Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Hölkkätapahtumat -kehitysehdotuksia


Recommended Posts

Laiton tällaisen aiheen tänne, kun en oikein parempaakaan paikkaa keksinyt.

Joissakin hölkkä- ja maratontapahtumissa käyneenä on mieleeni herännyt muutamia ajatuksia hölkkätapahtumien järjestelyistä ja mahdollisuuksista parantaa ja kehittää niitä pienillä asioilla. Tätäkin palstaa lukeneena on huomannut monen tapahtuman kohdalla keskustelua järjestelyistä, tulossekoiluista ja matkan todellisesta pituudesta ym. asioista. On tietysti niin, että useimmat tapahtumat järjestetään talkoovoimin vähenevien uskollisten asianharrastaijien voimin. Joskus jopa reitin ohjaukseen ja juomapaikoille on ollut vaikeuksia saada riittävästi ihmisiä.

Juoksija-lehti on ansiokkaasti listannut kalenteriinsa tietoja juoksutapahtumista. Eri tapahtumien reittien pituuksia ihmetellessä on tullut mieleen, että olisiko Juoksijan kautta mahdollista saada asianmukainen mittaus reitin todelllisen pituuden määrittämiseksi. Juoksija-lehdessä on käsittääkseni henkilöitä, jotka kykenevät em. toimituksen suorittamaan. Monille matkan pituudella ei välttämättä ole suurta merkitystä, mutta itseni teksi mieli tietää juostun matkan todellinen pituus, jotta tietäisi minkälaista vauhtia tavoitteellisena harrastajana olen oikeasti pitänyt. Monia tapahtumia on kuitenkin järjestetty kymmeniä vuosia, mutta ilmoitettu "tarkka" mittaus saattaa olla mitä sattuu (veljenpojan Datsunilla mitattu).

Tärkein asia tapahtuman järjestelyissä lienee juoksijoiden turvallisuus ja reitin riittävän selvä merkitseminen. Olen itse ollut tapahtumassa, jossa yksi juoksija juoksi ensin harhaan pidemmälle reitille, kuin oli tarkoitus ja kävi vielä ennen maalia kiertämässä ylimääräisen "sakkoringin" kun eksyi toistamiseen. Toinen osallistuja sanoi pysähtyneensä yhteen risteykseen tarkastelemaan, mihin suuntaan on tarkoitus jatkaa. Suunnistuskilpailu ilman karttaa.

Kolmas asia, jota olen toisinaan ihmetellyt, on erottelu hölkkä- ja kilpasarjojen välillä. Kyseessä lienee jonkinlainen jäänne suomalaisen kestävyysjuoksun suuruuden ajoilta, jolloin eritasoisia osallistujia oli enemmän. Nykyisin selväpiirteisemmältä tuntuisi suurempien tapahtumien tapa jakaa osallistujat ikä- ja sukupuolisarjoihin ja sillä hyvä. Välillä hölkkien tulosluetteloissa näkee kummallisuuksia, joissa yleisen sarjan "nopeimmat" ovat hävinneet hölkkäsarjalaisille ja saaneet hienot palkinnot. En nyt välttämättä osaa olla kateellinen, mutta tilanne tuntuu lähinnä nololta. En tiedä, pyritäänkö erillisillä hölkkäsarjoilla laskemaan osallistumiskynnystä?

Link to comment
Share on other sites

Minusta on erittäin hyvä asia että on olemassa kilpa- ja hölkkäsarja erikseen. En näe siinä kyllä yhtään mitään negatiivista enkä jaksa ymmärtää miksi asia niin harmittaa yllättävänkin useita juoksijoita. Hölkkäsarjaan osallistuminen on helpompaa tavalliselle harrastajalle kuin kilpasarjaan ja usein hölkkäsarjassa on lyhyempi matkakin. Ainakin mun "kilpaura" käynnistyi hölkkäsarjoista ja jatkuu niissä toisinaan edelleenkin.

Oikeastaan voisi olla vielä yksi sarja hölkkäsarjankin "alapuolella", esim näin:

1) Kilpasarjat: täysi matka, ajanotto, parhaille palkinnot, miehille ja naisille ikäryhmittäin

2) Hölkkäsarjat tai kuntosarjat: lyhyempi matka, ajanotto, arvontapalkinnot, kaikki samassa sarjassa

3) Rentosarja tai harrastesarja tms: ei ajanottoa, lyhyt matka, kaikki juoksee/kävelee samassa sarjassa, ei palkintoja

Tietysti jos järjestäjillä on rahaa tai hyvä sponsori niin palkintoja, vaikka pieniäkin, voi jakaa enemmänkin ja erityisen mukavaa on jos kaikki osallistujat ainakin kilpa- ja hölkkäsarjoissa saa osallistumismitalin muistoksi.

Link to comment
Share on other sites

Minusta erillinen hölkkäsarja on ihan OK, mutta se on ehdottomasti järjestettävä ilman ajanottoa, ja palkinnot on jaettava arpomalla, ei sijoitusten perusteella. Sen sijaan en ymmärrä hölkkäsarjaa, jossa osallistujille otetaan kuitenkin ajat ja palkinnot jaetaan sijoitusten mukaan. Ajasta ja sijoituksista kiinnostuneet osallistujat voivat mielestäni, tasosta riippumatta, osallistua ikänsä mukaiseen sarjaan.

Minusta kuitenkin täysin riittävä sarjajako useimpiin hölkkiin olisi:

Yleinen (M/N)

Lapset (P/T17)

Veteraanit (M/N50)

Palkinnot sarjojen parhaille sekä riittävä määrä arvontapalkintoja kaikkien osallistujien kesken arvottavaksi.

Mitä tulee siihen matkanmittaukseen, niin ei taida Juoksija-lehdellä olla resursseja käydä jokaista Suomen hölkkäreittiä mittaamassa. Homma on kuitenkin suhteellisen työlästä ja aikaavievää.

Link to comment
Share on other sites

Minusta erillinen hölkkäsarja on ihan OK, mutta se on ehdottomasti järjestettävä ilman ajanottoa, ja palkinnot on jaettava arpomalla, ei sijoitusten perusteella. Sen sijaan en ymmärrä hölkkäsarjaa, jossa osallistujille otetaan kuitenkin ajat ja palkinnot jaetaan sijoitusten mukaan.

Samaa mieltä, paitsi kyllähän sen ajan voi ottaa, vaikkei sinänsä ajan mukaan palkintoja jaettaisikaan. "Hölkkäsarjoissa" on tosi usein osallistujia jotka kuuluisivat ilman muuta "kilpasarjaan". Osallistuminen hölkkäsarjaan johtuu ehkäpä siitä, että pääsisi paremmin palkinnoille :en tiedä

Mielestäni täällä päin on usein hölkkäsarjoissa sama matka kuin kilpasarjassa ja joissakin tapahtumissa on myös tämä ns. retkisarja. Eli osallistuminen ilman ajanottoa ja lähtökin esim. tunti ennen varsinaista strattia.

Kehitysideoista sen verran, että juoksijoita lisää. :juoksu Täällä ainakin hölkkätapahtumien juoksijamäärät olleet laskussa monta vuotta, nyt ehkä hieman nousua havaittavissa.

Tuo turvallisuus on tosi tärkeä juttu ja reitin selkeys (kuten myös suihkutilat). Mutta näiden vapaaehtoisten ihmisten saaminen on nykyään niin hankalaa. :Päättämätön

Ja palkinnot voisivat olla jotain muuta kuin pyttyjä tai mitaleja (sarja- tai perinnemitalit lukuunottamatta). Suunnistuskisoissa (kuulemma) on yleensä juuri tavara- tai esinepalkintoja jotka olisivat paljon käytännöllisempiä. Näihin sitten vaan taas tarvitaan niitä sponsoreita jotka ovat kiven takana. Joten kovin helppoa tuo kehittäminen ei kyllä ole.

Link to comment
Share on other sites

Hölkkäsarjat (tai kuntosarjat) PITÄÄ olla juoksutapahtumassa. Ja mieluummin naisille ja miehille erikseen. Ja aika pitää ottaa. Sitten voi olla vielä erikseen RETKISARJA, jossa aikaa ei oteta. Palkinnot hölkkä/retkisarjoissa yleensäkin arvotaan.

Tiedän monia, jotka ainakin "juoksu-uransa" alkuaikoina ottavat osaa juuri hölkkäsarjaan - eihän aloitteleva hölkkääjä varsinkin jos on hieman jo ikääkin karttunut - itseään miksikään KILPAJUOKSIJAKSI noteeraa.

Itsekin menen nykyään kun tuo vauhti on hiipunut joko oman ikäluokkani sarjaan tai jos naisille on hölkkä/kuntosarja erikseen - sinne.

Spekulointiahan aina esiintyy. Nykyäänhän monessa juoksutapahtumassa esim. M 40 tai 50 sarjalainen voittaa yleisen sarjan osanottajatkin.

Pytyt ovat hyviä palkintoja - niistä jää jokin muisto juoksusta, jota voi sitten vanhainkodin käytävillä rollaattorilla muille nähtäväksi kuskailla.

:kädet

Link to comment
Share on other sites

Pytyt ovat hyviä palkintoja - niistä jää jokin muisto juoksusta, jota voi sitten vanhainkodin käytävillä rollaattorilla muille nähtäväksi kuskailla.

:kädet

Nii tästä voidaan tosiaan olla kahta mieltä. Mulla joka on "kilpaillu" alle kouluikäsestä asti niitä pyttyjä on jo ihan liikaakin. Ei ne mahdu mihkään, ei niillä tee mitää, ja ne kerää vaan pölyä. :silmät (mä sitten en lainkaan tykkää pölyjen pyyhkimisestä)

Tiätty ne ensimmäiset on ollut tosi upea kokemus saada. :smiley

Link to comment
Share on other sites

Minusta erillinen hölkkäsarja on ihan OK, mutta se on ehdottomasti järjestettävä ilman ajanottoa, ja palkinnot on jaettava arpomalla, ei sijoitusten perusteella.

Kyllä hölkkäsarjassa ajanotto pitää olla. Sen sijaan en ymmärrä miksi jotkut tulevat hölkkäsarjaan vaikka vauhti riittäisi kilpasarjaankin.

Itselleni sijoitus eivätkä palkinnot merkitse mitään. Kilpailen itseäni vastaan. Aika kertoo kunnosta verrattuna edellisen vuoden aikaan samassa tapahtumassa.

Tosin aika ei kerro kaikkea, paljon kuitenkin.

Onhan sitten näitä retki ym. sarjoja ilman ajanottoa.

Link to comment
Share on other sites

Ei kai tuo erillisen kilpa- ja kuntosarjan puuttuminen ja kaikkien laittaminen normaaliin ikäsarjaan välttämättä mitään osallistujamääriä pudottaisi. Ei siinä tarvitsisi itseään kilpaurheilijana pitää, kun osallistuisi vaan normaaliin sarjaansa. Nytkin tuo rajanveto on vähän hankalaa. Itse osallistun nykyisin kilpasarjoihin, vaikken itseäni minään kilpaurheilijana pidä. Arvontapalkinnot jaettaisiin normaalisti kaikkien osallistujien kesken. Suurimmissa tapahtumissahan näin jo on (HCR, HCM, länsiväyläjuoksu, pääkaupunkijuoksu ym.) Retkisarja ilman ajanottoa (kävely, sauvakävely ym.) on tietysti ihan hyvä homma.

Nuo pytyt palkintoina ovat tietysti mukavia muistoja, mitalit vielä mukavampia. Pytyt/muistopalkinnot voisivat vaan olla vähän pienempiä, yksinkertaisempia ja laadukkaampia, eikä sellaisia tolkuttomia käherrettyjä keinokullattuja valtavia peltimuovikannuja, jotka täyttävät joka paikan.

Link to comment
Share on other sites

Kehitysehdotuksia:

Tuolla Rovaniemimaraton-keskustelussa meillä olikin puhetta lapsenhoito-ongelmista. Elikkä ois hyvä, jos juoksujen ajaksi ois tarjolla muksuille jotain ohjelmaa. Vaikkapa esimerkiksis MLL:n lapsiparkki. Jos iskä ja äiskä haluaa lähteä molemmat juoksemaan, ois hyvä,jos joku kahtos muksujen perään.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy