Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Edison Pena


LauraP
 Share

Recommended Posts

Chilen kaivosturmasta pelastuneiden mainareiden joukossa oli myös yksi triatlonia harrastava kaivosmies. Mies juoksi kaivoksen kuiluja pitkin, alkuviikkoina jopa 10 kilometrin lenkkejä. Mukana oli myös ex-jalkapalloilija.

Kyllä urheileminen kannattaa, aina :)

Aivan mahtava juttu, että kaikki kaivosmiehet selvisivät turmasta maanpinnalle! Liikuttuneena seurasin pelastusoperaatiota.

Link to comment
Share on other sites

Tuo malaria asia on tosiaan aivan eri luvuissa oleva uutinen ja se kertoo korutonta kieltä ihmishenkien, ja etenkin lapsien, kuolemista. Silti minusta on positiivista, että taisteltiin myös näiden 33 mainarin henkien pelastamiseksi. Rahaa paloi hirveästi ja tottakai sillä olisi autettu malariapotilaita moninkertainen määrä. Kuitenkin näiden 33 kaivostyöläisen henki säästyi ja heille itselleen ja heidän puolisoilleen, lapsilleen ja muille läheisilleen sillä on merkitystä. Ja globaalisti ajatellen teko, jossa saavutetaan onnellinen loppu, on kylmässä ja pahoja uutisia täynnä olevassa maailmassa kuitenkin valopilkku, joka luo toivoa siitä, että vielä löytyy inhimillisyyttä ja hyvyyttä päätöksenteoissa.

Maailma on täynnä ahdistusta, nälänhätää, sotia, kurjuutta, köyhyyttä, sairauksia ja väkivaltaa. Chilessä paikanpäällä olevat päättäjät ja pelastustyöntekijät tekivät osaltaan mahdolliseksi sen, että näiden kaivostyöntekijöiden elämä jatkuu. Irvokasta olisi ollut jättää miehet sinne kaivokseen kuolemaan. Mietin, että jos olisin tuollaisessa tilanteessa ja minulle ilmoitettaisiin, että rahat ja voimavarat, jotka on tarkoitettu minun pelastamiseksi, suunnataankin nyt toisalle, mitä silloin päässäni liikkuisikaan? Kaiketi pelastusoperaatio sai uutisena liian suuret maailmanlaajuiset puitteet, kun otetaan huomioon se, kuinka paljon ihmisiä kuolee muualla muista syistä. Silti olen todella onnellinen näiden 33 kaivostyöläisen pelastumisesta.

Pointti tässä ketjussa oli mulla kuitenkin se, että juokseminen on osaltaan helpottanut jälleen kerran todistetusti ihmisen ahdistusta ääriolosuhteissa, todellisten vaikeuksien keskellä :)

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Malariaan tai tarkemmin sanottuna malariasääskiin oli eräs tehokas ja laajalti käytetty "lääke", jolla tauti hävitetttiin monilta alueilta joitakin kymmeniä vuosia sitten. Tai oli ja oli. Kyllähän se edelleenkin toimii ja sitä paremman puutteessa käytetäänkin, mutta lopulliseksi ratkaisuksi siitä ei sattuneista syistä johtuen ollut.

Mitä tuohon urheiluun tulee, vähän epäilen, että jos tekisin kaivostyötä Etelä-Amerikkalaisten kaivosten oloissa, en kenties edes harrastaisi kovinkaan kummoista (muuta) kestävyysurheilua. Mutta, no, siinä vaiheessa kun ruokaa tulee riittävästi putkea pitkin ja varsinkin kun vielä pitää kuntoilla että mahtuu kapseliin, luultavasti juoksu olisi siitä kiinnostavimmasta päästä oleva harraste.

Link to comment
Share on other sites

Silti minusta on positiivista, että taisteltiin myös näiden 33 mainarin henkien pelastamiseksi. Rahaa paloi hirveästi ja tottakai sillä olisi autettu malariapotilaita moninkertainen määrä. Kuitenkin näiden 33 kaivostyöläisen henki säästyi ja heille itselleen ja heidän puolisoilleen, lapsilleen ja muille läheisilleen sillä on merkitystä.....

Silti olen todella onnellinen näiden 33 kaivostyöläisen pelastumisesta.....

Kaikkiko selvisivät vai miksi suut on laitettu suppuun yhteisellä päätöksellä?

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-10897327

Link to comment
Share on other sites

Kaikkiko selvisivät vai miksi suut on laitettu suppuun yhteisellä päätöksellä?

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-10897327

Englantilaiset eivät osaa laskea. Se tapahtui Chilessä, joten on turha lukea mitään englantilaisten juttuja.

Ei suut ole mitään suppuun laitettu, vaan nuo 33 miestä eivät halua palata kaivostyöhön, joten nyt kirja, elokuva etc. sopimukset on oltava sen verran suuria, jotta sillä elää Chilessä mukavasti. Ei ole syytä repostella ilmaiseksi.

Malariaan on turha verrata. Malariahan on vain ikäänkuin liian suuren väestönkasvun rangaistus ihmisille. Jos itse jäisin jonnekin romahtaneen talon alle vaikkapa niin en takuulla miettisi malariaa tai jos joku tuttavani jäisi. Enkä todellakaan miettisi mitä malarian hoitaminen maksaa. Eivät muuten mieti Afrikassakaan. Johtajat elävät siellä mukavasti palatseissa ilman, että laittaisivat rahaa malariaan. Siellä eletään monin paikoin vielä jonkinlaista villiä elämää, jossa ihmiset ovat lähellä luontoa. Siihen kuuluu osana se, että ihmisen eliniän odotus on alhainen. Sama juttu oli Suomessa 1800 luvulla. Osa leijonista ja tiikereistäkin kuolee ennen pitkää muuhun kuin vanhuuteen, joten ei se nyt niin ihmeellistä luonnonmukaisissa yhteiskunnissa ole.

Hienoa, että miehet pelastuivat!

Link to comment
Share on other sites

Eli Jesse jäi vielä sinne kaivokseen. Kapseliin vaan ja ylös.

Eiköhän liene parempi, että hän jää sinne...

Mielestäni koko kaivosepisodin suurin merkitys on niissä säästyneissä ihmishengissä, joita kertyy, kun kaivosyhtiöiden on nyt pakko mediajulkisuuden vuoksi kiinnittää enemmän huomiota turvallisuustekijöihin. Aamun uutisissa näkyi olleen tieto siitä, että jopa Kiina yrittää ryhdistäytyä. Siellähän on kuollut kaivosonnettomuuksissa vuodessa yli 2600 mainaria.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

On näemmä ehtinyt jo triathloninkin vetäistä.

HS taas uutisoi omiaan, kyseessä taisi olla juoksuosuus viestimuotoisessa triathlonissa. Hyvä suoritus silti, valmistautuminen ei liene ollut aivan optimaalisinta. Ja mies itse halusi NYC-maratonille juoksemaan, järjestäjille olisi sopinut myös, että hän olisi vain näyttäytynyt paikalla.

Link to comment
Share on other sites

Mitenköhän matalan paikan leiri vaikuttaa tuloksiin? Onko Edison Pena ennen juossut maratoneja? Google antoi niin monta sivua pelkkää NY maratonin hypetystä hänelle, joten en alkanut seulomaan.

No, mikä on aika? Veikkaan 4:12. Kunto ehkä kova olosuhteisiin nähden, mutta pitkät lenkit jääneet mitä ilmeisimmin vähiin, joten hyytyy lopussa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy