Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Palomiehet/ensihoitajat


Ippi
 Share

Recommended Posts

Elikkäs kysymyksiä foorumin palomiehille/ensihoitajille/lanssikuskeille. En tiedä löytyykö niitä kuinka monta, mutta koska Juoksufoorumi on netin ainut jolle allekirjoittanut omaa tunnukset niin yritetään. Aihe on googlattu jo moneen kertaan joten jonkinlainen käsitys vastauksista on mutta lisäinfo on aina paikallaan.

Alkuun taustaa:

Valmistuin alkuvuodesta vanhemmaksi konstaapeliksi Polamkista. Poliisien työllisyystilanne on ollut jo useamman vuoden enemmän tai vähemmän hanurista, ja vaikka kädet kyynärpäitä myöden ristissä toivonkin tilanteen parantuvan en liian optimistinen ole. Tyhjiksi osoittautuneita lupauksia on tullut kuultua jo sen verran monta. Siksi olen pikkuhiljalleen luomassa suunnitelma B:tä, eli piipaa-auton värin vaihtoa sinisestä punaiseen tarkoittaen ambulanssia. Tätä varten tarvitsisi hieman tietoa eri koulutusvaihtoehdoista.

Ensisijaisesti kiinnostaisi siis juurikin lanssihommat, ei välttämättä niinkään tulipalomiehen työt. "Tutkimusteni" perusteella vaihtoehtoja on neljä:

Ammattikoulu (lähihoitaja ensihoitoon suuntautumalla)

AMK (sairaanhoitaja)

AMK (ensihoitaja)

Pelastusopisto (palomies-sairaankuljettaja)

Edelleen olen saanut käsityksen, että amitsun lähihoitajan koulutus antaa pätevyyden periaatteessa vain siirtotasoon eli ns. "mummotaksiin". Koska mieleni tekisi kuitenkin ajaa lanssia jossa "annetaan muutakin kuin empatiaa" (jollain toisella foorumilla käytetty sanonta) ei amitsu liene vaihtoehto.

Muista mahdollisuuksista eniten kiehtoisi sairaanhoitajan koulutus syystä että sitä voisin opiskella kotikaupungissani, jossa asunto- ym. asiat ovat mallillaan. Ensihoitajaksi lukeminen edellyttäisi muuttoa johon siihenkin olen tarvittaessa valmis. Pelastusopisto vaikuttaisi myös mielekkäälle johtuen mm. koulutuksen lyhyydestä ja opintososiaalisista eduista (ilmainen majoitus, ruoka ym. koululla Kuopiossa). Tosin, kuten edellä mainitsin voisin palomiehen hommat suosiolla jättää muille.

Nyt siis kysynkin, millaiset mahdollisuudet em. koulutuksilla, eritoten sairaanhoitaja AMK on työllistyä lanssihommiin niin, että saa ajaa pillit vinkuen hätäkeskuksen antamia keikkoja (sarkasmihymiö). Eli esim.

a) erittäin hyvät

B) periaatteessa sh:n paperit riittää mutta käytännössä vain ensihoitajia palkataan

c) ei onnistu ollenkaan

d) jotain edellämainittujen väliltä

Viestistä tuli melkoisen pitkä, kiitos kaikille lukemaan ja vastaamaan vaivautuneille. Jos edellä tuli ilmi vääriä tietoja/johtopäätöksiä olisin niiden korjaamisesta enemmän kuin kiitollinen.

Korostan vielä loppuun, etten ole vielä heittämässä kirvestä kaivoon poliisin hommien suhteen, mutta ihmisellä on hyvä olla varasuunnitelma. Erittäin mieluusti ajelisin maijaa kylillä ja olisin kiltti ihmisille, mutta jos sitä mahdollisuutta ei anneta niin jossain vaiheessa saa Paatero pitää tunkkinsa. Ei ne siniset haalarit nyt NIIN hienot kuitenkaan ole, että koko nuoruuteni odottelisin puhelimen äärellä. (Vaikka onhan ne kyllä aika h-vetin hienot:hali_hehe:)

Link to comment
Share on other sites

Onko poliisien työllisyystilanne siis yhä (kaikesta Suuret Ikäluokat Eläkkeelle -lässynlässynpromoamisesta huolimatta) valtakunnallisesti huono?

Itse en siis tiedä asiasta yhtään mitään, mutta julkisuuteen on annettu "Hae poliisiksi ja saa varma työpaikka" -kuva. Tai sellainen minulle on jäänyt.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä se on ja on ollut jo useamman vuoden. Tämän hetken tilanne on se, että elokuun lopulla poliisihallitus asetti kaikille viroille täyttökiellon, eli tällä hetkellä ei palkata yhtään poliisia mihinkään tehtäviin minnekään päin Suomea, ellei poliisilaitos erikseen ja kirjallisesti erityisillä perusteilla ano ylijohdolta täyttölupaa. Sitä, loppuuko kielto ensi viikolla ja jatkuuko vielä vaikka koko ensi vuoden ei tunnu tietävän kukaan.

Suurten ikäluokkien eläköityminen pitää kyllä sikäli paikkansa, että väkeä on kyllä jäämässä eläkkeelle. Valtion tuottavuusohjelma vain pitää huolen siitä, ettei eläkepoistumaa voida paikata. Tässä asiasta infoa: http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Valtion+tuottavuusohjelma+vie+poliisista+arviolta+600-700+virkaa/1135233617093

Kuten sanottu, tilanne on ollut surkea jo pitkään. Kun aloitin koulussa loppuvuodesta 2007, joitakin yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta kaikki valmistuneet joutuivat suoraan kortistoon. Meille toitotettiin sitä, miten 2010 kun me valmistumme tilanne on jo toinen (juuri eläkepoistuman vuoksi) emmekä saa masentua valmistuvien synkistä puheista. Meidät tullaan suorastaan REPIMÄÄN töihin! Noh, nyt vuosi on 2010 eikä mikään ole muuttunut. Vuonna 2009 poliisi sai 8 miljoonan lisämäärärahan työttömien poliisien palkkaamiseen. Tällöin taas paukuteltiin henkseleitä kuinka nyt saatiin asiat kuntoon ja että heinäkuuhun mennessä on kaikki työttömät poliisit virassa. Kukaan ei silloin vain halunnut sanoa ääneen, ettei tuota lisärahaa enää tälle vuodelle ole tulossa, mikä puolestaan johti siihen, että tällä hetkellä käytännössä kaikki määräaikaiset konstut laitetaan pihalle määräaikaisuuden päätyttyä. Poliiseja kun on "liikaa" palkkamäärärahoihin nähden. Useimmat työntekijät, myös poliisit, kun haluavat palkkaa myös ensimmäisen työvuoden jälkeen. Tulee väistämättä mieleen sanonta housuun pissaamisesta talvella... Tämän hetkinen Paateron lupaus on, että kaikki 2009 ja sen jälkeen koulun aloittavat (valmistuvat 2011->) saavat varmasti töitä. Näkis vaan ja kuulis kolinaa! Sitä paitsi meitä ehti/ehtii valmistua useampi sata tällä välillä, mitäs me tehdään?

En ole niinkään harmissani siitä, ettei töitä ole. Kadettikoulu poislukien ei kai millään alalla ole 100% varmaa työpaikkaa valmistumisen jälkeen. Olisin vain toivonut, että jollakulla olisi ollut selkärankaa sanoa meille suoraan, että nyt pojat ja tytöt on tilanne huono eikä tiedetä milloin se tulee paranemaan. Paaterossakin olisi ainesta keskustalaiseksi ministeriksi, lausunnot kun ovat samaa "enoleluvannut/enmuista/mediatulkitseeväärin" osastoa.

Jos tätä lukee joku poliisikouluun hakemista harkitseva tässä pari neuvoa:

a) Älä lähde nykyisestä työpaikastasi ovet paukkuen. Saatat palata sinne pikemmin kuin arvaatkaan

B) Älä usko puolta tavuakaan mistään työpaikkoihin liittyvistä lupauksista. Siinä vaiheessa kun kourassa on allekirjoitettu nimityskirja voit olla varovaisen optimistinen, ei hetkeäkään ennen.

Ensisijaisesti tekisi mieli ohjeistaa unohtamaan koko juttu, mutta sitä en kuitenkaan tee. Poliisi ON mielestäni hieno ammatti, työ on monipuolista ja haastavaa, työkaverit ovat olleet mukavia jne. Eihän se aina herkkua ole, ei todellakaan, mutta ei varmasti ole mikään muukaan homma. Ammatin valintaa en työstä johtuvien asioiden vuoksi ole katunut, noista yllä mainituista kylläkin.

Edit: linkki lisätty

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Onko poliisien työllisyystilanne siis yhä (kaikesta Suuret Ikäluokat Eläkkeelle -lässynlässynpromoamisesta huolimatta) valtakunnallisesti huono?

Ei se voi olla kovin hyvä työtilanne, kun esim. Hangossa ei ole poliisia kuin ma-pe 8-16. Normaalisti lähin partio on Tammisaaressa, mikä on johtanut suureen ryöstelyaaltoon. Nuoriso tekee mitä lystää ja iltapäivälehtien mukaan (joku oli tehnyt tieteellisen tutkimuksen) Hangossa onkin nyt Suomen suurin rikosmäärä asukaslukuun nähden. Tuskin on ainoa paikkakunta, jossa tilanne on sama eli ettei ole lainkaan poliisia.

Tilanne on todella syvältä. Rikollisuus lisääntyy paitsi siksi, ettei nuoriso ole kunnolla niin siksi kun tänne on tullut yhä enemmän Itä-Euroopan rikollisia pikarötöstelemään ja menevät sitten autot täynnä tavaroita vaikkapa Viron kautta pois. Rajallisia poliisiresursseja käytetään lähinnä siihen, että kytätään ajaako joku muutama km/h liian kovaa, jotta saadaan sakkotulot maksimoiduiksi. Se on ihan sairasta. Poliiseja pitäisi ehdottomasti saada lisää ja heitä pitäisi laittaa kaupunkeihin partioimaan, jotta rikollisuus vähenisi ja isojen kaupunkien keskustoissa pahoinpitelyt ja muu häsä pysyisi aisoissa.

Link to comment
Share on other sites

Ensisijaisesti tekisi mieli ohjeistaa unohtamaan koko juttu, mutta sitä en kuitenkaan tee. Poliisi ON mielestäni hieno ammatti, työ on monipuolista ja haastavaa, työkaverit ovat olleet mukavia jne. Eihän se aina herkkua ole, ei todellakaan, mutta ei varmasti ole mikään muukaan homma. Ammatin valintaa en työstä johtuvien asioiden vuoksi ole katunut, noista yllä mainituista kylläkin.

Tsemppiä tuleviin uravalintoihin. Nimimerkillä 100% varman työpaikan (virkasuhteen) poisheittänyt reilun 2v:n työssäoloajan (työssä ei ollut mitään vikaa, mutta työn korvauksesta suhteessa työn määrään ja vastuuseen voisin sanoa enemmänkin) jälkeen, mutta kyllä sitä työtä maailmasta löytyy, koska tuon jälkeen olen tehnyt kohta 10v putkeen töitä aloilla josta minulla ei ole muuta kuin työn antama koulutus. Itse asiassa kahdeltakin eri alalta. Enkä päivääkään ole koskaan ollut työttömänä, enkä ajatellut olla tulevaisuudessakaan.

Ambulanssijutuista mulla ei ole muuta tietoa kuin mitä olen kuullut, kun paras kaverini on palomies-sairaankuljettaja. Siis näitä Kuopion miehiä (1,5v koulutus v.1996-1997). Käsittääkseni Hki kouluttaa itse omat alan miehensä, mutta muuten nopein ja varmin tie juuri ambulanssiin on Kuopiosta. Kaverini tosin on jo ehtinyt opiskella myös sairaanhoitajaksi tuossa työn rinnalla, mutta tästä huolimatta tekee (kai?) myös palopuolen hommia. Sitä en tiedä mitä koulutusta vaaditaan esim. haja-asutusalueella toimivilta yksityisiltä sairaankuljetusfirmoilta/vast. Ehkä joku avaa tätäkin asiaa enemmän.

Baldinin kanssa samaa mieltä poliisien määrästä. Tosin kukaan ei minua piessyt kadulla, kun mm. Hangossa aikoinaan asuin. Ei edes silloin kun vihreät päällä kuljin kaduilla. Mitään ei myöskään ole vielä koskaan minulta pöllitty. Ainakin kerran näin Hangossa poliisin kesällä 1996. Se oli silloin kun kaveri lähti pienessä sievässä "rantabulevardin" terassilta kohti seuraavaa päämäärää, ja kaatui fillarilla suoraan poliisiauton eteen.

Muokattu
pientä viilausta
Link to comment
Share on other sites

Baldinin kanssa samaa mieltä poliisien määrästä. Tosin kukaan ei minua piessyt kadulla, kun mm. Hangossa aikoinaan asuin. Ei edes silloin kun vihreät päällä kuljin kaduilla.

Ei Hangossa piestä, vaan Hangossa tehdään murtoja asuntoihin ja liikkeisiin. Lisäksi ovat kivittäneet mm. koulun ikkunat useamman kerran ja polttaneet muistaakseni Lyonsin rakennuttaman leikki- ja urheilupaikan. Pieksemiset rajoittuvat varmaan lähinnä pääkaupunkiseudulle.

Link to comment
Share on other sites

Ei Hangossa piestä, vaan Hangossa tehdään murtoja asuntoihin ja liikkeisiin. Lisäksi ovat kivittäneet mm. koulun ikkunat useamman kerran ja polttaneet muistaakseni Lyonsin rakennuttaman leikki- ja urheilupaikan. Pieksemiset rajoittuvat varmaan lähinnä pääkaupunkiseudulle.

Ei mua ole kyllä koskaan piesty pk-seudullakaan, vaikka siellä on tullut asuttua koko nuoruus, eikä ole koskaan ollut edes lähellä. Ehkä osaan pitää suuni kiinni oikeassa paikassa, vaikka joskus tuntuu, että se on vähän liikaa auki. Varsinkin töissä, kun "annan palautetta" esimiehille...

Lappeenrannassa kerran meinasin saada selkään, mutta se johtui täysin kurssikaverin supliikkitaidoista. Itseasiassa omilla sovittelutaidoilla taidettiin selvitä tuostakin hommasta, eikä tarvittu edes silloin vielä vähän nopeammassa kunnossa olevia jalkoja.

Mutta onhan se totta, että liian vähän virkavaltaa on tässä maassa, ja resursseja haaskataan kaikkeen turhaan. Ja mm. Tammisaaresta Hankoon on aika pitkä matka. Ei siellä nykyään ole sitten mitään yksityisiä vartiointifirmoja pitämässä jöötä paikallisille ja näille itä-mafioosoille. Luulisi, että Tulliniemen suunnassa ainakin joku katsoo ettei kuka tahansa käy valitsemassa haluamaansa autoa. Vaihtoehtoja kun siellä on enemmän kuin tarpeeksi.

Ja mitä ilkivaltaan tulee, niin sitä on joka paikassa. Mutta sitä ei pysty pois kitkemään poliisit, vaan se lähtee kotikasvatuksesta liikkeelle.

Link to comment
Share on other sites

Ei mua ole kyllä koskaan piesty pk-seudullakaan, vaikka siellä on tullut asuttua koko nuoruus, eikä ole koskaan ollut edes lähellä.

Minut on. Tullut niin sanotusti puun takaa nyrkkiä, kun oon pimeällä kävellyt ulkona.

Toki se on erittäin harvinaista (vaikka tilanne on 2000-luvulla huonontunut mm. huumeidenkäyttäjien määrän kasvaessa) ja valvontakameroiden lisääminen voisi auttaa myöskin jonkun verran.

Ei siellä nykyään ole sitten mitään yksityisiä vartiointifirmoja pitämässä jöötä paikallisille ja näille itä-mafioosoille. Luulisi, että Tulliniemen suunnassa ainakin joku katsoo ettei kuka tahansa käy valitsemassa haluamaansa autoa.

Niin satamalla on kyllä oma vartiointinsa. Muuten yksityisen vartiointiliikkeen auton partiointialue lienee kanssa aika suuri, joten ei sellaisen varaan voi juuri mitään laskea.

Ja mitä ilkivaltaan tulee, niin sitä on joka paikassa.

Ei se nyt ihan noinkaan ole. Esim. E-Helsingissä en ole koskaan nähnyt mitään ilkivaltaa. Enkä usko, että silloin 1800-luvulla kun casino ja kylpylä kukoistivat Hangossa, siellä olisi ollut samanlaista porukkaa. Se on huonosti koulutetun väestön ja harrastusten vähyyden takia eskaloitunut toi tilanne. Hangossahan on yksi alhaisimmista koulutustasoista Suomessa, esim. satama on houkutellut porukkaa töihin ilman koulutusta ja kun on palkon kouluttamatonta porukkaa, joista osa työttöminä tai lomautettuina niin se ei hyvää lupaa. Hangossa ei nyt niin hirveästi ole tekemistä vapaa-ajalla ja kun katsoo nuorten kropan mallia niin aika harva mitään liikuntaa harrastaa. Lenkkeilijöitä näkee äärettömän harvoin, Tammisaaren uimahallissa on todella vähän porukkaa ja hankolaiset tuskin siellä pahemmin käyvät, hiihtoladuillakaan ei näy juuri koskaan ketään. Lisäksi nuoria on erittäin vaikea saada töihin. Moni firma on yrittänyt tarjota työpaikkoja niin monia nuorista ei huvita tulla töihin tai sanovat, etteivät voi tulla, koska tuet huononisivat. Saavat riittävästi kuulemma rahaa ilman töitä ja sitten välillä saattavat joutua menemään johonkin työvoimaviranomaisten määräämään parin kk työharjoitteluun, jonka jälkeen palaavat tukien piiriin.

Ne on poliisin mukaan niitä parilla kadulla sijaitsevia kaupungin vuokrataloja, joissa ne juipit asuvat, jotka tekevät suurimman osan omaisuus- sekä ilkivaltarikoksista. Vaikea saada nuorille/alaikäisille sellaisia tuomioita, että mikään muuttuisi. Samat juipit voivat jatkaa touhua ja tehdä kymmeniä tai satoja rikoksia ilman, että mitään tapahtuu. Tuomiot ovat mitättömiä, vaikka näyttö olisi kiistaton ja henkilö rikoksenuusija.

Joo kertakaikkiaan vaikea ymmärtää miten poliisien määrää Suomessa koko ajan vähennetään, vaikka rikollisuus kasvaa.

Link to comment
Share on other sites

Mielestäni jos lanssihommat kiinnostaa niin kannattaa tähdätä opiskelemaan niitä suoraan, koska muistaakseni koulutus oli aika pitkä (3.5-4 vuotta?) joten todennäkösesti ei pääse piipaahommiin opiskelemalla lähihoitajaksi tai sairaanhoitajaksi, koska muutenkin varmaan työpaikat ovat aika tiukassa heilläkin. Toisaalta lähihoitajaksi valmistuu suhteellisen nopsaa (2 vuotta?) kun taas sairaanhoitajaksi kauemmin (3.5?)...

Mutta tuo lanssiala on kyllä sen verran suosittua, että voi olla ettei sinne ensiyrittämällä pääse, joten jos haluaa takuutyöllistystyä seuraavan neljän vuoden aikana niin sairaanhoitajan tutkinto on kyllä varteenotettava vaihtoehto, jos vähänkään on joustava asumispaikan suhteen...

Link to comment
Share on other sites

Kyllähän tuo ensihoitajan tutkinto tietysti paras vaihtoehto lanssiin lienee. Taloudelliset ym. seikat vain puoltavat vahvasti sairaanhoitajaksi kouluttaumista. Koulujen kesto ovat tietääkseni lähihoitaja 3v. sairaanhoitaja 3,5v. ja ensihoitaja 4v. eli siinä mielessä erot eivät ole suuria. Vuosi sinne, vuosi tänne.

Tuosta poliisien määrästä olen luonnollisesti samaa mieltä kuin edelliset kirjoittajat. Monilla paikkakunnilla on jo pitkään ollut havaittavissa, miten nuorilta, joiden kasvatuksen vanhemmat ovat ajan hengen mukaisesti ulkoistaneet mm. koululle ja poliisille, lähtee mopo käsistä koska tietävät, ettei kylillä liiku ketään joka heidän tekemisiinsä puuttuisi. Ja jos joku poliisin soittaakin, on yleensä ainakin parikymmentä minuuttia aikaa ehtiä karkuun. Lisäksi kaikkia tehtäviä ei nytkään ehditä hoitamaan. Jos autoosi murtaudutaan ja navigaattorit ym. pöllitään ja haluaisit poliisin paikalle on vastaus tätä nykyä liian usein "käy tekeen virka-aikana poliisilaitoksella rikosilmoitus, ei sinne nyt kukaan ehdi."

Mutta hei, jos tilanne oikein pahaksi pääsee, voidaan lohduttautua sillä tiedolla, että kohta saadaan Hornetteihin uusia pommeja miljardilla (1 000 000 000) eurolla!

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2008/10/hornet-hankintojen_koko_hinta_noin_miljardi_euroa_353792.html

Link to comment
Share on other sites

Kannattaa muistaa, että lähihoitajan koulutus on toisen asteen koulutusta eli amista. Sairaanhoitaja, kuten ensihoitajakin opiskelee alemman korkeakoulututkinnon eli siis ammattiKORKEAkoulussa. Ensihoitajaa voisi sanoa ensihoitoon erikoistuneeksi sairaanhoitajaksi. Siinä on aikamoinen ero lähihoitajaan. Tuskin lähihoitajilla kovin hääppöisiä mahdollisuuksia on työllistyä ambulansseihin.

Voisi kuvitella (en siis tiedä), että niillä paikkakunnilla, joilla on ensihoitajakoulutusta, riittää ambulansseihin hyvin ensihoitajia. Muilla paikkakunnilla varmaan on myös sairaanhoitajia.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy