Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Pidemmät mattojuoksutempaukset


jamaatta
 Share

Recommended Posts

Mieleeni pulpahti jostain ajatus juoksumatolla suoritettavasta hyväntekeväisyys(ultra)juoksusta. Onkohan Suomessa juostu tällaisia?

Idea liittyy päässäni erääseen tiettyyn paikkaan ja matka voisi olla siihen liittyen joko 100 km tai sitten 12 h aikaperusteinen läpsyttely. Mikään ennätysyritys se ei olisi, kunhan nyt lajitoverien ihmetykseksi yksi(?) hullu jolkottaisi juoksumatolla hiukan julkisemmin. Ja samalla muutama firma toivottavasti lahjoittaisi tämän sortin näkyvyyttä vastaan hiukan rahaa hyvään tarkoitukseen.

Koetin hiukan penkoa foorumia aiheesta, mutta niukkaa oli. Dean Karnazes on juossut jotain (osin kiistanalaisia) ennätyskokeiltaan, ilmeisesti joku/jotkin foorumilaiset ovat juosseet/koettaneet juosta Kotirataultraa matolla?

Mitähän kaikkea (yllättävääkin?) huomioitavaa tempauksen järjestämisessä olisi? Ainakin "sponsorien" keruu on varmasti työlästä ja vaatisi mielellään muutaman ihmisen tiimin. Olisko ajatus jollain hinnalla "myytävistä" kymmenistä kilometreistä osuva" Esimerkiksi "Tätä etappia 50-60 km tuki X"? Vai joku "kilometrikorvaus" per juostu kilometri? Muissakin käytännön järjestelyissä on hommansa, mutta tuskin kumminkaan mitään ylivoimaista. Tapahtumajärjestelyt ovat kyllä kohtuututtua touhua.

Ja kun tällä keskustelualueella ollaan, niin oleellista on toki myös ihmetellä, mitä juoksutreenailussa pitäisi ottaa huomioon. Muuta kuin esimerkiksi se fakta, etten ole vielä juossut matolla metriäkään... Sitä nyt ainakin pitäisi ihan ensiksi kokeilla. Hitto, olisikohan se pakko vääntäytyä jonnekin punttisalille mattoa kokeilemaan!?

Yksitoikkoisuus lienee psyykkisesti pahin juttu, mutta sitä kompensoisi varmaan julkinen juoksupaikka, jossa pääsisi yleisön(?) kanssa vaihtamaan ajatuksiaan. Fyysisesti arveluttaa ainakin täysin muuttumaton rasitus just samoille lihaksille. Perniön satasella oli mäkeä ja mutkaa, matolla ei. Hajoaako matolla lihakset helpommin? Eikös se ole toisaalta pehmeämpi alusta nivelille? Ajatus olisi kyllä siirtä (mahdollisessa) projektissa toteutuspuolelle vasta joskus talvella syyskauden päätyttyä. Että palautumisaikaa olisi sitten sydäntalvella riittämiin. Suorituspaikka olisi sisällä. Onko huonelämpö jo miten paljon haastavampi nesteytyksen ja energiansaannin kannalta verrattuna esimerkiksi Perniön yökylmyyteen?

Vaikka en tätä vielä kuvitteellista tempausta juoksisikaan ennätysyrityksenä, haluaisin toki sen olevan vähän tunnetun ultrajuoksun näkökulmasta mahdollisimman asiallinen ja, öh, "kunniakas". Jonkinsortin (media)näkyvyys kun lienee ihan todennäköistä, varsinkin jos saisin toteutettua sen ajattelemasani paikassa... Vierastan "showmeininkiä" väärässä paikassa väärään aikaa, mutta tuohon sekoittuisi varmaan hippunen sellaistakin. Toisaalta mielellään toisi ultrailua näkyville ihan tavallisten tallaajien tavallisena harrastuksena. (Mitenkään toki vähättelemättä käsittämättömimpien huippujen jumallallisuutta! ;)

"Ultrapelleilyähän" tämä tavallaan olisi, mutta hyvillä aikeilla. Paljastettakoon, että hyväntekeväisyyden kohteeksi tuli isommin ponnistelematta mieleen nuorten mielenterveystyö. Se(kin) on kovasti aliresurssoitua ja mielenterveystyön karua nykytodellisuutta on päässyt kauhistelemaan ihan lähiystävienkin kautta. Ja olisihan avustusvalinnalla hienoinen itseironinen vivahdekin juttuun väistämättä liittyvän egoistisen puolen vastapainoksi...

Tätä se hidas palautuminen Suomi-juoksusta teettää. Kun jalka ei taida vielä tykätä lenkkeilystä, niin pää kehittää jo uusia seikkailuita.

Link to comment
Share on other sites

Tuolla transEurope Footracella kilpailun ulkopuolella kick bikella potkutteleva ultrajuoksija nimeltä Peter Bartel on ainakin juossut matolla...

http://www.peter-bartel.de/pageID_6759191.html

Saksan kielen taitoni on aika ruosteessa, mutta miehen sivuja katsellessa sain käsityksen, että on tehnyt muitakin tempauksia hyväntekeväisyysmielessä, mm. kick bike turneen nuorisolle Friends for Life (mielenterveys-)organisaation nimissä.

Mutta idea on varmaan vapaasti kopioitavissa ja hyvään tarkoitukseen on aina syytä kerätä varoja/ julkisuutta :thumbsup:

Itse olen joskus liukkailla keleillä juossut pisimmillään 30 km matolla ja - kyllä- on tylsää! Mutta huolto pelaa ja mäkiä voi napista painella matkalle juuri niin paljon (tai vähän) kuin haluaa..! :running:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy