Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Afrikkalaiset kilpapyöräilijät


-jones-
 Share

Recommended Posts

Monesti miettinyt tätä asiaa, että mitenkähän kävisi valkoihoisille pyöräilijöille mm. :bike:Tour de Francella jos Afrikasta tulisi samanlaisella rytinällä pyöräilijöitä, kuin juoksijoita dominoimaan noita nykyisiä juoksukarkeloita melkein matkalla kuin matkalla. Suurin syy tummien pyöräilijöiden puuttumiseen ammattilaistasolla on lienee raha (Veikkaukseni) Koska heillä ei ole pienestä pitäen ollut varaa harrastaa pyöräilyä ja toisekseen miten se mahtane edes onnistua hiekkateillä, kun tasainen asfaltti tie varmaan aika harvinaista tuolla välimeren etelä puolella ? Olisiko asiat toisin pyöräilyssä jos heillä olisi varaa ostaa kilpapyöriä pienestä pitäen ? MTV3 oli ohjelma jostain keniasta tms, niin aivan mieletön oli se määrä lapsia harrastamassa juoksua, eli asenne on siellä kyllä kohdallaan lapsilla, kun vaan on laji mitä on vara harrastaa.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Voi olla myös niin, ettei afrikkalaisilla ole pyöräilyyn samanlaista luontaista lahjakkuutta, kuin juoksulajeihin. Kenialaisilla ja etiopialaisilla on ihanteellinen ruumiinrakenne pitkänmatkanjuoksuun, kun taas uuden mantereen mustilla ja esim. nigerialaisilla on lahjoja pikamatkoihin. Pyöräily taas vaatii sekä kestävyyttä, että raakaa voimaa sellaisena kombinaationa, ettei se ehkä olekaan afrikkalaisille vahvin osa-alue. Toki yhteiskunnalliset olot eivät tue pyöräilyn harrastamista, kuten juoksun harrastamista köyhissä Afrikan valtioissa. Mutta kannattaa pohtia, ovatko parhaat pyöräilijät ruumiinrakenteeltaan Afrikan huippujuoksijoiden tyyppisiä. Tämmöistä spekulaatiota täältä.

Link to comment
Share on other sites

Vitsailetkos? Kysyjän mielessä taisivat kuitenkin olla ns. oikeat afrikkalaiset, minkä arvelen sinun vallan hyvin kasittäneen, ja tiennet myös hyvin, että niin valtaosa mainitsemistasi kuntopyöräilijöistä kuin kaikki eurrooppalaisten tallien pyöräilijät eli oikeat ammattilaiset ovat ns. valkoisia.

Kilpapyöräilyä toki harrastetaan kovinkin innokkaasti monissa Afrikan maissa, joissa lajilla on perinteitä esim. Italian tai Ranskan siirtomaa-ajoilta saakka, mutta taso on ainakin toistaiseksi jäänyt sellaiseksi, että esim. joka neljäs vuosi pidettävissä Pan-African/All-Africa-kisoissa voitto on yleensä mennyt valkoisille eteläafrikkalaisille tai zimbabwelaisille lähinnä protason apuajajiksi luokiteltaville kuskeille.

Toisin sanoen sen paremmin ns. synnynnäisestä kestävyysjuoksuparemmuudesta kuin vastaavasta sprintteriylemmyydestä ei ole ollut apua. Toisaalta muistamme, etteivät afrikkalaiset heti juhlineet juoksukisoissa, joten annetaan aikaa lajivalmennuksen kehitykselle ja sopivien tyyppien etsimiselle ja lajin pariin hakeutumiselle. (Farmaseuttisesta avusta puhumatta.)

Itse uskoisin Mensongen esittämään eli että pyöräilyssä ei liene vastaavaa hyötyä niistä fysiologisista "rotuominaisuuksista", jotka hyvinkin mahdollisesti (muttei mitenkään kiistatta) ovat tehneet useimmista juoksumatkoista valkoiselle miehelle erittäin haastavia lajeja. Voi lisäksi olla, että ainakin maantiepyöräilyssä samoista "ääriominaisuuksista" voisi jopa olla haittaa eli että olisi parempi olla ominaisuuksiltaan "tasapaksumpi". (Tämä voi ehkä päteä myös maastohiihtoon, mutta koska "teorian" ainoat tunnetut testaajat ovat olleet ne kaksi kenialaista Niken mainosmiestä, jotka eivät välttämättä olleet alkuunkaan oikeanlaisia tyyppeinä, tästäkään ei parane mennä sanomaan mitään kovin lopullista totuutta.)

Amerikkalaiset ammattipyöräilijät ovat pääsääntöisesti olleet valkoisia, joskin ratapyöräilyssä maata on edustanut olympiamitaleille asti myös mustia. Pyöräily ei, kuten ei uintikaan, ole edelleenkään lähelläkään ensimmäisten lajien joukossa, kun urheilullisesti lahjakas musta amerikkalainen hakeutuu tai pääsee valmennuksen pariin. Mutta eipä jokin aika sitten ollut tenniskään.

Link to comment
Share on other sites

Samaa mieltä aiempien kanssa siitä että nuo itäafrikkalaisten juoksuominaisuudet ei varmaankaan tuo samanlaista etua pyöräilyyn. Varmasti Afrikasta jostainpäin löytyisi pyöräilyssäkin lahjakkaita ihmisiä mutta siellä ei taida olla vielä sellaisia mahdollisuuksia/kulttuuria/järjestelmää joka tuottaisi huippuja.

Link to comment
Share on other sites

Oli miten oli :goodvibes: Minä saattaisin uskoa kumminkin siihen samaan dominointiin mitä he tekevät nykyään juoksussa, mutta tätä asiaa ei varmaan koskaan tule näytetyksi toteen, koska pyöräilylle otollista aluetta Afrikka ei vaan yksinkertaisesti ole, mutta asiaa on kiva pyöritellä suuntaan ja toiseen. Olisin vaan halunnut nähdä sen, että olisiko se mahdollista se sama dominointi, kuin juoksussa Afrikkalaisten pyöräilijöiden toimesta, jos heillä olisi samanlaiset mahdollisuudet/ kulttuuri pyöräilyssä, kuin meillä länsimaalaisilla pois pyyhittynä "piristeiden kanssa kikkailulla" Puhtaaseen pyöräilyyn minulla on usko mennyt ajat sitten, mutta se on taas ihan toinen juttu.

Link to comment
Share on other sites

Olisin vaan halunnut nähdä sen, että olisiko se mahdollista se sama dominointi, kuin juoksussa Afrikkalaisten pyöräilijöiden toimesta, jos heillä olisi samanlaiset mahdollisuudet/ kulttuuri pyöräilyssä, kuin meillä länsimaalaisilla ...

Minusta tuntuu, että sinä hieman väheksyt kulttuurin merkitystä koko sopassa. Voi olla, että itäafrikkalaisella perimällä varustettu huippumaratoonari juoksee "länsimaisen" 2.10-loppuajan sijaan 2.08, mutta perimällä ei selitetä sitä, miksi kyläkisan kymmenen kärjen ulkopuolelle jäädään 2.20-maratonajalla. Se on seurausta yksinomaan poikkeuksellisen vahvasta juoksukulttuurista. Väitän, että Suomi dominoisi isoja ympäriajoja, jos pyöräilykulttuurimme olisi Kenian juoksukulttuurin tasolla, eli joka ainoa vähänkään liikunnallisesti lahjakas nuori viettäisi koulunkäynnin ja muun hömpötyksen sijaan lapsuutensa satulan nokassa mainetta ja menestystä metsästäen.

Link to comment
Share on other sites

Suomessa ja länsimaissa pyöräily kulttuuri on varmasti kohdillaan siltä osin, että on paikat kunnossa (hyvät tiet) ja mahdollisuus ostaa ne vermeet, mutta afrikassa ei ole varaa ostella pyöriä ainakaan siellä pienissä kylissä/kaupungeissa ja mitenkäs se hiekkatiellä edes onnistuu tuo treenaus ? Ei mitenkään. Suomessa voimme vain jäädä uneksimaan siitä, että suuret massat nuorisossa alkaisivat harrastamaan pyöräilyä tosimielellä, koska se on nykyihmisille aivan liian kova pala täällä härmässä. Tietysti aina löytyy muutama nuori jolla riittää motivaatiota myös täällä, mutta mitä se olisikaan, jos afrikkalaisten nuorten asenteen voisi tuoda tänne. Tour de Francella tosiaan ensimmäiset 5 sijaa FIN;FIN;FIN...Afrikassa lapsilla ja nuorilla voisi olla paljonkin annettavaa pyöräilyn saralla, jos olisi vaan mahdollisuus harrastaa pyöräilyä.

Link to comment
Share on other sites

Väitän, että Suomi dominoisi isoja ympäriajoja, jos pyöräilykulttuurimme olisi Kenian juoksukulttuurin tasolla, eli joka ainoa vähänkään liikunnallisesti lahjakas nuori viettäisi koulunkäynnin ja muun hömpötyksen sijaan lapsuutensa satulan nokassa mainetta ja menestystä metsästäen.

Vedetään keskustelua vähän eri suuntaan, vaikka väkisin.:tongue:

Onko Kenian yhteiskunnan ja elinolojen kehittymisen kannalta hyvä ja järkevää, että nuoret käyttävät aikansa juoksemiseen? Kehittyvissä maissa löytyy lukuisia asioita, jotka vievät yhteisöjä enemmän eteenpäin. Energiaa tarvitaan infran kehittämiseen, instituutioiden rakentamiseen, oppimiseen sekä yhteisölliseen poliittiseen toimintaan.

Suomen kohdalla tilanne on toisenlainen. Kun bruttokansantuote nousee tuonne 20 000 dollarin kohdalle, elämänlaatu alkaa heikkenemään. Suomelle tekisi hyvää, jos nuoret palaisivat juoksemaan, tai pyöräilemään.:happy0184:

Link to comment
Share on other sites

Erikoisen yhteiskunnallinen tapa lähestyä yksilöiden elämää... Itse mietin että jos nuo kaverit eivät juoksisi niin olisivatko ne välttämättä kehittämässä infraa ja rakentamassa instituutioita. Mutta onhan yhteiskunnallekin kiistatta ollut hyötyä siitä että todella moni esim. kenialainen ja etiopialainen juoksija on tienaamillaan tuloilla (jotka ovat paikalliseen tasoon nähden merkittäviä) perustanut mm. liiketoimintaa tai rakentanut kouluja kotimaahansa.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Kenian juoksukulttuuria aina paisutellaan liikaa. Ei siellä nuoriso kuluta kaikkea aikaansa juoksemiseen. Kaikki ei juokse ja jalkapallo taitaa olla edelleen ykkösharrastus eikä juoksu. Tosissaan juoksuun panostavien prosentuaalinen osuus lienee niin pieni, etten usko sillä mitään merkittävää lovea yhteiskunnalliseen ponnistukseen muodostuvan.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy