Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Janne Holmenin maratonohjelmat


Yammis
 Share

Recommended Posts

http://www.juoksija-lehti.fi/Default.aspx?tabid=3167

Juoksijan nettisivuilla siis Holmenin maratonohjelmat kolmelle eri tavoiteajalle, tutkikaa ja kommentoikaa.

Itseäni miellytti ohjelman yksinkertaisuus, ja erityisesti se, ettei ohjelmassa piperretä sykkeiden kanssa, vaan linja on aivan toinen, on tietty aika, missä lenkki pitää juosta, harjoitelu määrittyy siis kellon mukaan, tästä pidän, eihän varsinaisella maratonillakaan ole sykkeillä väliä, vaan juostaan kelloa vastaan, tavoiteena tietty aika, tämä on selkeää ja yksinkertaista, ja sama ajatus on treeneissäkin, totutetaan elimistö tiettyyn vauhtiin, harjoituskertoja on viikossa vain kolme, tämä on vähän toisenlaista kuin joku pk-hiippailu, missä vahditaan sykkeitä, ja toki kun kunnolla JUOSTAAN, niin pitääkin olla välipäiviä palautumista varten, ja onhan ohjelmassa toki kevyitäkin, palauttavia viikkoja.

Mutta siis tämä yleisperiaate näissä Holmenin ohjelmissa, että juoksuvauhti on se, joka määrittää harjoituksen rasittavuuden, eikä suinkaan sykkeet, miellyttää ainakin minua.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Olipa tosiaan erilainen kuin mitä muut ohjelmat:

- Lähes koko ajan vain 3 treeniä viikossa ja kilometrit luokassa 50-60 per viikko.

- 35 km lenkit

- Palautusviikolla kilometrit ovat samat kuin normiviikolla, mutta lenkit kevyitä. Ihan heti ei tulisi mieleen 24 km lenkki palautusviikolla, jossa aikaa menee pitkälti yli 2h

- 10 viikkoa putkeen vedetään pitkiksiä

Menee ihan toiseen suuntaan perusmallina kuin mitä tähän mennessä on ohjelmaani rakennellut (vähintään 5 treeniä viikossa; mieluummin lyhempiä usein kuin pidempiä harvemmin).

Ihan purematta en tuota nielaise, mutta pari pointtia ainakin poimin

- pitkien lenkkien viimeiset kilometrit aikarajoineen

- lisää pitkisten määrää (ehkä).

Link to comment
Share on other sites

No poikkeaa tavanomaisesta joo. En nyt ihan aloittelijalle suosittelisi, sen verran kovat on nuo viimeiset 2 kuukautta, 6 * 30-35 km, lenkin lopussa lähellä maratonvauhtia, ei ole ihan helppoa...

Minä voisin itse asiassa kokeilla tätä sellaisenaan, seuraava maraton on Forssassa kesäkuussa ja ohjelman viikkokilometrit on samalla tasolla mitä olen aikaisempina vuosina juossut. 35:ia en ole tosin koskaan tehnyt. Sekaan voisin heittää ainakin pari kympin kilpailua ja puolikas. Ja taitaa nuo alkutekstissä mainitut 3-5*10-15s rennon kovaa kerran viikossa olla ihan tarpeen, muutenhan vauhtiskaala on tosi suppea.

Katsotaan olenko kesäkuussa ihan rikki vai paukkuuko ennätys Forssassa. Vaihtelu virkistää.

Link to comment
Share on other sites

Mielenkiintoiselta näyttää tuo runko ja perusperiaatehan näyttää olevan se, että juostaan moniin muihin ohjelmiin verrattuna kovemmalla vauhdilla ts. lähellä maratonvauhtia. Itse olen ajatellut tehdä tavoitevauhdilla vähintään kerran viikossa tasavauhtisen juoksun, jota pikkkuhiljaa pidennän sinne 20km saakka kevään edetessä. Näin elimistö "oppii" juoksemaan taloudellisesti juuri tavoitevauhdilla. Yks hyvä kysymys on se, että onko sitten esim. 3h tavoittelijalle hyödyllistä juosta 6-7 min vauhdilla kuten minä ainakin teen viikoittain? Holmenin ohjelmassahan tällaisia lenkkejä ei ole ollenkaan vaan se on lepoa..

Link to comment
Share on other sites

Kiinnostuin sinä mielessä, että jäisi aikaa muuhunkin urheiluharrastamiseen, kuten hiihto, sali-crossing, skiket ja soutu. Tuo 3:45 voisi olla kokeilemisen arvoinen. Sen verran kalenteria katselin, että Forssa sattuisi hyvin hollille, jos lähiaikoina aloittaisi. Itselläni kauden avaus lienee Tuusulan maraton ilman kummempaa aikatavoitetta. Forssan voisi ottaa sitten tavoiteaika maraksi. Hiukan kyllä epäilytttää säilyykö ehjänä reipasvauhtisista pitkistä lenkeistä.

Link to comment
Share on other sites

Täytyy myöntää että todella mielenkiintoinen ohjelma. Ehkä me amatöörit vouhotetaan liikaa, yksinkertainen on kaunista. Kun juostaan niin keskitytään siihen ja tehdään se kunnolla, ja kun on levon paikka niin sitten levätään. Olin jo vakaasti päättänyt etten koskaan juokse maratonia aikatavoite mielessä mutta mutta ...

Link to comment
Share on other sites

Entä se 5:45-ohjelma?

Nuo Jannen ohjelmat on selvästi suunnattu tosikuntojuoksijoille eikä peruskuntojuoksijoille. Otsikkohan Juoksijan sivuiila sanoo ohjelmien olevan kuntojuoksijalle. Jos voi aikaisemman juoksukokemuksensa perusteella realistisesti tavoitella aikoja alle neljän tai jopa alle kolmen tunnin, voivat nuo pitkät ja kohtuullisen vauhdikkaat lenkit olla aivan järkeviä. Etenkin kun palautumiselle annetaan aikaa.

Vaan eivät sopisi minunlaiselleni taapertajalle.

Link to comment
Share on other sites

Nuo viikkokilometrit yhdistettynä "maraton läpi" -teemaan... ei välttämättä toimi.

Joo ei toimikkaan, joten maalaisjärkeä toivottavasti käytetään. Eikä niin kuten itte aikoinaan kun alottelin 15v puntin noston "bodaa arnoldin kanssa" jossa tehtiin roppa 3-4 kertaa läpi viikossa. Mutta ei ollunna rasvoo ropassa ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy