Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Juoksijan/kuntoilijan käytännöllinen koti


Westerberg
 Share

Recommended Posts

Olemme avovaimoni kanssa aloittamassa talonrakennusprojektia. Tässä vaiheessa asunnon ratkaisuihin pääsee tietty paljon vaikuttamaan.

Tähän liittyen siis kysymys, että minkälaisia käytännön ratkaisuja kuntourheilijan kannattaisi asunnon ja sen sisustuksen/kalustuksen suunnittelussa ottaa huomioon? Toiveena mahdollisimman käytännöllinen koti.

Hyvänä puolena tällä hetkellä:

- Sisäänkäynti pääoven lisäksi myös autokatoksesta kodinhoitohuoneeseen => helppo jättää juoksukamat kuivamaan/pesuun ja mennä suoraan kodinhoitohuoneen vieressä olevaan suihkuun.

-Kuivauskaappi

- Paljon säilytystilaa koko ajan lisääntyvälle juoksukenkämäärälle :)

Tuleeko jotain ideoita mieleen?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 44
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sauna ja sinne kiuas mallia ainavalmis! Tai jos sattuu olemaan muutenkin suuri saunomisen ystävä niin miksei vaikka kaksi saunaa. Toinen pieni ja enerkiatehokas sen kodinhoitohuoneen yhteyteen (ainavalmis -tyylisellä kiukaalla), ja toinen isompi ja hienompi sitten oman maun mukaan. Ensimmäisessä voi poiketa muutaman minuutin pikalöylyissä vaikka jokaisen lenkin jälkeen, ja toisen voi lämmittää sitten kun tekee mieli nautiskella.

Peruslämmityksellä oleva huolto/nikkarointitila, jossa voisi pestä/huoltaa/korjata/sulattaa isommat harrastevälineet (sukset, fillarit, ahkio, kajakki, surffilauta... mitä nyt voikin kuvitella harrastavansa).

Link to comment
Share on other sites

Muutama vuosi sitten ajatellessani uuden kodin rakentamista leikittelin ajatuksella rantarakennuksella, jossa olisi sauna, pesutilat ja suuri oleskelutila, jossa olisi ikivirtausallas, kuntopyörä ja juoksumatto. Näin voisi treenata triathlonia kelistä riippumatta. ...niiiiin, ja olisihan se pieni kuntosali siinä kyljessä kruunanut kaiken.

Yksi mikä kannattaa muistaa, niin on hyvät tilat kamojen kuivaukseen ja säilytykseen. Ei tarvi aina miettiä, missä niitä pitää ja missä kuivata. Ja kuten Baldini tuossa yllä jo sanoi, niin pyöriä varten kunnot tilat ulkovarastoon, jotta voi vaikka trainerilla polkea läpi talven.

Link to comment
Share on other sites

Käytännössä 16 vuoden omakotiasumisesta opittua:

Varastotilaa ei ole koskaan liikaa. Kesällä piti tehdä lisämökki takapihalle. Niin vapautui viileän lämmintä ja kuivaa varastotilaa harrastusvälineille.

Kenkiä ja vaatteita kertyy. Eteiseen tarvitaan niille PALJON paikkoja.

Vielä ei ole keksitty kohtuuhintaista ja yleisesti saatavilla olevaa kodinkonetta, joka hoitaisi vaatehuollon alusta loppuun. Pesukone pesee, kuivauskaappi tai -rumpu kuivaa. Siirtymävaiheet pitää hoitaa ihmistyöllä. Oman kokemukseni mukaan pahin vaihe on kuivauksesta kaappiin. Meidän perheen kokemuksen perusteella jatkuvassa kierrossa olevia vaatteita on turha kuskailla makuuhuoneissa tai niiden yhteydessä oleviin kaappeihin tai vaatehuoneisiin. Lenkkikamppeet (ja muutkin vaatteet) riisutaan suihkuun mennessä ja laitetaan pyykkikoriin, josta ne joku ystävällinen ihminen laittaa pesukoneeseen. Ihminen kaipaa peseytymisen jälkeen puhdasta ja kuivaa vaatetta päälleen. Niitä ei ole kiva lähteä pyydystelemään talon toisesta päästä. Paljon toimivampi ratkaisu on sijoittaa vaatekomerot pesutilojen välittömään läheisyyteen. Meillä raivattiin muutama vuosi sitten kodinhoitohuoneen "ompelu"pöytä (kiinteine silityslautoineen) pois ja laitettiin tilalle 180 cm leveästi likuovikomeroita. Niihin ja pariin ennestään olleeseen kaappiin mahtuu neljän hengen käyttövaatteet. Päällystakit sekä muu vuodenajoittain vaihtuva tai muuten harvemmin tarvittu vaate joutaa sitten yläkerran kodinhoitohuoneeseen tai eteiseen. Tehkää ISO kodinhoitohuone ja keskittäkää sinne kaikki vaateliikenne.

Kuivauskaappi vai -rumpu on vaikea valinta. Me vaihdoimme juuri vesivahinkoremontin yhteydessä kaapin rumpuun. Vielä ei ole kaduttu. Rumpu ei kyllä käy märkien lenkkareiden kuivaukseen. Muuten se on todella hyvä.

Virtaavat uima-altaat taitavat olla nykyisillä ja varsinkin tulevilla energianhinnoilla utopiaa.

Link to comment
Share on other sites

Jos hommani olisi alussa tekisin seuraavat muutokset:

1. saunaosaston yhteyteen 10-15m2 kuntoiluitilaa (matot yms härvelit )

2. Kodinhoitohuoneeseen lisää tilaa ja kaappeja (10m2 on liian pieni ainakin 6 hlölle) 1 Sisäänkäynti kkh:sta onkin joka on hyvä

3. Saunaan ehdottomasti hetivalmiskiusas ( onneksi tein sähkövarauksenkin)

No tuossa nyt muutama, mutta vaikka miten asioita miettii ja suunnittelee etukäteen käteviksi, niin aina sitä miettii valmiissa talossa että miksi minä näin tämän.... Varsinkin jos 2 lapselle mietityt tilat eivät riitä järkevästi 4:lle :)

Sen neuvon vielä annan, että mikäli olette tekemässä 1 tason ratkaisua, niin sijoittakaa se pikkuraha ullakkovaraukseen kattotuoleissa!! Itse olisin nyt jälkeenpäin niistä maksanut 3 kertaa sen mitä silloin pyydettiin, olisi tullu saneeraus aavistuksen helpommaksi toteuttaa.

Link to comment
Share on other sites

Iso 2 auton talli ja sinne varasto/huoltorakennus.

Jos joskus hölmöyksissäni alan taloa rakentamaan ja onnistun järkevän tontin hankkimaan niin ajattelen asian niin, että se autotalli voisi olla kyllä kunnon kokoinen. Joku 6-8 autoa olisi varmaan sopiva koko. Voisi majoittaa sellaisiakin autoja, millä ei ajaisi joka päivä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy