Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Kalevankierros 2011 kuntoilumielessä?


Katurotta
 Share

Recommended Posts

Harrastelen kaikenlaista kestävyysliikuntaa lähinnä kuntoilumielessä, juoksua, suunnistusta, hiihtoa, pyöräilyä. Ajatus Kalevan kierroksesta houkuttelisi. Onko meno siellä kovinkin kilpailuhenkistä vai voiko tällainen tavallinen kuntoilija perusvälineillä taapertaa perässä? Tarkoitus ei todellakaan ole yksinhuoltajana hankkia mitään kilpavarustusta, eikä teho-treenaamisellekaan paljolti aikaa jää. Ja tavoite onkin pelkästään osallistuminen ja maaliin pääsy (ja tietysti itsensä voittaminen).

Entäpä soutuosuus Punkaharjulla, saako veneitä vuokrattua jostakin? Ja saako vuokraveneen suoraan rantaan? Itse en pysty venettä kuljettamaan. Vai pitääkö soutuosuus vain jättää väliin?

Link to comment
Share on other sites

Onko meno siellä kovinkin kilpailuhenkistä vai voiko tällainen tavallinen kuntoilija perusvälineillä taapertaa perässä? Tarkoitus ei todellakaan ole yksinhuoltajana hankkia mitään kilpavarustusta, eikä teho-treenaamisellekaan paljolti aikaa jää. Ja tavoite onkin pelkästään osallistuminen ja maaliin pääsy (ja tietysti itsensä voittaminen).

Entäpä soutuosuus Punkaharjulla, saako veneitä vuokrattua jostakin? Ja saako vuokraveneen suoraan rantaan? Itse en pysty venettä kuljettamaan. Vai pitääkö soutuosuus vain jättää väliin?

Toisilla meno on erittäin kilpailuhenkistä, mutta suurin osa kilpailee itseään vastaan. Eli kaikentasoisia kilpailijoita kierroksella on mukana. Ihan perusvälineillä kierroksen varmasti pystyy menemään läpi. Soutu on ainut hieman ongelmallinen välineen suhteen. Veneitä saa vuokrattua varmaankin perille kuljetettuna, mutta kaikein paras tapa selviytä soudusta on lyöttäytyä jonkun veneen omistavan tai sellaisen jostain saavan vuorosoutukaveriksi. mun mielestä yksinsoutu on kierroksen ehdottomasti vaativin laji, kun taas vuorosoutu on todella paljon helpompi mennä läpi heikommallakin soututaustalla.

Link to comment
Share on other sites

Ekaa vuotta kierroksella mukana olleena voin nimenomaan suositella tuolla kuntoiluajatuksella mukaan menoa. Oma syy mukana oloon on harjoittelun monipuolistuminen eli tärkeämpi treenata lajeja kuin osallistua kisaan. Esim. luistelu ja suunnistus tulee jäämään väliin, mutta molempia yritän opetella KK:n aikataulun mukaisesti.

Vene ongelma itsellä ratkesi ostamalla vanha vuorosoutuvene 300 eurolla ja myymällä se kisan jälkeen 200 eurolla, joten soudun välineeseen koko kesältä 50€/soutaja. Muitakin välineitä kyllä edullisesti löytyy jos ei nirsoile tai tartte uusinta/parasta. Osallistuminen ja maaliinpääsy on paras tavoite ja ehkä juuri se porukka nauttii eniten kierroksesta, joka ymmärtää jättää kilpailuasenteen kotiin... itsellä ei tahdo jäädä.

Artturille onnittelut loistavasta ajosta kisan kärkipäässä!!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Suurin osa on kyllä liikkeellä kuntoilumielellä ja jos täydet matkat hirvittävät, voi aloittaa puolimatkoilla. Itse aloitin juuri puolimatkoilla, kun kuntopohja ei ollut vielä kummoinen. Kolmen vuoden puolikkaan kiertämisen jälkeen siirryin tänä vuonna täydelle matkalle ja sillä linjalla on tarkoitus jatkaa, jos ja kun vaan pysyy terveenä ja saa harjoiteltua itsensä sellaiseen kuntoon, että selviää osalajeista.

Luistelussa aika moni menee retkiluistimilla ja pyöräilyn voi vetää hybridilläkin, mutta nälkä kasvaa syödessä ja itsekin on tullut jo hankittua pikaluistimet ja maantiepyörä. Soutu on välineiden osalta hankalin, mutta vuorosoutu jonkun veneen saaneen kaverina, mahdolliseen paikalliseen soutuseuraan liittyminen ja sitä kautta veneen saaminen tai vuokraaminen ovat niitä keinoja millä soudusta voi selvitä ilman veneen omistamista. Itsekin treenasin ensimmäiseen soutukisaan pelkästään soutulaitteella ja vuokraveneen näin ensimmäistä kertaa kisa-aamuna. Siitäkin soudusta selvittiin, vaikka pieni järkytys se soutamisen erilaisuus oli verrattuna soutulaitteeseen tai perinteiseen soutuveneeseen eli kannattaa kyllä kokeilla jos mahdollista ennen kisaa sitä venettä.

Itse pidän kierrosta mainiona juuri sen monipuolisuuden vuoksi eli ei pääse leipääntymään treenaamiseen, kun laji vaihtuu sopivin välein ja toisaalta kisoja käydään mukavasti eri vuodenaikoina ja eri puolilla maata ja kuhunkin osalajiin huipentuu tietty treenijakso. Luulisin, että muutamaa kärkikaveria lukuunottamatta suurin osa kilpailee omia aiempia tuloksiaan vastaan osalajeissa ja toisaalta yrittää saada parannetuksi kokonaispistepotin ennätystään. Sitten kun oppii tuntemaan kanssakilpailijoita, saattaa tietysti kukin mielessään etsiä sieltä niitä omalla tasollaan olevia kisaajia ja verrata myös päivän kuntoa heidän suorituksiinsa. Kaiken kaikkiaan koukuttava juttu ja tuo kummasti motivaatiota kunnon ylläpitoon ja kehittämiseen. Lisää tietoa löytyy sivustolta.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Luistelu 29.1.-30.1.2011 42,2 km / 21,1 km Helsinki (Jussin luistelu)

Hiihto 6.3.2011 90 / 45 km Tampere (Pirkan hiihto)

Juoksu 28.5.2011 42,2/ 21,1 km Varkaus (Navitas-maraton)

Soutu 2.7.2011 50 / 25 km Punkaharju

Pyöräily 13.8.2011 109 / 54,5 km Turku

Suunnistus 24.9.2011 20-25/ 12 km Vaajakoski

Toltahan tuo ensi vuoden kalenteri Kalevan kierroksella näyttää. Verrattuna tän vuoden vastaavaan, niin täältä etelästä katsottuna paikkakunnat ovat paljon helpommin saavutetavissa. Perheellisen vuorotyötä tekevän kuntoilijan on paljon yksinkertaisempaa mahduttaa noi kisapäivät kalenteriin, kun ei tarvi lähteä pakolla edellisenä päivänä liikkeelle. Tänä vuonna mulla tuli noin 4600 km auton mittariin eri osalajien kiertämisestä. Ja kaikki matkat jouduin tekemään yksin, sillä työvuorot osuivat todella huonosti tänä vuonna. Kolmesta osalkilpailusta suoraan yövuoroon töihin (Vuokatista ja Oulusta 600km ajoa heti maalin tulon jälkeen). Kahdessa lajissa iltavuoro edellisenä iltana (niistäkin toinen piti olla yövuoro) ja vain yksi laji siten,että oli suorituspäivä ja sitä edeltävä päivä vapaata. Kun vielä jouduin vaihtamaan vapaan tyylin periteiseksi, että ehtisin yöksi töihin, niin voidaan sanoa tän vuoden olleen vaikeahko kierrosvuosi.

Ensi vuonna autoilumatkat lyhenevät 2800 kilometriin ja tän hetkisen vuorokalenterin mukaan joudun vaihtamaan vain kaksi vuoroa Kalevan kierroksen vuoksi. Ja Punkaharjua lukuunottamatta kisoihin pystyy lähtemään aamulla kotoa.

Ja mikäli alustavat suunnitelmat vuoden 2012 paikkakunnista pitävät paikkansa (Helsinki, Tampere, Valkeakoski, Iitti, Turku ja Suomusjärvi), niin ajomatka tippuu jopa 1300 kilometriin. Saa nähdä onko osalajien valumisella takaisin etelään päin positiivistä vaikutusta osallistujamääriin? Osa Kalevan kierroksen viehätystä on tietenkin myös sopivassa seurassa matkustaminen kilpailuihin ja niistä pois. Mutta kun aika on kortilla, niin mä ainakin katson hyvällä lyhentyneitä matkoja kisapaikoille.

Muokattu
korjasin matkat oikein
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Tuli ilmoittauduttua täydelle matkalle. Muutamia kertoja tänä talvena on tullut pikaluistimilla kenttää kierrettyä. Ekoina vuosina luistelin kentälläkin retkiluistimilla ja kyllähän niilläkin pääsee mutta kaarreluistelu on hieman haastavampaa. Luistelu menee yleensä omalta kohdalta aika vähillä harjoitusmäärillä. Edellisessä on kuitenkin vain puoli totuutta koska pelailen kerran viikkoon kaukalopalloa syyskuusta asti. Tekniikka on hokkareilla erilainen mutta luistelulihaksia tulee kuitenkin harjoitettua.

Pirkan hiihto 90km on ihan mielenkiintoinen haaste. Tunnetusti matka ei tapa vaan vauhti. Jos sattuu aloittamaan liian kovaa niin viimeinen viiskymppiä voi tuntua aika pitkältä. Onneksi reitin varrella on hyvin huoltopisteitä mistä saa energiaa ja hieman paikkailtua energiavarastoja. Talvi tuli aikaisin joten olosuhteet harjoitteluun ovat kunnossa jos ei anna pakkasen häiritä.

Mikäli pakkaset kiusaavat niin ihan hyvä vaihtoehto käydä vaikka juoksumatolla. Juoksu tulee nimittäin nopeasti keväällä vastaan ja jos on lahjaton eikä ole pohjia ollenkaan hiihdon päätyttyä niin maratonista tulee pitkä reissu. Silloin sitä tulee maratonin viimeisen kympin aikana monesti mieleen että ”mitä h****ttiä minä täällä teen”. Lahjattomuuteen on huono vaikuttaa mutta juoksupohjien tekeminen on itsestä kiinni.

Soutu tuleekin jo 5 viikkoa maratonin jälkeen. Siinä välissä on vielä jukolat ja juhannukset ja perinteiset golfkisat. Treenikerrat jää vähiin, viime kesänä taisin 8 kertaa istahtaa veneeseen ennen kisaa. Toki talvella hiihdetyt ja keväällä juostut kilometrit auttavat asiaan. Pyöräilykin tulee aloitettua viimeistään maratonin jälkeen mikä jeesaa soutua. Itsellä on yksinsoutukin mennyt ihan asiallisesti näilläkin treeneillä. Monella heikolla juoksijalla soutu on suhteessa paljon parempi laji ja päinvastoin. Poikkeuksiakin on, Hämäläinen voitti viime kesänä maratonin ja yksinsoudun.

Pyöräily tulee aloitettua pienissä määrin jo maratonkauden aikana joten kilometrejä ehtii tulla ihan mukavasti ennen kisaa. Kun kelitkin ovat parina kesänä olleet hyvin kohdallaan, niin pyöräily on omasta mielestä yksi mukavimmista lajeista. Vaikka sattuisi vähän energiat loppumaankin, niin matka yleensä etenee ihan kohtuu vauhtia, varsinkin Turun tasaisilla teillä.

Suunnistus on haastava laji jossa aina jää parannettavaa ja spekuloitavaa mikä tekee siitä mielenkiintoisen. Iltarasteilla kannattaa käydä pitkin kesää, niin on huomattavasti mukavampi lähteä kisaan. Riittää kun tossu nousee ja tietää kartalta missä menee – ja leimata rastit oikeassa järjestyksessä. Jos on ihan aloittelija, niin kannattaa vähän kysellä kavereilta/seuroilta neuvoa. Yleensä kannattaa edetä metsässä sitä vauhtia että pysyy kartalla, jos putoaa niin vauhtia pois. Harjoittelu auttaa tässäkin lajissa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nyt on sitten helpoin rasti takana eli luistelu. Luistelussahan ei tarvitse kuin ottaa etukumara, aivan kuten kapakasta poistuessa, sekä potkia pitkällä liu’ulla ja sakealla rytmillä. Kierroslaskija kertoo milloin luistelu pitää lopettaa jonka jälkeen pääsee pukuhuoneeseen mehua särpimään ja saunan lauteille luistelemaan kisa vielä kerran läpi. Saattaa siinä joku ruskean jaffan tapainen palautusjuomakin mennä.

Seuraavana ohjelmassa on Pirkan hiihto. Etukumara pois ja sauvat käteen, niin se homma etenee.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Määräviikko, tehoviikko, Juhannusviikko ja kisaviikko. Tällä ohjelmalla pitäisi 50km soutu mennä reilun kolmen viikon päästä alle 5 tunnin. Treenilajeina on pääasiassa jäljellä olevat soutu, pyöräily ja suunnistus. Aiempina vuosina pisin soutulenkki on ollut 2.5h ja nyt olisi tarkoitus kiskoa yksi 4h treeni. Aika vähälle nuo soutukerrat taas jäävät, täytyy luottaa että matka taittuu vanhalla ”rutiinilla”. Soudetaanko sitä ylipäätään miten pajon kiertäjien keskuudessa? Mulle taitaa tulla maksimissaan 10 kertaa joista muutama tuli tehtyä jo ennen matoonia.

Link to comment
Share on other sites

Talvilajit ja maraton Kierroksella takana. Luistelu oli tuttuun tapaan ryhmässä luikuttelua reilut 100 kierrosta ja sitten muutaman kierroksen kiri. Aivan terävin kärki teki tosi tähän poikkeuksen ja karkasi jo hyvissä ajoin omalle kierrosluvulleen. Itselle kävi köpelösti viimeisessä kurvassa kun Kiertäjätoveri kaatui jalkoihin ja vei mennessään. Tuloksena pääjoukon viimeinen sija. Eroa kärkeen noin 30p.

Hiihto oli tänä vuonna pitkä kuin nälkävuosi. Tosin nälkä ei tullut, kun oli sen verran syöttöpisteitä matkan varrella. Rauhallinen alkuvauhti aiheutti sen, että letkassa mentiin suurinpiirten puoleen matkaan saakka. Tämän jälkeen pääsi etenemään haluamaansa vauhtia. Aika niukasti alle 5 tuntia ja eroa parhaisiin kiertäjiin puolisen tuntia.

Itselle maraton on jossain mielessä Kierroksen kohokohta. Ehkä siksi, että oma harjoittelu on noin 70% juoksua. Juoksussa on myös helpoin seurata omaa kehitystä. Tänä vuonna maraton menikin omalta osalta hyvin. Oma ennätys parani 3min ja Kierroksen maratoonilla juostu aika lähes 10min. Kierroksen maratooni keväällä ei välttämättä ole optimaalisin paikka juosta ennätyksiä, kun väli hiihtokisaan on vain reilu pari kuukautta.

Soutu tuleekin vastaan turhan äkkiä. Aikaa enää 3 viikkoa ja soutukauden on juuri ja juuri saanut käyntii (pari soutukertaa takana). Soutukertoja kertynee vajaa 10. Pyörääkin pitäisi pikkuhiljaa alkaa ulkoiluttaa. No, kuten joku joskus totesi maratonin jälkeen, että seuraavaksi vuorossa ovat kevyet istumalajit.

Itselle kesäkuu on vähän sellainen hengenveto kuukausi maratonin jälkeen ja soutu saa mennä niin kuin menee ilman suurempia tavotteita. Ajatuksena olisi yrittää tehdä nyt myös punttireeniä, jos vaikka pyörä liikkuis sitten kevyemmin. Heinäkuussa sitten tiukemmin pyöräilyä ja taas enempi juoksua Kierroksen suunnistus ja syksyn juoksutapahtumat tähtäimenä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy