Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Lumenpudotus katoilta


nylykky
 Share

Recommended Posts

Paljon on ollut mediassa keskustelua siitä, että lumikuorma kasvaa liian suureksi ja lumet pitäisi pudottaa katoilta. Asian on helppompi omakotitaloissa, jossa omistaja on vastuussa itse.

Miten asia on esim. rivitaloyhtiössä? Kenen pitäisi aloittaa pudotuskeskustelu (huoltoyhtiö, isännöitsijä..) ja kenen pitäisi päättää pudotetaanko lumet vai ei? Kuinka hyvin vakuutus korvaa mahdolliset vahingot ja kenen vastuulle lopulliset vahingot tulevat? Kuka on oikea henkilö pudottamaan lumet, jos niin päätetään tehdä?

Onko kenelläkään tietoa siitä, onko suomessa yhdenkään asuintalon katto romahtanut.

Lumityöt ovat muuten mahtavaa kuntoilu, mutta jossain tapauksessa aika vaarallista kuten lehdistä on voinut lukea.

Link to comment
Share on other sites

Jos lumet rämähtää katolta esim. postinkantajan päälle (tai jonkun asukkaan), niin kyllä taloyhtiön hallitus ja erityisesti hallituksen puheenjohtaja on aika kusessa (=suorassa korvausvastuussa).

Vakuutukset eivät tällaisia odotettavissa olevia vahinkoja korvaa (ehkä joku laajin vastuuvakuutus voi olla poikkeus).

Taloyhtiöiden hallituksilla ei käytännössä siis ole paljoa valinnanvaraa, vaikka lumikuorma ei katon kestokykyä uhkaisikaan. Näin toimittiin myös meidän paritaloyhtiössä ja hyvä olikin, sillä katoilta pudotetun lumimäärän tajuaa vasta kun se on maassa, eikä ikkunoista näe enää ulos!! Jos se määrä rämähtäisi ihmisen päälle, niin sieltä parin metrin syvyydestä olisi aika hankala huudella naapuria apuun...

Link to comment
Share on other sites

Taloyhtiö eli käytännössä siis hallitus myös vastaa siitä, jos lumenpudottajat työskentelevät katolla esim. ilman turvavaljaita ja lumenpudottajalle jotakin sattuu.

Suurin osa lumien mukana tulleita on kuitenkin omakotitalon omistajia ja asukkaita. Kyseiset henkilöt ovat tottuneet itse lumet pudottamaan. Eikä omakotitaloissa ole välttämättä mahdollisuutta kiinnittää turvavaljaita, varsinkin jos on kattorakenteita ns. eritasoissa tai rakennettu myöhemmin jotain laajennusosia.

Isälleni meinasi käydä todella pahadti muutama talvi sitten eli oli jo tulossa pois katolta, kun lumi lähti liikkeelle ja tippui terassille. Isäni selvisi aivotärähdyksellä. Jos hän olisi tippunut terassin kaiteelle/portaisiin, sitten tilanne olisi ollut paljon vakavampi. Samana päivänä oli myös naapurin mies tullut lumien mukana alas ja hän selvisi vieläkin vähemmällä.

Link to comment
Share on other sites

On se luojan lykky, et mein katolta lumet tulee itekseen alas ja vieläpä aika nopsaan. Ainoa homma sit onkin se kulkureittien kolaus. Mut, jos sen ottaa positiivisesti, niin todella hyvää kuntoiluahan se on. Eipä tartte lähteä lenkille muutaman tunnin aherruksen jälkeen. Liekö siinä aineksia ihan voimaharjoittelusta. :weightlifter:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy