Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Grilli- ketju


roadrunner
 Share

Recommended Posts

Jokos on pallogrillit kaivettu esiin, onko krematorion huppu heitetty hiiteen, polttopuita jäänyt talven jäljiltä ?

Meillä on tommonen laavakivikäristin ja sitten itse muurattu kivikasa, mutta kumpaankaan en ole oikein tyytyväinen.

Laavakivi sydeemi on liian pieni ja muutenkin aika hempula ratkaisu, tiiligrillissä taasen on vaikeata säätää lämpötilaa optimiksi kulloisenkin valmistettavan safkan mukaan, joutuu funtsiin missä järjestyksessä ruoka valmistetaan...

Siksipä on tullut aika hankkia uusi kaasutin pihalle, sitä varten kun tuli jo viime kesänä rakennettua oma pergolakin.

Nyt kaipailen siis kokemuksia näistä uudemmista karsinogeenin tuotantolaitoksista.

Weber olis orgastisen hieno, mutta way too kallis.

Sitten grillikulinaristit saa laittaa parhaita vinkkejään tarjottavien osalta, eikä asian mukaisia ruokajuomiakaan ole syytä unohtaa...

Link to comment
Share on other sites

Paras näkemäni ja kokeilemani grilli oli muinaisen opiskelija-asuntolan pihassa. Se oli tehty tiilistä, sillä oli kokoa ja grillaustason korkeutta (suhteessa hiiliin) pystyi säätämään helposti kammella. En muista tarkemmin kammen/ruuvisysteemin rakennetta, mutta sen muistan, että ihailin systeemin yksinkertaisuutta jo silloin. Muistan myös ajatelleeni, että moisen rakentaisi itsekin aika helposti.

Itse preferoin hiiligrilliä, sillä pidän hiiligrillin sytytysprosessista. "Kaasu auki ja pietzosta tulta munille" -menetelmä kuulostaa aivan liian yksinkertaiselta :)

Yo. teksti ei auta ketjun aloittajan ongelmassa, mutta toinpa oman mielipiteeni esille :)

Ruoista:

  1. Tuoreita herkkusieniä (pestyinä ja jalat irroitettuna), tuorejuustoa tai homejuustoa sisälle, pitkä pekonisiivu kääritään ympärille ja paketti sidotaan vedessä lionneilla cocktail-tikuilla. Ja siitä grilliin semi-miedolle lämmölle - lopussa lämpöä voi nostaa nopeasti, jotta pekoneihin saadaan vähän karsinogeenejä pintaan ;)
  2. Hampurilaiset. Kaupasta sämpylät (osta isoja!), pihvit tehdään itse (normaali lihapullataikina, jossa suolat ja muut mausteet korvaa valmis taco-mausteseos), väliin jääsalaattia, salsaa, mozzarellasiivuja, jalapenoja, ketsuppia, pihvitomaatin siivu. Muistathan paahtaa sämpylän kuoret! Suosittelen esipaistamaan pihvit pannulla tai uunissa, sillä grilliritilällä noi pihvit tuppaavat hajoamaan ja grillaus menee pilalle. Toimii ihan hyvin, vaikka pihvit olisivat jo ihan valmiita ja ne vain lämmitettäisiin grillissä - näin ei ainakaan voi epäonnistua. Tarjotaan tortillasipsien (lämmitä sipsit 150-asteisessa uunissa 5 min ajan)+salsan ja lämpimän cheddar-dipin kanssa. Juomaksi tietysti Coronaa limesiivun kera (ekstrapotkua saat grilli-iltaan, kun tarjoilet Coronat jäillä täytetystä ämpäristä tai saavista sombrero päässäsi :)
Link to comment
Share on other sites

Weberin brikettigrilli ollut ympärivuotisessa käytössä kaksi vuotta ja erittäin tyytyväinen olen sekä käytettävyyteen että aromeihin. Kalan (fileen) savustuskin onnistuu yllättävän hyvin kun heittää vähän märkää jalopuulastua hiilille ja kansi kiinni.

http://picasaweb.google.com/mtakanen/MakonGrilli

Ei näykään noissa kuvissa mutta brikettien/hiilien sytytys tapahtuu sytytyspiipun avulla, jolloin ei tarvita sytytysnesteitä pilaamaan aromeita.

Link to comment
Share on other sites

Ilman muuta hiiligrilli. Kaasu- ja sähköuunit eivät grillaa kunnolla.

Mulla on Weberin isohko pallogrilli jossa käytän pienenmpiin grillauksiin hiiltä ja isompiin projekteihin sitten brikettejä. Briketit on perkeleen hyviä jos tarttee tasasta lämpöä pitkään, mutta voivat olla yksiä penteleitä sytyttää. Yleensä teen pienen hiilivalkean ensin keskelle ja kasaan briketit sitten siihen päälle syttymään.

Hiiligrillissä ruokaan tulee juuri oikea näkö ja maku. Ja mähän grillaan suunnilleen kaikkea. Viime aikoina on tullut vedettyä erilaisia kana- ja kalkkunavartaita ja chipolata- ja merguez-makkaroita. Perussuosikkeja perheessä on tietty esikeitetyt maissintähkät, kesäkurpitsaviipaleet, kala-juuresnyytit foliossa (nam), marinoidut kyljykset ja aina maistuva kansallisruoka eli lëtzebuerger grillwurst (oikeasti thüringenin bratwursti by another name).

Seuraksi kun täräyttää ison tuokollisen ranskalaisia keittimessä ja lautasen reunalle hyvää sinappia ja mun nykyistä suosikkisoosia eli rouillea (paprikalla piristettyä aiolia, lurpsis) niin Pekka Puska tuntee olonsa ihmeen apeaksi tietämättä tarkalleen että miksi.

Link to comment
Share on other sites

Perussuosikkeja perheessä on tietty esikeitetyt maissintähkät, kesäkurpitsaviipaleet, kala-juuresnyytit foliossa (nam), marinoidut kyljykset ja aina maistuva kansallisruoka eli lëtzebuerger grillwurst (oikeasti thüringenin bratwursti by another name).

Seuraksi kun täräyttää ison tuokollisen ranskalaisia keittimessä ja lautasen reunalle hyvää sinappia ja mun nykyistä suosikkisoosia eli rouillea (paprikalla piristettyä aiolia, lurpsis) niin Pekka Puska tuntee olonsa ihmeen apeaksi tietämättä tarkalleen että miksi.

Eihän tuosta edes tule kovin paljoa tyydyttynyttä rasvaa. Katsoin bratwurst-paketin kyljestä, ja siinä luki että 100 grammaa kohti on 27 grammaa rasvaa josta vain 10,3 g tyydyttynyttä. Grillailun kerrotaan muutenkin olevan niin valtavan terveellistä, kun siinä ei tarvitse lisätä paistorasvaa. Engelsmannit ne vasta todella osaavat epäterveellisen keittiön salat.

Link to comment
Share on other sites

Jokos on pallogrillit kaivettu esiin, onko krematorion huppu heitetty hiiteen, polttopuita jäänyt talven jäljiltä ?

Meillä on tommonen laavakivikäristin ja sitten itse muurattu kivikasa, mutta kumpaankaan en ole oikein tyytyväinen.

Laavakivi sydeemi on liian pieni ja muutenkin aika hempula ratkaisu, tiiligrillissä taasen on vaikeata säätää lämpötilaa optimiksi kulloisenkin valmistettavan safkan mukaan, joutuu funtsiin missä järjestyksessä ruoka valmistetaan...

Siksipä on tullut aika hankkia uusi kaasutin pihalle, sitä varten kun tuli jo viime kesänä rakennettua oma pergolakin.

Nyt kaipailen siis kokemuksia näistä uudemmista karsinogeenin tuotantolaitoksista.

Weber olis orgastisen hieno, mutta way too kallis.

Sitten grillikulinaristit saa laittaa parhaita vinkkejään tarjottavien osalta, eikä asian mukaisia ruokajuomiakaan ole syytä unohtaa...

Weberillä kaasuttelen. Sillä pienemmällä. Voi muuuten käyttää tooodella hyvin kasvisten käryttämiseen. Valurautaritilä on niin tiivis, ettei rojut putoa polttimen päälle. Voi vähän niin kuin vokata. Landmannia on tarjouksessa Anttilassa ja olikos se Tarjoustalossa hintaan 199,90 €. Meillä grillaillaan broiskun leikkeitä ja kasviksia, eli ihan perus kamaa. Juomana grillatessa on Karhu. Siis olut ja pöydässä punkkua pullollinen. Vartaita ja täytettyjä herkkusieniä tulee tehtyä joskus. Kalaa en ole kokeillut pitkään aikaan, mutta nyt otetaan äijästä mittaa. Ostin nimittäin savustuslaatikon. On se sitten hyvää. :fridge:

Link to comment
Share on other sites

Tänään pitäisi pihatalkoiden yhteydessä testata taloyhtiön pihagrlillin toiminta. "Naapurin kakarat" olivat purkaneet osan grillin tiilistä omiin pihalaikkeihinsä, mutta kyllä mä siitä eilen sain kasattua vielä ihan näköisen. Katsotaan, millaisen metsäpalon saamme aikaiseksi, kun tulet grilliin pistämme.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy