Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Miksi varpaat puutuvat pyöräillessä?


mönkijä
 Share

Recommended Posts

No syitä voi olla monia...

Useimmiten itsellä se on kylmyys. Monissa pyöräkengissä on "ilmastointi" varpaissa, jotka eivät ole aina ihan passelit Suomen oloihin...

Hyvät sukat auttaa, ja mahdollisten ilmareikien teippaaminen kiinni.

Toinen syy voi olla liian pienet kengät. Varpaita voi kipristellä verenkierron parantamiseksi, tarpeen mukaan vaikka hölköttää taluttaen joku jyrkkä pätkä. -> veri kiertoon...

Ja vielä lukoilla ajettaessa voi olla liian jäykkä pyöritystekniikka tai väärin säädetty pyörä (esim. satula liian korkealla tai matalalla)

Siinä jotakin alkuun...

Link to comment
Share on other sites

Tunnottomuus johtuu varmaan kahdesta asiasta, mahdollisesti:

  1. hermoratoihin kohdistuva puristus
  2. kylmyys

Istuma-asennon korjaamisella voisi saada apua hermopohjaiseen osaan. Kokeile siirtää satulaa hieman ylös-alas, taakse-eteen, ja satulan kärkeä ylös-alas. Joko helpottaa?

Onhan sinulla lukkopolkimet, onhan?

Jos ei, niin saatat myös painaa pehmeällä (?) kengällä terhakkaasti poljinta, jolloin verenkierto häiriintyy jalkapohjassa.

Jos lukkopolkimet löytyvät, kylmyys voi johtua myös lukkopolkimien klosseista, ainakin pakkasella. Metalli johtaa kylmää harvinaisen tehokkaasti jalkapohjaan.

Itse suojaan lisäksi jalkateräni lähes aina sadesuojilla. Ne vähentävät ilmaviiman aiheuttamaa kylmyyden tunnetta ainakin kolme pykälää.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos! Näistäpä kannattaa alkaa onkelman syytä selvittää. Suurin epäilys kohdistuu tällä tietoa satulan väärään säätöön. Pyöräilykenkiä minulla ei ole, mutta noissa lenkkitossuissa on tuuletus sitä luokkaa, että melkein hiukset pyörii kypärän alla, eli kylmyydellä lienee myös osuutensa. Lukkopolkimia en niinikään käytä, jotenkin pelottavat kapineet näin epävarmalle fillarikuskille :undecided:

Link to comment
Share on other sites

Lukkopolkimia en niinikään käytä, jotenkin pelottavat kapineet näin epävarmalle fillarikuskille :undecided:

Lukkopolkimet on yks niistä jutuista, joita kerran kokeiltuaan ei halua palata enää vanhaan.

Lukkopolkimissa ei ole mitään ongelmaa varsinkaan tasaisella poljettaessa. Metsässä saattaa alkuvaiheessa esiintyä vähän kuumotusta, mutta kun polkimet on (aluksi) säädetty irtoamaan helposti, niin eipä halua metsässäkään pian enää normaaleilla polkea.

Link to comment
Share on other sites

Lähteehän se tunto varpaista toki, mutta onneksi sitä ei juuri huomaa pyöräilyn muiden ongelmien takia:

- Kylkiluut poikki kun joutuu kaatuilemaan koko ajan lukkopolkimien takia

- Jalkaterä ja varpaat niin jäässä että puutuminen peittyy

- Reidet niin hapoilla ettei ne varmaan palaudu koskaan

- Perse aivan käsittämättömän kipeenä istumisesta

Link to comment
Share on other sites

Lukkopolkimien puolesta liputan minäkin.

Minulla oli samaa vaivaa kun mummopyöräilin lenkkarit jalassa tuossa menneinä kesinä. Lenkithän ei olleet pitkiä, koska sitä hinkuttamista ei jaksanut millään.

Viime kesänä sitten rohkaistuin ostamaan lukkopolkimet siinä vaiheessa kun heivasin miehen laatupyörän käytöstä (ajelin pari kesää miehen ikivanhalla kippurasarvisella) ja hommasin tämän nykyisen pyöräni (käytetty sekin. Koska mulla olis varaa ostaa oma hyvä pyörä, ruikuti, ruikuti).

Nyt menee 30km työmatkat keveästi. Paluuta entiseen ei ole. Jalat ei puudu, eikä pistele. No, yksi kaatuminen tietenkin on kun en tajunnut irrottaa kenkää. Mutta se kai kuuluu asiaan.

Siihen kuitenkin oppii tosi äkkiä ja joissain paikoissa kokemattomana ajan edelleen toinen lukkopoljin irti varmuuden vuoksi.

Pyöräily on muuten vinkea laji siinäkin suhteessa, että nälkä kasvaa syödessä. Seuraavanahan piti ostaa pyöräilyshortsit, ettei peppu puudu. Nyt haluttas kaikenmaailman muuta ihanuuksia ja kuola valuen katson pyörämainoksiakin. Ehkä sitten kun vimpulat on saatu maailmalle, raskin ostaa itselleni sellaisen ihkun pyörähirmun, mitä nyt vain haaveilen.

Eli vehkeisiin kannattaa satsata ihan oikeasti, vaikka se pyöräily olisi vain korvaavaa tai ei niin säännöllistä. Rahallisesti ne ei ole isoja satsauksia, koska lukkopolkimia ja kenkiä myydään puoleen hintaan monissa paikoissa.

Iloisia pyörälenkkejä sinulle. Varo vain, niihin jää muuten koukkuun.

Link to comment
Share on other sites

Kurppa on alkanut treenaamaan salaa... Hyvä Kurppa!

:hali_hehe:

Kiitos:)

Pakko tunnustaa, että tälle keväälle pyörä on vielä varastossa kun tiet on niin hiekkaiset, etten uskalla lähteä niille liukastelemaan.

Mutta tämä ei tähän ketjuun kyllä kuulu, mutta olen tosi tyytyväinen, että olen päässyt taas siihen pisteeseen, että liikun kuten keski-ikäiset eukot liikkuu. Eli painonhallintaliikuntaa ja sen verran, että pysyy työkykyisenä. Ihan en sentään jumittunut sohvan pohjalle, vaikka vähän sitä pelkäsin.

Liikunta kuitenkin virkistää mieltä ja vähentää kolotuksia.

Link to comment
Share on other sites

Iloisia pyörälenkkejä sinulle. Varo vain, niihin jää muuten koukkuun.

Ai mihin? Niihin lukkopolkimiinko? :conf:

No joo, lukkopolkimia suosittelen minäkin.

Oma valaistukseni (ja rahanmenon alku) tapahtui, kun olimme lähdössä polkupyöräretkelle Viroon pari kesää sitten. Halusin vanhaan Tunturi Retki 12- pyörääni lukkopolkimet, kun niitä oli niin kehuttu. No eihän vuonna 1983 ostetun pyörän konstruktioon sellaisia saanut kiinni, joten jouduin hankkimaan polkimien kiinnityspisteeksi - uuden pyörän.... Eteisessä asustaa nykyään ihana cyclo-crossari.:060:

Nyt on pyöräilyhousua, -takkia, -kenkää, tavaratelinettä, nastarengasta jne. Eikä harmita yhtään! Ja niillä lukoilla ajamista en vaihtaisi. Ovat parempi kuin sata jänistä!

Seuraavaksi haluan kunnon retkipyörän ja maantiepyörän...

Link to comment
Share on other sites

Pyöräilykenkiä minulla ei ole, mutta noissa lenkkitossuissa on tuuletus sitä luokkaa, että melkein hiukset pyörii kypärän alla, eli kylmyydellä lienee myös osuutensa.

Lenkkarit on niin löysät, että siitäkin voi johtua se puutuminen. Ite ajelin paljon lenkkarit jalassa ja jalkaterät puutui aina. Vaihdoin jäykkäpohjaisiin vaelluskenkiin, eipä puutunut jalat enää. Nyt on ostoslistalla lukkopolkimiin sopivat kengät, kunhan vaan paikallinen kauppias saisi niitä hyllyyn.

Link to comment
Share on other sites

Lukkopolkimet ovatkin varmaan hyvät maantieajossa. Nykyiset ajeluni ajelen aikamoisen liikenteen ja hälinän keskellä, eli lähes koko ajan täytyy olla valmis pysähtymään ja nousemaan pyörän päältä pois. Ehkä hankin lukkopolkimet siihen maantiepyörään, jolla teen ne haaveilemani pitkät pyöräretket, ja jonka hankin heti kun juoksujen velat on maksettu. Kiitos ajatuksista!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy