Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Juoksenko vai enkö juokse? Kas siinä kysymys.


Ikämies
 Share

Recommended Posts

Niin siis Maratonin.

Juoksin ensimmäisen puolikkaani kuukausi sitten Ideaparkissa ja aikaa kului tuo 2h 39min. Aloitin juoksun harrastamisen viime syksynä. Elopainoa on 97kg, pituutta 190cm (rasvaprosentti n. 20%) ja ikää karvan vajaa 40. Maksimisyke 186 ja leposyke 48. Polari ilmoittaa tällä hetkellä kuntoindeksiksi 47 (hyvä), kun se viime syksynä oli 38 (tyydyttävä). Paino ei ole pudonnut yhtään, sillä en juurikaan pihistele ruoasta ja juomasta. Tuo puolikas on ainoa kerta kun olen juosten edennyt enemmän kuin 16km. Vauhtini on hidasta. Pitkikset menee PK-sykkeellä (n. 130-135 n. 70%) kilometrivauhdilla 7min 30s. Eli juurikin tuo puolimaralla käyttämäni vauhti. Silloin tuntui tosin maalissa, että muutaman kilometrin olisin vielä jaksanut.

Varsinaisena tavoitteenani oli juosta maraton läpi jossain vaiheessa ja tätä keää olin ajatellut. Mielessä kiilsi HCM, mutta olen tullut hiukan katumapäälle. Ensinnäkin, epävarmuus kalvaa siitä, että jaksanko tuota läpi, kun puolikaskin meni noin hitaasti ja nyt tuottaa tuskaa vetää Sepon maraton läpi -ohjelman 12 vipaa viikkoa. En näet pysty juoksemaan niitä tavoitekilometrejä asetetuissa aikarajoissa lähellekään, saatika palautumaan juoksujen välillä. Lisäksi HCM:n reittiä on moitittu raskaaksi.

Niinpä olen ajatellut pienessä päässäni seuraavaa kaavaa. Voisin seurata tuota Sepon ohjelmaa kevennettynä ja testata kuntoani Paavo Nurmen puolikkaalla kesäkuun lopussa ja ottaa tavoitteeksi 2h 30min alituksen. Sen jälkeen juoksisin testijuoksuna heinäkuun lopulla jonkun 3h (25km?) hölkän itsekseni pk-sykkeellä. Jos selviän näistä kahdesta kunnialla, uskaltaisin kenties ilmoittautua Finladiaan kokonaiselle. Sen reittiähän on sanottu helpoksi ja runsas osanottajamäärä voisi auttaa siinä, ettei ihan yksin tarvitsisi joukon hännillä taapertaa ja saisin itseni kenties viiteen ja puoleen tuntiin maaliviivan yli.

Sanokaahan rehellisesti, onko tässä järkeä vetäistä ensikertalaisena kaksi puolikasta ja yksi kokonainen samana kesänä??? Vai jätänkö suosista kokonaisen ensi vuodelle, vaikka mielellään sitä kokeilisinkin noiden tavoitteiden täyttyessä? Onko se tämänkuntoiselle edes fyysisesti mahdollista? :conf:

Lisätään nyt vielä, että vaimokin on viimeisillään raskaana, joten aikaa täysipainoitteiseen harjoitteluun ei ole. Silti uskon aikaa hyvälle treenille löytyvän.

Link to comment
Share on other sites

Tervetuloa finlandiaan mukaan, totta kai pystyt vetämään sen läpi. Minusta noin pitkät testi juoksut eivät ole välttämättömiä/ järkeviä. Esim testi 5km tai 10km kertoo kyllä mihin suuntaan ollaan menossa. Juokse nyt 5km parasta mahdollista vauhtia ja testaa heinäkuunlopulla uudestaan. Elokuussa 3 viikkoa ennen starttia ota pitkälenkki jossa menet 2h kevyesti 60-75% ja viimenen 30min marantavoitevauhtia.

Link to comment
Share on other sites

Onko tuolle vitoselle tai kympille olemassa jokin "tavoiteaika", mikä kertoisi maratonin olevan mahdollinen? Ihan täysilläkö se on tarkoitus kokeilla?

Tuo Finlandia kyllä kiinnostaa ja asetin sen tavoitteeksi, mikäli katson loppukesästä olevani tarpeeksi hyvässä kunnossa. Ihan tällä kunnolla en vielä uskaltaisi lähteä. Tavoite on maaliinpääsy.

Link to comment
Share on other sites

Onko tuolle vitoselle tai kympille olemassa jokin "tavoiteaika", mikä kertoisi maratonin olevan mahdollinen? Ihan täysilläkö se on tarkoitus kokeilla?

Jos käyttää alimatkoja ennusteena pitemmälle matkalle, niin jokainen matka olisi juostava parasta mahdollista vauhtia. Parhaiten tämä onnistuu kilpailuissa. Jos siis juokset vaikka kympin täysiä, niin kympin aika ennustelaskuriin, joka ennakoi maratonaikasi hyvällä harjoittelulla.

Ei kannata kuitenkaan ekan maratonin ajasta stressata liikoja. On varsin tavallista, että aluksi esimerkiksi vitonen ja kymppi kulkevat suhteellisesti kovempaa kuin maraton. Vuosien saatossa ero sitten luultavasti kaventuu, kun kestävyyttä tulee lisää.

Link to comment
Share on other sites

http://www.marathon-calculator.com/default.asp

tämä toimi minulla kohtuullisesti, kun 5,8,10 km:n perusteella arvioin 1/2mara aikaa, mutta koska kokopitkällä punnitaan rasvanpolttokyky(??), niin e.o.s. kuinka toimii aloittelijalla (=minä). Omaa täyspitkän odotan (syksyyn/ensi kevääseen) kunnes saan pk-lenkillä tiputettua sykkeitä vähän alaspäin (noille ikämiehen lukemille..), niin että ei tarvitse kuitenkaan kävellä.

Link to comment
Share on other sites

Siinä Sepon ohjelmassa ei kilometrit ja ajat välttämättä kohtaa...varsinkaan aloittelijoilla. Kannattaa unohtaa kilometrien seuraaminen ja juosta vaan oman sykkeen ja ajan mukaan. Peekoot peekoona ja veekoot veekoona. Silloin ehdit palautuakkin paremmin seuraavaan lenkkiin mennessä ja kunto alkaakin nousemaan ihan kohisemalla. Kokeiltu on. Toimii. Ei kannata väsyttää itseään juoksemalla väkisin ohjelman mukaan.

Ja eikun maralle syksyllä.

Link to comment
Share on other sites

Siinä Sepon ohjelmassa ei kilometrit ja ajat välttämättä kohtaa...varsinkaan aloittelijoilla. Kannattaa unohtaa kilometrien seuraaminen ja juosta vaan oman sykkeen ja ajan mukaan. Peekoot peekoona ja veekoot veekoona. Silloin ehdit palautuakkin paremmin seuraavaan lenkkiin mennessä ja kunto alkaakin nousemaan ihan kohisemalla. Kokeiltu on. Toimii. Ei kannata väsyttää itseään juoksemalla väkisin ohjelman mukaan.

Ja eikun maralle syksyllä.

Näin ajattelinkin tehdä. Vaihtelen vuorotellen 3-4 lenkkiä viikossa, mutta kolme pitkistä neljässä viikossa voi olla liikaa. No, pakollisia taukoja tulee väistämättä kaikenlaisista kissanristiäisistä ym. juoppottelujuhlista johtuen, joten juostaan mitä keritään. Saattaa tulla viikkoja, ettei ehdi kuin kaksi lenkkiä, mutta pitää koittaa ajoittaa siten, että edellinen viikko olisi sitten selvästi kovempi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tänään tuli juostua kymppi minulle kovaa vauhtia. Aikaa meni tuiskussa ja vesisateessa 1h 6,30 min (6,39 min / km). Ihan täysillä en mennyt (keskisyke 153 = 82% max.), mutta omaan kuntooni nähden melko lujaa kuitenkin. Tuosta ajasta en varmaan olisi pystynyt kahta minuuttia enempää nipistämään, jos sitäkään. Tuota vauhtia olisin tosin jaksanut vielä pari kolme kilsaa lisää. Tämä kympin reittini ei ole mitään tasaista. Ensimmäinen vitonen mennään hyvinkin alamäkivoittoisesti. Seuraavat kolme ja puoli ovatkin melko raskaat, pääasiassa ylämäkeä ja viimonen puolitoista mennään tasaisella. Viimeinen kilometrini olikin nopein (6.18).

Tämän kympin loppuajan kun syötän McMillan Running Calculatoriin, se ennustaisi minulle 2.28h puolikasta. Tuo 7 minuutin kilometrivauhti oli juurikin se, mitä ajattelin lähteä tavoittelemaan. Pitäisi varmaan onnistua. Jospa sitä jaksaisi tuohon 15-16km asti ja mikäli paukkuja riittää, niin kiihdyttelen sitten hitaasti. Puolikashan on luvassa Turussa vajaan parin viikon päästä. Sen jälkeen on sitten vielä vähän aikaa ennen Finlandian kokonaista kohottaa kuntoa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jatkan tätä keskustelua itseni kanssa.

Lauantaina tuli siis kisattua Turussa ja puolikas taittui aikaan 2.25.xx kun tavoite oli alittaa 2.30 ja parantaa tuota Ideaparkin aikaa (2.39). Nyt mentiin oman suorituskyvyn yläpäässä. Keskisyke kisassa oli 166 (89% max.), mutta vauhti pysyi suht hyvin ja seinää ei tullut vastaan. Yhtään lisäkilometriä en olisi kyllä enää jaksanut tuota ylläpitää. Olin todella tyytyväinen omaan suoritukseeni tuo keli huomioon ottaen.

Tämän kokemuksen perusteella olenkin nyt pari yötä nukuttuani alkanut pohtia, että haukkaanko sittenkin liian ison palan, jos aion yrittää Finlandiassa kokonaista rämpiä läpi. Ei oikein usko riitä siihen tällä hetkellä. Tietysti pitäisi kokeilla joku 3h lenkkin heinä-elokuussa, mutta en siinä ajassa pääse kuitenkaan yli 25km:a. Olisi kait syytä ottaa Finlandiassa tavoitteeksi vain parantaa puolikkaan aikaa ja ottaa se kokonainen ohjelmaan vasta ensi vuonna. Juoksuharrastusta kun on takana vasta 10kk ja 750km. Jos tässä rakentaisi peruskuntoa vielä toisen vuoden, olisi ensimmäinen maratonikin varmaan vähän miellyttävämpi kokemus. Nyt jos lähden syyskuussa tuolle matkalle, aikatavoite pyörisi jossain 5.15 -5.30:n tietämillä, enkä olisi startissa yhtään varma itsestäni. Ei tässä kuitenkaan enää 2kk:ssa ihmeitä tehdä. Vai tehdäänkö?

Jaha, vaimo supistelee siihen malliin, että taidetaan lähteä aamuyöstä synnyttämään... :racer:

Link to comment
Share on other sites

Ei tässä kuitenkaan enää 2kk:ssa ihmeitä tehdä. Vai tehdäänkö?
´

Riippuu paljolti siitä, miten paljon ja millaisia lenkkejä ehdit tekemään.

Sullahan on kaksi puolikasta jo takana ja noiden ajoista voisi arvata, että 5:30 on ihan mahdollinen tavoite. Itsellesi huomattavan paljon miellyttävämmän reissusta voit tehdä, jos saat juoksua ainakin tuon 30 km / viikko vedettyä tästä lähtien. Vajaassa kahdessa kuukaudessa tuolla taustalla ehdit pitkiksiäkin heittää luokkaa 3 ihan hyvin. Viimeinen 1.5 viikkoahan menee himmaillen, kuten varmaan tiedät.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy