Jump to content
Juoksufoorumi.fi
Sign in to follow this  
kahis

Eka talvi edessä: tossut Helsingin talveen?

Recommended Posts

Heips.

Ekaa vuotta juoksena aloittelija hakee ratkaisua talvella juoksemisen ongelmaan. Paikka on lähinnä Helsinki, joten alusta on niin vaihteleva ja hankala kuin vain olla voi, luvassa on pehmeää sohjoa, hiekoitettua jäistä katua ja kaikkea siltä väliltä, joskus hetkittäin ehkä joka kovaksi aurattua/tampattua lumipintaa.

Millaisilla kengillä tuollaisiin olosuhteisiin kannattaa lähteä? Millaisia ratkaisuja kokeneemmat ovat tehneet talvijuoksuun? Kannattaako erillisten, jotakuinkin vesitiiviiden talvitossujen ostaminen talvikäyttöön? Vai onko mukavampaa käyttää esim. normaalikenkää ja vesitiivistä sukkaa? Olen mukavuudenhaluinen, märkä ja paleleva jalka ei minusta ole nautinnoista suurin :goodvibes:

Tällä hetkellä kohtuuhinnalla (noin 65€) saa mm. Puman (Gel Ecsis) ja Adidasin (Supernova) Gore-tex -juoksukenkiä. Keväällä joudun joka tapauksessa ostamaan uudet juoksukengät, jos juoksu vielä vetää :)

Painoa on vajaa 70 kiloa ja askellukseni on neutraali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainoa erityisesti talvijuoksuun hankkimani kenkäpari oli Nike Air Pegasus+ 25 GTX, joissa oli Goretex-pinnoite. Täysin vettäpitäväthän eivät nuokaan ole, mutta pienet roiskeet eivät haittaa. Koin tosin nuo liian jäykiksi pohjaltaan, vaikka muuten hyvät kengät olivatkin.

Muuten olen siis juossut samoilla kengillä kuin kesälläkin. Jos tulee lauha talvi kuten pari vuotta sitten, niin ei tarvitse edes miettiä, mitä kenkiä käyttää lumessa rämpimiseen, koska sitä ei ole. Jää on mielestäni inhottavin alusta juosta, koska askel ei pidä ja varsinkin mäissä voi käydä huonosti, jos kaatuu. Täytynee ehkä miettiä Icebugien ostamista, jos talvi jäiseksi osoittautuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaksi talvea lenkkeilyä takana ja vieläkin talvilenkkarien hankinta suunnitteluasteella. Hyvin on kuitenkin normaaleilla lenkkareilla pärjännyt. Goretexeille en kyllä itselläni keksisi pahemmin käyttöä - tosin, jos sellaiset olisi, niin varmaan sitten tulisi käytettyä. Nastarit olisi ollut hyvä turva muutamilla lenkeillä molempina talvina, mutta toisaalta "kunnon" jääkelit ovat täälläpäin niin harvassa, että tosi vähälle käytölle nuokin varmaan jäisivät.

Paljon tietysti vaikuttaa asuinpaikka ja lenkkimaasto: itse asun Lounais-Suomessa juoksentelen paljon suurehkon maantien vierellä kulkevaa kevyenliikenteenväylää, joka aurataan, hiekoitetaan ja pidetään muutenkin kunnossa tosi säntillisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Talvella Gore-Tex on melko syvältä: jalka hikoaa liikaa eikä koskaan oikein ole niin kosteaa, että tuota vedenpitävyyttä todella tarvitsisi. Sen sijaan tuollainen vettähylkivä päällinen on kengässä ihan ok: se suojaa tuulelta ja kylmältä. Myös nilkkasuojat eli gaiterit ovat erittäin suositeltavat - suojaavat erityisesti akillesjännettä kylmältä.

Lisäksi panostaisin nastoihin, jos tosissasi aiot juosta etkä vain köpötellä sellaisella lyhyellä hölkkäaskeleella. Icebugin tai Sarvan kengät ovat hyviä, muut lähinnä rahanhukkaa. Muutamalla kympillä oli myös sellaista ketjuverkkoa, jolla normikengästäkin saa melkoisen pitävän lumikengän. Muut liukuesteviritelmät ovat melko onnettomia - pilaavat kenkien juoksutuntuman ja ominaisuudet, vaikka tuovatkin pitoa.

Itse olen juossut kesätossulla Jyväskylän oikeassa talvessa niin Gore-tex tossulla, liukuesteillä varustetuilla kesätossuilla, pelkällä kesätossulla, nastoitetulla maastojuoksukengällä ja viime kesänä sitten Icebug Hikoilla. Täytyy sanoa, etteivät viritelmät pääse edes lähelle sitä nautintoa, minkä oikea hyvä nastakenkä tarjoaa.

Eikä investointi nastareihin ole kova, kun kesätossut eivät kulu lainkaan talven aikana. Hyvät nastarit saa hyvien kesätossujen hinnalla, joihin kuitenkin on aina varaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asics gel arctic on itellä talvea varten. Tavallisilla kengillä juostaan jos suinkin voidaan, ja jos lenkkipolku alkaa olla pahemmin jäinen niin noi nastakengät lähtee jalkaan. Jotkut pesiskengän pitemmät kovametallipiikit on kengissä kiinni niin pitääkin eikä pahemmin kuluneet nuo uudet piikit viime talvena.

Alkuperäiset nastat kuluivat hetkessä käyttökelvottomiksi, joten jos arcticit nappaa kaupasta niin saman tien pitää ostaa uudet piikitkin. Ei ole kyllä kenkänä mitenkään erinomainen, vähän pronaatiotuettu ja melko kova. Jalka kun on neutraali, niin tuesta on vain haittaa, siksi vältänkin noilla juoksentelua.

Joskus nuorempana tuli tehtyä ruuvein nastakenkiä, ja melko pitäviä sai niistäkin. Helsingin olosuhteissa vain ruuviviritykset kuluisivat jäättömillä kohdilla aivan liian nopeasti.

Enemmän se roiskevesisuoja ja joku lämmike nilkalle auttaa täällä etelän suunnalla kuin mikään nastakenkä. Joku maastojuoksukenkä ilman nastoja voisi olla hyvä ratkaisu, mikäli pahimmilla jääkeleillä ei ole ihan pakko päästä juoksemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kaikille vastanneille. Päädyin ostamaan gtx-kalvotetut maastojuoksukengät, saa nähdä kuinka toimivat sitten talvella. Koe/sisäänajoin niitä alkuviikosta ja kyllä ne ainakin lyhyemmillä lenkeillä ovat käyttökelpoisia jopa asvaltilla. Ulkona +7 asteessa juostessa jalka ei tossuissa hionnut häiritsevästi, mutta jouduin istumaan nuo tossut jalassa 1.5 tuntia tosi lämpimässä sisäilmassa ja 'kesäkelissä' vesieristetty kenkä tuntui kyllä hieman hiostavalta.

Täytyy sit talvella kokeilla, riittääkö nilkan suojaksi pujottelusukasta jalkaosa leikkaamalla tehdyt säärenlämmittimet, vai tarvikaanko jotain enempi hightech-ratkaisua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täytyy sit talvella kokeilla, riittääkö nilkan suojaksi pujottelusukasta jalkaosa leikkaamalla tehdyt säärenlämmittimet, vai tarvikaanko jotain enempi hightech-ratkaisua :)

Ehdottomasti kannattaa panostaa (jos et siis ole 100-prosenttisesti tyytyväinen tuohon omaan viritykseesi) joihinkin gaitereihin (suom. säärystimet). Viime talven paras ostos itselläni oli Icebugin gaiterit, jotka estivät tehokkaasti lumen pääsyn kenkään ja samanaikaisesti lämmittivät nilkkoja. Jostain muistan lukeneeni, että tälle vuodelle olisi Icebugilta tulossa noiden päivitetty versio, joissa lapsentauteja (= huono kuminauhaviritys, joka haittaa gaitereiden asettamista vähänkään paksummilla nilkoilla) on parannettu.

Myös Salomonilta on ilmestynyt gaiterit: http://www.salomon.com/us/product/s-lab-gaiters.html . Näitä oli ainakin jokin aika sitten jo saatavilla Wigglosta.

***

Itse en kaivannut koko viime talvena kengiltäni vedenpitävyyttä. Lyhyillä ~tunnin lenkeillä ei haittaa vaikke kenkä kastuisi ulkoa tulevan kosteuden vuoksi, koska tietää, että kohta on joka tapauksessa taas kuitenkin kotona lämpimässä. Pitkiksillä sitten ehkä kannattaa ei-kalvo-kengillä vältellä ainakin alkumatkasta suurimpia lätäköitä ja loskakasoja. Gore-texit voivat olla tosiaan hyvä hankita talvea varten - kunhan kengän päällisosa ei kalvon vuoksi muutu liian jäykäksi ja/tai hiertäväksi.

Mutta se, mikä on tärkeää (ja minkä moni jo nostikin esille), on kengän pitävyys; mikään ei ole rasittavampaa kuin lipsuttelu kengillä, joiden pohja ei pidä. Juoksusta katoaa teho ja miellekkyys välittömästi, jos kenkä lipsahtaa joka askeleella ja koko ajan saa varoa mahdollista kaatumista.

Itseltä löytyy myös vedenpitävät Sealskinzin sukat. Yhden syksyisen juoksulenkin jälkeen uskallan tehdä päätöksen, että nuo sukat jäävät odottamaan pyörälenkkejä :) Soveltuvuus juoksuun on sen verran huono.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse tilasin tänä aamuna nämä nastalliset tossut talvijuoksuun. Oroc 340 kengät mulla on ennestään suunnistustossuina ja olen ollut niihin tyytyväinen. Ainoa eteen tullut ongelma on kengän hidas kuivuminen kun se kastuu läpimäräksi.

Hinta on aika suolainen. Startfitness.co.uk rokotti postikuluineen 135 euroa. Nyt odottelen pakettia ja toivon että laatu vastaa hintaa.

Inov8 Oroc 350 (A/W 2010 Colour)

post-8490-14304184898658_thumb.jpg

With 3 Arrow Shoc-Zone™ under foot protection, the OROC™ 350 completes this range of orienteering footwear and with different levels of cushioning. The Velcro sealing lace guard provides enhanced protection from dirt and debris and prevents the laces freezing together when used in winter conditions. Perfect for those cold Scandinavian mornings… and afternoons! The additional 1 Arrow Shoc-Zone™ under foot protection over the oroc™ 280 and 340 mean that the oroc™ 350 is better suited to heavier orienteers running on harder ground, who want greater levels of comfort.

Muokattu
typo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy