Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Vaarojen Maraton lokakuussa 2009


Recommended Posts

Tässä ensi syksyn Vaarojen Maratonia koskeva tiedote:

Uusi reitti, uutena sarjana 15 km juoksu

VAAROJEN MARATONILLA ENEMMÄN POLKUA 2009

Kolilla Pohjois-Karjalassa lokakuussa juostavan Vaarojen Maratonin reitti on uusittu. Reitti muuttuu radan pohjoispäässä Kolin kansallispuistossa.

Kansallispuistossa reitti on suunniteltu yhdessä Metsähallituksen kanssa. Reitti kiertää kulutukselle herkimmät alueet, mutta antaa juoksijoille mahdollisuuden nauttia Kolin korkeimpia ja kuuluisimpia huippuja kiertävistä poluista. Kansallispuiston alueelle keskittyy myös tulevan syksyn uutuussarjan (15 km) reitti.

Reitin uusimisen yhteydessä myös kilpailukeskuksen paikka muuttuu. Uusi kilpailukeskus tulee olemaan Sokos Hotel Koli, jonka läheisyydessä on tapahtuman lähtö ja maali. Muutoksella varaudutaan selvästi kasvaviin osallistujamääriin. Uudessa kilpailukeskuksessa on paikoitus- sekä huoltotiloja aiempaa enemmän.

Reittimuutoksesta huolimatta Vaarojen Maratonin reittien pituudet ovat entiset. Alustavan karttamittauksen perusteella uusitun reitin pituus on noin 42 km (ultramatkalla 84 km). Polkujen ja metsäautoteiden pituus uusitulla reitillä on noin 34 km ja soratien 8 km. Tarkemmin reitin pituus ja korkeuskäyrä mitataan lumien sulettua. Lenkki kiertää kahdeksikon muotoisen reitin osittain aiempien vuosien uria pitkin.

Uusitut reitit, ilmoittautumisohjeet ja tietoa majoitusvaihtoehdoista löytyy sivulta www.karsu.fi => Kisat => Vaarojen Maraton.

VAAROJEN MARATON 10.10.2009

AIKA: 10.10.2009

PAIKKA: Koli. Kisakeskus Sokos Hotel Koli

JÄRJESTÄJÄ: Karelian Seikkailu-urheilijat

SARJAT: a) Solo 42 km, B) Solo Ultra 84 km, c) Retki (Herajärven Kierros 40 km), d) Solo 15 km, e) Duo. Duo-sarjassa parilla käytössä polkupyörä.

Pyörä- ja juoksureitit risteävät ajoittain. Pari jakaa osuudet itse.

HINNAT: Solo-sarjat 42/84 km 50 e/hlö (S-etukortilla 45 e), 15 km 45 e / hlö (40 e), duo-sarja 60 e (55 e) 10.9. mennessä ilmoittautuville. 10.9. jälkeen korotetut hinnat. Hinta sisältää järjestelyt, kartan, ruokailun, palkinnot ja saunan.

PALKINNOT: Sarjojen (pl. retkisarja) 3 parasta. Lisäksi arvontapalkintoja.

MUUTA: Erittäin vaativa maastomaraton korkeuserojen ja pinnan epätasaisuuden takia. Vaativuutta lisäävät myöhäissyksyn vaihtelevat sääolosuhteet. Urheilijat vastaavat huollosta matkan aikana. Reitillä on vesipisteitä. Vaarojen Maratonin ultramatka valittiin vuonna 2008 Mont Blancin UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) –vuoristomaratonin karsintakisaksi ensimmäisenä suomalaisena juoksutapahtumana.

Lisätietoja: www.karsu.fi, 040-5420076, 040-7716652

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Tapahtuman nettisivujen osoite on muuttunut. Huomasimme juuri että googlaaminen antaakin tuloksena ensimmäisenä vanhan sivun jonka tiedot eivät ole enää ajan tasalla. Vanha sivu poistetaan jahka nettimiehemme ennättää.

Uudet, oikeat ja ajantasaiset sivut (mukana mm reittikartat ja -profiilit sekä ilmoittautuneiden nimet) löytyvät osoitteesta

http://www.karsu.fi/vaarojen-maraton

Link to comment
Share on other sites

Spekuloin omaa osallistumistani. Reilun viikon päästä oleva Ruskamaraton jäänee väliin kahden viikon lievän flunssaisuuden takia. Ajattelin ensin lähteä sinne kun aloin jänistämään Kolin kovin vaarallista ja rankkaa reittiä.

Eli jos nyt pysyisi suurinpiirtein terveenä ja pääsisi normaalisti ulkoilemaan niin kuinka tässä kannattaisi valmistautua. Takana "normaalia aloittelijan" maraton harjoittelua keväältä tukholmaa varten ja nyt kesältä sitten sopivaa maratoonia haeskellen.

Alustavasti olen itse ajatellut jotenkin näin: Aluksi nyt torstaina 10 km maastojuoksukilpailu, viikonloppu ja ensi viikko kevyttä normaalia lenkkeilyä ja viikonlopulle 2,5 tunnin pitkä tai Kittilässä Ruskamaratonilla puolikas. Taas viikolla normaalia lenkkeilyä ja viikonlopulle 2,5-3 tunnin lenkki. Sitten voisi keventely alkaa.

Varusteistakaan en tiedä. Omistan juomarepun johon sopii sopivasti juomaa ja vaikka geelejä ym.. Arvelisin siis juoman ja energian kulkevan mukana. Vaatetus tietysti kelin mukaan, mutta kannattaisiko ottaa myös mukaan kuivia vaihtovaatteita tai sukkia jos reppuun vain suinkin sopisi. Pärjääkö tällä vaarallisella reitillä tavallisilla lenkkareilla vai tarvitaanko maastoon tarkoitettuja peräti nastoitettuja kenkiä, alkaa olla kiire jos meinaa keritä sisäänajaa uudet kengät ennen starttia.

Olisiko vielä muuta, tavoitteena olisi päästä maaliin asti ja voittaa itsensä.

Link to comment
Share on other sites

Vaarojen maratonin pärjää tavallisilla lenkkareilla, jos ei ole tarkoitus pistellä kamalan kovaa. Vaikeimmat pätkät voi aivan hyvin vaikka kävellä, niin ei tule turhia riskejä otettua. Minä kävelen kaikista jyrkimmät mäet aivan suosiolla. Pikkasen ku viittii kattoo minne astuu.

Juomareppua ei välttämättä tartte. Voi olla esimerkiksi juomvyö tai käsipullo, jonka täyttää noista juomapisteistä. Geelit menee taskussa. Viimeksi mulla oli juomareppu, mutta ehkä jätän tänä vuonna sen pois (jos osallistun )... pitää vielä tuumailla.

Vaihtovaatetta ei mun mielestä reitille ehkä kannata ottaa eikä sukkia. Jos lenkkarit kastuvat niin ei se sukkien vaihtaminen paljoa auta. Kuivat sukat kastuvat heti märistä lenkkareista.

Mahtava tapahtuma. Kannattaa ehdotomasti lähteä seikkailemaan. Tavalliseen katumaratoniin ei voi verrata millään tavalla, aikaa kannattaa reitille varata ehkä 1-2h enempi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

No ainakin keventely tulee tehtyä hyvin. Vajaa viikko sitten rupesi taas kutittamaan kurkusta, ei onneksi mennyt pahemmaksi. Mutta vielä vain on nenä tukkoinen eli lenkit on jääneet tekemättä. Sitä viimeistä pitkää jäin kaipaamaan...

Otsikko on ironiaa itselleni. Omasta mielestäni olen flunssainen liian usein ja useimmiten ennen kaikenlaisia juoksutapahtumia. Listalla, tukholma (flunssaa viikko ennen), kotikylän puolikas (jäi väliin), kotikylän 10 (flunssaa kaksi viikkoa ennen), ruskamaraton (jäi väliin) ja nyt viimeksi tuleva Vaarojen Maratoni. Onneksi on vielä kymmenen päivää, mutta toivoisin ehjempää valmistautumista noin yleensä. Jää jotenkin pääkoppaan vaivaamaan sitten puolittainen flunssailu. Mutta nyt siis sopivasti n. kaksi viikkoa ennen tapahtumaa niin ehtii tervehtyä starttiin :thumbsup:.

Syitä tukkoisuuteen on varmasti monia. En usko harjoittelevani liian kovaa, tai jos niin teen niin pohjakunto on todella huono. Lapsilla kun omat pienet taudit tulevat ja menevät niin sieltä sitä kai tulee itsellekkin häikkää. Tuon kun yhdistää kovemman :grin: harjoitusviikon ja raskaamman työviikon kanssa niin se ehkä altistaa...

Näin täällä... jos reissu onnistuu niin saattaisin siitä ilosta vaikka opetella kirjoittamaan blogia.

Link to comment
Share on other sites

Parantumisia Memma sinulle! Itse en mitään sikainfluenssoja tms. muuten pelkää, mutta juuri nyt istun villasukat jalassa toivoen, että vielä viikon pysyisin terveenä... Viikon päästä siis kirmataan, tsemppiä siihen asti! (Itse olen retkisarjassa, tutustumassa reittiin mutta kokeilemassa omia rajojani.)

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hauskaa oli hienolla reitillä hienossa seurassa. Karttaa tosin voisin vilkuilla hieman useammin, koska Jauholanvaarallehan mun ei olisi tarvinnut lähteä enää uudestaan :thumbsup: (niinkuin ultrajuoksijat tekivät). Mieleenpainuva ja elämyksellinen lenkki ensimmäiseksi maratoniksi :smiley:. Tuonne on päästävä uudestaan..

Link to comment
Share on other sites

Näin täällä... jos reissu onnistuu niin saattaisin siitä ilosta vaikka opetella kirjoittamaan blogia.

No ei tule blogia vielä, vaikka hieno reissu olikin.

Kisaviikko alkoi huolestuttavasti syöden aika montaa eri sorttia luontaisflunssalääkkeitä. Olo ei ollut huono, mutta ei aivan täydellinenkään. Mitäs tekisi kun oli vapaata jo otettu ja pomollekkin leuhkittu osallistumisesta Vaarojen Maratonille. Hätätapauksessa vaikka vaihtaisi 15 km lenkille... Meinasi matka jäädä muutenkin väliin kun oma tyttö tippui tiistaina päiväkerhossa keinun kyydistä ja sai kipeää niskan/olkapäänseutuville. Hän jäi kotiin äitinsä hoiviin. Toisen tytön kanssa sitten läksimme ajamaan torstaina itä-suomeen päin, matkalla haimme Kolarista vielä yhden tätin lapsenvahdiksi.

Huoltohommat meinasi muuten mennä muutenkin pieleen. Olin toivonut omia veljiäni kuljettajiksi, ajattelin että rattiväsymyshän on rattijuoppouteen verrattavissa että kuski olisi hyvä olla, eivät päässeet.

Lauantaiaamuna siis ajelin yksikseni hyvissä ajoin Kolille. Kodikas tunnelma vallitsi kisapaikalla, paljon hymyileviä iloisia ihmisiä lähtöalueen ja kisakeskuksen ympärillä. Muutama sekava ajatus kävi mielessä pÃ¥ svenska että fyfaaan vad mycket backar... että oli aika mäkinen paikka. Vielä hiukan urheilujuomaa ja energiapatukka tankkaukseksi.

Lähtö klo 10, tunnelma hyvä ja kodikas. Varusteina Craftin trikoot, tekninen T-paita, Craftin pitkähihainen paksumpi paita ja Craftin hiihtotakki. Hanskat, pipo, hiihtosukat ja juomareppu jossa urheilujuomaa, geelejä ja puhelin.

Ensimmäiset 10 km, kivaa, auringonpaistetta, helpohkoa maastoa ja muutenkin mukavaa. Kävi kuitenkin selväksi se että tällä reissulla ei paljon kannata sykemittariin vilkuilla. Taktiikkana oli juoda joka 15 minuutti ja ottaa geeliä tai muuta energiaa noin kerran tunnissa. Jäljestäpäin toimi hyvin. Taisin jollekkin vielä alkukilometreillä mainita että jos tämä on näin mukavaa loppuun asti niin ilmoittautuisin vaikka heti jo seuraavalle vuodelle.

10-20 km oli jo hiukan nihkeämpää, maastokin muuttui hiukan vaikeammaksi. Lähtöalueella joku järjestäjistä sanoi "että on siellä matkan varrella joku pikku mäkikin..." Eli nousua ja laskua alkoi tulla matkan varrelle. Kelloa en juuri matkan aikana katsellut, enkä sykkeitäkään. Onneksi reitti oli merkattu oikein hyvin niin ei tarvinnut pelätä eksyvänsä. Tämän etapin kohokohdiksi jäivät hienot maisemat, vesipiste, vetolossi ja muutama muu matkailukohde. Todella kaunista paikoin kun vanhat rakennukset, niityt ym jutut olivat paikka paikoin kuuran peitossa auringon kimallellessa. Maastojuoksu on vaan niin kivaa! Meno oli vielä kaiketi juoksun näköistä ja oloista vaikka vauhtia ei ollut juuri nimeksikään...

20-30 km Ryläys jää mieleen. Paljon oli nousua ja laskua. Järjestäjien kotisivulla kerrottiin maaston olevan erittäin raskasta. Tätä se siis tarkoitti. Pahempaa kuin kuvittelin, ehkä oli tai sitten vain oli väsynyt. Jos en ollut kelloon katsonut aiemmin niin en katsonut nytkään. Tämä väli oli minulle henkisesti raskain koko reissulla juuri vaativuutensa vuoksi , olematon "juoksuvauhti" hiipui kävelyksi ja tiesi kelloon katsomatta että nyt menee pitkään. Samalla laskin omia energiageelejäni väärin ja rupesin pihistelemään. Meinasin eksyä reitiltäkin mutta onneksi edellä ollut juoksija oli jo käynyt katsomassa "pummin", huuteli vain että tännepäin. Kiitos hänelle. Hitaasti meni tämä väli, meni kuitenkin. Sitten päästiin välillä juoksemaan tietäkin pitkin! Viimeinen vesipistekin tuli kuin vähän yllättäin ja maastokin muuttui jotenkin helpommaksi. Sekin oli kivaa kun löysin repustani ylimääräisen energiapatukan ja geelin.

30-40 km Viimeinen kymppi oli maastoltaan helpompaa, oikeassa polvessa oli tuntemuksia joten juoksun määrä ja vauhti hiipui entisestään, eteenpäin mentiin kuitenkin. Energiapatukat antoivat energiaa ja taas saatiin juosta tietä pitkin. Tai ainakin aikasempaan maastoon verrattuna se tuntui tielle. Pielinenkin rupesi näkymään mutta mikä oli tuo viitta joka osoitti ukko-kolille? Sielläkö se maali olikin. Siis aivan "juostavan" matkan päässä...

40 - 42 km Maratonin viimeiset kaksi kilometriä menevät aina vähän kuin itsestään on joku joskus minulle sanonut. Eikä mene tiedän nyt. Vastaan tuli muutama muukin, oli mennyt niin paljon aikaa että ehdimme hyvin ottamaan muutaman valokuvan kännykällä. "Väsyneitä mutta onnellisia". Pieni loppukiri ja taas käveltiin. Hotellin kulmalla olleet kannustivat vielä viimeisiin juoksuaskeliin mutta taas meni kävelyksi. Oli paljon nousua tällä viimeisellä osuudella nimittäin, mutta hienot aploodit sain omasta loppukiristäni. Sain "hymyssäsuin" juosta maaliin... sen verran aplodit lämmitti. Mitä vielä voisi sanoa "lidingö sucks" ehkä. Aikaa meni n. 6 tuntia ja 45 minuuttia.

Kiitos tästä. Juoksun jälkeen hiukan istuttuani ja huilattuani autolle hakemaan pesukamppeet. Suihku, nopea sauna ja syömään. Hyvää oli kyllä lihakeitto, oikein hyvää! Sitten sukulaisten luo, osasin vielä autoakin ajaa kisan jälkeen. Suurempi seurustelu ja sukulaisten kanssa yhteiselo jäikin sitten seuraavaan päivään.

Palautuminen on lähtenyt hyvin käyntiin, jalat on kunnossa ja kotiin tänne ruotsin lappiin saavuttiin eilen. Ensi vuonna uudestaan. Kahdesti... tai saattaa yksi kierroskin riittää...

Link to comment
Share on other sites

Tosi hienosti järjestetty tapahtuma!

Oma juoksuni ei mennyt kovin hyvin ylimielisyyteni takia. Suhtauduin kilpailuun kuin mihin tahansa runsaat neljä tuntia kestävään juoksuun. Laskin, että kuuden minuutin km-vauhdilla aika olisi noin 4.15, joten tavoite oli alle neljä ja puoli tuntia. Aikani oli kuitenkin noin 4.49 eli yllättäen sama kuin ennätykseni kahden vuoden takaa Vaajakosken 60km:n maastoultrassa! (Tosin kunto ei ole tänä vuonna aivan samalla tasolla.)

En vain tätä ennen tiennyt mitä on maastojuoksu. En muista koskaan harjoituslenkeilläkään juosseeni noin vaikeita polkuja. Alun helpot polut ja soratie hämäsivät - olin vielä 5km:n kohdalla näköetäisyydellä kärjestä. Kun vaikeampi polku sitten alkoi, muut menivät menojaan. Ryläyksen ylitys oli minulle jopa vaarallinen: useita kertoja jalkani luisti lehtikerroksen peittämien jäisten juurien takia, kaaduin kerran oikein kunnollakin ja löin molemmat polveni. Onneksi kipua tuntui vain jonkin aikaa sen jälkeen. Olisiko pitänyt hankkia jonkinlaiset maastokengät? Olisiko pitänyt joskus käydä kuntosalilla hankkimassa voimia jalkoihin?

Energiaa tuntui kuitenkin riittävän loppuun asti, vaikkakin vauhti oli lopun tiepätkilläkin jo selvästi hitaampaa kuin alkukilometreillä.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy