Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Mitä on lenkkeily?


Yammis
 Share

Recommended Posts

Kysymys tuntuu tietysti kummalliselta, kaikkihan tietävät mitä on lenkkeily, sehän on...niin, mitä se itse asiassa on? vastaus ei olekaan niin helppo, mitä voisi kuvitella.

Kysyn tätä siksi, että kun luin taannoin juttua eräästä julkkiksesta, joka ilmoitti harrastuksekseen mm. lenkkeilyn, ja kun lukemattomat ihmiset ilmoittavat harrastavansa "lenkkeilyä" niin aloin miettimään koko lenkkeily- termiä ja sen lenkki-perusmuotoa.

Mistä me puhumme kun puhumme lenkkeilystä, mitä tämä termi pitää sisällään, koko termi on loppujen lopuksi hyvin hämärä, mitä ihminen tekee, kun hän lähtee lenkille?

Ja onko muissa kielissä tätä vastaavaa termiä, en tiedä kun en ole kieliasiantuntija, ainakaan englannin kielessä ei tietääkseni ole.

Lenkkeilyllä noin yleisesti kai ymmärretään sitä, että henkilö lähtee ulos, kiertää jaloin jonkin reitin ja palaa takaisin kotiin, lenkkeily siis olisi yleisnimitys jaloin tapahtuvalle ulkona harrastetulle eteenpäin vievälle liikkumiselle, tapahtuipa tämä jaloin liikkuminen sitten kävellen, hölkäten tai juosten, mutta entä jos tämä liikkuminen tehdään pyöräillen, hiihtäen, luistellen tai rullaluistellen, voidaanko edelleen puhua lenkkeilystä? Eli missä kulkee raja, hyväksytäänkö apuvälineillä tapahtuva ulkona eteenpäin vievä liikkuminen edelleen lenkkeilyksi?

Ja mistä koko termi lenkkeily on tullut suomen kieleen? Itse arvelen sen alkuperän olevan armeijasta lähtöisin, siellähän on ollut ammoisista ajoista tapana juosta ennen aamupalalle menoa kasarmin tms. armeijan rakennuksen ympäri ja tästä on peräisin sana "lenkki", eli juostaan jonkin ympäri, eli kun kävellään/juostaan lenkki, se on lenkkeilyä.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Kaikki julkkiksethan harrastavat lenkkeilyä.

Lenkkeily on jaloin tapahtuvaa ulkona liikkumista. Se voi olla kävelylenkkeilyä, jos on sauvat mukana niin se on sauvakävelyä tai sitten juoksulenkkeilyä. Se taas mitä on juoksu on eri asia. Pyöräily taas on pyöräilyä jne. Se taas mikä on harrastamista on eri asia. Jos käy kaksi kertaa vuodessa kävelyllä ulkona on kai varmaankin lenkkeilyä?

Itse harrastan yksinkertaisesti vaan liikkumista tai kuntoliikuntaa.

Link to comment
Share on other sites

Itse tulee myös käytettyä lenkki sanaa, mutta yleensä siihen alkuun tulee tähdennys täydentämään lenkin motiivia, mikä on yleensä se perinteinen juoksulenkki, hiihtolenkki jne...

Mutta kait taviksista on kivempi sanoa, että he harrastavat lenkkeilyä kun tarkoittavat nimenomaan sitä satunnaista kävelyä pitkin ja poikin mantuja. Kävely on liian banaalia... Usein kyllä lenkin tarkoitus käy selville asiayhteydestä.... Menee filosofiseksi tämä mietiskely...

Link to comment
Share on other sites

Suomessahan yleensä halutaan luulla ja uskoa, että suurinpiirtein kaikki on keksitty täällä. Niin 'lenkkelynkin' kohdalla. Alkujaan kuitenkin toisin:

Maailmalla syntyi 60-70 -lukujen taitteessa "jogging"-muoti, joka sitten kääntyi suomeksi "hölkkä". Kun 'hölkkä' ei sanana juurtunut sen sivumerkitysten vuoksi käyttöön, korvautui se 'juoksulenkkeilyllä'. Sehän puolestaan on toivottoman pitkä sana, joten se lyhentyi muotoon 'lenkkeily'. 'Lenkkeily' tarkoitti siis alkujaan 70+ -luvulla joggingin kaltaista kevyehköä kunnon vuoksi juoksentelua ilman kilpailullisia tavoitteita. Sen jälkeen se on individualisoitumiseen seurauksena, kieleen liittyvän tavanomaisen epäselventymiskehityksen myötä alkanut tarkoittaa, mitä kukin puhuja milloinkin haluaa sen tarkoittavan.

Ja tämähän on sitten ehdoton totuus asiasta.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Maailmalla syntyi 60-70 -lukujen taitteessa "jogging"-muoti, joka sitten kääntyi suomeksi "hölkkä". Kun 'hölkkä' ei sanana juurtunut sen sivumerkitysten vuoksi käyttöön, korvautui se 'juoksulenkkeilyllä'. Sehän puolestaan on toivottoman pitkä sana, joten se lyhentyi muotoon 'lenkkeily'. 'Lenkkeily' tarkoitti siis alkujaan 70+ -luvulla joggingin kaltaista kevyehköä kunnon vuoksi juoksentelua ilman kilpailullisia tavoitteita.

Kyllähän "lenkki" ja "lenkkeily" tällaisina ulkoliikuntaa/harjoittelua tarkoittavina termeinä ovat suomen kielessä paljon tuota vanhempia. Ainakin jo 1900-luvun alussa sitä on käytetty (mm. Paavo Nurmi harjoittelustaan kertoessaan puhui "maantielenkeistä").

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy