Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Roska päivässä!


Markku
 Share

Recommended Posts

Haastanpa nyt kaikki foorumilaiset " roska päivässä" - kampanjaan!

Tarkoitus on kerätä roskan sieltä, toisen täältä - vähintään yhden päivässä. On tutkittu, että ihmiset tiputtelevat roskia helpommin jos ympäristössä on jo valmiiksi roskia. Kynnys nousee jos missään ei ole roskia. Miettikääpä ite!

Link to comment
Share on other sites

Nykyisellä työpaikallani (koulussa) on sitten merkillistä väkeä. Eivät tosin kaikki, mutta... Minut on kasvatettu siihen, että roskien paikka on todellakin roskiksessa. Ja jos tiputtelee, noukkii myös ylös. Naisten vessa on sitten hurja paikka. Mikäli käsipyyhe putoaa roskiksen viereen, sitä EI taatusti nosteta roskikseen. Ja opettavat vielä muita. Pitäis olla esimerkkinä. Tätä en ole vielä 12:n vuoden aikana oppinut ymmärtämään. :tökkiminen

Olen aikaisemmassa työssäni uimahallissa ollut koulutuksessa, jossa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että ympäristö on siisti. Suurin osa ihmisistä kuulema kävelee roskan yli/ohi tai jopa potkaisee sivuun, sen sijaan, että noukkisivat sen ylös. Tätä on jopa tutkittu. Tiputettu roska lattialle ja sitten kuvattu ihmisten käyttäytymistä.

Olisiko tässäkin positiivinen ajattelu aiheellista. Joka kerta kuluu energiaa ja tapahtuu jossain puolella kehoa venytystä, kun noukkii roskan ylös. Ei pitäis olla vaikeeta. 8) Itselle niin itsestäänselvyyksiä...

Link to comment
Share on other sites

Miinut on kasvatettu siten, että jokainen siivoaa itse omat jälkensä. Ja tästä aion pitää kiinni nyt ja tulevaisuudessa.

Koska roskan tiputtajaa ei kuitenkaan voida saada kiinni ja vastuuseen tekosestaan, jää roska siihen paikkaan, jos jokainen ajattelee kuten sinä. Eihän täällä näkyisi maata roskien alta, jos ei joku nöyrtyisi niitä noukkimaan, vaikka ei olekaan niitä maahan heittänyt.

EDIT: Okei, no jos jokainen ajattelisi kuin hatapa, ei roskia olisi lainkaan. Emme kuitenkaan elä tällaisessa utopistisessa maailmassa, joten niitä ihmisiä löytyy, jotka heittävät roskia maahan. Siksi on löydyttävä myös niitä, jotka siivoavat toisten roskia.

Link to comment
Share on other sites

Minä kerään jo nyt roskia päivittäin ja lapioin naapureiden koiranpaskaa pois penkoilta, että en taida siihen erityistä syytä tarvia :mad .

Ei vaitiskaan, hyvä idea sinänsä. Keväällä olis kiva juosta jos tien vierustoilla ei vilkkuisi sinisiä dexalpusseja. Siitähän olis hyvä aloittaa kun niitä noukkisi lenkillä.

Link to comment
Share on other sites

Opiskeluaikana tuli välteltyä opintolainan ottoa siivoamalla mitä erilaisemmissa kohteissa. Siinä hommassa näki, kuinka sikoja ihmiset voivat olla. En edes halua kuvitella, minkälaisia näiden sotkijoiden kodit ovat. Hyi helevata.

Työmatkani menee erään ala-asteen ja lähikaupan ohi. Lähikaupalta koululle kulkee maata pitkin "karkkipaperiviitoitus". Minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa. :vihainen

Link to comment
Share on other sites

Suurin osa ihmisistähän on ressukoita, joiden äly ei riitä ymmärtämään mitä he tekevät. Oli kyse sitten roskaamisesta, liikennekäyttäytymisestä tai vaikkapa huumaavien aineiden käytöstä nämä ihmiset eivät todellakaan kykene ottamaan vastuuta teoistaan.

Pitäisikö sitten viisaampien valistaa tyhmää ? Vastaan itse koska tiedän. Käytäntö on osoittanut ettei tieto mene perille.

Pitäisikö sitten viisaampien korjata tyhmien vahingot ? Jossain määrin kyllä. Esimerkiksi liikenteessä viisaampi voi välttää kolarin vaikka olisikin etuoikeutettu. Roskien puunaustakin voisi mielestäni pienimuotoisesti harrastaa. Jos roska on häiritsevässä paikassa ja helppo siirtää roskikseen, teen sen. Mutta en kyllä lähtisi puunaamaan teiden vierustoja ihan suosiolla. Siitä täytyy yhteiskunnan organisaatioiden vastata. Maksaahan se veromarkkoja, mutta kun tiedetään ettei ilmaisia lounaita ole se täytyy hyväksyä.

En todellakaan halua miettiä esmes ulkoillessani mitään niin negatiivista kuin että "onpas täällä taas roskattu" tai että "siinähän ovat nuoret käyneet tyhjentämässä mäyräkoiria ja sen kyllä näkee".

Link to comment
Share on other sites

Suurin osa ihmisistähän on ressukoita, joiden äly ei riitä ymmärtämään mitä he tekevät. Oli kyse sitten roskaamisesta, liikennekäyttäytymisestä tai vaikkapa huumaavien aineiden käytöstä nämä ihmiset eivät todellakaan kykene ottamaan vastuuta teoistaan.

Monenlaista ihmistä ja käyttäytymismallia mahtuu maailmaan. Äly on sana jota kannattaa pitää vakan alla useammin kuin yleensä tehdään.

Link to comment
Share on other sites

Urheiluseurat taitavat hyödyntää tämän roskaamisen tehokkaasti...

Tuttu näky keväisin kun seurojen juniorit koluavat ojanpohjia jätesäkkien kanssa.

Ja partiolaiset tekevät myös vapaaehtoisesti ihan ilmaiseksi. Kun joskus viitisen vuotta sitten meillä oli roskienkeruutalkoot, lapset innostu ihan täysin ja meinas lähtee suunnilleen ojaan uimaan, että roskat saataisiin kerättyä. Kunpa osaisi innostua itsekn samallatavalla asioista :innostunut

No, mun mielestä roska päivässä-liike on hyvä, ja voisinkin lupautua noin toimimaan, veilä kun kaupunki tyhjentäis roskikset useammin, ne kun on usein tupaten täynnä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy