Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Ultrajuoksun virallinen asema yu-kartalla


X-Caliber
 Share

Recommended Posts

En tiedä mihin kategoriaan tämä aihe oikein sopisi, mutta tuuppasin nyt ultratapahtumiin.

Poimin tähän muutaman viestin sinäsn kovin viihteellisestä "4000 m cooper" -ketjusta, jotka muuten jäisivät todennäköisesti useimmilta tämän alueen lukijoilta lukematta.

Miksi ultrajuoksun pitää olla yleisurheilua, jos kerta yleisurheilujärjestöt eivät ole paskaakaan kiinnostuneita lajista. Miksi emme voisi unohtaa Kalevan maljan pisteitä, ja kilpailla SM-kisoissa niin kuin muutkin lajit. Ihan älytöntä järjestää vuodesta toiseen epävirallisia SM-kisoja, kun joku muun lajin johtoporras niin vaatii. En tiedä mikä on liittoutumiskäytäntö ulkomailla, mutta ainakin Ruotsissa ultramatkoilla kilpaillaan ihan oikeissa SM-kisoissa.

Suomessa ultrajuoksu ei ole liittounut omaksi liitokseen, vaan toimii IAU:n ja SUL:n alaisena virallisesti. Esim. kilpailujen virallinen hyväksyntä menee SUL:n ja sitä kautta IAU:n hyväksyttäväksi (IAU Labels).

Oman liiton perustamiseen ja pyörittämiseen ei ole ollut rahkeita ja mahdollisuuksia, niin paljon byrokratiaa yms. se vaatii. SUL:lla ei ole myöskään asiantuntemusta, eikä kiinnostustakaan ultrajuoksua kohtaan; mm. arvokisavalinnat yritetään tehdä demokraattisesti keskenämme. Aikaisemmin IAU:n lähettämät arvokisakutsut tulivat SUL:n kautta ainakin Terolle, nykyisin myös suoraan IAU:lta minulle. Toimin siis toistaiseksi epävirallisesti Suomen ultrajuoksun edustajana SUL:n ja IAU:n suuntaan ja toisinpäin.

Tuo 'epävirallinen' SM-kisan edessä on siis siinä sen takia, että olemme todenneet virallisien "oikeiden" SM-kisojen lisäämisen olevan mahdotonta liitossa, päinvastoin suuntana on ja on ollut niiden vähentäminen ohjelmasta (mm. maantieviestien SM-kisat), jotta kestävyysjuoksu ei saa Kalevan maljan taistelussa liian suurta painoarvoa muihin yu-lajeihin nähden.

Ensi viikolla lomilla saatan ottaa asian esille, kun liiton kest.juoksun päävalm. tulee Saimaan mökillemme käymään.

Tuota minä juuri tarkoitinkin. Ei triathlonissakaan kilpailla Kalevan maljan pisteistä. Jos Kalevan maljan pisteet ovat jotenkin este virallisille SM-kisoille, niin miksi emme voisi todeta, että ultrajuoksu ei ole yleisurheilua, ja voidaan ihan vapaasti päättää mitä arvokisoja haetaan ja mitä SM-kisoja pidetään.

Tuli tuossa vastauksessasi kyllä esille tämä resurssien pula oman liiton perustamiseen. Se on ihan ymmärrettävä syy, mutta jotkut hemmetin Kalevan maljan pisteet kuulostavat naurettavalta syyltä siihen, että ultrajuoksussa ei voi olla suomenmestareita. Jos pysytään yleisurheiluliiton alaisena, niin emmekö voisi anoa, että olemme niin pieni laji, että emme ansaitse kilpailla Kalvan maljan pisteistä, jos se kerta on sama näkemys toiseltakin puolelta. Voitaisiin kuitenkin kilpailla virallisissa SM-kisoissa, kuten kaikki muutkin lajit.

Ihan äkkipäätään tulee mieleen sellainen syy pysyä kansallisen yu-liiton alaisuudessa, että kutsut arvokilpailuihin (EM/MM 100 km / 24 h) lähetetään kansalliselle lajiliitolle, ei yksittäisille urheilijoille tai seuroille.

Eli käytännössä vaihtoehdot ovat:

  • Ultrajuoksu pysyy SUL:n alaisena lajina ja tilanne jatkuu nykyisellään
  • Ultrajuoksijat perustavat oman lajiliiton ja IAU lähettää jatkossa arvokilpailukutsut tälle uudelle liitolle. Mikäli IAU hyväksyy kyseisen uuden liiton jäsenekseen.

En tiedä, miten järjestäytyminen on Ruotsissa virallisella tasolla toteutettu. Sen tiedän, että siitä lähtien kun Ruotsin ultrajuoksuliitto perustettiin ovat lajin harrastajien piirit olleet maassa jyrkästi kahtia jakautuneet. En välttämättä kaipaa samaa Suomeen.

Olen samaa mieltä siitä, että ultrajuoksun SM-kilpailut ansaitsivat virallisen aseman. Kalevan maljan pisteet eivät minuakaan kiinnosta. Toivottavasti Edwinin keskustelut lajipäällikön kanssa johtavat asian etenemiseen edes jollakin aikavälillä.

Link to comment
Share on other sites

Triathlonin historiasta sanoisin, että Suomen Triathlonliiton toimivuus on ollut kiinni yksittäisistä henkilöistä, ja heidän kyvykkyydestään hoitaa asioita. On ollut johtajia, joiden työpanos on enempi negatiivinen urheilijoiden kannalta, mutta on myös ollut aikaansaavia ja luotettavia johtajia.

Periaatteessa Endurance on jo ultrajuoksussa niin kattava organisaatio, ettei se pienten lajiliittojen toiminalle jää kakkoseksi. Voi olla ettei valtion apuja tai muuta rahoitusta kuitenkaan saisi riittävästi liiton vetäjän palkkaamiseen, joten en voi itse rummuttaa kovasti liiton perustamisen puolesta, kun en ole laittanut tikkua ristiin tätäkään ennen edes Endurancen toiminnan avuksi. Jos jollakin muulla olisi halua ja aikaa lähteä liittoa vetämään, niin paljon mieluummin pitäisin ultrajuoksua omana liittona kuin yleisurheilun alalajina, jos kerta ultrajuoksu rinnastetaan saappaan heittoon yu-lajina.

Link to comment
Share on other sites

Toki tiedän, että Kalevan maljan pisteet eivät ole tässä asiassa se kynnyskysymys ja luulisin, että virallinen SM-arvo voitaisiin myöntää ilman pisteiden jakoakin; tuli hieman epäselvästi kirjoiteltua tuosta. Enemmän on kyse halusta ottaa pienen pieni hörhöjen laji mukaan - toki tasoa ja harrastajia on tullut vuosi vuodelta enemmän mukaan ja tämä kenties edesauttaa positiivisena asiana kohden virallista asemaa Suomen urheiluelämässä.

Link to comment
Share on other sites

Kun tuosta länsinaapurin tilanteesta oli puhetta, niin onko nyt http://www.ultradistans.se/ -sivustolla uutisoitava uutinen ymmärrettävissä niin, että ruotsalaiset hakevat 100km MM-kisoja vuodelle 2012 ja kisakeskuksena tulisi toimimaan juuri tuona vuonna 100 v täyttävä Tukholman olympiastadion?

Kyllä näin on ymmärrettävissä - oikein hyvä ajatus ja suunnitelma!

Hakuaikaa vielä runsaat pari kuukautta: "September 30th 2010 deadline for host cities/Local Organizing Committees contemplating on organizing a major IAU Championship in 2012 or 2013."

2010: Gibraltar

2011: Winschoten, Hollanti

2012: Tukholma?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

IAU:n sivuilta bongasin tiedon, että sellainen urheilun jättiläinen kuin Mongolia järjesti pari kuukautta sitten virallisen Mongolian mestaruuskilpailun 100 km matkalla: IAU News.

Suomessa ajatus virallisten 100 km / 24 h mestaruuskilpailujen järjestämisestä pyritään ymmärtääkseni hautamaan SUL:n loputtomaan byrokratiaan kiertämään ikuisiksi ajoiksi...

Link to comment
Share on other sites

Olen kuullut sellaisenkin lauseen riittävän korkealta taholta, että seurattomat ja yu-passittomat juoksijat olisivat SUL:n näkökulmasta ongelma ultrajuoksussa. No, onhan niitä seurattomia ja passittomia maratoneillakin, mutta tuo on vielä yksi syy jota voidaan käyttää ja olla noteeraamatta koko lajia kun ei lajin parissa juuri ole passillisia urheilijoita. Maratonin SM-kisaan ei ole asiaa seurattomalla juoksijalla jolla ei ole yu-passia. SM 100km ja 24h voitaisiin tietysti järjestää samalla periaatteella, eli että mukaan pääsee vain seuralliset ja yu-passin lunastaneet. Tuota se ainakin edellyttäisi jos SUL jotain ultra-SM-kisoja tunnustaisi. Todellinen syy liiton nihkeyteen on siinä että liitossa jonkun pitäisi tehdä jonkin verran töitä taas yhden yu-SM-lajin eteen.

Suomen Urheiluliiton liittovaltuuston päätöksellä lisenssi on PAKOLLINEN KILPAILULUPA KAIKISSA YLEISURHEILUKILPAILUISSA.

Lisenssin hinta 1997 tai aiemmin syntyneille 20 €

Link to comment
Share on other sites

..ai niin, piti vielä todeta että tämä SM-asia ei etene mihinkään alhaalta päin, vaan ylhäältä päin. Eli sitten kun IAAF tunnustaa 24h viralliseksi lajiksi, niin voi olla jotain toiveita sinne suuntaan, että 24h SM toteutuu jollakin aikajänteellä. Voimme nyt odotella milloin VIRALLISET 100km SM-kisat järjestetään kun se on jo IAAF:n ja SUL:n tunnustama laji.

Link to comment
Share on other sites

Kainuussa palkittiin reilu viikko sitten Kainuun vuoden 2010 parhaat yleisurheilujat. Ei näkynyt Hyppöstä listoilla. Kaikein parhaaksi valittiin muistaakseni SM hopeaa voittanut nainen tai sitten se oli junioreiden SM hopea. Vaikeahan näitä lajeja on verrata toisiinsa, mutta jos ultrajuoksu on yleisurheilua, niin oli minulla sentään yksi (surkea) SE tulos ja yksi epävirallinen suomenmestaruus (ihan kohtuullisella tuloksellakin) tältä kesältä. Näiden lisäksi, että näytin ruotsalaisille keskaria 100 km kisassa lapissa ja olin vielä kakkonen Kolilla.

Näin vanha mies ei enää fanipostia kaipaa, joten ei tuo palkitsemattomuus minua haittaa, mutta ihan periaatetasolla ei ultrajuoksu varmaan ole edes yleisurheilua vaikka SUL:ssa ollaankin. Ei varmaan kenellekään palkintoraatiin kuuluvalle tullut edes mieleenkään ajatella, että jotain ultrahörhöä olisi palkittu.

Link to comment
Share on other sites

Mongolia rules...

wikipedia osaa kertoa :

"Mongolia on tullut urheilussa tunnetuksi erityisesti maan kulttuuriin liittyvästä hevosurheilusta, kamppailulajeista kuten vapaapainista ja judosta sekä ammunnasta. Mongoliassa erittäin suosittu tapahtuma on vuosittain järjestettävä naadaam-festivaali, jossa kilpaillaan mongolialaisessa painissa, ratsastuksessa ja jousiammunnassa.

Mongolia on osallistunut olympialaisiin vuodesta 1964 lähtien.Se on saanut yhteensä 19 mitalia, kaikki kesäkisoista. Olympialajien lisäksi maa on menestynyt sumopainissa, jossa maan edustajista ehkä parhaiten tunnetaan AsashōryÅ« Akinori."

Pitäisikö listaan nyt lisätä ultrajuoksu?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy