Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Nolaanko vain itseni puolikkaalla tällä vauhdilla?


Focaccia
 Share

Recommended Posts

Alkaa varmaan jo porukkaa tympiä jatkuva kysely siitä miltä vaikuttaa, mutta kysyn silti - Aloittelin kevyellä hölkällä jo viime lokakuussa, kevät talvella aloin kiinnittää huomiota tekniikkaan (joka on osin yhä hukassa). Toistaiseksi paikat on kuitenkin kestänyt.

Nyt tavoitteena on elämäni ensimmäinen puolimaraton 25.9 Joutsenossa, ilman varsinaista aikatavoitetta - toki ois hienoa juosta se hyvään aikaan, mutta siihen ei taida rahkeet riittää, nyt on tavoitteena mennä vaan juoksurytmillä läpi, jottei ihan kävelyksi mene..ehkä sitten tulee seuraavakin kerta jolloin aikaa tavoittelen.

Treenailen Sepon puolimaratonohjelmalla ja toistaiseksi hyvin menee - ainut vaan että vauhtia ei löydy. Pitkät lenkit menee rennosti mutta hitaasti 13km/1h35min(7,3). Lyhyemmät vähän nopeemmalla vauhdilla n.8,5km/h(7,0), eli hitaasti yhä..ei vaan vauhtia löydy.

Kannattaako tällä vauhdilla edes lähteä puolikkaalle? Nauretaanko mut sieltä pihalle?

Yritän kyllä parhaani tehdä ohjelman mukaan ja repiä sitä vauhtia jostakin, mutta kun ei irtoa, 6min/km vauhtiin yllän kyllä mutta vaan n.1,5km matkalle, sen jälkeen alkaa jalat hyytyä vaikka minkä tekisin - ehken sitten vaan ole vielä valmis lisäämään vauhtia? Vai keksiikö joku muu keinon? Koskaan ei multa ole sitä räjähtävää voimaa ja nopeutta löytynyt, pitkän matkan hidasta kestävyyttä kyllä.

Kannattaako? vai nolaanko itseni?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 41
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Treenailen Sepon puolimaratonohjelmalla ja toistaiseksi hyvin menee - ainut vaan että vauhtia ei löydy. Pitkät lenkit menee rennosti mutta hitaasti 13km/1h35min(7,3). Lyhyemmät vähän nopeemmalla vauhdilla n.8,5km/h(7,0), eli hitaasti yhä..ei vaan vauhtia löydy.

Kannattaako tällä vauhdilla edes lähteä puolikkaalle? Nauretaanko mut sieltä pihalle?

Ihan vakavissasiko kysyt ? Tuohan meinaa n. 2:30 loppuaikaa. Jos katsot esim. HCR 2010 tuloksia, yli 10 % juoksi hitaamman ajan ja oli ylpeitä suorituksestaan. Aiheesta.

Link to comment
Share on other sites

Tottakai menet Joutsenoon juoksemaan!

Tuo 7min/km vauhti tietää selvästi alle 2½h aikaa ja aivan varmasti pystyt pitämään sitä vauhtia puolikkaan kisassa, jos omilla lenkeilläsi juokset normaalisti esim. tunnin samaa vauhtia. Numerolappu rinnassa ja kilpailutunnelma antaa kummasti lisäpotkua.

Vaikkapa Paavo Nurmi-maratonilla oli miesten yleisessä sarjassa n. 50 kpl yli 2½tunnin juoksijoita ja naisissa 100kpl. Ikäsarjoissa sitten vielä kymmeniä lisää. Eli ainakaan isommissa kisoissa et varmasti joudu juoksemaan yksin, etkä missään nimessä viimeisenä. Ja jos täysmaran juoksijat juoksevat samaa reittiä, heissä löytyy +5 tunnin menijöitä vaikka millä mitalla, joista saat hyvää peesiä. Ja sitten 20km kohdalla ohi. :hali_hehe:

Ei muuta kuin rohkeasti vain kokeilemaan, ei siellä kukaan itseään nolaa.

Vauhtia voit yrittää lisätä esim. juoksemalla sitä 6minuutin vauhtia vaikka kilometrin ja sitten hitaampaa (7-8min) vauhtia vaikkapa 500m, jonka jälkeen uusi nopeampi veto. Vedot voivat olla myös lyhyempiäkin ja kun vauhtikestävyys paranee, voi niitä myös pidentää. Aivan varmasti sitä vauhtiakin alkaa pikkuhiljaa löytyä, kun vain käy juoksemassa säännöllisesti. Ja tuollaiset kisat toimivat myös erinomaisina tehotreeneinä, koska harva saa itsestään niin paljoa irti omilla lenkeillään.

Link to comment
Share on other sites

Joutsenossa puolikkaan juoksijat juoksevat saman lenkin, joka täydellä matkalla juostaan kolme kertaa. Ei siis ole mitään pelkoa siitä, että jäisit koko joukon hännille, vaikka kävelisit koko matkan, sillä maaliin tulee maratoonareita vielä pitkään sen jälkeen kun sinä olet urakkasi suorittanut.

Puolikkaallakin on varmasti monta juoksijaa, jotka viihtyvät reitillä yli 2.5h, kuten esim. viime vuoden tuloksista voi nähdä.

Ei ole siis mitään syytä arastella osallistumista. Joutsenon reitti on itse asiassa mukava ekakertalaiselle, se kun on niin tasainen ja nopea.

Link to comment
Share on other sites

Juoksemaan vain! Kuten allekirjoituksestanikin näkee, minä juoksin ensimmäisen puolikkaani aikaan 2.35 HCR:lla. Yhtään en ymmärtänyt hävetä vauhtiani. Kun kaverin kanssa oli päätetty juosta se läpi, niin sitten juostiin, vauhdilla ei ollut niin väliä. Pisin lenkkini ennen tuota puolikasta oli noin 14 km. Ja olin tuolloin nuori, perusterve mies. (Jonka varmaan jonkun mielestä olisi kuulunut pystyä juoksemaan kovempaa, mutta mitä väliä sillä on?)

Link to comment
Share on other sites

Kiitokset tosiaan tsempityksistä, sain ainakin tsemmpiä treenata vielä tiukemmin. Ajasta viis, katsotaan miten eukon käy. "Eteenpäin sanoi mummo lumessa".

Eilen tein reippaan lenkin ihan uudessa maastossa iänikuisen maantienlaidan esstaas ravaamisen sijaan (uusi pod- laite käsivarressa voikin siis painella minne vaan, jes), vauhtia löytyi heti 5km:n matkalle 6,8min/km, aiempien 7-> sijaan.

Mahtavalta tuntui vaikka meno muuten on samaa, kun lisään vauhtia, aina käy näin; vauhtia on 6min/km mutta reilun km;n päässä alkaa vaan reidet "puutua", tuntuu että vauhtia on, mutta totuus on että vauhti putoaa sinne 7 pintaan. Välissä sitten annan olla ja hölkkään hitaammin pätkän, tai tylysti pysähdyn hetkeksi ja jatkan sitten vauhdilla taas. Syke ei erityisesti ponnahda tuolloin ja laskee nopeesti muutenkin, en hengästy erityisesti eikä mitään, mutta jalat vaan ei vie. Ehkä joskus.

Tekniikassa sitä vikaa taitaa eniten olla, välillä itsekin tajua ettei selkä ja perse liiku mihinkään, vaan jalat tikkaa eteenpäin, heti kun selän tajuaa rentouttaa, alkaa vauhtikin kasvaa. Samoin kädet, jos ne lukitsee kylkiin kiinni niin siihenhän hyytyy. Täytyy vielä ihan ajatuksella juosta ja hokea (ohikulkijoita ei onneksi täällä ole); "kädet heiluu, perse mukaan...muista rytmi, pitkä askel..." :hali_hehe:

Link to comment
Share on other sites

Ilman muuta menet puolikkaalle. Olin ensimmäisellä puolikkaalla tänä kesänä ( ensimmäisessä missään yksilölajikilpailussa ikinä ), en millään olisi halunnut mennä koska paikalla oli paljon tuttuja jotka kaikki painelivat alle 2h kevyesti ja olivat juosseet jo ties kuinka monta kertaa. Ilmoittauduin kuitenkin ja lähdin juosemaan alle 2h aikaa, mikä menikin hyvin 14km asti mutta sitten tuli stoppi ja vauhti hyytyi ja ihmiset painelivat ohi oikealta ja vasemmalta ja vitutti rankasti. Väkisin punnersin kumminkin täysillä maaliin n.2h5min. ( paljon hauskempaa olisi ollut kun olisi mennyt vaan omaa vauhtia alusta asti kaverin kanssa ja tullut maaliin vaikka 2h25min aikaan, väkeähän tuli maaliin vielä kolmeentuntiin asti ) Jälkeenpäin oli hyvä fiilis, mutta päätin että jatkossa pyrin miettimään vauhdin sellaiseksi että homma ei mene aivan reisille :) - eli mitä yritän sanoa niin ilman muuta menet sinne ja nautit menosta ja katselet edessä ja takana tulevia ja sen jälkeen on hyvä fiilis, juokse sitä aikaa sitten seuraavalla kerralla.

Link to comment
Share on other sites

Juoksutapahtumathan on tehty kaikille liikkujille. Ja kun sitä aikaa mitataan virallisesti niin joku on aina siellä tuloslistalla viimeisenä. Sillä ei ole harrastuspohjalla mitään merkitystä kun kisaa vain ja ainoastaan itseään vastaan. Kotisohvalle jääminen on nolompaa kuin se että ei lähde mukaan hauskaan urheilu tai siis liikunta tapahtumaan. Ainakin allekirjoittaneelta löytyy kokemusta kilpailutapahtumista jossa olen ollut ainoa ns. "kuntoilija" enemmän kilpailijoiden joukossa. Ei se menoa ole haitannut, muistaa vain sen että turha on lähteä hapottamaan itseään kovempien juoksijoiden matkaan vaan täytyy pitää pää kylmänä ja juosta omaa vauhtia. Ja aina porukka on sen verran kannustushenkistä, että kun tulee minuuttitolkulla muita myöhemmin maaliin saa monesti parhaat kannustukset;)

Siitä oli aika hyvin kommentoitu juoksijalehdessä joku aika sitten että ei ole mitään väliä sillä juokseeko puolikkaan 1.40 vai 3 tuntiin. Pääasia että juoksee!

Link to comment
Share on other sites

Pitää vielä lisätä, että kympin ennätykseni juoksin viime kesänä Polvijärvellä voittaen kuntosarjan, mutta ollen samalla yleis/kokonaiskilpailun viimeinen. Oliko meitä yhteensä viisi vai kuusi osallistujaa, ja ne muut olivat siis kilpasarjassa. Toiseksi hitainkin ohitti minut vaan parilla kierroksella... :D Lopussa mentiin yhdessä uimaan läheiseen lammikkoon ja hieno muisto jäi tuostakin.

Link to comment
Share on other sites

kyllähän minä sen puolikkaani juoksen, itseni ylittäen, muista viis.

Eilen ylitin pienesti itseni juoksemalla 16km lenkin (1h56min, average 153, peak 169, 8,1km/h), aiemmin en ole noin pitkää lenkkiä juossut, ja oletin että aikaa kuluu paaaaljon enemmin :smiley: Olipa loistofiilis kun kotiin palailin, oli kai ollut suht sopiva vauhtikin kun olisin voinut huoletta jatkaa lenkkiä vaikka kuinka - kerrankin (ainut vaan että pikkuvarpaaseen pyrki tulemaan rakko). Alan hiljalleen uskoa että jaksan sen puolikkaankin juosta..jes. Ja vauhtiakin taidan hiljalleen löytää - lisää vaan spurtteja, vielä on aikaa.

"..kivusta nautintoon on matkaa pelottavan vähän, jos edes sitäkään..."

Link to comment
Share on other sites

Täytyy vielä ihan ajatuksella juosta ja hokea (ohikulkijoita ei onneksi täällä ole); "kädet heiluu, perse mukaan...muista rytmi, pitkä askel..." :hali_hehe:

Oli kiva kuulla, että on muitakin jotka käyttää mantraa juostessaan! Itselläni se menee suurin piirtein näin "hi-das, hi-das, hi-das", yritän sillä konstilla pitkällä lenkillä muistaa pitää vauhdin sellaisena, että se aerobinen kynnys miinus kymmenen pätisi! :smiley:

Et muuten ole ainoa, jolla vauhti puuttuu. Itse olen juossut pari vuotta ja pitkällä pk:lla vauhti on vain noin 8 min/km... siinä menee suurin piirtein mummot lumihangesta riippumattakin ohi! Tjejmilen odottaa Tukholmassa syyskuun ekana viikonloppuna, tavoitteena on ekaa kertaa vitosella alkava tulos kympillä - saa nähdä miten käy!

Tsemppiä ja motivaatiota juoksuillesi!

T: Leenu

Link to comment
Share on other sites

Juoksin ekan puolimaran keväällä aikaan 2.20 ja olin todella ylpeä suorituksestani kunnes kaverit sanoivat että aika on ihan paska.

Masennuin ja lopetin juoksemisen viikoksi kunnes piristyin ja aloitin harjoittelun maratonille. Ihan sama vaikka maralla menisi iäisyys, en välitä enää toisten puheista. Itseni takia kuitenkin tätä teen.

Link to comment
Share on other sites

Juoksin ekan puolimaran keväällä aikaan 2.20 ja olin todella ylpeä suorituksestani kunnes kaverit sanoivat että aika on ihan paska.

Masennuin ja lopetin juoksemisen viikoksi kunnes piristyin ja aloitin harjoittelun maratonille. Ihan sama vaikka maralla menisi iäisyys, en välitä enää toisten puheista. Itseni takia kuitenkin tätä teen.

Jatka hyvää harrastusta ! Tsemppiä vaan - typeristä kommenteista huolimatta.

"soon aina kultamitallin paikka, kun lyö oven perässään kiinni ja lähtee kuntoilemaan"

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy