Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Juoksuvammat


Samppa89
 Share

Recommended Posts

Elikkä kysymykseni siis tämä: Juostessa tulee ala pohkeisiin(siis nimen ohaan pehmyt kudokseen, ei luuhun) sykkivä kipu joka pakottaa lopettamaan juoksemisen yleensä noin 1 km jälkeen. Mikäs tämmöseen voi olla syynä? Onko kenelläkään ilmennyt vastaavaa.

Sen verran taustasta että, kilometrejä on lisätty enskesän maraton tavoitetta 4.00 ajatellen aika paljon viime viikkoina, kunnes tuli tämä.

Muutenkin kiinnostaa kuulla mitä muut maratoonarit on itselleen aiheuttaneet. Kenellä on suurimmat arvet ja nivelet sirpaleina?

Ja viimiseksi, mitä muuta kun hyvää juoksutekniikkaa voi käyttää näiden ehkäsemiseen? Olen kuullu että ruokavaliolla voi saada jotain aikaan?

Link to comment
Share on other sites

Todennäköisesti syynä kipuihin on nimenomaan tuo juoksumäärän nostaminen. Se kannattaa tehdä riittävän varovasti. Ja jalkoja voi vahvistaa kuntosaliharjoittelulla tai lyhyillä mäkisprinteillä (kokeilen näiden toimivuutta itse parhaillaan). Oikeanlaiset kengät kannattaa myös olla. Venyttelystäkin voisi olla hyötyä.

Omalta kohdaltani täytyy sanoa, että en heti keksi jaloissa paikkaa, joka ei olisi ollut kipeänä jossain vaiheessa. Ensin oireili polvet ja niiden takia piti pitää pari viikkoa taukoa. Kunnon kengät piti hankkia ja alamäissä piti varoa takomasta jalkaa kovasti maahan kantapää edellä. Sitten pystyin jatkamaan juoksemista, kunnes lonkat alkoivat vihoitella. Tässä vaiheessa en pitänyt taukoa, vaan juoksin kipujen läpi ja lonkat kestivät. Sitten taisi kipeytyä vasen jalkapohja. Jalka oli niin kipeä, että sillä ei pystynyt juoksemaan askeltakaan. Epäilin rasitusmurtumaa, mutta todennäköisemmin jokin jänne oli vain pahasti tulehtunut. Viiteen viikkoon en pystynyt juoksemaan. Sitten juoksin maratonin kylmiltäni ja sen jälkeen oikeaan polveen sattui taas ja pidin taukoa kaksi viikkoa. Sitten onnistuinkin harjoittelemaan melko ehjänä pitkään, kunnes oikea nilkka alkoi naksumaan ja lopulta siihen sattui niin paljon, että käveleminenkin tuotti tuskaa. Samaan aikaan akillesjänteet tuntuivat aroilta, mutta onneksi nilkka petti ensin. Levolla, särkylääkkeillä ja väkisin juoksemalla tuo sitten hellitti. Juoksin taas maratonin, jossa vasen pohje kramppasi ja juoksin sillä väkisin maaliin, minkä seurauksena vasen jalkapöytä kipeytyi. Levännyt olen taas ja tässä sitä nyt ollaan melkein ehjänä. Tyhmästä päästä kärsii jalat.

Link to comment
Share on other sites

pitkänä ja "painavana" 0 kuntosena alottaneena kokenu varmaan kaikki jalaka vaivat. Mut polvet on miun akilleen kantapää, nyt eka vuosi aloituksen jälkeen (4v) kun ei jalat herjaa. Kun lisseet määriä niin ota mielummin 1 vko kerta lisää esim 20-30 min pk. Kuin että pidentäisit muita lenkkejä. Joku viisas sano miulle et 5% lisäys/ vuosi olis riittävää.

Link to comment
Share on other sites

Aktiiviurheilijatkaan (=nuoret ratajuoksijat) eivät lisää vuositasolla harjoitusmäärää kuin max 15-20 % Siis jos edellisenä vuotena on juossut 1000km tänä vuonna max 1200km. Samaa täytyy noudattaa myös vuoden sisällä. Jos huhtikuussa on juossut 100km ja se on määrällisesti kovin kuukausi tähän mennessä, toukokuussa max 110-120km.

Tuosta alapohkeesta on mimittäin todella lyhyt matka akillesjänteeseen. Ja sinne kipu on menossa ellet osaa nyt keventää...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sohvaperunana olin terve. Siis jaloista.

Juoksu ja hiihtouraa kestänyt nyt neljä vuotta. Pikkuhiljaa tietysti harjoitusmäärätkin kasvaneet. Toissavuonna hankala penikkatauti vasemmassa sääressä, epäiltiin rasitusmurtumaa kun oli kävellessäkin kipeä. Parani parin kuukauden juoksutauolla täysin.

Nyt viime kesänä polvi alkoi reistailla, ensin juoksijan polvi oikealle, sitten kipu tuli keskelle polvea. Parani talven hihtokauden aikana, mutta oireet taas keväällä. Lääkäri käski venytellä etureittä. Eilen maratonilla polvi kipeytyi, ja juoksun jälkeen kävely hankalaa, nyt se jopa vähän lonksuu. Venyttely jatkuu, ja juoksu toivottavasti.

Olisko hyviä neuvoja polven suhteen?

Link to comment
Share on other sites

Elikkä kysymykseni siis tämä: Juostessa tulee ala pohkeisiin(siis nimen ohaan pehmyt kudokseen, ei luuhun) sykkivä kipu joka pakottaa lopettamaan juoksemisen yleensä noin 1 km jälkeen. Mikäs tämmöseen voi olla syynä? Onko kenelläkään ilmennyt vastaavaa.

...

Juuri samanlainen ilmennyt, harjoitusmäärän lisäännyttyä. Ilmeni aina parin kilsan jälkeen. Salli kuitenkin mm. varpaillenousun eli kyseessä ei ollut akillesjänteen repeämä. Kävin siis lääkärissä + fysioterapeutilla. Pohjelihas oli syvällä vain ihan jumissa, samoin kuin hartiat voivat olla paukuissa. Olin ottanut uudet kengät käyttöön, jotka olivat neutraalit kun olisi ollut tarvetta pronaatiotukeen + lisännyt kevään harjoittelumääriä. Kuten jo mainittiinkin, kannattaa ottaa nyt varovasti ettei rasitus siirry akillesjänteeseen lihasvaimennuksen heikennyttyä lihasjumin vuoksi. Fysioterapeutin käsittely auttanee ainakin alkuun.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy