Ankan täysistunnollani keskiviikkoiltana ja sain lehdestä vahvan vinkin. Vaikka lehden selostajakaksikko Antero Järveäranta ja Pubi Valehius ovatkin täysin puusilmiä ja hehkuttavat Jauhosäkkiä, vaikkei kyseessä ole edes Matias Rantavalli vaan selvästi Viron Petteri Kummeli. Tärkeintä kuitenkin oli että Helmeri voittaa ja Nortukka on kakkonen. Eikä haittaa vaikka lehdessä hiihtelivät perinteisellä 30 km, sitä paitsi eihän Kollenilla edes tuollaista matkaa hiihdetä. Sain kaksarin kiinni ja vitosen panoksella ja 285 kertoimella ihan mukavan potin :)

Lehdessä oli jopa ennustettu Helmerin aika-ajon sijoitus, viitonen rinnassaan kun hiihtelee :) Kyllä se niin on, että Aksari on heti juoksija-lehden jälkeen parasta vessalukemista.

0011.jpg

Muokattu
Lainausta pienennetty - oleellinen säilyi
Link to comment
Share on other sites

Sumu on kuin 1982. Oli inhottavaa katsoa yh-mäkeä. Ei taida Mannisella olla mitään asiaa menestyä. Sen verran kovia kundeja iso liuta edellä, eikä Mannisen hiihto ole enää sitä mitä aikanaan, eikä matkakaan ole enää 15km. Huipputiukka kisa kyllä tulossa.

Nyt vielä naisten yhdistelmäkisa päälle. Jännä nähdä pärjäisikö Roponen vihdoinkin. Hänhän oli sm-kisoissa minuuttitolkulla parempi kuin Saarinen. Björgen, Kowa, Kalla ja kumppanit taitavat kyllä olla aika kovia, joten kyllä mitali taitaa edelleen olla Suomeen tiukassa.

Link to comment
Share on other sites

Ei mene hyvin ei. Lähteenmäki romahti. Roponen ei tälläkään kertaa. Mikä tuossa Roposen touhussa mättää joka vuosi. SM-kisoissa pursuitissa aivan häikäisenä, muut suomalaiset, kuten Aikku aivan statisteja ja arvokisoissa sitten ynnä muut osastoa. Ei vaan toimi arvokisoissa. Björgenille ei pysäyttäjää näy. Seuraavaksi yhdistetty, jossa ei mitalisaumaa enää ole. Voitto menee Ranskaan ja sitten tuleekin leegio kovia hiihtäjiä mitaleille veikkaan ma. Norja ei jää mitalitta tässäkään lajissa. Suomelle kymppisakkisijoitus on todella tiukassa.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Ei mene hyvin ei. Lähteenmäki romahti. Roponen ei tälläkään kertaa. Mikä tuossa Roposen touhussa mättää joka vuosi. SM-kisoissa pursuitissa aivan häikäisenä, muut suomalaiset, kuten Aikku aivan sttisteja ja arvokisoissa sitten ynnä muut osastoa. Ei vaan toimi arvokisoissa. Björgenille ei pysäyttäjää näy. Seuraavaksi yhdistetty, jossa ei mitalisaumaa enää ole. Voitto menee Ranskaan ja sitten tuleekin leegio kovia hiihtäjiä mitaleille veikkaan ma. Norja ei jää mitalitta tässäkään lajissa. Suomelle kymppisakkisijoitus on todella tiukassa.

No ei luista suomalaissuksi.

Mutta kyllä oli kaunista katseltavaa Marit Björgenin meno ja varsinkin Therese Johaugin, wau mikä norjatar.

Hänessä silmä lepää, ainakin minusta tuli Therese Johaug fani kertaheitolla:smiley::060:.

Upea urheilija.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Yh:n hiihto-osuutta en nähnyt, kun olin itse ladulla, mutta naisten yhdistelmäkisasta oma yhteenvetoni:

- harmi, että keli oli tuollainen, että näkyvyys oli huono. Olisi ollut eri juttu, jos yleisö olisi voinut paremmin seurata kisaa

- Johaug ja Rydqvist tekivät elämänsä hiihdot. En olisi ikinä uskonut kummankaan sijoituksiin. Täytyy sanoa, että Johaug teki tuosta kilpailun. Haastoi matkan aikana, mutta rahkeet eivät riittäneet. Hänen hyvän hiihtonsa takia Kallan oletettu pronssi olikin nyt neljäs sija ja toisaalta täytyy myös nostaa hattua Rydvistille, kuudes sija on kova juttu hänelle

- pettymyksiä olivat erityisesti Steira, Haag, Follis, Roponen ja Lähteenmäki. Steira on ollut mitaliainesta tuossa kilpailumuodossa, mutta toki tällä kaudella ollut vaikeampaa. Myöskin Haagilta vaikea kausi alla. Follisin eväät tulivat kyllä syödyksi perinteisellä, ei mitään asiaa rankalla radalla ainakaan tuossa kelissä. Roposelta odotin kevyesti kahdeksan parhaan joukkoon ja mahdollisuuksia piti olla vaikka mihin. Hänhän on ollut minuuttitolkulla Saarista parempi, joten iso pettymys. Lähteenmäki puolestaan teki mattiheikkiset, joten ei siitä sen enempää

-on se piru vie kova tuo Björgen ja Kowalla on taas käsittämätön kunto, koska luisteluhiihto on teknisesti aivan karmeaa ja alamäet hän laskee melkein yhtä huonosti kuin Majdic

- Saariselta lähes maksimisuoritus. Tiesin (kuten mc-kisojen aikana on jo täälläkin foorumilla moni meistä maininnut), että mitä pidemmälle hän joutuu luistelemaan niin sitä huonommin se menee. Onneksi naisilla tuo matka on vain 7,5km. Jos se olisi pidempi matka niin yhä enemmän porukkaa lappaisi ohitse. Nyt tuo 8. sija eli kunniakas pistesija oli mielestäni parasta, mitä hänellä oli otettavissa. Se perinteisen kympin pronssi on kuitenkin se, mitä Saarinen noista kisoista hakee

Nyt mäkihyppyä seuraamaan. Toivottavasti Hautamäen Masa pärjäisi.

Link to comment
Share on other sites

muut suomalaiset, kuten Aikku aivan sttisteja ja arvokisoissa sitten ynnä muut osastoa. Ei vaan toimi arvokisoissa.

Käsittääkseni siihen on kaksi syytä: a) muiden vauhti ja B) latuprofiili. Jos perinteisellä mennään urku auki niin Roponen jää paljon ja on kaiken lisäksi piipussa vapaata ajatellen. SM-kisoissa ei ole sama isku perunteisen osuudella päällä kuin arvokisoissa Björgenin ja kumppaneiden johdolla. Toki Kuitunen parhaimmillaan pystyi iskemään huikeasti perinteisellä, koska oli siinä maailmankin laajuisesti ylivoimainen, mutta hän ei tainnut sm-kisoihin kauheasti satsata. Toisaalta sm-kisoissa ei ole välttämättä yhtä rankat ladut kuin esim. tuolla Kollenilla on. Toki itsekin odotin nyt Roposelta paljon parempaa menestystä. Loppuun vielä: en vieläkään kertakaikkiaan ymmärrä, miksei hän hiihtänyt vapaan sprinttiä.

Link to comment
Share on other sites

Huikeata hyppäämistä itävaltalaisilta pikkumäessä. Suomen pojilta ihan ok eka kierros lukuunottamatta Hautamäkeä. Toisella kiepillä sitten paluuta arkeen. Mitalit on tiukassa näissä kisoissa. Ei muuta kun uutta höökiä. Kyllä sieltä vielä mitskukin jostain napsahtaa.

Naisten viestissä täytyy olla pomminvarma pronssimitali. Taso on maailmallakin niin järkyttävän huono, joten joskus sitä miettii, pitäisikö entisistä sm-kisoissa tuttu 3x5km ottaa jälleen käyttöön. Tosin Hyytiäiset ovat jo lopettaneet. Venäläiset ja saksalaiset ovat ihan pihalla, eikä italialaisilla riitä tarpeeksi montaa tasokasta naista. Slovenialaiset pääasiassa sprinttereitä, joten rankoilla laduilla ei asiaa. Norja ottaa varman kullan ja jos ihmeitä ei tapahdu, on Ruotsi myös mitaleilla. En tajua miksi keskustelu käydään siitä, hiihtääkö joukkueessa Muranen vai Niskanen, viime kaudellahan Sarasoja otti jo viestipaikan. Itse laittaisin Lähteenmäki-Saarinen-Sarasoja-Roponen.

Mäessä oli hienoa, että suomalaisille osui hyvä hyppyrako ensimmäiselle kierrokselle. Toisella sitten vähän paluuta arkeen, mutta olihan se kiva, että Muotka sai kohtuusijoituksen ja ennenkaikkea Koivuranta top kympissä. Hän on sellainen iloinen tyyppi, jota suomalainen mäkihyppy kaipaa. Ensimmäisen kierroksen sijoitus oli kerrassaan mahtavaa. Mitä tulee sitten kärkeen niin onhan siellä käsittämättömän kovia jätkiä. Yhtään mitalia ei tule ilmaiseksi, vaan nytkin nähtiin, että Ammann, Hilde ja kumppanit, jotka hyppäsivät ihan hyvin, jäivät ulkopuolelle. Taso on kova. Toivoisin maailmancuppiinkin pikkumäen kisoja, jottei lentäminen olisi aina niin suuressa roolissa, vaan ponnistus, alastulo ja pään kestäminen tiukoissa paikoissa testattaisiin useammin. Tuossa pitää kaikki nimittäin mennä loistavasti, jotta noilla vauhdeilla menestyisi.

Link to comment
Share on other sites

Naisten viestissä täytyy olla pomminvarma pronssimitali. Taso on maailmallakin niin järkyttävän huono, joten joskus sitä miettii, pitäisikö entisistä sm-kisoissa tuttu 3x5km ottaa jälleen käyttöön. Tosin Hyytiäiset ovat jo lopettaneet. Venäläiset ja saksalaiset ovat ihan pihalla, eikä italialaisilla riitä tarpeeksi montaa tasokasta naista. Slovenialaiset pääasiassa sprinttereitä, joten rankoilla laduilla ei asiaa. Norja ottaa varman kullan ja jos ihmeitä ei tapahdu, on Ruotsi myös mitaleilla. En tajua miksi keskustelu käydään siitä, hiihtääkö joukkueessa Muranen vai Niskanen, viime kaudellahan Sarasoja otti jo viestipaikan. Itse laittaisin Lähteenmäki-Saarinen-Sarasoja-Roponen.

Mä vaihtaisin Sarasojan ankkuriksi kun se on kuitennii rintteri verrattuna Rituun.

Link to comment
Share on other sites

Mä vaihtaisin Sarasojan ankkuriksi kun se on kuitennii rintteri verrattuna Rituun.

Kyllä sekin kelpaa. Ajattelin vain, että Roponen on laadukkaampi hiihtäjä vapaalla ja vikalla osuudella on todennäköisesti Ruotsillakin kovempi hiihtäjä, joten jos mitään saumoja olisi hopeaan niin silloin Roponen pystyisi hiihtämään maastossa paremmin.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy