Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Ensikertalaisen marakokemus


Guest Rekisteröimätön
 Share

Recommended Posts

Guest Rekisteröimätön

Tulipas käytyä Tukholmassa. MINÄ JUOKSIN MARATONIN! Vähänkö mahtava fiilis!!!! Sohvaperunasta maratoonariksi viidessä kuukaudessa :) Harjoittelukilometrejä ei tullut kuin vajaa 500 ja pitkiksiä (20km) vain 6 kpl. Maran aloitin rauhassa nautiskellen ja puolikkaan jälkeen kiristin vauhtia. Fiilis oli mahtava lähes loppuun saakka...Viimeiset kilometrit menin sisulla ja jonkinlaisen loppukirinkin onnistuin jostain löytämään.

Vähän jalat jumitti, mutta ilman mitään isompia ongelmia oli mahtava juosta, fiiliksissä vieläkin kipeitten jalkojeni kanssa! Mä olen niin myity tähän hommaan, ensi kerralla lähden hakemaan jonkinlaista aikaa. Sanokaas mikä olisi hyvä aikatavoite ensi vuonna Tukholmaan, nyt meni piirun verran alle 4.40.

Link to comment
Share on other sites

Onnittelut maratonin läpiviemisestä! Jos tuohon nyt treenasit 5kk ja seuraava tavoite on vuoden päästä, niin ei kovin helppoa ole tavoitteita vielä lähteä lukitsemaan. Jos nyt kun on "buumi" päällä ja intoa riittää juosta esim.3-4 kertaa viikko niin kehitystä tapahtuu kaikella todennäköisyydellä. Nyt kun juoksuinto on korkea niin ei muuta kun kunnon palautumisen kautta vaikka syksymmällle joku toinen mara tai vaikka puolikas, ne tavoitteet kyllä sieltä kokemuksen kautta realisoituu. Heitetään nyt porkkanaksi 4-4.15 väliin seuraava kehitysaskel???

Link to comment
Share on other sites

Ensimmäinen maraton on aina hieno kokemus. Ja kyllä ensimmäisestä maratonista saa yleensä helposti aikaa parennettua. Sanotaan nyt vaikkapa 30 minuuttia nykyisestä ajasta vuodessa, sikäli kun lenkkeilyn pitää säännöllisenä.

Kannattaa muuten rekisteröityä tälle palstalle, koska se ei velvoita mihinkään, mutta ihmiset ovat halukkaampia antamaan vinkkejä, jos on nimimerkki.

Link to comment
Share on other sites

Tämä menee jo historian tutkimuksen puolelle ja edelliselle vuosituhannelle, mutta kuitenkin. Ensimmäinen 4.41 ja toinen muistaakseni jotain 4.03. Kolmas 3.42 ja neljäs näkyy allekirjoituksesta. Ensimmäinen, toinen ja kolmas olivat peräkkäisinä vuosina, kolmannen ja neljännen väliä oli muistaakseni noin kolme kuukautta.

Neljännen ja viidennen väliä oli vuosi, ja viidennessä menikin sitten jotain 4.2x kun kuvittelin että vanhoilla pohjilla pärjää treenaamatta. Eli kääntäen, melkein tunnin huonompaankin pystyy jos kuvittelee itsestään liikoja.

30 minuutin pudotus kahden ensimmäisen välillä on helposti mahdollista jos maratonien väliä on noin vuosi ja juoksija harjoittelee aktiivisesti koko väliajan. Muutamassa kuukaudessa tekee jo tiukkaa.

Kevään ja syksyn välillä lienee vielä mahdollista, jos lähtötaso on ollut heikko ja ensimmäisellä on menty vielä vähän varmistellen. Toisella kun ottaa löysät pois ja onnistuu oikein hyvin niin puolessa vuodessakin saattaa olla mahdollista. Olisi mielenkiintoista tietää onko palstalaisista kukaan onnistunut tuossa.

Tuohon vaikuttaa tietysti ikä ja kaikki henkilökohtaiset ominaisuudet. Jollain parikymppisellä tai vähän yli, kuten itse tuolloin olin, on varmasti vähän helpompaa.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Onnea komeasta suorituksesta. Fiiliksesi on varmasti MAHTAVA vieläkin.

Toisen maran loppuaika on todella suuri veikkaus. Sinähän voisit laittaa pystyyn veikkauksen. Lähimmäksi arvanneelle/tienneelle mainetta ja kunniaa.

Omalla kohdallani eka mar meni ajassa 4:51 ja seuraava tasan vuotta myöhemmin 56 minuuttia nopeammin. Aika paljon lähti ajasta pois, mutta olihan tuossa ekan ajassa mistä ottaakin

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja kyllä ensimmäisestä maratonista saa yleensä helposti aikaa parennettua. Sanotaan nyt vaikkapa 30 minuuttia nykyisestä ajasta vuodessa, sikäli kun lenkkeilyn pitää säännöllisenä.

Kohta olisi vuosi ensimarasta, mutta en millään usko 2:26 aikaa juoksevani tänä tai seuraavanakaan vuotena :hali_hehe:

Link to comment
Share on other sites

30 minuutin pudotus kahden ensimmäisen välillä on helposti mahdollista jos maratonien väliä on noin vuosi ja juoksija harjoittelee aktiivisesti koko väliajan. Muutamassa kuukaudessa tekee jo tiukkaa.

Todistan omalta osaltani tämän väitteen oikeaksi :-) Ensimmäinen maraton 2009 elokuussa aikaan 4:18 ja toinen 2010 kesäkuussa 3:44. Ja näiden välissä ensimmäinen talvi kun oikeasti lenkkeilin säännöllisesti 30-50km viikossa, flunssien aiheuttamia lyhyitä taukoja lukuunottamatta (0-viikkoja talvella 2kpl). Jatkossa uskoisin aikaparannusten olevan sitten huomattavasti pienimuotoisempia.. minuuttien ja sekuntien viilausta lähinnä, koska nykyistä enempää en vaan millään ehdi juosta. Lenkkien laatua on toki mahdollista parantaa vaikka määrät pysyisikin samana.

Link to comment
Share on other sites

Yleisesti ottaen se kuinka paljon voi parantaa aikaansa ensimmäisen maran jälkeen riippuu lähtötasosta. Itse juoksin ensimmäisen maratonini n. 1,5 vuotta säännöllisen juoksuharrastuksen aloittamisesta ja siihen mennessä oli jo tyhjät vedetty pois. Parannukset ovat olleet muutaman minuutin luokkaa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy