Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Uinnin harjoittelu, pelkkää vapariako?


Mosse
 Share

Recommended Posts

Polven rasitusvamman seurauksen on ollut pakko vaihtaa tilapäisesti juoksu uintiin, työmatkapyöräily on koko ajan kulkenut myös mukana. Eli ehkä tässä alkaa huomaamatta harjoittelun painopiste vähitellen painua triathlonin suuntaan.

Sitä silmällä pitäen kyselisinkin tuosta uinnin treenaamisesta, siitä kun ei ole mitään havaintoa. Tai no, on tuossa viereisessä huoneessa joku tsiljoonakertainen ikäluokkien suomen mestari vähän kertomassa tekniikasta ja harjoitustavoista, mutta ajattelin lähinnä tri-harrastajien painotuksia eri uintimuotojen välillä. Käsittääkseni koko untimatka vedetään vapaalla tyylillä, eikö niin? Paljonko prosentuaalisesti treenaatte vaparia ja paljonko muita muotoja? Lähinnä kyseeseen tullee rinuli, muilla ei taida tehdä mitään tri-uinneissa, vai tekeekö?

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 153
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Taitaa tuolla olla vanhojakin tekstejä tästä jos tuolla haulla etsit. Itse kannatan kyllä monipuolista uintia. Tosin uintikertojen määrä vaikuttaa tuohon kannattavuuten hurjasti. Lisäksi noita muita lajeja tulee lähinnä treenattua masters uinneissa. Omissa treeneissä lähes 90-95% vaparia. Välillä parit sekarit seassa, ja fiilistely perhoset :D Väitteenä jossain triathlon oppaassa (luultavasti uimarilta) oli tuohon kaikkien uimatyylien käyttö treeneissä parantavan uinti asentoa ja tekniikkaa yleisesti. Omalla kohdalla voin ainakin sanoa että näin on käynyt 1v takana nyt masters uintiryhmässä.

Link to comment
Share on other sites

Paljonko prosentuaalisesti treenaatte vaparia ja paljonko muita muotoja? Lähinnä kyseeseen tullee rinuli, muilla ei taida tehdä mitään tri-uinneissa, vai tekeekö?

Olen saanut uintioppini pääsääntöisesti Lappeenrannan Kisa-Toverien masters-uintivalmennuksessa kevättalvella 2009. Tätä ennen on olekaan uinut ajatuksen kanssa muutoin kuin Vetehisten tekniikkakurssilla talvella 2007-2008.

Harjoitteluni painottui Lappeenrannassa vapaauintiin tri-kisoja ajatellen. Tästä huolimatta varsinkin lämmittelyissä ja jäähdyttelyissä uimme myös rintaa ja selkää. Valmentajamme väitti näiden tyylien auttavan yläraajojen liikkkuvuuden parantamiseen sekä myös vapaauinnin tekniikkaan. Saman uintityylin yksinomainen junnaaminen ei kehitä niin paljon kuin tyylien vaihtelu tekee.

Arvioni ajankäytöstä altaassa:

 • vapaauinnin tekniikkaharjoittelu 30%
 • vapaauinnin PK- harjoittelu 40%
 • vapaauinnin VK-harjoittelu 10%
 • selkä- ja rintauinti 15%
 • perhosuinnin alkeet ja muu räpistely 4%
 • Navy Seals- taistelu-uintityyli 1%

Suosittelen suuresti tekniikkauimakouluja!

Link to comment
Share on other sites

Valmentajamme väitti näiden tyylien auttavan yläraajojen liikkkuvuuden parantamiseen sekä myös vapaauinnin tekniikkaan.

Itse olen todennut, että on parempi olla rikkomatta niveliään esimerkiksi uimalla seläriä olemattomalla tekniikalla, saatika hukata tehokasta peliaikaa muiden lajien tekniikan opetteluun. Mieluummin käytän senkin ajan laadukkaaseen vapariin ja paikkaan todellista tai kuviteltua uimatreenin yksipuolisuutta sitten vetämällä punttisalilla hampaat irvessä.

Huomattavasti olennaisempaa kuin sivulajien räpsyttely hallissa on vetää märkäpuvulla avovedessä. Myös reilussa aallokossa ja kisastarttimaisessa ruuhkassa, niin ei sitten tule numerolappu rinnassa yllätyksiä.

Link to comment
Share on other sites

Vaikkei mun uimataidolla sopisikaan tähän osallistua, kannan korteni kekoon:

Alkuperäisessä kysymyksessä udeltiin kisoissa uimisesta. Kyllä suurin osa ui koko matkan vaparia, on kuitenkin nopeinta kunhan kondis kestää. Tätä vasten triatleetin olettaisi tarvitsevan vain vaparitreeniä.

Itse näkisin muiden tyylien (varmaan lähinnä rintauinnin?) roolin nimenomaan vaihtelun tuojina ja toisalta lihaskunnon kasvattajina: jos ui todella paljon samalla tyylillä, saattaa tietyt osat kroppaa rasittua kovasti. Tuolloin satunnainen rinuli on hyvästä, tuoden tuntumaa veteen mutta kuitenkin eri lihaksia rasittaen (vrt. juuri futis/mailapelit juoksua varten).

Toisaalta eri uintityylit myös parantavat koko kropan yleistä lihaskuntoa sellaisistakin kohdista, joihin vaparilla "ei pääse". Itse huomaa silloin tällöin kipeytyvänsä lihaksista, joita ei tiennyt olevan olemassakaan. Vapari-pyöräily-juoksu ei kehitä kaikkia lihaksia (tasapainoisesti) ja tähän eri uimatyyleistä voisi kenties saada apua.

Mutta mikäli triathloniin tähtäävällä olisi esim. vain kaksi puolen tunnin uintikertaa viikossa käytettävissään, suosittelisin keskittymään täysillä pelkkään vapariin.

Näin neuvon, ja itse toimin ihan toisin.. viksummat jatkakoon!

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Täältähän löytyi juuri sellainen otsikko johon kaipailen vastausta. Eli tehdäkkö periaatepäätös ettei (vaikka kokeeksi) loppuvuoden aikana etene altaassa kuin vapaauintia. Toki tuolla päätöksellä ei ole mitään merkitystä, jos ei hallilla tule loppuvuonna käytyä, mutta tarkoitus kuitenkin olisi, vähintään sen kerta (pari) per viikko.

Tavoitteena on siis ensi vuonna päästä alle 1.25 Ironmanin uintiosuus. Joko Nokialla tai sitten tuossa lähijärvessä omassa tapahtumassamme. Viimeiseltä kahdelta vuodelta ajat ovat olleet 1.41 ja 1.39 ehkä hieman ylimatkaisella radallamme, jossa "kierroksen" pituus on n.300m, ja jossa kääntyminen puolessa välissä on tapahtynut ns. paikallaan 20m päässä rannasta. Märkäpukua en ole vielä koskaan käyttänyt.

Vuonna 2008 aloittelin uintiharrastusta kevään uintikampanjassa oikeastaan tyhjästä siten, että kilometrejä oli saatava, ja suhde vapaan ja rinnan välillä oli 25 vapaata - 50 rintaa. Vähän ajan päästä se oli 50-50, ja lopulta vedin koko kampanjan läpi (n.5km/pv) suhteella 50-25. Tuolla suhteella pääsin noin 22-23min/km matkavauhtiin. Ja järvessä tuo reilu 3,8km meni läpi ajassa 1.39.

Keväällä 2009 ajattelin sitten lisätä vapaauinnin määrää, ja vaikka uinnit jäivät pienen pakkolevon sekä juoksuharjoittelun mukaanoton takia ehkä 1/3 osaan edellisvuodesta, rupesin kuitenkin käyttämään suhdetta 150-50, jolla edelleen pääsin sinne 22min matkavauhtiin. 3,8km uin altaassa huhtikuussa aikaan 1.23.30.

Kuukautta myöhemmin uin 2km suhteella 200-50 aikaan 42.30 (21.15/km), ja 1km suhteella 300-50 aikaan 19.30. Tämän pidempiä kertarykäyksiä vapaata en olekaan uinut tuon jälkeen. Itseasiassa uinnit jäivät kesällä hyvin vähälle. Kuitenkin pääsin tuon 3,8km läpi järvessä aikaan 1.41.

Ja nyt siis tekee taas mieli altaaseen... Ja tosiaan mielessä kävi, että jos ei uisi muuta kuin vapaata. Aloittaisi vaikka 2-4*500 vetojen vetämisellä, ja sitä mukaa pidentäisi matkoja miten jaksaa. Jotenkin tuntuu, että tuon vapaan uiminen on meikäläiselle samanlaista kun reipasta lenkkiä juokseminen. Eli periaatteessa koko ajan ensi metreistä lähtien tuntuu siltä ettei jaksa, mutta sitten kuitenkin lenkin lopussa huomaa, että jaksoihan sitä.

Eli jos en lähtisi uimaan lähtökohtaisesti matkaa (esim. 2km) tai aikaa (esim. 1h), vaan pelkästään vapaata eri pituisina vetoina tai yksinkertaisesti niin kauan kuin jaksaa. Ja yrittäisin vain pidentää tätä matkaa, vaikka alkuun sinne kilometriin tai kahteen.... ja lopulta 3,8 matkalle. Vähän samalla tavalla kuin on käynyt juoksun kanssa. Olen näet pitänyt kirjaa siitä, kuinka pitkän lenkin jaksan juosta alle 5.00/km vauhtia. Ja jos kesällä se oli jotain vitosen luokkaa, ja jos eilen meni ensimmäisen kerran kymppi läpi (4.45/km), niin ehkä keväällä parikymmentä? Samalla voisi mennä uinnissa vapaata pari kilometriä putkeen, ja vauhtiakin tulisi siinä samalla.

Kuulostaako hullulta? Voiko tuolla periaatteella saavuttaa tuloksia? Mitään "apuvälineitä" uintireeneihin en aio enkä oikeastaan pystykään ottaa, koska ikinä ei tiedä milloin uinti tuossa lähihallissa (1km) menee eläkeläisten pujotteluksi tai koululaisten väistelyksi. Tosin aamulla kuuden aikaan ei vielä ole ruuhkaa. Ehkä tuohon ajankohtaankin sopisi paremmin se ettei ui pitkään, vaan että ui lujaa (vapaata) ja tätä tahtia ehkä sitten kesällä pitkään ja lujaa (= 1.25 3,8km järvessä).

Link to comment
Share on other sites

Asustelen tällä hetkellä ulkomailla ja käyn paikallisen triathlonseuran uintitreeneissä n. 3 kertaa viikossa. (Reeneissä käy siis tällaisten hitaiden uimareiden lisäksi oikeasti hyviä triathlonisteja myös, jotka käyvät parhaimmillaan uimassa 5-6 kertaa viikossa.) Yhdelläkään kerralla ei olla vielä keskitytty vapariin, vaan tasan kaikkeen muuhun, eli meillä on perhos-, selkä- ja rintauintiviikkoja. Vaparia toki on joka reeneissä mukana jonkin verran. Yhteensä uintimatka reeneissä meillä hitailla on 1,5km-3km, vaihtelee valkusta ja päivästä ja toki siitä, mitä tehdään milloinkin. Pidemmät ohjelmat kai sisältävät uintia 2,5km-4,5km tms. Kuulemma ei uida muuta kuin näitä muita lajeja tämä vuosi ja (jos nyt ymmärsin tanskan kielestä oikein), sitten ensi vuoden puolella aletaan vasta keskittymään vapariin. Myöskin kerralla uidaan yleensä joko 25m, 50m tai 100m ja sitten on tauko. Yhtä drilliä useimmiten 4-8-16x25m/50m.Välillä saatetaan toki loppuun uida jokin vähän pidempi siivu, tyyliin 500m.

Itseä hieman epäilytti tämänlainen treenaus (ja erityisesti kauhistutti, kun piti yhtäkkiä uida perhosta yhteensä joku 500m, kun pääsin sitä hädin tuskin 5m), mutta nyt jo 6 viikon reeneissä käymisen jälkeen huomaan, että se vaparikin itseasiassa sujuu paremmin kuin ennen. Näin hitaalle ja huonolle uimarille olettaisin noiden muiden lajien parantavan uintiasentoa paremmin kuin pelkkä vaparin väkertäminen huonolla tekniikalla. Niin, ja me tehdään tosi paljon drillejä: potkuja, kylkipotkuja, eri uintilajien potkujen ja käsivetojen yhdistämistä, yhdenkäden uinteja eri lajeissa, erilaisia potkurytmityksiä jne. Aika paljon käytetään myös räpylöitä. Ja sitten yritetän uida eri nopeuksilla. Sen mitä olen vilkuillut niitä pidempiä ohjelmia, niin samoja juttuja he näyttävät tekevän, vain pidempiä settejä ja usein heidän uinneissaan on tarkemmin määrätty lepotaukojen pituus/tavoiteaika uintiin jne.

En toki oikeasti itse uinnista mitään tiedä (enkä triathlonista senkän vertaa), mutta nuo valmentajat vaikuttavat ihan päteviltä tapauksilta ja uskonkin heitä ja tunnollisesti uin sitä yhdenkäden ja jalan rintauintia ja uskon tämän parantavan vaparin uintiani vielä paljon. Itse ennen harrastin juurikin tuota "uin niin pitkälti kuin jaksan" ja uintivauhti ei ainakaan parantunut, toki jaksoin kuukauden päästä uida pidemmälle, mutta uinti ei ollut kovinkaan rentoa, vaan kauheaa puristamista. Säkään et ole vissiin se kaikista nopein uimari, joten luulisin tekniikkatreenin auttavan kummasti tuohon uintiajan parantamiseen.

Link to comment
Share on other sites

Olen vähän samaa mieltä kuin tuufaast ettei kannata liian jääräpäisesti uida vain vaparia. Toisaalta sanoisin että ei kannata myöskään käyttää kohtuuttomasti aikaa johonkin rintauinnin sahaamiseen. Mielestäni pieni määrä selkäuintia on ehkä hyödyllisintä vastapainoa vaparille. Parasta mitä voisit silti tehdä olisi uida paljon useammin kuin 2krt/vko. 5krt/vko jos käyt altaassa niin voit pitää osan uinneista lyhyinä ja varmasti tulee parannusta kun harjoittelet vielä joka kerta hyvää tekniikkaa. Itse olen ainakin edsitynyt eniten silloin kun uin noin 5-6krt viikossa yhden kesän ajan ennen kuin koitin triathlonia ja samaa todistaa moni kilpauimari, että alle 3krt/vko uimalla ei kehitys ole ihan valtavaa kuin ehkä 100% noobivaiheessa.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Itse vähän uivana käytän selkää ja rinulia vain verraukseen vetojen tms välissä. Potkuista perhospotkua kyllä treenaan, siitä tunnen olevan hyötyä, mutta itse perhosta en hablaa. Eli hinkkaisin vaparia uimalla ensin uintitekniikan ja -tason kohtuulliseen kuntoon, sitten jos aikaa ja intoa muidenkin tekniikoiden perusteellisempaan opetteluun niin ottaisin vasta siinä vaiheessa systemaattisemmin sekaria ohjelmaan. Jos siis "aloittelija" on vaikka 2h/vko altaassa niin tekniikkaharjoitteet, potkut ja vapari sisältää riittävästi haastetta.

Link to comment
Share on other sites

Kyllähän 5-6/vk uimalla pääsee varmasti parempaan lopputulokseen, mutta en millään pysty enkä haluakkaan painottaa uintia noin paljoa. Tällä hetkellä uintitaso (altaassa 3,8km 1.23) on kuitenkin sen verran hyvä suhteessa juoksu/fillarointikuntoon, että nuo (lähinnä juoksu) tulevat olemaan painopistealueita syksyllä/talvella. Niistä molemmista kun uskon saavan suht helpostikin sen tunnin pois, ja taas uinnissa joudun tekemään pirusti töitä jotta saisin vaikka sen 20-30min.

Olenkin asettanut tavoitteeksi maltillisesti ottaa ajasta pois sen 15min, josta osa tulee jo siinä kun pukee märkäpuvun päälle. Loput sitten sillä, että jaksaa vaan painaa vapaata enemmän. Sen enempää en varmaan tulee mitään erityistä tekniikkaharjoittelua tekemään, jos nyt ainakin ensi vuoteen asti treenattaisi vain pelkästään uimalla, ja katsotaan sitten mihin asti se riittää. Yksi vaihtoehto olisi mennä tuohon lähikaupungin Masters-porukkaan, mutta kun tuossa on uimahalli kilometrin päässä (jossa ei ole mitään koutsausta) niin jotenkin töiden/perheen yms. kanssa aikatauluihin sopii paremmin, että treenailee siinä. Ei tarvitse matkoihin käyttää 45min/harjoitus.

EDIT: Yksi idea tuossa pelkässä vapaauinnissa on se, että nyt jos päättää (ainakin hetkeksi) jättää rintauinnin pois, niin sitten ei ole muuta mahdollisuutta kuin uida vapaata, tai jättää uimatta. Tuon rintauinnin kanssa kun on joskus niin, että sitä vaihtaa lajia, kun vähän rupeaa vapaauinnissa ahdistamaan. Ja nyt sitä "pelastusta" ei sitten olisi käytettävissä.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Vähän asian vierestä, mutta ei täysin: olen viime aikoina yrittänyt uida pelkästään vaparia, mutta ongelmana on, että jalkapohjasta alkaa melkein aina jossain vaiheessa vetää suonta. Muuten mitään suonenveto-ongelmia ei ole.

Tilanne rauhoittuu, kun ui väliin yhden tai kaksi altaanmittaa rintauintia, ja tämän jälkeen voi taas palata vapariin. Onko kenelläkään muulla ollut samaa ongelmaa, ja onko ideoita miten ongelmasta pääsisi eroon?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy