Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Kilpaileminen, aggressiivisuus ja Wiseman


cokekola
 Share

Recommended Posts

Nyt kaivattaisiin psykologian asiantuntijaa. Ei niinkään mielipiteitä asiasta, vaan lähteisiin perustuvaa tietoa:

Työpaikalla "kahvipöydässä" syntyi juttua kilpailemisesta ja aggressiivisuudesta. Työtoveri (ei yleensä ihan tyhjäpäinen) esitti, että "psykologian mukaan" kilpaileminen, esimerkiksi maratonkisaan osallistuminen ja jopa tikanheitto lisää agressiivisuutta. Hieman yllättyneenä tällaisesta psykologian yksimielisyydestä kysäisin, onko hänellä jotain lähdettä yllättävän tiedon perusteeksi, ja hän osasikin mainita kuulemma arvostetun englantilaistutkijan Richard Wisemanin artikkelit.

Nyt kiinnostaisi tietää:

a) Onkohan tämä Wiseman todella kategorisesti sitä mieltä, että kilpaileminen, harrastelijamaratoonaaminen ja tikanheitto mukaan lukien lisää agressiivisuutta? Vai onko kyseessä työtoverin oma tulkinta Wisemanin näkemyksistä?

B) Jos näin on, niin onko Wisemanin näkemys vallitseva psykologinen teoria?

c) Onko aggressiivisuus sinänsä jonkin psykologisen tutkimuksen mukaan kaikissa olosuhteissa huono asia? Luulisi, että luonnonvalinnassa selviytyminen edellyttäisi lajilta aggressiivisuutta ainakin jollakin tasolla.

Link to comment
Share on other sites

En ole psykologian asiantuntija, ja tuskin tältä palstalta niitä montaakaan löytyy (korjatkaa, jos olen väärässä), joten vastauksen saaminen melko spesifiseen kysymykseen psykologian alueelta voi olla vaikeaa.

Toisaalta, kyllä tutkijana tiedän, miten tiedemaailma toimii, ja tästä on ehkä apua Wisemanin väitteiden arvioimisessa. Ensinnäkin on todettava, että Wiseman on jossain määrin populaaripsykologi eli hän on julkaissut kirjoja suurelle yleisölle ja esiintynyt TV-ohjelmissa asiantuntijana. Tällaisella tieteen popularisoinnilla on kyllä oma paikkansa ja se voi olla hyödyllistä, mutta tällaisissa suurelle yleisölle suunnatuissa medioissa asioita joudutaan pakostikin yksinkertaistamaan ja usein myös tinkimään lausuntojen tarkuudesta. Kuitenkin ihmiset lainaavat tällaisista medioista väittämiä tieteellisinä tosiasioina.

Asian toinen puoli on, että Wiseman on kyllä julkaissut arvostetuissa vertaisarviointia käyttävissä lehdissä kymmeniä artikkeleita, joten tutkijana hän on aivan vakavasti otettava, vaikka aiheet saattavatkin olla erikoisia. Selasin hänen julkaisuluettelonsa läpi, eikä sieltä otsikkojen perusteella löydy artikkelia, jossa kilpailua ja aggressiota oltaisiin käsitelty. Siksi kiinnostaisi tietää täsmällisesti artikkelin nimi, johon työtoverisi viittasi. Tästä on hyötyä ainakin kysysten (a) ja (B) ratkaisemiseksi, koska tieteellisessä artikkelissa ei voi vain heittää väittämiä, vaan on viitattava aiempaan tutkimukseen tai perusteltava väittämät tutkimusaineiston ja logiikan perusteella. Artikkelissa annetut viitteet aiempaan tutkimukseen auttaisivat tässä tapauksessa ymmärtämään yleistä näkemystä asiasta tuolla psykologian alalla. Myös se, miten asia artikkelissa esitetään, kertoo siitä, kuinka vahvasti Wiseman itse uskoo teoriaan(sa).

Kysymykseen © voi olla vaikea vastata, koska tieteessä ei yleensä arvoteta asioita hyviksi tai huonoiksi, joten se, että onko aggressiivisuus "huono" asia, ei kuulu suoranaisesti tieteelliseen keskusteluun. Tällaista arvottamista lähellä saattavat kuitenkin olla tapaukset, jossa aggressiivisuus liittyy johonkin (psyykkiseen) sairauteen, jolloin aggressiota ei katsota "terveen" ihmisen toiminnaksi. Lisäksi voitaisiin tutkia sitä, miten jollakin tavalla todennettu aggressiivisuus vaikuttaa joihinkin fysiologisiin attribuutteihin tai esim. eliniän odotteeseen. Tieteellisesti voitaisiin myös tutkia sitä, pitävätkö ihmiset jossakin tilanteessa aggressiota hyvänä vai huonona asiana, jolloin tuloksena olisi tilastollinen tutkimus ihmisten näkemyksistä. Vielä yksinäkökulma on epäilemättä tuo evoluutiobiologinen tutkimus. Eli kysymyksen © yhteydessä olisi määriteltävä, mitä tarkoittaa "huono".

Link to comment
Share on other sites

ottamatta selvää mitä Wiseman on sanonut niin voisi suoraan sanoa, etten usko väitteeseen. En ole koskaan psykologiaa opiskellut, mutta selvittäessäni asioita yhtä kirjaprojektia varten, olen tullut kyllä siihen johtopäätökseen, että ihmisiä on hyvin erilaisia, toiset ovat kilpailuhenkisiä ja toiset eivät. Toisaalta vain osa ihmisistä uskaltaa elää sellaista elämää, millaisia he ovat, eikä sellaista, mitä ympäristö tai yhteiskunta heiltä odottaa. Osa ihmisistä, jos ei saa kilpailla tai muuten laittaa kaikkea peliin saavuttaakseen onnistumisen elämyksiä, voivat olla turhautumisen takia agressiivisempia. Jos saa tyydytettyä vauhti- tai kilpailuviettinsä juoksukisoissa tai auton ratissa radalla niin jokapäiväisessä elämässä ei tarvitse vaikkapa autonratissa kilpailla. Usein siis agressiivisuutta lisää nimenomaan turhautuneisuus tai tyytymättömyys, ei se kilpaileminen. Sehän nähdään nyt arabimaissakin. Ei siinä ole niin isoa eroa onko kyse Räikkösestä tai jostain harrastelijamaratoonarista: jos henkilöllä on kova kilpailuvietti niin hänen pitää saada mahdollisuus kilpailla. Silloin ne höyryt ja agressiivisuus menee pois arkielämästä.

C kohtaan sanoisin, että kilpailemisessa agressiivisuus voi olla hyvä kilpailussa menestymisen kannalta ja tietyllä tavalla myöskin ehkä rajoitetusti työelämässä.

Erikoista, jos joku viittaa johonkin tutkijaan, ettei itse mainitse, mihin artikkeliin hän viittaa ja mitä tutkija on siinä artikkelissa kirjoittanut. Jos Wiseman on jonkun hypoteesin esittänyt niin hänenhän on pitänyt pystyä jollain tutkimuksella se todistamaankin.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy