Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Comrades ultra 2010


Ismo R.
 Share

Recommended Posts

Etela-Afrikassa asuvana ajattelin vahan mainostaa takalaista Comrades ultramaratonia (89 km).

Juoksufoorumistakin voi lukea, etta tahan juoksuun on suomalaisia aikaisemminkin osallistunut. Pari vuotta sitten jopa erittain kovatasoisia juoksijoita.

On myos hyva tietaa, etta ensi vuoden juoksun ilmoittautumisaika on poikkeuksellisesti jo nyt ja paattyy parin kuukauden sisalla. Kopioin oheen ilmoittautumisohjeet ja nettilinkin.

Jarjestajat yrittavat saada mukaan ennatykselliset 20000 juoksijaa. Normaalisti juoksijoiden maara on n. 10000-12000.

Tapahtuman jarjestelyt ovat erinomaiset ja juoksijoiden suuri maara tekee siita todella vaikuttavan kokemuksen.

Ja ensi vuonnahan juoksun ajankohta on juuri ennen taalla pelattavia jalkapallon MM-kisoja.

Tervetuloa!

http://www.comrades.com/

Entries for the 2010 and 85th Anniversary of the Comrades Marathon will be cut off at 20,000 runners, and no extensions will be entered into. We urge all runners and potential runners that wish to run in 2010 to take careful note of the entry process and the cut off dates. We therefore urge you enter early to avoid disappointment. Entries will be done in 2 phases.

Phase 1: Previous Runners

1st September 2009 entries will open to all previous Comrades Runners. Phase 1 will be capped at 15,000 entrants and will close on 31 October 2009, or whichever comes first (eg. if we receive 15,000 entries by the 10th October 2009 then no further entries will be accepted).To qualify as a “previous runner” you must have started in a previous Comrades Marathon, even if you didn’t actually finish within the 12 hour time limit.

Phase 2: Calling all Novices

1st November 2009 entries will open to all Novices and will be capped at 5,000. Entries will close on 30 November 2009, or whichever comes first (eg. if we received 5,000 novice entries by 15th November 2009 then no further entries will be accepted).

No entries will be taken in 2010!

Qualifying period for 2010 will be as follows: 24 May 2009 to 26 April 2010.

Runners who finished the 2009 Comrades Marathon can use their finishing time for 2010. As in 2009, runners will be able to enter before they qualify. This means while all entries will have to meet the entry criteria above, runners will still be allowed to qualify in official qualifying races up until the month of April 2010, with the 26th April 2010 as the final cut-off date. Upon qualification, runners simply need to submit the time and details of the qualifying race through to the CMA office. Upon receiving the qualifying information the runner’s entry will be confirmed.

Link to comment
Share on other sites

Aivan oikein. Yleensa juoksu on vuorovuosin yla- ja alamakeen. Taman vuoden juoksu oli alamakeen mutta ensi vuoden juoksu on poikkeuksellisesti jalleen alamakeen. Korkeusero on n. 700 m, joten tama on aika merkittava tekija juoksustrategian suhteen. Alamakijuoksun pituus on 89 km, ylamakijuoksun n. 87 km.

Link to comment
Share on other sites

Onhan tämä ollut taas mielessä - vaikka mieluummin juoksen ylämäkeen, niin voishan tuota toisinpäinkin kokeilla.

Eilen oli juttua ja haaveilua parin kuukauden viettämisestä E-Afrikasssa; treeniä korkealla Dullstroomissa ennen Comradesta ja kesäkuussa futiksen MM-kisakatsomossa.

Aivan kuten Edwin kertoi, niin olisihan tuo alamäki versiokin vertailun vuoksi hyvä "rullata" :running:alas.

Ja jos duunissa tullee lomautuksia, ja jos ajankohta natsaa niin, mikä ettei pidempi jakso Etelä-Afrikassa lomaillessa ja futista katsomassa olisi paikallaan :undecided:

Link to comment
Share on other sites

Mukava nahda, etta mielenkiintoa loytyy. Jos oikein muistan "Edwin" ja "Apo" olivat mukana pari vuotta sitten.

Jos teidan suunnitelmat alkavat kiteytya, ottakaa toki yhteytta vaikka yksityisviestin muodossa.

Itse olen jo muuten ilmoittautunut ensi vuoden juoksuun. Siita tulisi neljas perakkainen.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Sain justiinsa Newsletterin E-Afrikasta;

View the Comrades Marathon live online!

Running fans in South Africa and across the world will again be able to follow the Comrades Marathon race live online;

Watch the race on SABC 2 or watch online at www.comrades.com on Sunday, 30th May 2010

Online race feed is from 5:10am-6pm (GMT+2)

Follow us on Twitter with #comradesm2010 at http://twitter.com/comradesm2010

Install the plugin at www.microsoft.com/getsilverlight

People wishing to watch the Comrades coverage online or use the "Track Your Runner" application will need to install the free Silverlight plug-in, which is a 5.6MB download available on www.microsoft.com/getsilverlight

Link to comment
Share on other sites

Kaveri pyysi mukaan 2007, mutta sain sydänlihastulehduksen, joten jäi kaikki juoksut sinä vuonna tekemättä. Hän juoksi lähes kylmiltään. Onhan se kovaa leikkiä ja yksi niistä kisoista, jotka on kalenteriin merkattu. Jos mies ei Comradesia juokse niin hän ei ole mies. Two Oceans Marathon on toinen ultra, jonka ainakin haluan juosta. Molemmat E-Afrikassa. 2013 voisi ehkä olla ok ajankohta Comradesille.

Link to comment
Share on other sites

Virallisten tilastojen mukaan mukana ei ole tänä vuonna yhtään suomalaista, joten ilmeisesti Ismo R. on rekisteröity asuinpaikkakuntansa mukaan? Mukana on seitsemän ruotsalaista, kaksi tanskalaista ja norjalaista ja yksi islantilainen.

Kaikkiaan juoksijoita on 23 568, joten kyllä ultratkin ovat nimenomaan Etelä-Afrikassa massatapahtumia. Yli kolmasosa (8226) juoksijoista on 40-49-vuotiaita ja lähes kolmasosa (7571) 30-39-vuotiaita.

Link to comment
Share on other sites

Stephen Muzhingi Zimbabwesta voitti viimevuotiseen tapaan legendojen legendan Comradeksen tänään ajalla 5:29:01. Aika jäi viime vuodesta runsaat viisi minuuttia, kun mentiin (futiksen takia) taas alamäkeen, ei siis perinteisesti vuorovuosisydeemisti up-hill -- down-hill -- up-hill.

Myös 'alaspäin' mennessä täytyy välillä kivuta nousuja ylös.

Naisten kärkikaksikko oli ties monennenko kerran venäläiskaksoset Elena & Olesya Nurgalieva ( heillä erittäin hiottu energiaa säästävä ylämäkijuoksutekniikka ) ajoin 6:13:05 & 6:13:06

Tuloksia

Link to comment
Share on other sites

Joo tulihan se taas juostua - neljas perakkainen mitali (kaikki maaliin tulleet saavat mitalin). Tama saattaa olla suomenennatys. Takalaisella suomalaiskaverillani on kolme ja tana vuonna han ei juossut. Jos palstan lukijat tuntevat muita Comrades juoksijoita, olisi mukava tutustua.

Valitettavasti kilpailun statistiikka ei anna mahdollisuutta rekisteroida kansalaisuutta, jos juoksee jonkun paikallisen seuran vareissa. Tilastojen mukaan tana vuonna ei todellakaan ollut muita suomalaisjuoksijoita, mutta kolmen muun juoksijan paakielena olisi kuitenkin Suomi?

Aikani parani reilut 10 minuuttia (9h50) vaikka se oli kylla lieva pettymys. Tavoitteena oli 9h30. Olisiko viikolla sairastettu flunssa tai huonosti nukuttu edeltava yo vaikuttanut asiaan. Tai sitten yksinkertaisesti riittamaton harjoittelu. Oli se aika rankka paiva.

Kilpailuun oli rekisteroitynyt yli 23000 juoksijaa. Talla kertaa rekisteroityminen piti tehda jo viime vuoden puolella ja maksimikiintio oli aluksi 20000 ja sitten parin kuukauden jalkeen otettin viela muutama tuhat lisaa. Talla tavoin monet maksoivat osallistumismaksun "varmuuden vuoksi", mutta eivat sitten loppujen lopuksi tulleet juoksemaan - jotkut sen takia etteivat onnistuneet alittamaan vaadittua kisarajaa eli alle 5 tuntia maratonilla. Tama kuvaa hyvin sita miten vaatimattomalla juoksuvauhdilla Comrades maratoniin voi osallistua ja suuri osa juoksijoista (n. 3500 talla kertaa) tuleekin maaliin viimeisen puolen tunnin aikana ennen viimeista "cut off" aikaa 12 h.

Lahtoviivalle tuli lopulta n. 16500 juoksijaa ja maaliin paasi 14600.

Maaliin tulo on hieno kokemus viimeisen 35 km raakin jalkeen. Silla matkalla korkeusero putoaa n. 500 m, vaikka siihen sisaltyy myos yksi todella merkittava ylamaki. Talla kertaa minulle kavi kuten varoiteltiin eli etureiden lihakset kipeytyivat silla lailla, etta jokainen alamaki askel oli tuskallinen kokemus. Tama johtuu kuulemma liian kovasta alkuvauhdista erityisesti alkupuolen alamaki jaksoilla.

Ensi vuonna juostaankin taas ylamakeen eli lahdetaan merenpinnan tasolta ja korkein piste on 810 m n. 70 km kohdalla. Reitti on kuitenkin ruhtinaalliset 2 km lyhyempi.

Kai siella sitten taas ollaan viidetta mitalia tavoittelemassa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Itselläni on kaveri, joka on juossut Comradesin.

Kysymyksiä sinulle:

- mitkä ovat ylä- ja alamäkikisan omat hyvät ja huonot puolet?

- entä fiilispuolella? Ajattelin, että kivempi varmaan juosta Durbaniin kun tulee ikäänkuin suurempaan kaupunkiin ja sinne Sahara-krikettistadikalle

Minulla ei ole mitään mielenkiintoa ultrailuun, enkä pidä Comradesia sellaisena. Comrades on yksinkertaisesti Comrades (vähän kuin juoksun Ironman ja se täytyy minun kokea). Nyt vain mietityttää se, että millaisella treenillä voisi päästä silvertasolle alle 7.30 vai kannattaako ensin hankkia sellainen kunto, että menee kevyesti Bill Rowan (sub 9h) ja sitten parantaa myöhemmin. Eihän sitä tosiaan tiedä kuinka noin pitkä matka menee. 2012-2014 voisin kyllä jossain vaiheessa startata. Hirveästi on vain työtä edessä. Tällä hetkellä on iltalukemisina Comrades Forumin 2010 Silver Bus -ketju. Aika hurjia treenimääriä toisilla siellä.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Minulta ei juuri kannata kysya neuvoja 7h30 alitukseen. Omat lahjani ja harjoitusmaarani tuskin vievat minut paljon alle nykytason. Ikakin alkaa jo painaa.

Tunnen kuitenkin useita silver medal juoksijoita ja olen kuunnellut heidan jutustelujaan.

Nyrkkisaantona on, etta jos aikoo juosta Comradesin ajassa 7h30, maraton pitaa menna alle kolmen tunnin.

Netista loytyy erilaisia laskureita, joita voi kayttaa oman tavoiteajan maarittamiseen. Tassa yksi linkki:

http://www.sportsdigest.co.za/comrades.shtml

Sen mukaan minun olisi pitanyt saavuttaa aika 8h55, mutta loppuaikani olikin vain 9h50.

Harjoituskilometreja he kasittaakseni juoksevat 70-130 km/viikko. Vertailun vuoksi itse juoksen n. 40-50 km/viikko.

Alamakijuoksu on teoriassa helpompi. Ajat ovat systemaattisesti parempia vaikka se on pari kilometria pitempi. Reisilihakset kuitenkin kipeytyvat matkan aikana ja matkan loppupuolelle sijoittuvat jyrkat alamaet voivat olla erityisen tuskallisia. Kuten mainitsit, on myos miellyttavaa tulla maaliin lahempana "kotoa" (jos asuu Durbanin lahettyvilla). Haittana tietysti se, etta aamulla joutuu matkaamaan tunnin verran lahtopaikkaan Pietermaritzburgiin (heratys 2am). Lisaksi viela alamakijuoksussa aurinko on enimmakseen selkapuolella. Jos juoksu venyy iltapaivaan saakka niinkuin meista useimmilla, ylamakijuoksussa aurinko porottaa suoraan kasvoihin juuri vaikeimmilla hetkilla.

Jos lahto tapahtuu Durbanista, olosuhteet ovat miellyttavan leudot, eika tarvita mitaan erikoisvaatetusta. Pietermaritzburgissa voi olla hyvinkin viileaa aamulla, mika ei kylla juoksua haittaa, mutta vaikeuttaa sopivan varustuksen valintaa.

En ole koskaan kokeillut Ironmania, mutta tassa suora lainaus eraalta tyokollegalta, joka juoksi Comradesin ensimmaista kertaa:

”This was not easy at all, extremely taxing on the body, now I can give my opinion, the ironman is nothing compared to this, Comrades much more intense.”

Olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja tahan mielipiteeseen liittyen.

Comrades reitti on erityisen makinen. Omalta kohdaltani on vaikea ymmartaa, etta eteneminen alkaa tuntua erityisen vaikealta jo pian puolimatkan jalkeen vaikka vauhti on paljon hitaampi kuin esimerkikisi Two Oceans Ultrassa (56 km). Olisiko niin, etta tama makisyys on juuri se tekija, joka tekee juoksusta niin haastavan?

Neljan Comradesin jalkeen olen tullut aika noyraksi taman juoksun suhteen. Olen todennut, etta ei kannata ottaa mitaan kunnianhimoista tavoitetta. Se vain johtaa vakisinyrittamiseen ja kostautuu helposti. Ja jos seina tulee vastaan kun on viela yli 30 km matkaa jaljella, niin niihin vierahtaa useita epamiellyttavia tunteja.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy