Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Kapea satula - lerppuva banaani


Jurpo
 Share

Recommended Posts

Uusimmassa Tieteen kuvalehdessä (4/2006: 18–19) oli veret seisauttava (!) artikkeli: Kapea satula uhkaa potenssia.

Jutussa kerrotaan, että jo muutaman minuutin ajo kapealla, pitkällä satulalla vähentää kikulin verenkiertoa jopa 80 prosenttia. Peräti 25 prossaa painosta saattaa kohdistua satulan kapeaan etuosaan ja samalla välilihaan, jossa kulkevat lemmenletkuun johtavat verisuonet ja hermot. Jenkkien ja italiaanojen tutkimukset osoittavat, että ns. lerppuvan banaanin syndrooma saattaa iskeä himofillaristeille (vrt. polkupyörä eli munamankeli pÃ¥ savoska).

Ja arvon leidit, ennen kuin lennossa vaihdatte könsikkäittenne satulat malleihin hehtaariperseet, niin juttu jatkuu. Artikkelin mukaan myös naisia saattaa kapea satula haitata, sillä häpykielen suonille ja hermoille ei myöskään kapea satula höböä tee.

Tiedä nyt, mihin tässä uskoa. Muistaakseni takavuosina varoiteltiin nimenomaan, että liiallisen pyöräilyn haittana saattaapi olla kivulias kestoerektio. Täytyykin tässä keväämmällä käydä jakamassa uutta infoa kun Jurpolandian impot (en minä mutta pojat) fillaroivat pallit vaahdossa jo sianpieremältä lihallisen ylösnousemuksen autuaassa toivossa.

Palstalta varmaan löytyy kilpaakin pyöräilleitä, jotka voivat maallikkoa tässä muna-asiassa valaista.

Link to comment
Share on other sites

Kovan ja kapean satulan aiheuttamalla kyvyttömyydellä on hehkuteltu erinäisissä medioissa vuosikausia. Joskus männävuosina Eurosportin pyöräilylähetyksessä Peter Selin kysäisi samaisesta aiheesta kommentaattorivieraana lähetyksessä olleelta ex-ammattipyöräilijä Joona Laukalta, joka yhä pyöräilee kunnioitettavia määriä vuosittain kuntoilumielessä. Laukka ainakin tyrmäsi moiset väitteet silkkana humpuukina.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä se heppi enemmän puuttuu tuossa kuntopyörän lehmänpaskasatulassa, kuin oikean fillarin kapeassa satulassa, eli ainakin oma persaukseni istuu mieluuummin kapeassa, kuin leveässä satulassa. Eikä tuosta tähän ikään näillä vähillä pyöräilykilometreillä tietenkään mitään vaivojakaan ole tullut.

Siis mitä vanhempi puu, sen kovempi oksa. :viheltely

Link to comment
Share on other sites

Joo, onhan näistä puhuttu, ja täytyy aina asiasta muistutta naisia kun Tour de France:n aikaan liika kuolaavat pyöräilijöiden perään. Rajallisen kokemukseni mukaan heppi todella puutuu enemmän kuntopyörän satulassa, kun taas persus menee todella kipeäksi kapeassa satulassa. Ajattelin silti vaihtaa retkipyöräni satulan leveämpään malliin, liekö sitten ikä kun vaikuttaa valintaan? :viheltely

Link to comment
Share on other sites

Oli niin mielenkiintoinen aihe, että piti ihan väkisin käydä katsomassa, mitä se pitää sisällään. Ja pitihän se. Toi lerppuva banaani iteltä puuttuu, mut kyl se naisenkin persaus ja varsinkin kinttujen väli aika kovilla on kapeissa satuloissa. Sanoisin suorastaan tunnoton!? Ts. olen jo aikoja sitten vaihtanut satulan sellaiseen isoäidin aikaiseen malliin, koska tällainen "luinen" takapuoli ei kestä näitä uusia malleja. :nauru Ja tieteellisistä tutkimuksista en ole tiennyt mitään, ihan vaan näppituntumalta. :opetus

Link to comment
Share on other sites

Tähän liittyen eräs tarina kaveristani. Mies innostui kilpapyöräilystä tuossa 25v iässä, nuorempana oli kilpahiihtäjä. Noh, aloittivat sitten vaimon kanssa jälkikasvun hankkimisen. Oli ongelmia, keskenmenoja, tuulimunia ym. Oli siellä kuulkaa pähkäilty. Kaveri oli mm. ajanu rullilla ilman housuja ja katellu miten ne killuttimet siinä oikein heiluu ja käyttäytyy :) Onneksi asustelivat korvessa pellon ja mettän reunassa, ei ollu pelkoo, että naapurit näkis. Tarina on edennyt niin, että kolme muksua on jo saatu aikaan, vaikka jokaista raskautta kohti on ollu noita keskenmenoja yms.

Myöskään täällä ei kymmenen vuoden kilpapyöräilyn ja senkin jälkeisen kuntoilun haittavaikutuksia ole paljoa havaittu. Kapean satulan päällä on istuttu maanteillä varmaan lähemmäs 100 000km ja päälle kymmenet, jopa sadat tunnit rullilla/kuntopyörällä. Vaimo on pamahtanu suunnilleen heti paksuksi, kun on ehkäisystä luovuttu. Eli sanoisin urbaaniksi legendaksi noin yleensä ottaen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy