Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Jakob-marathon 23.7.2010


Recommended Posts

Ensi viikon perjantaina (!) pitäisi Pietarsaaressa olla tällainen tapahtuma. Onko kenelläkään havaintoa, kokemuksia ko. reitistä ja muista järjestelyistä?

Vähintäänkin erikoisen viikonpäivän ovat tuolle tapahtumalle järjestäneet, mutta pienillä järjestelyillä tuonne voisi ehtiäkin. Joku nopeahko maraton tässä olisi nyt juostava heinäkuussa tai sitten elokuun alussa, eikä noita vaihtoehtoja lopulta näytä olevan kalenterissa kovinkaan monta. Mikseipä siis Pietarsaareen, eller till Jakobstad - hitto pitääkö tuolla puhua sitä ruÃ¥ttia?

Link to comment
Share on other sites

Juoksin tuolla vuosi sitten, kun sattui mukavasti lomareissun varteen. Oli sinänsä ihan mukava tapahtuma. Ensimmäisellä kierroksella oli reilusti juoksijoita ja kannustajia. Kun puolimaratoonarit jäivät sivuun, niin toisella kierroksella oli sitten aika harvakseltaan juoksijoita ja kannustajia. Selvästi tuo puolikas tuntui olevan päätapahtuma ja maratoni siinä ohessa. Huoltoväli oli myös hieman harva hellejuoksuksi (lähdössä ja puolivälissä stadioinin taulu näytti 25 astetta, lopussa 23). Jyrkkiä mäkiä reitillä ei juurikaan ole mutta pitkiä hivuttavia kylläkin. Ei mikään huippunopea reitti mutta ei mitenkään erityisen hidaskaan. Kisakeskus oli stadionilla, jossa oli ihan asialliset tilat.

Onnistuin toisella kierroksella jopa juoksemaan pari kilometriä ylimääräistä, kun näin kaukaisuudessa jonkun punapaitaisen juoksijan ja seurasin häntä enkä katsonut tiessä olevia merkintöjä. Ensimmäinen kierros kun meni joukon mukana. Ongelmana oli vain se, ettei kyseinen juoksija ollut mukana kisassa. Kun oli lämmintä ja takana jo yli 30 km niin ajatukseni ei toiminut tuossa vaiheessa sen vertaa, että olisin ihmetellyt miten aiemmin edellä näkyneet valkopaitainen ja mustapaitainen juoksija olivat vaihtuneet yhteen punapaitaiseen. Ei tuo kuitenkaan jäänyt mitenkään harmittamaan, kun ennätykseen ei ollut mitään mahdollisuuksia muutenkaan ja maaliin tulin sitten kävely + hölkkä yhdistelmää säästelleen voimia HCM:ään.

Link to comment
Share on other sites

Pistin sitten nimeni lähtöluetteloon, matka: marathon. Saapa nähdä mitä tästä tulee, kun viime päivät ovat olleet yhtä lottoa, että mennäänkö Kuusaan suuntaan, vai lähdenkö Pietarsaareen vai siirretäänkö reissu HCM:ään. Lopulta hallitus päätti yksimielisesti, eikä siinä sitten ollut vastaan sanomista.

Enpä siis ehdi juuri valmistautua ja ennen starttia "rentoutan" jalkoja n. 5 tuntia junassa, taajamajunassa! No onneksi tuosta retkestä jäi väliin kaavailemani telttamajoitus ja Trangia-aamiainen. Sain hostellista huoneen, joten edes pientä luksusta.

Pitää kai lähteä tankkaamaan.

Link to comment
Share on other sites

Sää oli aurinkoinen, mutta ei liian lämmin. Näkymät silloilta, joita oli useampi, olivat hyvät ja tuuli viilensi sopivasti. Kaikki järjestelyt pelasivat omalta kohdaltani hyvin.

Tällaisessa pienemmässä tapahtumassa pääsi melkein heti omaan vauhtiin lähdössä, verrattuna HCR:ään ja Forssaan joissa 2-3km alussa meni "pujotellen"...

jakob-2010jul23-625x348.png

Link to comment
Share on other sites

Samaa mieltä, kiva oli juosta kaikin puolin: keli oli loistava, samoin reitti ja ukkokin pelasi varsin hyvin. Vedin tasaista vauhtia ja maalissa 3:15 ja joitain sekunteja päälle. Ennätys siis parani ja kauden tavoitteetkin taisi täyttyä maratonin osalta.

Sitten kutsuivat vielä palkintojen jakoon, kun olin kuulemma kisan viides! Palkintopöytäkin notkui ja siitä sai sitten valita 10. parasta vuorollaan. Tuliaisetkin tuli näin kätevästi hankittua.

Laitan tarkempaa raporttia kisasta, kun jaksan. Nyt täytyy elpyä hieman vaakatasossa ja tankata hieman energioita.

Link to comment
Share on other sites

Puoli-maratonin kävin minäkin siellä juokseen aikaan 1:39:05. Ainoana vikana näkisin tuossa kisassa, että henk.koht huoltajat ajoivat pyörällä rinnalla vaikka se oli säännöissä kielletty. Tätä ei myöskään valvottu. Aiheutti lieviä vaaratilanteita ohituksissa. Muuten kiva ja lämminhenkinen kisa!

- Ai säkin huomasit tämän. Minua tuo lähinnä huvitti: beesailimme toisiamme sen ukon kanssa, joka oli mobilisoinut tyttärensä liikkuvaksi huoltoporukaksi. Välillä minä vedin ja ukko mutisi aina väliajan kuulleessaan, että mennään liian kovaa. Sitten se kuitenkin kiihdytty ylämäessä rinnalle ja ohi, joten otin siitä beesin. Sain näin juostua maratonin tylsät alkukilometrit melko kivasti (juoksuhan alkaa vasta puolikkaan jälkeen).

Ukolla oli tarkat ohjeet tyttärille: "Menkää sinne 4 km kohdalle nyt ajoissa ja huutakaa se väliaika kuuluvasti. 5 km kohdalla otatte tämän minun huivini." Tytöt eivät oikein keskittyneet hommiinsa vaan ajelivat lähinnä siinä edessä pyörillä ja kiihdyttivät sitten aina viime tingassa kilometritolpalle (tämä varmaan ärsytti muita juoksijoita).

5 km välein tytöt näemme kastelivat isukin huivin ja antoivat sen sitten takaisin ukolle. Hyvä systeemi, vaikkei keli ollutkaan niin kuuma. Jollain juoma-asemalla kolmikko sitten jäi taakse: toivottavasti ukko saavutti tavoiteaikansa, oli nimittäin jo liki 2 min. sitä edellä ja puuskutti 13-4 km kohdalla melkoisen pahasti.

Kiitokset vaan piristävästä seurasta. Sen ansiosta jakson pitää malttini, enkä lähtenyt höntyilemään alkumatkasta vaikka olisikin tehnyt mieli.

Link to comment
Share on other sites

Joo hyvin kulki tosiaankin. Lyhyesti: tulin, näin, juoksin.

Mutta täytyy mainostaa myös itse tapahtumaa, joka on ehkä monen mielestä hieman syrjässä ja ehkä myös hieman suomenruotsalainen.

Ensinnäkin sijainti oli aivan loistava: koska meri on niin lähellä ilma oli mukavan viileää, vaikka aurinko yrittikin porottaa täydeltä terältä. Tuuli yritti puhaltaa muttei sekään häirinnyt, vilvoitti vain mukavasti oloa.

Toiseksi kielen suhteen ei ollut mitään ongelmia, vaikka kaikki puhuivatkin ruotsia niin minä pärjäsin aina suomella ilman ongelmia. Oikeastaan tuli vain sellainen kansainvälisempi olo.

Juoksu oli järjestetty mallikkaasti ja paikalliset tuntuivat todella olevan siinä mukana eli väkeä oli runsaasti reitillä kannustamassa. Puolikkaaseen asti oli tietenkin paljon juoksijoita ympärillä ja reitin varrella, jonka jälkeen porukkaa oli kyllä todella vähän, kannustusta kuitenkin riitti loppuun asti. Ja reitti oli merkitty ihan riittävän hyvin, joten eksymään ei päässyt. Risteyksissä autot pysäytettiin myös ihan hyvin ja nämä tottelivat myös järjestäjiä. Ei ongelmia.

Oma juoksuni lähti reippaasti mutta pidin maltin eivätkä sykkeet nousseet missään vaiheessa punaiselle. Odottelin lähinnä, että saisin ensimmäisen kierroksen juostua, jonka jälkeen taistelu todella alkaisi.

Matkan aikana tein spontaanisti päätöksen olla syömättä mitään koko matkan aikana. Tarjottu urheilujuoma oli hyvää ja se tuli aina juuri oikeaan aikaan 4 km välein. Lisäksi minulla oli yksi iso 100 ml energiageeli, josta otin ensimmäisen ja toisen tunnin jälkeen noin kolmanneksen. Oli tarkoitus viimeistellä se 3. tunnin alettua muttei ei oikein tuntunut olevan tarvetta. Olin kyllä tankannut melko hyvin, mutta luulen, että tuo matka-ajan lyheneminen vaikuttaa myös tuohon energian tarpeeseen.

- Homma toimi niin hyvin, että taida soveltaa sitä jatkossakin. Ainoat pienet vatsavaivat johtuivat varmaankin pitsapalasta, jonka söin kiireessä pari tuntia ennen starttia lounaaksi. Siinä oli varmaankin liikaa rasvaa. Mutta itse nesteytys ja geeli eivät tuoneet mitään ongelmia. Tämä oli todella hieno juttu.

Juoksin lähinnä soolona toisen kierroksen. Heti stadionilta lähdettyäni tosin ohitin yhden juoksijan mutta sen jälkeen ei kyllä näkynyt ketään. Loppupuolella lenkkiä oli pirun pitkä suora, jonka toisessa päässä epäilin näkeväni yhden juoksijan, ei ollut mitään mahdollisuutta ohittaa ketään ajattelin. Juoksin siis vain omaa juoksuani ja yritin pitää sykkeet melko ylhäällä. Ne eivät meinanneet pysyä, vaikka juoksin mielestäni varsin kovaa, ei ollut paljon reserviä kiristää.

Sitten 6-7 km maalista näin ihmeekseni tuon mustapukuisen juoksijan edelläni vain parin sadan metrin päässä. Tajusin heti, että kaverin täytyi olla sippaamassa. Sain tästä hieman uutta vaihdetta, en rynnännyt kiriin, mutta ajattelin, että oma vauhti kyllä riittää ohitukseen. Sitten kaveri jo kävelikin joitain askelia, kunnes taas kiihdytti hyvään vauhtiin. Meni kilometri ehkä ylikin, kunnes ohitin kaverin. Ja näin saman tien toisen ilmeisesti hieman hyytyneen menijän. Pistin menovaihteen päälle, koska maalikin oli vain noin 4 km päässä. Ohitin toisenkin kaverin. Yksi järjestäjistä oli väittänyt minun olevan kisassa kuudes, joten ohitusten myötä luulin olevani neljäs. Keskityin vain pitämään vauhtini ja ajattelin sen riittävän.

Viimeisellä juoma-asemalla kaadoin mukeja huolella (anteeksi) ja niitä putoili maahan. Jatkoin nolona matkaa, kunnes kuulin melko pian taas samaa mukien putoilua. Vilkaisin taakseni ja siellähän oli se sama mustapukuinen kaveri, joka teki hetki sitten suurin piirtein kuolemaa edessäni. Kaveri oli joko juossut koko ajan takanani tai sitten hän oli piristynyt ja ajanut minut melkein kaikessa hiljaisuudessa kiinni. Päätin pitää sijoitukseni ja aloitin liki raivokkaan kirin stadionille. Portilla vielä vilkaisin, että välimatkaa oli riittävästi, kaarteessakin vielä vilkaisin, ei hätää. Pidin sijoitukseni ja tulin maaliin ajassa 3:15,24.

Loppu meni siis hyvin: pieni kisailu sai unohtamaan pahimmat tuntemukset ja toisaalta se myös auttoi loppukirin aikaan saamisessa. Soolona en taatusti oli saanut itsestäni irti moista pinkomista loppukilometreille. Kiitokset siis myös kilpakumppaneille.

Olin maalissa lopulta viides (järjestäjä oli laskenut väärin), mikä oli ihan yhtä hieno juttu. Pääsin mukaan palkintojenjakoon ja sain ihan kivat tuliaiset kotiin. Tästäkin järjestäjille plussaa: palkintopöytä oli todella hieno ja runsas.

Suosittelen siis Jacob-marathonia muillekin. Hyvä tapahtuma ja kiva kaupunki. Tai ainakin tänä kyseisenä viikonloppuna, kun siellä oli tuo Jaakon-päivän tapahtuma. Puistossa soi illalla rokki ja nuoriso oli ihan nakit. Lauantai-aamuna taas kadut ja torit olivat täynnä kauppiaita ja turisteja. Täytyy tulla joskus toiste perheen kanssa pidemmäksikin aikaa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy