Jump to content
Juoksufoorumi.fiSign in to follow this  
Night Runner

Onko koko juoksevaa maailmaa huijattu 30 vuotta?

Recommended Posts

Onko mahdollista, että erilaisten vaimennettujen ja tuettujen juoksukenkien noin 30 vuotta sitten alkaneesta teollisesta vallankumouksesta näihin päiviin asti jatkunut valtakausi on temmannut kaikki meidät mukaansa urheilumaailman historian ehkä kaikkien aikojen suurimpaan ja pitkäaikaisimpaan huijaukseen? Siis aivan kaikki: juoksijat, valmentajat, urheilujohtajat, sponsorit ja muut! Paitsi kenkäteollisuus, myös ortopedinen medikalisaatio ja fysikaalinen hoito- sekä hierontabisnes juoksijoiden segmentissä ovat kasvaneet viimeisten 30 vuoden aikana ennen näkemättömiin mittoihin.

Vaimennetut ja tuetut juoksukengät ovat kehittyneet huimasti 30 vuoden aikana. Ovatko tuetut tossut vähitellen heikentäneet ihmisen luonnollista tapaa juosta? Voiko uusimman Juoksija-lehden 4/2009 sivulta 8 löytyvän taulukon toteamukseen - jossa osoitetaan, kuinka dramaattisesti vähemmän 2.30 - 2.45 alittajia Lontoon maratoneilla on ollut 2008 verrattuna vuoteen 1982 - syynä olla se, että me olemme vähitellen tottuneet tuettujen tossujen heikentämiin jalkoihin?

Monilla foorumeilla on viime vuosina ihmetelty afrikkalaisten kestävyysjuoksijoiden yleistä ylivoimaa aasialaisiin, amerikkalaisiin ja eurooppalaisiin verrattuina. Voiko yhtenä syynä olla se, että afrikkalaiset ovat vain juosseet pidempään ja enemmän paljain jaloin kuin muut?

Tämän mahdollisen jymäytyksen rinnalla madoffit ja wincapitat ovat pientä virtuaalitodellisuutta, rahan ”jalostamisen” huijausta. Käsittääkseni nyt on meneillään huijaus, joka kohdistuu oikeaan todellisuuteen, ihmisten terveyteen. Olemmehan alttiita laumakäyttäytymiselle, koska ihmiset ajattelevat tietyllä tavalla samankaltaisesti. Joukolla jymäytetyksi altistava, pitkäaikainen yleinen virhetulkinta tässä olisi siis se, että suuri määrä tuettujen ja vaimennettujen tossujen käyttäjiä ei voi olla väärässä.

Näen näyn: Jos sata eurooppalaista, amerikkalaista ja aasialaista huippujuoksijalupausta sanoisi nyt ”Kiitos ei!” kenkäteollisuuden heille tarjoamille sponsorirahoille sekä heittäisi vaimennetuilla ja tuetuilla kengillä joessa uiskentelevaa sorsaa (lintujen ystävät: anteeksi sanonta, mutta kun se on sanonta) ja ryhtyisi juoksemaan paljain jaloin - vaikka 1 mm ohuet kevlarit jalkapohjiensa suojina, seuloutuisi heistä kenties vuoden 2010 Berliinin maratonin lähtöviivalle kymmenen paljasjalka-huippujuoksijaa - joukossa kenties yksi suomalainen - ja yksi heistä juoksisi kuninkuusmatkan alle kahden tunnin.

Hän ei todennäköisesti olisi Haile Gebreselassie, koska hän juoksee tietääkseni päkiöillä ja on käsittääkseni niin tottunut päkiöiden paikkeilla vaimennettuihin juoksukenkiin ettei ehkä ehtisi enää omaksua hänelle uutta, erilaista juoksutyyliä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, itsekkin pikkujusufalina juoksentelin aina paljain jaloin (paitsi talvella) ja ei hidastanut asfaltti, sora eikä pöpeliköt menoa. Nykyään ei tietenkää lapsia ihan joka paikassa voi paljain jaloin juoksuttaa huumeneulojen, lasinsirujen ym. paskan takia.

Ehkä syynä nykytasoon on kuitenkin enemmän se, että liikunnan harrastus lopahtaa lapsilla joskus teini-iän kynnyksellä ja yläasteella liikunnasta tulee pakkopullaa, kun se ala-asteella oli vielä kivaa. Ja jäljelle jäävistä lahjakkuuksista kilpailee sen lisäksi vetovoimaiset joukkuelajit. Sen lisäksi monet aikuiset pitävät himourheilua vaarallisena ihmisen terveydelle, jopa vaarallisempana kuin sohvaperunailua? Outoa. Ja lapsethan katsoo meistä aikuisista mallia. Siinä muutama spekulaatio....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olenkin jo pitkään ihmetellyt, miksi 70-luvun puolivälissä juoksin cooperissa selvästi yli 3000m ja nyt en pääse vauhdilla 4min/km montaakaan metriä. Missä mahtaakaan juoksutaitoni olla, jos jatkan nykytossuilla vielä toiset 35 vuotta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko mahdollista, että erilaisten vaimennettujen ja tuettujen juoksukenkien noin 30 vuotta sitten alkaneesta teollisesta vallankumouksesta näihin päiviin asti jatkunut valtakausi on temmannut kaikki meidät mukaansa urheilumaailman historian ehkä kaikkien aikojen suurimpaan ja pitkäaikaisimpaan huijaukseen?

Sen enempiä perustelematta; Mielestäni vastaus on ehdoton ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kenkiä valmistetaan markkinoiden vaatimusten mukaan. Mitä jos ihmiset vain ovat lihavampia ja heikompia kuin 30 vuotta sitten ja vaativat tukevampia ja paremmin vaimennettuja kenkiä? Niille jotka eivät näitä tarvitse, on aina ollut vaihtoehtoja.

No niin, tulihan se perustelu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä videoklippi on ihan mielenkiintoinen osoitus siitä, kuinka nykyvaimennettu juoksukenkä muuttaa tavisjuoksijan askellusta: ensin ilman kenkiä, sitten kengät jalassa:

Taustalla joku asiantuntija tekee huomioita siitä, kuinka tämä juoksija tekee lähes kaikki juoksutekniikan perusvirheet, kun hän laittaa juoksukengät jalkaansa. Sen sijaan sukat jalassa asiat menevät teknisesti ja anatoomisesti paljon paremmin.

Miettikääpä sitä.

Muokattu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varmaan vähän jännitti tokassa videossa. Vaikka clipit olisi otettu kuinka saman päivänä ilman ohjeistusta, syypää ei varmasti ole kenkä. Epäilemättä mahdotonta siis, ehdoton ei silti - vaikka toisaalta kyllä toi ilmaston lämpeneminenkin saattaisi vaikuttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy