Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Realistinen tavoite Kuopio pikamatka 7.8.2010?


BigWave
 Share

Recommended Posts

Terve,

Tavoitteena suorittaa ensimmäinen tri-kisa 2010 ja ajattelin että Kuopion pikamatka voisi olla sopiva paikkaa yrittää.

Pohjatiedot: 31v Mies, 185/93, 2009 huhtikuussa aloitettu hölkkäilemään ja kesäkuussa 1/2-mara 2:36, syyskuussa 2:14. Kilsoja takana vasta reilut 700km.

Syksyllä käyty uintitekniikkakurssilla ja perusvauhdilla ilman pyörähdyskäännöstä 25m altaassa 50m menee normaalivauhdilla 50-55s.

Kuntopyörää tahkottu nyt syksyn aikana jalkojen reistaillessa tai kelin masentaessa n. 1500 km ja Tunturin mittari näyttää matkavauhdiksi noin 1.58min/km sykkeiden ollessa 120-125.

Maksimisykkeenin on oudon alhainen 181 ja leposyke n. 50. Punttitreeni on tullut harrastettua n. 15 vuotta mutta kohtuudella.

Kysyisinkin nyt teiltä arvon viisaiden komitea, mihin mulla voi rahkeet riittää ensi vuonna pikamatkalla. Itse arvioisin tällä hetkellä kuntoni olevan:

Uinti:13-15min

Pyöräily:40 min (hybridi Crescent - mahdollisesti vaihtuu Bianchi via Nirone 7, Aluun tai Alu Carboneen)

Juoksu: 5km ~n.25 min

Total arvio: 1h 20 min - 1h 25min

Tämän vuoden tuloksia tutkimalla huomaa että tuolla ilmeisesti kehtaa juuri ja juuri mennä kuntosarjaan.

SM-lähdössä viimeisen aika tänä vuonna oli 1:18 ja toiseksi viimeisen 1:08. Mitä mieltä olette mihin 7-10h viikkopanostuksella voisi parantaa aikaa elokuun kisaan mennessä? Itse olen huomannut että juoksu on mulle vielä selkeästi tehokkain kunnon parantaja ja painon pudottaja joten painotan siihen aika paljon, tarkoituksena on vetää 1/2 mara laku kesästä noin 1:50 ja loppukesälle ensimmäinen kokomara 4h-4.15h.

Vinkkejä, arvioita jne kaivataan. Viime viikonlopppunatein ensimmäisen yhdistelmä harjoituksen 60km/5km ja se meni suht lepposilla sykkeillä 2:35:een. (2h / 35 min).

Rohkaisua kaivataan että sm-lähtöön olisi edes pienet mahdollisuudet mennä nolaamaan itsensä :)=

BigWave

Link to comment
Share on other sites

No hitto, mukaan vaan!

Ihan hyvältähän tuo treeni kuullostaa. Ekoihin kisoihin ei minusta kannata kauhean kovia tavoitteita laittaa, vaan fiilistellä ja nautiskella ja ottaa lajia haltuun.

Sprintti kilpailumielessä vaatii hirvittävän kovaa vauhtikestävyyttä, mutta matkanahan se on varsin inhimillinen ihan aloittelijallekin.

Perustana kaikelle on hyvä lajitekniikka, joten suosittelen hakeutumaan paikalliseen seuraan ja etsiä kokeneempia harrastajia joilta kinuta sitten vinkkiä.

Välinepuoli on myös ihan merkittävä asia, etenkin fillari. Että kyllä maantiepyörällä tulet kovempaa ajelemaan kuin hybridillä...

Link to comment
Share on other sites

Tervetuloa!

Tuo 7-10 h/vko treenimäärä on todellakin riittävästi, etenkin kun et liene alunperinkään mikään sohvaperuna. Kun olet näin ajoissa liikkeellä, ehdit oikeanlaisella treenillä kehittymään vielä vaikka kuinka nopeaksi elokuuhun mennessä. Sähän ehdit treenaamaan teoriassa 34 vko * 8,5 h = monta sataa tuntia!

Aikoja on paha veikata, arvioit itsekin varmaan eri tavalla keväämmällä, mutta näistä:

Uinti:13-15min

Pyöräily:40 min (hybridi Crescent - mahdollisesti vaihtuu Bianchi via Nirone 7, Aluun tai Alu Carboneen)

Juoksu: 5km ~n.25 min

veikkaan että ainakin juoksu menee rivakammin, jos meinaat neljän tunnin hujakoille marata. Myös pyöräily (tulevalla täyshiilikuitupyörälläsi..) taittunee hieman tuon alle, jos nuo kuntopyöräilyt mitään osviittaa antaa. En tunne Kuopion kisaa, mutta joissain kisoissa vaihtoihin uppoaa runsaasti aikaa, se tietty vaikuttaa tulokseen.

Ja mitä pyöränhankintaan tulee, sen suunnitteluun saanet uppoamaan about saman verran aikaa :hali_hehe:

Link to comment
Share on other sites

JiiVee ja Pölhö,

Kiitoksia vastauksistanne, ne kannustavat ereenpäin, lisävinkkejä ja arvioita kehittymisestä otan kuitenkin erittäin mielelläni vastaan. Huomasin tuossa juuri että ainakin tänä vuonna on perusmatkan SM:n yhteydessä ollut kuntosarja jossa matka ollut 500/20/5 eli jos tuollainen on myös ensi kesänä niin sinne voisin mennä testaamaan kykyjäni ja niiden tulosten perusteella sitten miettiä osallistuako pikamatkalla sm-lähtöön vai kuntosarjaan. Kuntosarjassa pääsisi tietysti paremmin mies miestä vastaan kisaamaan. Täytyy kuitenkin koittaa pitää tavoitteet korkealla :)

No, täytyypi tässä vielä kärvistellä reilu tunti töissä ja sitten lähteä iskemään pk-lenkkiä :hali_knuffl_rein: pimeille metsäteille.. Onneksi vihaiset naapurit koirat ovat kovia kirittämään :)

Kuuluuko kenelläkään juoksuvarustukseen vesuria, 22 millistä tai pippurisumutetta, hehheh?

BigWave

Link to comment
Share on other sites

Valitettavasti täällä Hämeen korvessa ei ole paikallista seuraa joten yksin on yritettävä eteenpäin tallustaa. Saapahan ainakin oppia omista virheistään eikä voi muita syytellä.. Ei vaan, olis todella hienoa kun olis pitkille juoksu ja kevään pyörä/yhdistelmälenkeille samantasoista seuraa.

BigWave

Link to comment
Share on other sites

Valitettavasti täällä Hämeen korvessa ei ole paikallista seuraa joten yksin on yritettävä eteenpäin tallustaa. Saapahan ainakin oppia omista virheistään eikä voi muita syytellä.. Ei vaan, olis todella hienoa kun olis pitkille juoksu ja kevään pyörä/yhdistelmälenkeille samantasoista seuraa.

BigWave

Riippuen tietenkin missäpäin Hämettä, koska Hämekin on aika laaja alue...

Itsehän puuhastelen myös triathlonharrastuksen kanssa täällä Kanta-Hämeessä. Tuo nykyinen fillarisi on todella tuttu, se kun löytyy myös omasta autotallistani. Itseasiassa sillä tuli vedettyä retkeilymielessä 2008 tuo meidän ensimmäinnen kotiratatriathlon, mutta eihän sillä kovaa pääse. Pari viikkoa sitten ennen tämän vuotista rypistystämme sain lainaan kaverin maantiepyörän, ja onhan todellakin eri laji kyseessä. Periaatteessa pystyy palauttelemaan samalla vaudilla, kun mitä hybirillä pääsi kun veti täysillä. Ja huiput sitten on aivan erikseen. Omallakin kunnolla oli aika komeeta, kun pystyi pitämään +40km/h vauhtia aika pitkäänkin suoralla maantiellä.

Itse veikkaisin pölhön tapaan, että tuo fillarointi menee vauhdikkaammin kuin 40 minuutissa. En tiedä Kuopion rataprofiilia, mutta itse ainakin suht vähäisellä pyöräilyllä kellotin testinä 33km:n suht mäkisellä triathlonlenkillämme 28 km/h:n keskarin ja tuultakin oli. Varmasti pystyn vetämään saman lenkin paljon kovempaa 8kk:n reenauksella. Lisäksi on muistettava, että pikamatkallahan kaiketi saa fillaroinnissa peesata, ja sillonhan vasta lujaa mennäänkin.

Uinnista en tiedä. Eiköhän se kuitenkin mene tuohon haarukkaasi kevyesti (13-15min). Ja juoksu taas menee ehkä reilustikin alle 5min/km. Riippuen vähän tietenkin miten sitä harjoittelet.

Joten ennustetaan kirjoittamasi pohjalla, että uinti menee 14min, pyöräily hyvällä peesillä 35min ja juoksu 23min eli 1.12 ja mitä sitten vaihtoihin vielä menee... Voisi olla aika hyvä tavoite meikäläisellekin. Tosin en itse (ainakaan vielä) ole kiinnostunut Kuopioon asti reissaamisesta reilun tunnin suorituksen takia.

Ehdottomasti siis kannattaa lähteä mukaan. On sääli, että Suomessa (kai) puuttuu sm-tason triathlontapahtumista ns. "sunnuntaiurheiljat". Varmasti näkyvyyttä tulisi lajille lisää, jos tapahtumassa (myös sm) olisi 5-10 kertaa enemmän harrastajia.

Ja itsehän meinaan myös mennä itseni "nolaamaan" todennäköisesti Nokialle viikkoa myöhemmin (vielä pitäisi fillari hommata), joten "nolaa" sinä ihmeessä viikkoa aikaisemmin. Tuloslistasta löytyy aina myös häntäpää. Ei ole yhtään häpeä olla siellä. Wihassa tuli tuokin huomattua. Ja Vanajavesiuinnissa, kun porukka hävisi aika nopeasti horisonttiin ja itse jäin uimaan niiden 55v brittituristien kanssa. Vaikka pidän itseni kuitenkin normiväestöön suhteutettuna hyvänä uimarina. Kovia miehiä ja naisia ovat kuitenkin jo kaikki, jotka pelkästään uskaltautuvat starttiviivalle. Nekin joilta matka jäi kesken. Toivottavasti pölhö Wihan haavat ovat jo arpeutuneet (tiukalla triahlontreenillä?). Ensi vuonna uudestaan?

EDIT: Rupesin tässä miettimään että saako sm-statuksen kilpailussa peesata, vaikka kyseessä on pikamatka. Nokialla ei saa (edes kuntosarjassa) se on selvä, mutta entä noissa muissa kisoissa. Liiton sivuilta löytyi epämääräisesti sännöistä "jos ei toisin mainita-pykälä" joten lienee aika kisakohtaista?

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

heh, jotkut on sitä mieltä, että Suomen kisoissa on lähes yksinomaan kuntoilijoita..

Totta toisaalta tuokin, lähinnä ajattelin sitä, että noista kisoista tuntuu puuttuvat ne oikeat KUNTOILIJAT. Jos jossain HCM:llä on joku 5000 juoksijaa ja HCR:llä yli 10000, niin tuolla harrastajien kirjo on aika laaja. Mikä sitten ongelmana triathlonin puolella, että harrastajamäärät ovat paljon vähäisemmät. Ei sen fillarista ainakaan luulisi olevan kiinni, koska tour de Helsingissä kuitenkin oli noin 1300 pyöräilijä... uinnistako kiinni..? kuitenkin Nokialla oli vain alle 100 kilpailijaa, ja vaikka aikaraja on se 16h, niin aika vähän kilpailijoita oli haarukassa 12-16h. Vähän sama kun Helsinki city maratonilta puutuisivat ne 4.00-6.00 juoksijat.

Sitä en tiedä kuinka monta kilpailijaa kisaorganisaatiot pystyvät hoitamaan, mutta kyllä tuonne varmaan mahtuisi enemmän sellaisiakin harrastajia, jotka eivät reenaa +10h/vk.

Mikä muuten on ollut kautta aikojen suurin triathlontapahtuma Suomessa, ja kuinka monta osallistujaa siellä oli? Ja oliko se aikaa Pauli Kiuru, jolloin minäkin katsoin txt-tv:stä keskellä yötä väliaikoja (ei ollut nettiä). Niin sellaisia sinne tuli, nykyään tulee varmaan pelkästään tulokset jos niitäkään.

Link to comment
Share on other sites

EDIT: Rupesin tässä miettimään että saako sm-statuksen kilpailussa peesata, vaikka kyseessä on pikamatka. Nokialla ei saa (edes kuntosarjassa) se on selvä, mutta entä noissa muissa kisoissa. Liiton sivuilta löytyi epämääräisesti sännöistä "jos ei toisin mainita-pykälä" joten lienee aika kisakohtaista?

Perus- ja pikamatkalla peesi on sallittua yleisessä ja junnusarjoissa, masterseilla peesikielto kaikilla matkoilla.

Kuopiossa pyöräreitti ei ole erityisen nopea, koska se sisältää 8 u-käännöstä. Ja oman mittarini mukaan pituus oli 21,4km.

Link to comment
Share on other sites

Lounais-Hämeessä ollaan. Reenistä vielä sen verran että nykyisellään se on suurimmaksi osaksi nylkytystä aerobisen kynnyksen tienoilla tai hiukan alle, kerran viikossa pyrin tekemään lyhyemmän n. 45 min lenkin vk:na tai intervallina (5min/5min) Reeni siis ei ole mitenkään optimoitua tuolle lyhyelle matkalle mutta ajatuksena on tässä talvella hakea vain peruskuntoa, elämän ekat 30 vuotta se kun jäi hiukan vähemmälle..

Jonkinlaisena välitavoitteena tuo ensi kesän pikamatka(t) on mulle. Olen salaa mielessä visioinut että 2011 olis vuorossa puolikas ja 2012 kokonainen. Eli pohjia luodaan sinne suuntaan.

Paino on myös vielä hiukan ylhäällä, vaikka ylimääräistä ei kauheasti enää olekaan, mutta jos sen saisi hilattua 93:sta 85-87kg:hen niin uskon että koneessa on vauhtia ihan eri lailla jo ensi kesänä. Vannoutuneena kuntosalilla kävijänä ei haluaisi sitäkään jättää yhteen kertaan viikossa vaikka moni niin onkin jo neuvonut. Tällä hetkellä salilla menee 4krt/ viikko, noin 20-30 min kerrallaan siten että viikossa on kaikki lihasryhmät tahkottu läpi.

Niinkuin tuolla jo mainittiinkin niin maantiepyörän hankintaprosessiin uppoaa aikaa ja rahaa. Tällä hetkellä maallikko pohtii 1000-1500 e:n fillarien välillä ja mitä sillä saa.. Panostaako kevyempään runkoon vai vaihteisiin, ilmeisesti 105-sarja on alin mistä voi lähteä ja Ultegra lienee jo vallan riittävä tai ylikin tällaiselle harrastelijalle. Tuntuu hullulta panostaa kauheasti että saa 2kg kevyemmän rungon jos itsekurilla sen saa rasvoistakin ilmaiseksi pois..

Link to comment
Share on other sites

En tiedä mikä olisi ollut suurin triathlonkisa, mutta 80-luvulla oli aika monessa kisassa 200 - 300 osallistujaa, kaikki lähti samasta startista. Paljon väkeä oli vielä 90-luvun alkuvuosinakin. Katsojia on varmaan eniten ollut Kuopiossa. Aika paljon yleisöä oli myös Helsingissä kun maailman lyhyen matkan kärkimiehet kohtasivat olisko ollut 1994.

Link to comment
Share on other sites

Kuopion pyöräreitti ei tosiaan ole kovin nopea. U-käännöksiä ja jonnii verran mäkeä löytyy kuten jo todettiinkin.

40min vaihtoineen tai vähän päällekin lienee ensi kertalaiselle ihan hyvä suoritus.

Mulla näköjään oli 2008 pyöräily 34:58+vaihdot (keskari 36,2km/h) ja matkaa kertyi oman mittarin mukaan 21,1km.

Link to comment
Share on other sites

Suurin trikisa lienee viime syyskuinen Helsinki City Triathlon, jossa kisasi vajaa 500 yksilöä ja päälle nelisenkymmentä kolmihenkistä joukkuetta? Tietty ei ollut SM-kisa eikä edes mikään virallinen kisamatka, mut kuiteski ihan massalla mitattuna isoin.

Muoks: niin ja pyörän valinnasta; tee alkuun muutama perustava rajaus:

- ostatko uuden vai käytetyn?

- ostatko yksityishenkilöltä vai liikkeeltä?

- ostatko paikanpäältä vai tilaatko netistä?

ja tietty kaikkein ilmeisin:

- jos kerta myöhemmin tähtäät pidemmille kisoille, kannattaisiko nyt ostaa edukkaampi perusmaantiepyörä ja säästää paukkuja siihen hillittömään trithlonvehkeeseen?

Toivottavasti en nyt vaikeuttanut valitsemista..

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy