Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Suomalaisnainen Marathon des Sablesiin


Jamppa
 Share

Recommended Posts

Kauppalehden Presso-liitteessä oli tänään aukeman juttu ensimmäisestä suomalaisesta naisesta, joka osallistuu kuutena päivänä juostavaan kilpailuun Saharan aavikolla 7.-17. huhtikuuta. Hanna-Maria Ahonen on Lontoossa asuva 27-vuotias uraohjus, jolla ei ole kokemusta edes maratoneista, mutta nyt hän haluaa saada "lisähaasteita tasapainottamaan elämäänsä". Hän on kokeillut jo vuorikiipeilyä, ja nyt on siis ultrajuoksun vuoro.

http://presso.kauppalehti.fi/p/l/i/lehti/pdf.jsp?oid=18

Keskustelu arkiston puolelta:

http://seponkotisivut.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1125684987

Ahosen aluillaan olevat kotisivut:

http://www.hanna-maria.co.uk/

Jutun mukaan yhteismittaa kertyy 350 kilometriä, mutta arkiston puolella puhuttiin alle 250 kilsasta. Onpa mystinen juoksukilpailu. Osallistumismaksukin tuntuu melko korkealta (lähes 3000€).

Link to comment
Share on other sites

Koska se dokumentin tapainen tuli telkkarista? Muistelisin että olisi ollut

kaksi suomalaista juoksemassa. Muut hatarat muistikuvani ohjelmasta:

-omat energiat yms piti kantaa, (järjestäjä tarkistaa että on riittävästi)

-hiekan vuoksi tossut teipattiin jalkaan ennen lähtöä, ja riisuttiin vasta maalissa!

-maaliintulon jälkeen tossut myytiin paikallisille kyläläisille

-etappien väliset yöt nukuttiin aaltopahvin palasilla

Jos sponsori- tai muuta rahaa löytyy tarpeeksi, eikä seuraava Googletus:

When you fill out the entry form, pay special attention to the section concerning the "corpse repatriation fee."

hirvitä, niin vielä ehtii ilmoittautua vuoden 2008 juoksuun.

http://www.saharamarathon.co.uk/

Link to comment
Share on other sites

Ihan pikkaisen liioittelun takana lienee innokas, asiantunematon ja faktoihin kevyesti suhtautuva toimittaja. Matka taitaa vuosittain hiukan vaihdella mutta pysyy pyöreästi 245 km:n paikkeilla. Tuskin yksikään juoksija kantaa 15 kilon reppua ja useimmilla sen paino jää tuonne 7-8 kiloon (+ 1,5 l vesipullo).

Marathon des Sables/Sand Marathonin kovuus tai ei-kovuus on tietenkin suhteellista ja riippuu tietysti paljon kunkin harjoitustaustan ja vauhtitavoitteen harmoniasta, mutta sen mukaan mitä olen sen juosseelta tanskalaiselta kuullut, se on sittenkin "vain jonkin verran tavallista neljän tunnin maratonia vaativampi", kunhan vain on sitä tyyppiä joka kestää /fyysisesti ja henkisesti) kuumuutta ja hiekkaa.

Toivotan - kieltämättä hiukan paternalisesti - tytölle onnea ja menestystä ja uskonkin siihen, mikäli hän malttaa noudattaa järjestäjien antamia varuste- ja ravinto-ohjeita ym.

Toisaalta tuommoinen "first Finnish female" lähestyminen *voi* pitää sisällään, sanotaanko, nuoruuden viattomuutta ja elvistelyä eli luonnollista kyvyttömyttä ottaa oppia muiden kokemuksista ja taipumusta luulla itsestään ihan pikkaisen liikoja, joten toisinkin voi käydä.

Link to comment
Share on other sites

"The toughest footrace on earth" :viheltely

Just joo... Spartathlon, Barkley, Badwater, Antarctis 100k, Western States 100m, Hardrock 100m, Ranskan halkijuoksu, Saksan halkijuoksu, Trans-America Footrace, Sri Chinmoy 3100m... Mikä tekee noista (ja lukemattomista muista tapahtumista) helpompia kuin Marathon des Sables, jossa viikon verran hölkytellään lyhyehköjä etappeja? Onhan MdS:n olosuhteet kieltämättä ikävät, mutta sitä ne ovat myös Badwaterissa, Barkleyssa ja joidenkin mielestä myös Spartathlonissa. Antarktiksen satasesta puhumattakaan...

On mahdotonta sanoa mikä on "maailman kovin juoksukilpailu", mutta aika helppo on perustellusti väittää että ainakaan Marathon des Sables se ei ole.

MdS:n kärkisijoilla on muuten yleensä kovan luokan puolimaratoonareita, sillä maratoonareilla ei tahdo nopeus riittää noin lyhyillä etapeilla.

Link to comment
Share on other sites

MdS:n kärkisijoilla on muuten yleensä kovan luokan puolimaratoonareita, sillä maratoonareilla ei tahdo nopeus riittää noin lyhyillä etapeilla.

Vai olisiko peräti niin, että pitää olla keskimatkojen juoksija että nopeus riittää hiekka-alustalla keskimäärin 40km etapeilla reppu selässä :hehe

Onhan tuo "toughest footrace" toki liiottelua, mutta sen perusteella mitä tuosta kisasta tiedän voidaan kuitenkin aivan kunnollisesta ultrajuoksusta puhua. Aikarajat on kyllä sellaisia, että tuon voi käydä melkein kuka vaan kävelemässä jos niin haluaa, mutta jos mietitään puhtaasti säätä, maastoa, kantamuksia ja juoksun pituutta niin kunnolla juostuna lienee rankka reissu.

Juoksun kärkisijoilla on vuodesta toiseen olleet Marokkolaiset Ahansalin veljekset noin 4:40 kilometrivauhdeilla. Pikaisella haulla en montaa tulosta muista kisoista löytänytkään. Kaverit ei taida paljon Marokon ulkopuolella juosta. Googlella löytyi yksi juttu New Yorkin maratonilta, jonka veljekset kävivät juoksemassa kelvollisiin aikoihin 2.30 ja 2.34.

http://adventure.mountainzone.com/2000/ahansals/html/audio-updates.html

Link to comment
Share on other sites

Oikeastihan siinä repussa kuitenkin kulkee juoksun aikana vain päivän etapilla tarvittava energia (käytännössä juoma), joten ei se hirveitä paina. Tietty viiden kilon paino harteilla sellaiseen tottumattomalle voi olla kova rasitus, mutta eipä Barkleyssakaan ole järjestäjien puolesta mitään tarjoilua matkan varrella. Barkleyssa ei reitillä ole myöskään maastoautolla / helikopterilla liikkuvia kuvausryhmiä eikä ambulansseja.

Juoksun kärkisijoilla on vuodesta toiseen olleet Marokkolaiset Ahansalin veljekset noin 4:40 kilometrivauhdeilla. Pikaisella haulla en montaa tulosta muista kisoista löytänytkään.

Mohammed oli vuonna 1994 nuorten MM-maastoissa sijalla 35., vajaat kaksi minuuttia voittaja Philip Mosimalle hävinneenä ja sekunnin Sergiy Lebidin perässä. Eli nopeutta on ainakin junnuna ollut kohtuullisesti.

Vuonna 1999 Mohammed Ahansal juoksi Berliinin puolimaratonilla ajan 1.05.49 sijoittuen kovatasoissa kilpailussa neljänneksi. Veljekset ovat pärjänneet hyvin myös 78 km pituisella Sveitsin alppimaratonilla. Lachcen voitti juoksun v. 2001 ajalla 5.48.17, Mohammedin sijoittuessa kolmanneksi ajalla 6.09.50. Eli ihan perinteisistä puolimaratoonareista ei ole kyse, mutta aika kaukana pojat on traditionaalisesta ultrahitaudestakaan. Todennäköisesti asfalttimaraton taittuisi alle 2.20 pienellä herkistelyllä.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Shamaani kyseli jo tuolla Loutraki ketjussa, että mitäs nyt seurataan. No tätähän voi seurata, starttiin enään hetki aikaa. Hanna-maria väittää sivuillaan, että vielä 22 tuntia, mutta kisan pitäisi kai alkaa 9.4. eli tänään??

http://www.hanna-maria.co.uk

http://www.darbaroud.com/uk/index_uk.php

Jälkimmäinen ehkä virallinen nettisivu? Osasta "Marathon des Sables" löytyy kohta "live", kenties siellä seurantaa..

Ensimäisen osuuden "roadbook" esillä, vain 28km.

Link to comment
Share on other sites

No niin. Kisa on käynnistynyt ja ensimmäinen osuus takana. Hanna-maria Ahonen selvisi aikaan 6:12:29 ja on sijalla 609/676. Kärjessä jo tässä ketjussa mainitut veljekset Ahansal, parempana heistä Lahcen. Aika 02H03'44.

Rohkenisiko sanoa että tiukkaa voi tehdä Hanna-Marialla, mutta onnea matkaan.

http://www.darbaroud.com/resultats/resultats.php?langue=en&categorie=1&etape=7&classement_general=1&nb_result=100&epreuve_id=2&equipe=indifferente&tri=classement_abandon,%20classement_rang&page=1

Link to comment
Share on other sites

Jo ensimmäinen päivä oli kova: 41 astetta, tavanomaiseen verrattuna hyvin kostea ilma ja kova tuuli, jotka yhdessä tekevät nestetasapainon ylläpitämisen vaikeaksi. Ensimmäisenä päivänä oli jo 8 keskeytystä ja 21 tetapin maalissa tiputukseen joutunutta, molemmat "kisaennätyksiä".

Toinen päivä on sujunut samoissa merkeissä. Tuloksien mukaan mukana näyttäisi olevan toisen päivän jälkeen enää 661 juoksijaa eli 64 katsoi parhaaksi jättää leikin sikseen ensimmäisen päivän jälkeen tai ei saanut lähtölupaa toiselle etapille. (Keskeyttäneitä ei yllättävää kyllä näkynyt olleen, toisaalta järjestäjät määräsivät osuudelle tuplamäärän vettä.)

Jos olen käsittänyt ja muistan oikein, seuraavat osuudet ovat helpompia sikäli etteivät ne ole aivan yhtä hiekkaisia vaan pikemmin kovapohjaisia, joskin kivisiä.

Koska en halua olla "sanoinhan minä"-mies, uskon ja toivon, että Hanna-Maria ei ole tähän asti pyrkinyt muuhun kuin järkevään maaliintuloon sallitussa ajassa ja että hänellä on yhä käyttämättömiä kestävyys- ja vauhtiresursseja olosuhteiden niin salliessa. Hänen sijalukunsa on toisen osuuden jälkeen 580.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy