Jump to content
Juoksufoorumi.fiRecommended Posts

Hei,

Olen nyt juossut parin vuoden ajan - joskus säännöllisemmin ja joskus taas täysin sattumanvaraisesti. Tilanteesta huolimatta olen saanut vaivakseni säärikivun, joka alkaa vähän ajan kuluttua aloituksesta ja päättyy noin 20 min.-40 minuutin kuluttua, jolloin juoksu alkaa kulkea. Vauhtini ei ole huima vaan hyvin rauhallinen. Aiemmin juoksin pronaatiotuetuilla lenkkareilla, jotka hyvin naftit. Sitten hankin ilman pronaatiotukea olevat lenkkarit, joissa pituutta reilummin. Näissä kuitenkin jonkin verran oikeassa jalassa keskivarpaan puutumista lenkin jatkuessa. Hieroja sanoi, että vaiva voi tulla liian nafteista lenkkareista mutta vaiva jatkuu nyt myös uusissa lenkkareissa.

Juostessani viimeksi maratonin Amsterdamissa oli silloin samaa säärivaivaa ja jouduinkin juoksemaan hyvän matkaa päkiäaskeleella, jota en kuitenkaan halua jatkuvasti tehdä. Nyt olen aika neuvoton vaivani kanssa. Sinänsä jännä vaiva, että häviää viimeistän 40 minuutin kuluttua aloituksesta. Kuitenkin siinä mielessä inhottava vaiva, että syö vahvasti motivaatiota lähteä erityisesti lyhyemmälle lenkille, jolloin kestää noin puolet lenkistä. Olisiko siis jollakin antaa vinkkiä mitä pitäisi tehdä, jotta vaiva helpottaa? Kiitos jo etukäteen.:hali_knuffl_rein:

Link to post
Share on other sites

Penikat? Tuolla ongelmat-osiossa tuosta pitkät pätkät. Muita syitä voi olla vissiin myös monia.

Aiiiii, elä virka penikoista ;) just pääsemässä eroon. Jos siis kyse on penikoista, niin ainoa ja paras hoito on lepo ja kuuma/ kylmä hoito sekä kipeän paikan hieronta. Nää toimi miulla, jotku vetää buranaa, mut siitä en osaa sanoa kun en kokeillu. Minulla myös alkuun kipeä ja lämmetessä hävis, mutta kun en tajunnu antaa lepoa jalalle niin se paheni niin pitkälle että pelkkä kövely tuotti kipua.

Link to post
Share on other sites

Sinänsä jännä vaiva, että häviää viimeistän 40 minuutin kuluttua aloituksesta. Kuitenkin siinä mielessä inhottava vaiva, että syö vahvasti motivaatiota lähteä erityisesti lyhyemmälle lenkille, jolloin kestää noin puolet lenkistä.

Kyllä tuo haiskahtaa penikoilta. Erityisen tuttu vasta pahenevassa vaiheessa on tuo kivun poistuminen kuin jalka vaatisi aina vain pidemmän aikaa "lämpenemiseen". Sitä kun jatkaa ja jatkaa, niin toipuminenkin kestää ja kestää, kun juoksemisen hetkeksi ymmärtää lopettaa. Hakusanaksi "Penikkatauti" ja vinkkejä alkaa irtoamaan (kylmäkäsittely, hieronta, joka enempi muistuttaa repimistä jne.).

Link to post
Share on other sites

Kyllä tuo haiskahtaa penikoilta. Erityisen tuttu vasta pahenevassa vaiheessa on tuo kivun poistuminen kuin jalka vaatisi aina vain pidemmän aikaa "lämpenemiseen". Sitä kun jatkaa ja jatkaa, niin toipuminenkin kestää ja kestää, kun juoksemisen hetkeksi ymmärtää lopettaa. Hakusanaksi "Penikkatauti" ja vinkkejä alkaa irtoamaan (kylmäkäsittely, hieronta, joka enempi muistuttaa repimistä jne.).

Ja tähän lisäisin, että ei kannata panikoitua vaikka penikoituukin (penikkatautisten vitsi heh ;) ) siis miulla tuli järki päähän (vain tätä asiaa koskien) lokakuun puolivälissä 2009 ja siitä eteenpän skikeilin, pyöräilin, crostraineria, vesijuoksua, punttista, hiihtoa jne..... eli yritän sanoa että kuntoa voi ylläpitää ja kehittääkkin muilla lajeilla. Marraskuu 0km juoksua, joulukuu 1km ja tammikuussa taisin juosta jo 25km (muistaakseni), nyt helmikuussa taitaa mennä yli 120km. Ite alotin juoksemisen tosi pienin annoksin muiden lajien ohessa. Ainakin nyt on kivut ja tuntemukset hävinneet, tosin ittelläni suuri apu on ollu -5kg painon pudotus. Ja vielä se, että pidä huoli lenkkikenkiesi vaimennuksien kunnosta, sillä itse epäilen oman vammani yhtenä aiheuttajana loppuunajettujen kenkien jääräpäistä käyttöä, liian lyhyen marapalautumisen ohella.

Link to post
Share on other sites

Edellisen viestin pointti siis se, että ei ole olemassa mitään 'penikkapuolta'. Siellä säären sisäpuolella voi tuntua yhtä hyvin lihasaition paine, luukalvon tulehdus kuin rasitusmurtumakin.

Nämä taas voivat johtua liiasta treenistä, tottumattomuudesta juoksuun, ylipainosta, huonoista kengistä, kenkien vaihtamisesta, alustan vaihtamisesta, yksitoikkoisesta harjoittelusta, huonosta askelluksesta, huonosta lihaskunnosta, lisää-tähän-joku-jolla-saat-sääret-kipeäksi...

Link to post
Share on other sites

Sääriluun sisemmälle puolelle tuleva kipu on kuulemaa usein ylipronaatiosta johtuvaa. Eli jos kipu ei ole siellä penikkapuolella, voi olla tätä. Johtuu jalan virheasennosta. (fysiatrin kertomaa). Ratkaisu ehkä oikeankokoiset pronaatiotuetut kengät?

"PENIKKATAUTI" tarkoittaa lääketieteellisesti sitä, että pohjelihas kasvaa nopeammin, kuin sitä ympäröivä lihaskalvo eli lihaskalvo ei anna tarpeeksi periksi lihaksen kasvulle, tämä aiheuttaa kivun sääreen, joko sisä - tai ulkosyrjään ja mahdollisen tulehduksen. Syy voi olla pohjelihaksen ylikuormittuminen (johtuen esim. jalkaterän virheasennosta, kuten ylipronaatio) tai yhtäkkinen liiallinen harjoitusmäärän nostaminen, jolloin pohkeet ovat kovilla. "Penikkataudin" paras hoito on käydä alaraajoihin erikoistuneella fysioterapeutilla, joka tarkastaa askelluksen ja juoksukengät. Pelkkä hierominen, kylmä jne. ei vaivan alkuperää poista, saattaa helpottaa hetkellisesti, mutta oireen alkuperäinen syy kannattaa selvittää tarkemmin.

Link to post
Share on other sites

Suuret kiitokset vinkeistä. Vaikuttaa siltä, että penikoista saattaa olla kyse. Lepoa on tässä jo yritetty, sillä olen viettänyt lokakuun maratonilta asti lepoa. Kävin viime viikolla kokeileen lenkkiä ja vaiva entisellään. Taitaa olla niin, että lepo ei nyt enää auta. Hierontaakin olen yrittänyt toteuttaa.

Tilasin nyt iimein ajan lääkärin vastaanotolle, jotta voidaan tutkia onko kyseessä penikat ja mitä niille voidaan tehdä. Varmaan se, että on pari vuotta vetänyt hampaat irvessä kipeillä säärillä, on tehnyt omaa tuhoaan. Nyt alkaa kyllä jo riittää tää homma sillä juoksusta en aio luopua. Toukokuussa Helsingissä puolikas ja syksyllä aion mennä kolmannen maratoonini. Että silleen...

Link to post
Share on other sites

"PENIKKATAUTI" tarkoittaa lääketieteellisesti sitä, että pohjelihas kasvaa nopeammin, kuin sitä ympäröivä lihaskalvo eli lihaskalvo ei anna tarpeeksi periksi lihaksen kasvulle, tämä aiheuttaa kivun sääreen, joko sisä - tai ulkosyrjään ja mahdollisen tulehduksen... Pelkkä hierominen, kylmä jne. ei vaivan alkuperää poista, saattaa helpottaa hetkellisesti, mutta oireen alkuperäinen syy kannattaa selvittää tarkemmin.

Kun Vilho ei ole kirjoittanut tähän ketjuun lisää, minun on suorastaan pakko.

Voimme toki kutsua penikkataudiksi säären etupuolen ongelmaa tai mitä vaan säären alueen kiputilaa. Lääketieteellisesti katsoen tilanne ei ole mielestäni ole kuitenkaan näin. Ja jos pohjelihaksella tarkoitetaan kaksoiskantalihasta (m. gastrocnemius) tai leveää kantalihasta (m. soleus), niin edelleenkään ei mene ihan oikein. Ko. lihakset muodostavat takimmaisen pinnallisen lihasaition, jonka ongelmat voivat kyllä altistaa penikkataudille. Penikkatautiin on enemmänkin "syyllinen" takimmainen syvä lihasaitio, lihaksina ovat takimmainen säärilihas (m. tibialis posterior) ja varpaiden koukistajat. Kaksi muuta lihasaitiota ovat etummainen ja ulommainen. Etummaisen aition muodostavat mm. etummainen säärilihas (m. tibialis anterior) ja varpaiden ojentajat. Ulommaisen aition muodostavat pitkä ja lyhyt pohjelihas (m peroneus longus ja brevis). Tässä kaikille lyhyt anatomian oppimäärä aiheeesta säären alueen lihakset!

Suora lainaus Urheiluvammat-kirjasta:"Takimmaisen syvän lihasaition krooniset kiputilat voivat lisätä lihaksen sisäistä painetta. Lihasten työskennellessä tämä paine ja lihasten supistukset voivat yhdessä aiheuttaa vetojännitystä...sääriluun sisäsärmässä, joka voi tulehtua".

Penikkatauti on siis mielestäni sääriluun sisäsivun luukalvon tulehdus. Säären etupuolen kiputilasta käytän itse termiä "penikkataudin tapainen tila".

Hierominen, kylmähoito, tulehduskipulääkekuuri, korvaavat harjoitteet ym. voivat poistaa ongelman, varsinkin vaivan alkuvaiheessa. Mahdollisimman nopeasti pitäisi tähänkin ongelmaan reagoida.

Voin toki olla väärässä, korjatkaa ja lisätkää vapaasti!

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Olen nyt ottanut neuvosta vaarin ja käyttänyt sääriin kylmä-lämmin hoitoa (voidetta). Lisäksi aloin kokeilla erilaista askellusta sen lisäksi, että menen nyt lenkin aluksi kävellen jonkin matkaa. Ihme kyllä, suurin osa lenkeistä on nyt sujunut ilman säärikipua. Varmasti nämä kaikki osaltaan ovat auttaneet pääsemään eroon säärikivusta. Näköjään voi käydä niinkin, että vaikka on tullut taaperrettua lenkkipolulla jo lähes kolme vuotta, niin vasta nyt olen oivaltanut juoksuaskeleen syvimmän olemuksen idean. Toivoa siis on!

Link to post
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

Voit nyt heti vastata ketjuun ja rekisteröityä myöhemmin. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy