Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Tarvitaanko triathlonissa kuntosarjoja?


jiivee
 Share

Recommended Posts

Nostetaan aihe omaan keskusteluun, ettei hyvin alkanut kommentointi huku tuonne "Joroinen 2010" ketjuun. Siellä on hyvää pohjustusta aiheelle.

Eli nykykäytäntö on ollut suurin piirtein tämä:

Jos haluat SM-kilpailuun, sinun täytyy olla liiton alaisen seuran jäsen ja hankkia kerta- tai kausilisenssi liitosta. Liitto on kuitenkin ohjeistanut järjestäjiä, että kaikkien kilpailujen yhteydessä tulisi olla "matalan kynnyksen" kuntosarja jolla saataisiin uusia kokeilijoita lajin pariin ja sitä kautta harrastajamäärää kasvatettua ja porukkaa innostettua mukaan.

Itselläni ei ole varsinaista perusteltua kantaa siihen, miksi tätä pitäisi muuttaa tai säilyttää ennallaan.

Selkeässä muistissa on kuitenkin oma aloitus lajin parissa, kun tunsin erittäin suuren kynnyksen osallistua ensimmäiseen kilpailuun (perusmatkan sm, olisko ollut 2005) kun "jouduin" yleisen sarjan lähtöön ja lisenssin hankkimaan, tuolloin kun ei ollut kuntosarjaa perusmatkalla tarjolla.

Lisenssin sisällyttäminen osallistumismaksuun kuulostaa selkeältä, mutta entäpä seuran jäsenyys...? Poistettaisiinko tuo vaatimus?

Mitä mielipiteitä aihe herättää? Miltä tämä kuulostaa teidän korviin, jotka lajikokeilua olette suunnitelleet? Entäpä "konkarit"?

Sana vapaa, antaa paukkua!

(ps. jos saadaan tästä hyvä keskustelu, lupaan henkilökohtaisesti laittaa sen tiedoksi myös asiasta päättäville tahoille).

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Joroisten 2010-Keskustelu taisi pitkälti koskea pitempiä matkoja, eli puolikasta ja siitä ylöspäin ja erityisesti sääntöjä. Sääntöjen tulisi olla kaikille samat(=liiton säännöt), jos kerran aikoo rehvastella läpäisseensä puolikkaan tai kokonaisen. Harmittaahan se jos naapuri oli samassa kisassa ja ui ensikertalaisena 3,8 km 5min nopeammin kun ite joutui uimaan puvutta kun oli liian lämmintä.

Kuntosarjat ja kilpasarjat erillään. Miksi?

Uskoisin kuitenkin, että triathlon saa useimmin ensikokeilijansa lyhyemmillä sprinttimatkoilla eikä noilla diesel-matkoilla. Koska suurimmalle osalle osallistujista uinti tuottaa suurinta tuskaa ja valinta siksi osuu juuri lyhyempään matkaan.

Muutama miete:

- Seuraan liittyminen. Triathlon-seuroja (aktiivisia sellaisia) ei ole joka Suomen niemessä ja nokassa. Outoa liittyä seuraan johon ei ole muuta kuin puhelin tai sähköpostiyhteys.

- Lisenssi ja osallistumismaksu. Liian vaikeaa ensikertalaisen näkökulmasta maksaa kahteen paikkaan

- SM-kisat. SM-statuksella voi olla joillekin pelkoa tuottava vaikutus, kun katsoo vierellään 5%-rasvaprosentin kisakonetta jonka sieraimet laajenevat pelottavasti hengityksen tahdissa ja uimalasien takaa löytyy katse joka voisi tehdä lyijyyn reiän.

- Turisti ammattilaisten joukossa voi aiheuttaa odottamatonta vaaraa esim. pyöräosuudella

Perusmatkasta eteenpäin kaikille vaan samat säännöt. Lyhyemmillä matkoilla väljemmät tulkinnat.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Jos kilpailussa on vaan SM-lähtö, niin kyllä vaan mun osallistumiskynnys ainakin nousisi. Tänä vuonna kun pääsin vihdoin ja viimein tri-kisan lähtöviivalle ja totesin rahkeeni riittävän perusmatkaan, oli helppo valita Kiskon ja Kokkolan välillä. Kokkolassa olisin joutunut osallistumaan SM-sarjaan, maksamaan lisenssin ja häpeämään hidasta menoani (ainakin itsestä siltä tuntuu), kun taas Kiskossa oli tiedossa, että ei siellä kaikki mitään pro-menijöitä ole. Halusin kuitenkin osallistua täydelle perusmatkalle, enkä millekään lyhennetty uinti-versioon. Jos Kiskon kisaa ei olisi ollut, olisin oletettavasti jättänyt perusmatkan tänä vuonna väliin ja osallistunut sitten johonkin lyhyempään kisaan, mikä olisi kyllä harmittanut, kun tuo oli mulle tänä vuonna oikein sopiva matka.

Toisaalta tilanne osallistumiskynnykseen muuttuisi ainakin omalla kohdallani ihan eri lailla, jos lisenssiä ei tarvitse erikseen hankkia, vaan se sisältyy tapahtuman hintaan ja jos olisi tiedossa, että mukana on muitakin kuntoilijoita. Mutta voisiko SM-mitalin sitten periaatteessa saada, jos ei kuulu mihinkään liiton alaiseen urheiluseuraan? Tuntuisi kyllä hassulta, jos näin olisi.

Toisaalta tuolla Joroisilla mua on ainakin ihmetyttänyt, että miksi kuntosarja on vain yksi iso lössi eikä jaoteltu sukupuolten mukaan. Vaikka kuntosarjassa kisaisinkin, niin tietysti kovasti kiinnostaa, miten sijoittuu suhteessa muihin ja nimenomaan suhteessa muihin naiskuntoilijoihin, miehet menee kuitenkin menojaan.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Kuten tuolla toisessa ketjussa ehdotettiin niin mitään kahteen paikkaan maksamista ei välttämättä tarvita eikä seuraan kuuluminenkaan ole välttämätöntä, ei ainakaan ulkomailla vaikka päivälisenssin joutuukin hankkimaan. Voihan se tietysti olla että tässä tapauksessa pitää kuulua seuraan ainakin jos haluaa sm-mitalin(?) Mutta käytännön elämä ei vaikeutuisi yhtään jos tuo tehtäisiin järkevästi.

Minusta suurin kynnys on juuri tuo nykyiseen kilpasarjaan osallistuminen. Tuo kynnys poistuisi saman tien kun olisi olemassa vain ikäsarja jossa kaikki olisivat automaattisesti samassa. Silloin tulisi myös paljon enemmän osanottajia tuohon sm-sarjaan ja siirtyminen ns. kuntoilijasta kilpailijaksi kävisi ikäänkuin huomaamatta. Nopeimmat kuitenkin karkaa jo startissa joten ei siellä sen enempää tarvitsisi kenenkään olla nopempien tiellä kuin tähänkään asti. Lisäksi kuitenkin voi porrastaa lähtöjä.

Suurin osa siitä kuntosarjan porukasta on vähintään yhtä kilpailuhenkisiä kuin kilpasarjassakin. Poikkeuksena ehkä ihan eka kertaa kokeilevat, mutta kyllä hekin sinne joukkoon sopivat. Lisäksi SUomessa on jo vaikka kuinka monia pieniä kylätapahtumia ja harjoituskisoja joissa voi tehdä ensimmäiset kokeilut jos jostain syystä jännittää olla samassa kisassa jonkun konkarin kanssa.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Niin, Joroisten puolimatka oli tänä vuonna kuitenkin monelle se ensimmäinen kontakti mainioon lajiin. Ja monelle oli kynnyskysymys, että sai tukea ja turvaa märkäpuvun käytöstä. Anteeksi vain teille paremmille uimareille, että olimme seassa pilaamassa bileenne. Pitää muistaa jäädä seuraavalla kerralla kotiin, jos ja kun sattuu elinaikanani vielä toisen kerran näin lämmin kesä...

Ah,alkuviikosta poruttiin, että mitalitaistelijat eivät noudattaneet sääntöjä. Nyt itketään jo satunnaisten kuntoilijoiden säännöistä :D

Link to comment
Share on other sites

Tuodaan tähän ketjuun myös oma mielipiteeni esille. Eli kuulun tähän harrastelijoiden joukkoon, joilla ei ole yhtään virallista triathlonkilpailua takana. Pari kertaa olen höntsäillyt kotipuolessa täyden matkan muutaman kaverini kanssa.

Mielestäni paras vaihtoehto olisi se, että kaikki kilpailijat kilpailisivat/osallistuisivat samaan sarjaan/ikäluokkasarjaan samoilla säännöillä, ja että kilpailulisenssi sisältyisi osanottomaksuun. Uskon, että suurin osa kuntoilijoista haluaa kertamaksun riittävän osallistumiseen, ja olen varma että jokunen saattaa jättää osallistumisen sikseen, jos lisenssejä/vast. joutuu lunastamaan eri paikasta kuin mihin maksetaan osallistumismaksu. Toki ymmärrän, että sm-statuksen omaavissa kisoissa voi kynnyksenä olla tuo seuravaatimus. Jos tämä on välttämätöntä, niin silloin kuntosarja kannattaa säilyttää. Mutta ehdottomasti täsmälleen samoilla säännöillä kuin millä kilpasarja toteuttaa oman kilpailunsa.

Mielestäni on todella hölmöä, että kuntosarjassa annetaan oikeuksia esim. märkäpuvun käyttöön, jos se kilpasarjassa on kielletty. Tai oikeus peesaamiseen, jos se on kielletty kilpasarjassa. Missä muussa lajissa annetaan harrastelijoille tai ensikertalaisille vapauksia? Väitän, että suuri osa kuntosarjalaisista haluaa vetää kisan/suorituksen läpi aivan samalla tavalla kuin sm-mitaleista taistelevat. Jos itselleni tultaisiin sanomaan ennen Nokian starttia, että saat luvan peesata, jotta kerkeät alle 16h maaliin, pakkaisin tavarani saman tien ja lähtisin kotiin. Tottakai haluan tehdä parhaani täsmälleen samoilla säännöillä kuin Suomen parhaat, sitä vartenhan olen kilpailuun menossa.

Suurin keskustelu tulee varmasti märkäpuvun käyttöön liittyvistä säännöistä. Kuntosarjalaisillehan ainakin Joroisilla annettiin mahdollisuus käyttää märkäpukua, vaikka vesi oli "uimahallilämpöistä". En oikein ymmärrä miksi. Toki uiminen on hieman hitaampaa ilman märkäpukua, mutta jos sääntöjen mukaiset veden lämpötilat toteutuvat, niin onhan se kummallista että toiselta ryhmältä kielletään se mikä toiselle ryhmälle hyväksytään. En usko, että yksikään kuntosarjalainen olisi ollut hukkumavaarassa, jos olisi joutunut uimaan tuon 1,9km ilman märkäpukua. Tai jos olisi ollut, niin sitten oli täysin väärässä paikassa. Ei tuo märkäpuku kuitenkaan kaiketi mikään pelastusrengas ole.

En tiedä lyhemmistä matkoista, mutta Nokialla viime vuonna maaliin päässeistä, 6:n kuntosarjalaisen aika meni yli 12 tunnin ja loput vetivät alle. Kisan maali suljetaan 16 tunnin kohdalla. Ei varmasti tarvitse olla kovinkaan suuri tuloksien tulkitsija, jos väittää ettei tuossa kisassa ollut paljon mukana niitä ns. oikeita kuntoilijoita. Kynnys osallistumiseen ei varmasti ole se, kisataanko kuntosarja-nimikkeen alla vai kilpasarjassa. Uskoisin, että suurin kynnys ns. turisteilla osallistumiseen on siinä että vähätellään omaa kalustoa ja kuntoa, todennäköisesti turhaan. Kuukauden päästä toivottavasti pystyn sanomaan kuinka "noloa" sielä Nokialla oli vanhalla kalustolla täyttä matkaa painella, vai otettiinko ns. turistitkin yhtä hienosti vastaan kuin mitä tapahtuu noissa ultrajuoksutapahtumissa... jossa muuten ei ole mitään erillisiä kuntosarjoja.

Link to comment
Share on other sites

Niin, Joroisten puolimatka oli tänä vuonna kuitenkin monelle se ensimmäinen kontakti mainioon lajiin. Ja monelle oli kynnyskysymys, että sai tukea ja turvaa märkäpuvun käytöstä. Anteeksi vain teille paremmille uimareille, että olimme seassa pilaamassa bileenne. Pitää muistaa jäädä seuraavalla kerralla kotiin, jos ja kun sattuu elinaikanani vielä toisen kerran näin lämmin kesä...

Ihan mielenkiinnosta kysyisin Jokkekin uimataidosta. Mikä mahtoi olla uintiaika Joroisilla, ja kuinka monta kilometriä treenasit uintia ennen kilpailua? Kuinka monta kilometriä ilman märkäpukua ja kuinka monta märkäpuvun kanssa? Onko todella niin, että 1,9km:n uinti ilman märkäpukua olisi ollut sinulle jonkinlainen riski?

Oma uintitaito on suurinpiirtein tällainen:

2008 ilman märkäpukua n.3,8km 1.39.19 (vesi 18,5, ilma 13,5)

2009 ilman märkäpukua n.3,8km 1.41.30 (vesi 21,0, ilma 9,0)

Molemmilla kerroilla oli hemmetin kylmä, mutta en mielestän ollut hengenvaarassa kummallakaan kerralla. 2008 huhtikuussa uin elämäni ensimmäisen kerran yli 1,5km siivun putkeen uimahallissa. Ennen tuota 3,8km:n uintia (elokuu) olin uinut avovedessä ehkä noin 2km.

Mielestäni tuosta ilman märkäpukua uimisesta tulee ongelma, jos itse haluaa siitä tulevan ongelman. Ja tämähän on vain oma vaatimaton mielipiteeni. Märkäpuvulla olen elämäni aikana uinut noin 30m, tämän viikon tiistaina Päijänteessä. Lopetin kun rupesi "pelottamaan" kun näki pohjaan, kun tuossa humuspitoisessa kotijärvessä ei näe juuri mihinkään. Tuo 30m on pisin siivu tänä vuonna avovedessä. Täytyy varmaan käydä muutama kertaa uimassa ihan märkäpuvunkin kanssa, koska Nokialla se on ilmeisesti aika yleisesti kilpailijoilla käytössä, ja kuulema nopeuttaa uimista sekä "luo turvaa".

Ah,alkuviikosta poruttiin, että mitalitaistelijat eivät noudattaneet sääntöjä. Nyt itketään jo satunnaisten kuntoilijoiden säännöistä :D

Itketään tai keskustellaan.

Link to comment
Share on other sites

Lisenssit ja seuran jäsenyydet ovat oikeasti ihan skeidajengille. Sellaisia pakkojuttuja, joilla saadaan nimellisesti mukamas jäseniä. Vähän kuin joku keskustapuolueen jäsenkirja maaseudulla. Kyllä niitä kisoja pitää löytyä minne pääsee mukaan omin ehdoin. Aivan kuten maratonillakin. Jos ei pääse niin sitten ulkomaille tai perustamaan oma kisa.

En takuulla liity mihinkään pelleseuraan pakon edessä (sen verran on juniorivuosilta kokemusta seuratoiminnoista), vaikka sitten kun maraton ja ultra on mennyt hyvin niin aionkin tehdä triathlonin puolimatkan ja myöhemmin täysmatkan.

Link to comment
Share on other sites

Mielestäni on todella hölmöä, että kuntosarjassa annetaan oikeuksia esim. märkäpuvun käyttöön, jos se kilpasarjassa on kielletty. Tai oikeus peesaamiseen, jos se on kielletty kilpasarjassa. Missä muussa lajissa annetaan harrastelijoille tai ensikertalaisille vapauksia?

Muista, että puhut suomalaisista tolloista. Ei Suomessa osata järjestää urheilutapahtumia. Pitää ymmärtää se, vaikka olenkin kanssasi 100% samaa mieltä. Naisten kympillä ei oteta edes aikaa.

Link to comment
Share on other sites

Ihan en ymmärrä, mihin mun tilastodataa tarvitaan, mutta tässäpä on: uintiaika 00:43:12. Uintia tälle vuodelle 62 km, josta avovedessä noin näppituntumatlta 6-7 km (kaikki puku päällä). En olisi Joroisilla uinut ilman pukua, koska en katso aiheelliseksi ottaa turhia riskejä - sitten kun osallistun SM kisoihin, asia on toinen.

Niin, maailmallahan Ironmanin säännöt muuttuvat 1. syyskuuta alkaen. Vastustan esityksiä, jotka ovat tiukempia kuin nämä: "Wetsuits may be worn in water temperatures up to and including 24.5 degrees Celsius/76.1 degrees Fahrenheit. Athletes who choose to wear a wetsuit in water temperatures exceeding 24.5 degrees C /76.1 degrees F will not be eligible for awards, including World Championship slots. Wetsuits will be prohibited in water temperatures greater than 28.8 degrees C/84 degrees F."

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Ihan en ymmärrä, mihin mun tilastodataa tarvitaan, mutta tässäpä on: uintiaika 00:43:12. Uintia tälle vuodelle 62 km, josta avovedessä noin näppituntumatlta 6-7 km (kaikki puku päällä). En olisi Joroisilla uinut ilman pukua, koska en katso aiheelliseksi ottaa turhia riskejä - sitten kun osallistun SM kisoihin, asia on toinen.

Lähinnä kysyin uintitasoasi, kun kirjoitit tyyliin "Anteeksi vain teille paremmille uimareille..."

Suurinpiirtein saman tasoinen uimari olet kuin minä. Tosin harjoitusmäärät ovat kolminkertaiset (itsellä tänä vuonna 20km hallissa ja 0km avovedessä) itseeni suhtetutettuna.

Ihan mielenkiinnosta vielä tiedustelisin, että mitä riskejä olisi ollut olemassa, jos olisit uinut Joroisilla ilman märkäpukua? Entä miten nuo riskit poistuvat jos joskus osallistut SM-kisoihin? Vai tarkoitatko, ettet osallistu ko. kisaan ennenkuin olet esim. 35min kunnossa = ei riskejä, voi uida ilman märkäpukua. Entä kuinka pitkän matkan uskoisit pystäväsi uimaan järvessä riskittä ilman märkäpukua?

Itse en näe juuri mitään riskiä siinä että tällä kunnollani lähden vetämään 3,8km:n siivun Nokialla, vaikka sitten ilman märkäpukua. Voisin väittää, että tuon 180km:n kilometrin fillariosuuden aikana on enemmän riskejä olemassa kuin tuon uinnin aikana.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy