Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Marathon Des Alpes-Maritimes 14.11.2010 Nice - Cannes


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Reilut pari viikkoa Nizza Cannes maratoniin, ilmoittautuakin tapahtumaan ehtii vielä pari päivää. Sähköpostiin on tullut kesän ja syksyn mittaan muutamia mainoksia, pääasiassa ranskaksi, mutta tietääkö joku aiemmin tuolla juossut, että tuleeko itse tapahtumaaan liittyen jotain postia vielä ennen juoksua?

Tällä hetkellä Nizzan seudulla on lämpötilat pyörineet 10-15 asteen tietämillä, siis mainio juoksusää.

Link to comment
Share on other sites

Reilut pari viikkoa Nizza Cannes maratoniin, ilmoittautuakin tapahtumaan ehtii vielä pari päivää. Sähköpostiin on tullut kesän ja syksyn mittaan muutamia mainoksia, pääasiassa ranskaksi, mutta tietääkö joku aiemmin tuolla juossut, että tuleeko itse tapahtumaaan liittyen jotain postia vielä ennen juoksua?

Minä juoksin tuolla vuosi sitten, mutten kyllä jaksa muistaa olisiko jotain tullut. Kysehän on aika pienestä, alle 10 000 hengen tapahtumasta, ja muistaakseni hommat sujuivat tuolla tosi jouhevasti. Oletko tarkistanut, oliko viimevuoden ketjussa jotain juttua ennakkoinfosta.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nizzasta on nyt kotiuduttu. Tässä muutamia huomioita tulevien vuosien Nizzan maratonin kävijöille.

Maraton Nizzasta Cannesiin järjestettiin vasta kolmatta kertaa. Osallistujia oli kai yli 11 000, joista 23 % ulkolailta, joista 3 % suomalaisia, eli suomaisia oli käsittääkseni noin 75. Järjestäjät eivät käytä juurikaan englantia ennakkoon tai paikan päällä, esim. juoksuun lähtöä odotellessa musiikin soidessa taustalla koko ajan joku paasasi ranskaksi mikrofoniin, mutta ainoat sanat englanniksi noin puolen tunnin aikana oli "two minutes". :conf:

Noin puolitoista viikkoa ennen kisaa tuli sähköpostiin lähtönumero, kaikki muu sähköpostimateriaali oli lähinnä mainoksia ranskaksi. Expo oli pienehkö, muutama myyntikoju ja joukko muiden maratonien esittelykojuja, parasta antia omasta mielestäni oli animaatiovideo juoksureitistä sekä Rockport-kävelykenkien ständi. Muutamia Adidaksen juoksukenkiäkin oli myynnissä, olivat melko hintavia. Exposta sai lähtönumeron ja chipin lisäksi repun sekä varaustepussin numerolapun kanssa.

Juoksu starttasi klo 8 sunnuntaiaamuna Nizzan rantakadulta. Oli hieno fiilis vaeltaa paikalle, kun joka puolelta kaupunkia virtasi maratoonareita kohti samaa määränpäätä, muuta liikennettähän tuohon aikaan ei juuri ollut. Varustekassit jätettiin järjestelmällisesti juoksuneroiden mukaan suuriin pahvilaatikoihin klo 6:30-7:30. Sitten lähtökarsinoihin odottelemaan. Karsinat taisivat olla enemmänkin suuntaa antavia, sillä vaikka numerolapussa oli lähtökarsinan väri, ei niitä kukaan tsekannut.

Jostain syystä itse lähtö tapahtui varmaan vartin myöhässä, ehkä syystä kerrottiin ranskaksi, mutta meitä ranskaa ymmärtämättömiä ei viitsitty asiasta informoida. Onneksi sää oli kuitenkin mainio eikä lyhytlahkeisissa ja -hihaisissa tullut kylmä, lähdössäkin oli varmaan noin 15 astetta, vaikka aurinko nousikin pilvien taakse vasta klo 7. Yöllä oli satanut ja asfaltti oli märkä koko matkan, joka ajoittain tuntui jopa hieman liukkaalta. Lämpötila pysyi alle 20 asteen, välillä aurinko näyttäytyi välillä taisi hieman tihkuttaakin.

Juomapisteitä oli 2,5 km:n välein, mutta ensimmäisen puoliskon aikana muutamilla juomapisteillä järjestelyt kusi pahasti. Vesi tarjoiltiin muovimukeista, joihin järjestäjät kaatoivat vettä 1,5 litran pulloista. Valmiiksi täytetyt mukit loppuivat pöydiltä (ainakin 3-4 tunnin juoksijoiden kohdalla), ja jos olisi halunnut vettä olisi pitänyt seistä odottamassa, että pöydän takana ollut henkilö kaataa veden mukiin, jonka jälkeen alkoi taistelu kuka mukin saa...

Viiden kilometrin välein oli tarjolla myös banaanin paloja, appelsiinin viipaleita ja väillä sokerin paloja. Energiajuomaa tarjottiin pienestä mukista 20 km:ssä ja 30 km:ssä. Maalissa sai käteensä mitallin, juoksupaidan sekä tuotekassin, jossa oli leipä, energiageeli, myslipatukka ja vesipullo. Tarjolla oli myös lissä vettä 0,5 litran pulloissa, banaaneita, mandariineja sekä Red Bullia. Tämän jälkeen piti yrittää tunkeutua läpi valtava ihmismuurin (ranskalaiset tulivat perheidensä voimalla vastaanottamaan omia maaliin saapuneita sankaraitaan) kohti rantaa, jossa oli hierontateltta. Rannalta löytyi myös yksi toimiva suihku, joten vilvoittelu Välimeressä ja peseytyminen makealla mutta kylmällä vedellä onnistui. Tuntui muuten mahtavalta! Ilmaiseen hierontaan piti jonottaa varmaan puoli tuntia, mutta kyllä se taas kannatti.

Järjestelyt ei siis kaikilta osin onnistunut kovin rutinoidusti, mutta juoksreittihän on HIENO! Lähes koko matka juostaan rantaviivan tuntumassa ja silloinkin kun poikettiin rannasta oli ympäristö yhtä silmäniloa. Puoleenmatkaan asti reitti oli hyvin tasainen, sen jälkeen alkoi olla mäkisempää. Joku ylämäki taisi olla jopa 500 metriä pitkä, kaiken kaikkiaan mäkiä tuntui olevan lähes yhtä paljon kuin Helsingissä.

Nizzan ympäristö on tähänkin vuodenaikaan hieno lomakohde, vaikkei rantalomaa enää oikein voikaan viettää.

Link to comment
Share on other sites

Energiajuomaa tarjottiin pienestä mukista 20 km:ssä ja 30 km:ssä.

Eikö urheilujuomaa saanut ollenkaan? Pelkkää Red Bullia siis.

Tuo reitti on tosiaan hieno. Usein autolla siellä tullut liikuttua. Olisi kiva juosta tuo joku kerta. Pelkästään positiivista se, jos englantia ei käytetä. Kun paikallisia kulttuureja on Euroopassa vielä olemassa niin tuodaan niitä esille, eikä tehdä kaikesta pelkkää mäkdonaldssia.

Link to comment
Share on other sites

Kun paikallisia kulttuureja on Euroopassa vielä olemassa niin tuodaan niitä esille, eikä tehdä kaikesta pelkkää mäkdonaldssia.

Ei kait se, että järjestäjät tämän kaltaisessa massatapahtumassa jollakin tavalla huomioisivat myös tuhannet ranskan kieltä taitamattomat osallistujat, olisi millään tavalla pois paikallisesta kulttuurista. Luulisi ranskalaisen kulttuurin juuret olevan sen verran syvällä, ettei tällainen myönnytys vielä "mäkdonaldssistumisen" pelkoa aiheuta.

Minusta ainakin on pelkästään kohteliasta (ulkomaisia) vieraita kohtaan, että tärkeimmät tiedotukset esim. HCM:llä kuulutetaan myös englanniksi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy